+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Такъв е официалния слоган на Бахамските острови и аз веднага се съгласявам, едва кацнал на международното летище „Насау” след 9 часов полет от Лондон. Честно казано, още в самолета, снижавайки над островите си го помислих, след като през илюминатора на боинга се откриваше цялата палитра на синия цвят – наситено, небесно синьо, лазурно на южните морета и тъмносиньо на океанските дълбини. И всичко това – на фона на ослепително бяла плажна ивица. В първия момент не може да повярваш, че десетките снимки, които всеки е виждал, сега е реалност...

 

Някога спирка на пиратските кораби, днес Бахамите са туристическа дестинация номер едно в света. Около 700-те острова са част от архипелага и са разпръснати само на 80 км югоизточно от щата Флорида в САЩ и около 100 км северно от Куба. Днес 30 от островите са населени, 16 от тях посрещат туристи, като най-голямата концентрация е в Насау и Гранд Бахама. Лонг Айлънд, Екзумас, Абако, Андрос, Бимини, Сан Салвадор или Елеутера са само част от островите разположение в архипелага, като всеки един от тях предлага различни типове забавления и атракции. Повечето са само на 30-40 минути със самолет от Насау.

 

Насау, столицата на Бахамските острови е разположена на остров Ню Провидънс с население около 200 хил. души, което го нарежда сред най-гъсто населените места в света. Същевременно предлага бели плажове, синя вода и ледени коктейли – нещо, което е в мечтите на всеки един от нас поне веднъж в живота. Освен за забавления и плаж островът е търговски и културен център, шопинг дестинация и дом на хотел „Atlantis the Palm”, превърнал се в символ на Бахамските острови и на мечтана ваканция. Хотелът разполага с един от най-впечатляващите аквапаркове в света „ Paradise Island”, в който може да се гмуркате сред акули, да плувате с делфини или просто да се забавлявате сред 11-те пейзажни басейна и съоръжения за скално катерене.

 

В столицата се намира и популярния хотел “Gray cliff”, който е отворил през далечната 1740 г. като дом на пиратския капитан Джон Грейсмит. Старата колониална постройка е управлявана от Енрико и Анна-Мария Гарзароли, които са направили от нея уникален световен хотел, в който луксът на обстановката си съперничи с изтънчеността на кухнята.

Техни специалитети са различни морски дарове, печени на скара в специална намазнена хартия. Непременно трябва да опитате бахамския crawfish (вид риба) или прочутата feuillette d ' ecrevisse au safran (рак, печен върху лист и подправен с индийско орехче), или meruto (голяма костна морска риба) на скара или в сос от къри и кокосов орех, а така също и големи морски раци. В “Gray cliff” се намира третата по големина в света изба с около 200 хил. бутилки маркови вина. Тук певеца Jay Z предлага брак на любимата си Beyonce. Интересен момент е, че в колониалната епоха сградата е била затвор, а сега в килиите му отлежава и се съхранява виното. Тук можете да се насладите на пури, за които собственикът лично избира и купува тютюна от Куба, и които се приготвят от кубинци в пристройка на хотела.

Друг деликатес, който е на почит, е рапанът - дали в прясна салата с чили и домати, сготвен на вкусна супа или пържен или маринован с лайм - „Крал Рапан” е най-популярното ястие на Бахамите. За десерт е добре да опитате кейк с ром или пудинг с Гуава. И накрая, но не последно, не пропускайте в нито един ден от престоя си прясна бира” Kalik” или коктейл „ Bahama Mama”. Иначе просто не сте били на Бахамите...

 

Една от големите атракции на остров Екзума са плуващите прасета, които посрещат всяка една лодка дошла да наруши следобедния им плаж. Обикновено са гостоприемни и плуват със своите нови приятели, но очакват и нещо вкусно за подарък. Има много теории как са се появили четириногите обитатели на този остров с розово-бели пясъци. Някой от тях разказват, че в предишни години островът е бил обитаван от хора, които са гледали прасета и при напускането им са останали поне две J или че са били на борда на пиратски кораб, който е потънал в близост до острова и прасетата са оцелели плувайки дотам. Но каквото и да е, днес не можем да си представим острова без тези красавци.


 

Островите са изключително популярни, като розовите плажове на „Harbour Island” са обявени за „най-добрите романтични плажове” и може би няма друго място на света, където могат да се видят толкова звезди на едно място. Джони Деп, Пиърс Броснан и Джесика Алба са заснети почивайки тук. Джулия Робъртс и Мик Джагър са от най-редовните посетители, Марая Кери пък отпразнува сватбата си, докато Ричард Гиър и топ модела Ел Макферсън имат собствени вили. Лени Кравиц дори е посветил песен на Елуетера – като острова е родното място на майка му и често посещавано от самия него.

 Валутата е Бахамски долар, който е пряко обвързан и поддържан от Американския долар.

Бахамите предлагат средногодишна температура от 24-26 градуса, а най-доброто време за посещение е от декември до май, през останалото време може и да ви навести някоя Карибска буря, която обикновено колкото бързо идва, толкова бързо и си отива ..., с някой изключения :)

Добра комбинация за почивка на Бахамските острови е да разгледате и щата Флорида, който е съвсем близо. Най-удобният начин да стигнем до Насау е с полет на „ British Airways”и една нощувка в Лондон. Цените варират в зависимост от сезона, но средната цена е около 1000 евро за двупосочен полет от София.