+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Да стигнете до Сейшелите не е евтино или лесно, но висшите сили ще Ви възнаграждават бързо и дълго, когато пристигнете. Ето всичко, което трябва да знаете за почивка на Сейшелите.

 

Кога да посетите Сейшелите, освен веднага?

Всъщност, да, веднага е. Ама наистина, веднага. Първо: в началото на 2018 г., Сейшелските острови станаха първата нация, която успя да сключи сделка, която му позволява да обменя държавен дълг за морска защита над една трета от водите си. Това е страхотна новина, която трябва да бъде възнаградена с туризъм. Освен това British Airways съвсем скоро възобнови директните полети до страната след 14-годишно прекъсване. Това очевидно е отлично за всеки, който може да лети с тази компания, но също така означава, че Сейшелите, като ваканционна дестинация за западния свят, ще станат по-популярни.

 

Това е идеалното място да направите пътуването си извън сезона. Но Сейшелите обикновено се смятат за най-приятни около април - май и отново около октомври - ноември; това са и периодите, когато ще откриете цени на полетите, почти наполовина от това, до което стигат, да речем в периода юли - август.

 

Най-добрите острови, които да посетите на Сейшелите

Сейшелските острови обхващат 115 острова, но ще се съсредоточим върху трите основни, тъй като те са свързани с фериботни маршрути, което ви позволява да посетите няколко острова, без сложна логистика. Вие сте тук, за да се отпуснете, в края на краищата.

Мае

Това е най-големият остров, където живеят по-голямата част от жителите, а също и мястото, където се намира международното летище. Така че ако нямате друг вълнуващ транспорт, това е мястото, откъдето ще започнете и ще свършите.

Разходете се по пътеката "Кополия" (време: около два часа), ако обичате откритите пространства, а след това се охладете с плуване на плажа Beau Vallon. Ако търсите парти, Мае е мястото, където ще намерите клубове като Tequila Boom, които са рядкост на по-малките и тихи острови.

Като цяло северните части на Мае са по-пълни с туристи, докато южните части са малко по-спокойни. Силно ви препоръчвам да прекарате една сутрин на пазара Виктория, където в допълнение към различни сувенири и дрехи можете да получите пресни плодове и зеленчуци (не забравяйте, това ще бъде важно по-късно). Отидете сутрин, колкото можето по-рано, както е всъщност с повечето пазари. Морските дарове са по-пресни, има по-малко туристи и все още не е достатъчно горещо, за да съжалявате, че вече не сте на плажа.

 

Праслин

В Праслин се намира Anse Lazio, един от тези плажове, който печели награди, заради това, че прилича на богаташката утопия за плаж. Освен цвета на пясъка (изключително бял) и водата, както навсякъде в цялата страна, страхотното тук е, че няма скали навсякъде по плажа; няма дори и корали - просто мек гол пясък, по който може да се разхождате боси, без да се притеснявате, че ще настъпите нещо. Anse Lazio може да бъде малко далеч и да се наложи разходка или да се придвижете с велосипед, за да стигнете дотам, и макар че абсолютно си струва, ако го направите, не се ядосвайте, ако не успеете; има други много хубави плажове.

Другият голям плаж на Праслин, на който няма камъни, е Anse Georgette, който има кристалния въздух на частен плаж, но всъщност не е такъв. Ако искате да го посетите, трябва да се обадите предварително и да преминете през територията на частен морски курорт, за да стигнете до там. Важно е да Ви предупредя, че някои от плажовете са малко по-подходящи за добрите плувци.

La Digue

Ако можете да карате колело, си наемете и го направите основната си форма на транспорт на острова. La Digue, като цяло, е тих и отдалечен, но най-вероятно ще се натъкнете на други туристи в Anse Source d'Argent, един от плажовете, за които Сейшелите са най-известни. Обзалагам се, че пясъкът ще е ослепително бял и тук! Ха, розов е! Както и при останалите сейшелски плажове, този също е отличен, но няма да направи или да развали пътуването ви, така че не се съжалявайте, ако не стигнете дотам, или ако го успеете, а след това го разберете, че е твърде претъпкан за вкуса ви. Макар че много хора посещават La Digue само като еднодневна екскурзия от Мае или Праслин, струва си да резервирате там една или две нощувки - по този начин, в ранните сутрешни часове преди да се качите на ферибота, можете да бъдете един от малкото на Anse Source d'Argent.

 

Как да се срещнем с гигантски костенурки и може би се попаднем на бебета морски костенурки

Можете да направите една бърза разходка с лодка от Праслин до остров Кюрийе, а оттам, пеша, да стигнете до център за опазване и рехабилитация, където ще намерите костенурки с черупки с размер на вани. Единственото друго място, където те съществуват извън Сейшелите, е Галапагос. Можете да видите повече костенурки на Косин или на кораловия атол Алдабра, но последният е по-отдалечен и не можете просто да наминете без предварителна резервация, както можете на Кюрийе. Би било полезно да вземете лодка до Кюрийе, дори и да не е бил магически остров на динозаври, само защото участъкът от вода, който го отделя от Праслин, е много зрелищен. Всяка минута, която прекарате на лодка по време на вашето пътуване, ще си струва.

Тази част от Индийския океан е единственото място в света, където морските костенурки Хогсбил снасят яйцата си на дневна светлина. Вземете лодка до Косин, Северния остров или Птичия остров за най – добра гледка. Но имате добри шансове да ги видите – тях и техните малки потомци - на плажовете около La Digue, както и на Праслин.

 

Какво да ядете на Сейшелските острови?

Производството на зеленчуци не е лесно на островите, защото те са си острови. Ще откриете някакви в ресторантите, но на места, като La Digue, е почти невъзможно да намерите зеленчуци, които все още да приличат на нещо в хранителен магазин; местните жители предпочитат да си ги отглеждат сами. Дано успеете да откриете начин да ядете малките половинки от пасифлора, колкото е възможно по-елегантно, след като разберете, че е много забавно да ги изсмучете като стриди. Разбира се, ако ядете само в ресторантите, достъпът до зеленчуци е по-малък проблем. Но най-добрият и най-евтиният начин да се насладите на храната е чрез многото креолски изложбени щандове, където получавате пластмасова кутия, пълна с ориз, морски дарове и зелена папая (просто опитайте).

 

Можете също да съчетаете вечерята си с музика на живо на местата като Boardwalk Bar & Grill на Mae. И когато искате да се поглезите с нещо малко по-луксозно, гледайте залеза докато вечеряте в PK’s Pasquiere Restaurant and Gastropub. Храната беше страхотна и гледката беше наистина страхотна, но причината, поради която ще си спомням това хранене още дълго време, е, че имаше чатне толкова вкусно, че попитах от какво е направено. В края на яденето сервитьорът излезе с рецептата, написана на ръка, върху бележник.

 

Тъй като британските колонизатори разчитали в голяма степен на слуги от колониите си, значителна част от населението на страната е от индийски произход и, както често се случва в тези ситуации, ужасният империализъм доведе до иновативни, уникални, вкусни храни. Където и да отидете на тези острови, ще ви бъдат сервирани най-добрите индийски морски дарове, които някога ще опитате. Това е мястото, където за пръв път опитах октопод чапати от продавач на улицата и повече не искам да ям октопод и чапати приготвени по друг начин.

 

Рибата е толкова свежа, колкото може да бъде, и трябва да ядете, защото е вкусно. Като съвет от мен към мен: старайте се да се придържате и към морските дарове, защото храна от сухоземни животни (говеждо и пиле) почти със сигурност е по-малко прясна, тоест докарана със самолет от Бразилия. Единственото изключение от това е, ако се намирате близо до фериботното пристанище в Мае и ще видите продавач, продаващ говежди ролца. Имат и рибни, които биха били приемливи ако телешките са свършили, но просто не е същото.