+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b
Португалска магия с Луксутур! 8 дни / 7 нощувки на цена от 1528 Евро. С включени • посещения на Двореца Бакальоа и едноименната винарна с дегустация на три вина.
Добре дошли в Португалия!
 
Една португалска магия в 8 действия 
         
Обичате ли истински красиви спектакли?
Елате с нас на голямата сцена на един от най - красивите градове в Европа и света - Лисабон и неговите околности!
 
Ще участваме заедно в една истинска магия, в която ще смесим слънце, река, океан, храна, вино, музика, римска, арабска, готическа и барокова архитектура, цветни плочки, изгреви, залези, мистични планини и дворци, кралски особи, шпиони, изкуство, страшни и весели истории, музика, носталгия и надежда с много усмивки и добро настроение. Една програма, уникална по рода си и разработена специално за Луксутур, в която всичко е балансирано и спокойно, и с която ще се докоснем до истинската Португалия по най-добрия начин.

 

Действие първо (19 октомври, четвъртък)

Среща на летище София в 13.00 часа, Терминал 1 за редовен полет на авиокомпания WIZZ AIR в 14.55 за Лисабон.  

Нашето пътешествие започва още във въздуха - едно от най-красивите кацания е точно над португалската столица, прелитайки над крайбрежието на Коща Капарика, река Тежу, Статуята на Христос и емблематичния мост “25 април”. Пристигане на летището в Лисабон в 17:25 ч местно време, посрещане с усмивка от нашия лицензиран местен екскурзовод на български език и организиран трансфер до хотел HF Fenix Music. Настаняване.

Обща вечеря и среща, на която ще получите отговори на всеки въпрос относно програмата, практически съвети, основни познания по португалски език и разбира се - първата възможност да опитате португалски кулинарни изкушения!  По желание, ако не сте изморени, кратка разходка из централната част на Лисабон, с нашия екскурзовод. Нощувка.

 

Действие второ (20 октомври, петък)       

Лисабон - градът на светлината! Ще обиколим цялата сцена - през шарени старинни квартали, широки булеварди, ще срещнем исторически личности, ще минем през няколко революции, улично изкуство, кафенета, сладкарници, ще се качим и на жълти машини, кръстосващи през сцената, ще прекосим реката и ще се изкачим по няколко хълма, преди да се озовем на мястото, от което ще гледаме как светлините на залата угасват и отнасят със себе си музиката, носеща се над целия град. В края на това действие се полага и заслужена почивка с вечеря и изискани ястия.

Какво ще се случи в действителност?

Закуска. Пешеходна обиколка на Лисабон - централната част Байша, кварталите Байро Алто и Шиаду.

Подобно на други древни градове като Рим, Йерусалим, Пловдив, Лисабон е разположен на седем хълма … Днес ви очакваме с най-удобните обувки за една целодневна разходка из града на светлината, събрал в себе си историята, слънчевите лъчи, открития хоризонт и невероятната смесица от хора и култури от цял свят.

Заедно ще се разходим из централната част Байша, ще се огледаме в реката на Площада на търговията, ще разберем как един град излиза от пепелта и водата, подобно на птицата феникс, след вероятно най-силното земетресение в световната история, ще си говорим за езотерика дори и в архитектурата, за паметника на един крал, очакващ завръщането на португалската слава и световно признание. В Лисабон си заслужава да се усети, че на света все още има места, на които освен, че животът тече по свой си начин, сладките и солените кулинарни изкушения са на една ръка разстояние, допълнени с хубави разговори и кафе или чай по избор. Бързината е добродетел, но в нашата разходка ще се осланяме на една хубава поговорка - “Бързай бавно”, за да разгледаме най-интересните места в централната част на града, да се качим на някои от най красивите мирадурош (места с панорамни  гледки), да се повозим на емблематичните лисабонски трамваи и фуникуляри), да се спираме тук и там, където ви хареса нещо за хапване или пиене, да си побъбрим с жителите на Лисабон.

През целия път ще намираме символи, достигнали до нас от различните епохи. Ще започнем разходката по централния булевард Avenida de Liberdade, под сянката на тунела от дървета и по типичния за Португалия паваж - calçada portuguesa с прекрасните си форми и шарки. По булеварда ще достигнем до един от централните площади в Лисабон - Restauradores. Ще се повозим на най-стария запазен фуникуляр - Ascensor do Lavra (доста по-малко познат на туристите и по-спокоен). С един билет може да се изкачите с този трамвай и да слезете обратно. Ще погледнем към  малка градина и една чудесна гледка към ниската част на града и р. Тежу. Обратно с трамвая надолу към Avenida de Liberdade, след като разгледаме площада Restauradores, ще се качим на следващия фуникуляр - Elevador de Gloria.  Оттам ще се спуснем към църквата  Sao Roque, една от най-красивите и интересни в Лисабон, запазила в себе си и най-скъпия параклис в историята, този на Св. Йоан Кръстител. Точно срещу нея, на тясната улица е Broteria - библиотека и културен център на Ордена на Йезуитите, бивш дворец на графовете на Томар. Продължаваме към площад Carmo. Ще видим  манастира на Кармо, централата на националната гвардия на Португалия с почетен караул. Това е мястото, на което се разиграват финалните действие от военния преврат на 25 април 1974 г, добил известност като “Революция на карамфилите”. Ще разберем защо намесват името на Гюстав Айфел в строежа на Elevador de Santa Justa и кой е истинския гений, създал една от най - любимите лисабонски забележителности. Ще отидем и на централната търговска улица Rua Garrett. Освен едно от най-известните и интересни кафенета - A Brasileira, ще видим как една книжарница все още пази духа и спомените от 1732 г до днес, как и къде е минавал светския живот на жителите и гостите на града от векове насам, ще надникнем в една сладкарница, пазеща по фасадите си безценно модерно изкуство, ще видим и много от запазените и все още отворени от няколко века магазини. След това ще се спуснем по Rua do Carmo към площад Dom Pedro IV (или Rossio) и ще видим прекрасната вълна на паважа, Националния театър и малко по-встрани - фасадата на една от 10-те най-красиви гари в света - Rossio. Тук ще опитаме и автентичния португалски ликьор от вишни - жинжа. Вечерта ще се насладим на истинско, автентично фадо, с традиция от 1939 г, идващо от сърцето и душата на португалската китара и изпълнителите му. Съчетано с чудесна храна и вино. Нощувка.

 

Действие трето (21 октомври, събота)

Закуска. В старинните квартали Кащело и  Алфама ще видим откъде започва историята на Лисабон като град. Ще се спуснем из малките улички и стълбища на Алфама, скрили в себе си много красота, цветя и онзи квартален дух, за който португалците и до днес биха дали всичко да го запазят. Ще се качим по “съвременен” начин на върха на крепостта “Сао Жорже”, ще срещнем символи и истории оставени от тамплиери, кръстоносци и араби. Покрай Катедралата на Лисабон - църквата “Санта Мария Майор” ще видим как всички свещени места се променят с идването на нови народи и религии, и ще разберем защо в португалската столица е една от патриаршиите на католическата църква.

 Ще слезем по “традиционен” начин, както са го правили от векове в стария квартал Алфама и ще се насладим на малките улички, семейни ресторанти и приятелски поздрави, съчетани с прекрасни гледки от откритите тераси на  Порташ ду Сол, Санта Лузиа, Санто Ещевао. Не забравяйте “цветните плочки” - ще посетим  манастира Сао Висенте с най-голямата колекция на бароковите  азулежуси. В Мурария ще видим началото на португалската душевност - фадото, ще разберем как и защо толкова много култури съжителстват заедно, ще видим откъде започват пътуванията на йезуитите, как и защо един светец покровителства и туристите, и местните хора.

За вечеря ще прекосим р. Тежу и ще отидем до Алмада, където освен на неповторимата гледка към Лисабон и моста “25 април” ще се насладим на прекрасна вечеря в някой от традиционните малки семейни ресторанти. Нощувка.

 

Действие четвърто (22 октомври, неделя)

Действието се пренася в по-пасторална обстановка, встрани от светлините на голямата сцена, но по-близо до португалската душевност. Пред нас се простират ниски планини, лозя, маслинови и коркови горички. Виното е в изобилие, а покрай нас се върти изкуство от световна класа. За разкош се намесват и рибари, прясно уловена риба и един от четиридесетте най-красиви залива в света. “Да бъдеш или да не бъдеш (част от това действие) - това е въпросът”.

Закуска. Целодневна екскурзия до Азейтао и Сетубал, южно от Лисабон. 

В Азейтао ще посетим една от най-известните изби в Португалия за вино, в която освен всичко ще се насладим и на творения на изкуството от цял свят, за които всеки световен музей би завидял. Ще посетим и имението на собственика на избата, в което ще усетите полъха на отдавна отминали времена. Ще се отбием и в една от най-интересните сладкарници и ще видим колко близко до Лисабон можем да се докоснем и до “другата” Португалия. 

В Сетубал ще разгледаме “Манастирът на Христос”, ще се качим на крепостта на града, за да изпием по едно кафе и/или питие и да опитаме известното вино мошкател от Сетубал, ще се полюбуваме на рибарските лодки и прекрасното крайбрежие, и един от 40-те най-красиви заливи в света. За късен обяд - рибата (и не само) е в изобилие, ресторантите също, пригответе апетита си! Обратно към Лисабон ще минем през архитектурното и инженерно чудо - моста “Вашку да Гама” до новата част на града - Парка на нациите, кварталите Марвиля и Беато. Нощувка.

 

Действие пето (23 октомври, понеделник)

Сценичните работници сменят декорите и магията ни пренася в една ...приказка, наречена “Синтра”. Машините изпълват сцената с мъгла, а когато тя се вдига, и актьорите, и публиката виждат неземно красива смесица от цветове, дворци, къщи, крепости, зеленина, езотерика и мистериозност в място, неслучайно наречено “Величествен Рай”. Навлизаме в приказката и се оставяме да бъдем въведени в нея …Намираме странни истории и места, на които освен красотата на природата се възхищаваме и на човешкия дух. Цветята са истински, призрачната мъгла не е бутафорна, а публика и актьори стават едно цяло.

Загадъчността и приказността на Синтра ще открием така:

Закуска. 

Отправяме се рано сутринта към Синтра, приказния град и планина, скрили в себе си толкова природна красота, красива архитектура, тайни и легенди, които заедно ще разкрием стъпка по стъпка. Пътуването от Лисабон до Синтра е само 40 мин. След преминаване на първоначалния “О,невероятно” (Уау:-) ефект от първия допир с този рай на Земята ще спрем за кратка кафе-пауза съчетана, разбира се, с местните специалитети - кейжадаш и травесейрош.

Отправяме се пеша (15 мин) към Кинта да Регалейра, за посещение на едно от най-мистичните места в цяла Европа, ако не и в света, създадено в ума на един  милионер-алхимик, пресъздадено от оперен сценограф и служещо за връзка между земните и морските недра, и небесните висини. Една истинска сцена на живота в неговата цялост. Тук всеки миг е потапяне в мистицизма на древните учения, в симбиозата между хората, природата и небесата, в нагледното претворяване на Рая на земята. Ще открием заедно закодираните послания, тайните сигнали, забавните и подвеждащи елементи, ще срещнем и котките, защото за къде е една мистичност без котки, а освен, че ще се спуснем в Кладенеца на посвещението, ще имаме възможност и да се потопим в прегръдката на буйната растителност и цветност на градината на имението на “Монтейро с милионите”. А защо ключът от него е отварял и градския му дом и семейната гробница? Ще попитаме на място…

Ще отидем, разбира се, (с организиран транспорт) и до най-известната забележителност на Синтра - двореца “Пена”, известен освен с ярките си цветове и с историята на неговото създаване, кралските особи, живели в него и една голяма любов. Ако човекът зад създаването на тази приказка ви се стори познат от снимките, бюстовете или картините - има защо, свързан е и с България, но това не е всичко. Най-обичания крал на португалците Дон Фернандо е “виновникът” да се реконструира не само Пена, а и много от историческите забележителности в Португалия, да преведе заедно с Кралица Мария II страната през много трудни моменти, и да остави цялото си сърце тук. Знаете ли, че Пена е построена по плановете на любител-архитект и според мечтите на един млад крал? Знаете ли, че целият парк, считан за един от най-хубавите в света (справка Ханс Кристиан Андерсен и Рихард Щраус) e създаден “от нищото” през XIX век?

Всичко това сред огромен парк в стил романтизъм.

И ако си мислите, че това е величествено - нека ви покажем величието на природата на най-западната точка на европейския континент Кабо да Рока. Чувството да си на “края на света”, на скалите, надвесени над безкрайния океан е това, което ще ви кара да се почувствате невероятно. Връщане в Лисабон. Възможност да опитате ястия от новото поколение португалски шеф-готвачи, признати в цял свят или свободно време с нашия екскурзовод, за откриване на тайните кулинарни традиционни изкушения в португалската кулинария. Нощувка.

 

Действие шесто (24 октомври, вторник) 

Вятърът задухва откъм океана, появяват се кораби, един мост, в далечината се виждат нови земи, към тях се отправят смели португалски мореплаватели, а кралят им строи един изключително красив манастир. Още по на запад се случват интересни неща - на подиума излизат почти всички кралски особи с и без корона от

началото и средата на XX век, видни интелектуалци, филмови звезди и цяла плеяда шпиони, всеки с историята си в стил “Бел епок”. Рано или късно всички стигат до мястото където свършва твърдата земя и започва морската шир. Устояват на вятъра и нереално красивите гледки и се завръщат отново на централната сцена за финала на нашата магия.

Разстояние, което в миналото се е изминавало за дни, днес ще минем само за един

Закуска

Отправяме се към Кашкайш и Ещорил  - сърцето на португалското “слънчево крайбрежие”. Дали е случайно, че толкова известни личности са избирали и избират да живеят тук?  Убедете се сами след разходката и историите за крале и кралици в изгнание, шпиони, артисти, художници, архитекти, дизайнери и спокойствие в стил “Бел епок”. В Кашкайш ще се разходим из малкото рибарско селище, превърнало се в един от най-красивите световни курорти, сред къщите и дворците на хора, оставили трайна следа не само в португалската, а и в световната история, дори и днес….Покрай океана ще отидем и до Ещорил - не само заради известното казино, и не само за фото-пауза, а за да открием историите зад луксозните хотели, съдбите на тези, които намират спасение тук в търсене на нов живот и разбира се на прототипите на Агент 007 Бонд, Джеймс Бонд.

Ще видим мост над Атлантическия океан, един синьо бял фар, още по-интересен парк и един прекрасен музей с много история, спокойствие и доста легенди. 

За обяд ще се насладим на морските ястия в Кашкайш.

Ще се отправим и към “Устата на Ада”, ще се разходим из кварталите на тези, които могат да си позволят да останат “незабелязани” в Португалия, ще си говорим за поезия, лятна архитектура, музика, за един от най-иновативните градове в Европа, а след това не само ще спрем пред казиното в Ещорил, но и ще научим “другата” приказка за това място, заедно с безбройните интересни личности, преминали и оставили следа тук и в световната история. Късно следобед ще се върнем в Лисабон и ще се разходим по залез слънце покрай р. Тежу. Нощувка.

 

Действие седмо (25 октомври, сряда)

Закуска.

Да дойдеш в Лисабон и да не посетиш Белейн, с манастира “Жеронимуш”,  Паметника на откритията, Кулата на Белейн “Сао Висенте”, да не опиташ пастейш де Белейн е все едно да отидеш в Рим и да не видиш папата. 

И ако второто не винаги е възможно, то за първото имате гарантирани места. Ще посетим всичко гореизброено заедно с още много истории, дворци и интересни места, на връщане покрай океана и реката към португалската столица.

Ще разберем как и защо Крал Мануел започва строежа на манастира, кои са хората, изобразени на паметника, какво прави главата на носорог на един от ъглите 

на кулата, къде са живели португалските крале, докъде е стигала реката и защо португалците заобикалят едно определено място. Ще видим как се приготвят световно известните сладкиши - пастейш де Белейн и ще поръсим няколко от тях с канела преди да се насладим на неповторимия им вкус. И не за час или два - спокойно и с настроение не само да гледаме, а и да видим красотата, разкриваща се пред нас. А тя не липсва, особена в уникалния Музей на каляските. Невероятните експонати тук, служели на не един и двама крале и кралици, папи и императори ще са пред очите ви, а историите зад всяка от тях ще ви очароват. Почти колкото изработката им, граничеща с неземност.

Ще погледаме как лодките и корабите плават спокойно по река Тежу за една от най-красивите гледки в света с моста “25 април” непосредствено пред нас, а защо не и да видим града откъм…реката, плавайки по нея? Възможност за вечеря  в района на Белейн. Връщане в Лисабон и нощувка.

 

Действие седмо (26 октомври, четвъртък)

Закуска.

Актьорите са малко уморени, впечатленията и приятните емоции напират и е време за съзерцание и осмисляне на случилото се в предишните действия. Действието завършва като отворен финал, защото магията, наречена Португалия няма как да приключи така изведнъж!

Ден, в който, ще се разходим за да кажем Adeus, но не сбогом на Лисабон, ще разгледаме Музея с колекцията на небезизвестния Калуст Гюлбенкян, ще видим по-малко познатите, дори и на местните жители, забележителности на града, ще съчетаем полезното с приятното по търговските улици, ще изпием по(не) по чаша вино и/или кафе и ще направим планове за следваща подобна постановка. 

Португалия един голям спектакъл, който заслужава да се гледа отново и отново, да се преоткрива и да пленява, всеки, докоснал се до него. И вие ще бъдете вече част от тази магия.

Краят на пиесата винаги идва, но когато завършва така, значи си е заслужавала. Организиран трансфер до летище Умберто Делгадо за редовен полет на авиокомпания WIZZ AIR до София в 18.05 ч. Пристигане на летище София в 23.55 ч.

Завеса и до следващото представление!

» Цена: 1 528 евро или  2 995 лв

Забележка: Туроператорът си запазва правото да актуализира цената на екскурзията и на входните такси, при промяна цените на горивата, изменение размера на таксите по пътуването, промяна на валутните курсове.

”Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!””Добре дошли в Португалия!”

€ 1528.00

 • детайли по програмата

 • location ДЕСТИНАЦИИ В ПРОГРАМАТА
  • Европа - Португалия - Лисабон

 • calendar дати и цени
  • от 19-10-2023 до 26-10-2023 на човек в двойна стая с цени от € 1528.00
 • цената включва

  • Самолетен билет София - Лисабон - София с включени летищни такси и места с АК WIZZ AIR към дата 04.05.2023 г;
  • Един брой салонен багаж с размер 40/30/20см, поставен под седалката;
  • Един брой чекиран багаж 20 кг;
  • Трансфер летище-хотел-летище;
  • 7 нощувки, 7 закуски в хотел HF Fenix Music или подобен с топ локация в Лисабон;
  • Медицинска застраховка за чужбина с ковид покритие. Над 65 г има доплащане, според възрастта;
  • Екскурзоводско обслужване, включващо екскурзовод от агенцията, съвместно с най-добрия португалски лицензиран екскурзовод и описаната подробно туристическа програма;
  • Посещение на Двореца Бакальоа и едноименната винарна (самият дворец и отделно винарната), с включена дегустация на три вина;
  • карта за обществен транспорт в и около Лисабон;
  • Индивидуални слушалки по време на цялото пътуване.
 • цената не включва

  • Входните такси на туристическите обекти - около 70 евро, за лица над 65 г има отстъпка, а деца до 12 г на повечето места са безплатно;
  • Доплащане за единична стая: на запитване
  • Относно вечерите, те са предвидени и резервирани предварително, но не включени ценово, поради различните вкусове и предпочитания. Целта е да се потопим напълно в местната атмосфера и опитаме от различните изкушения на португалската кухня / диапазон 20 - 45 евро /;
  • Автентична фадо вечер - 75 евро, необходима е ранна резервация, заявява се при записване и се заплаща с общия пакет.

  Още вълнуващи предложения

  Vaya Beach Resort

  Обзор

  Разгледай

  Blu Bay Hotel Созопол

  Созопол

  Разгледай