+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Широката комбинация от британско колониално наследство, красиви пейзажи и приятелски настроените жители на Шри Ланка я превръщат в очарователна дестинация. Тропическият остров е забелязан от очите на пътешествениците през последните години, след края на 26-годишната гражданска война през 2009 г.

С повече туристи, които се насочват всяка година на екскурзия до Шри Ланка, сега е идеалното време за посещение. Ето десет съвета и трикове, които помагат на посетителите за първи път.

1. Подгответе се да вървите бавно

Въпреки че инфраструктурата се подобрява и транспортните възможности са многобройни, обиколката на тази скромно развита страна, с нейните пътища може да ви се стори малко бавна.

Хълмистата страна е особено известна с това, че там времето е спряло - независимо дали пътувате с автобус или влак, очаквайте да преминете от едни чаени насаждения до следващите със скорости около 15-20 км/ч. За тези, които имат малко време или дълбоки джобове, наемането на хидроплан или наемането на кола и шофьор са добри алтернативи.

2. Отидете да се отпуснете, а не да се напрягате

Извън Коломбо и няколко морски курорта, се срещат хостели. Семейните къщи за гости са много по-често срещани, което означава, че е лесно да се срещнете с местните жители, но трудно ако искате сами да се справяте по пътя.

Като новопоявила се гореща точка за меден месец, Шри Ланка също привлича много двойки. Тези, които търсят нощен живот, като например "Као Сан Роуд" в Банкок, ще останат неудовлетворени: има плажни барове - Pepper Arugam Bay на източното крайбрежие и Hikkaduwa на запад, но са спокойни и затворени извън сезона.

3. Поглезете се

Ако имате повече за харчене, в Шри Ланка, има много нови луксозни хотели и курорти, където можете да ги похарчите. Известни имена като "Аман" вече са създали магазини на острова, а "Шангри-Ла" имат два нови хотела, които скоро ще бъдат отворени.

Но това са само мини-веригите на луксозни хотели, които трябва да държите под око. Uga Escapes и Resplendent Ceylon са само два примера за процъфтяващи местни марки, които предлагат повече от копиране и  създаване на имоти.

4. Отидете на север, за да избягате от тълпите

Северната част  на страната е основна териториядестинация за онези, които искат да се разхождат по пътечките. Крепост Тамил Тайгър, която е една от последните забележителности на острова, отворена за туристите, все още е непокътната от вълна от хотели, курорти и други дестинации, както и от много чуждестранни посетители.

Ако предпочитате златни плажове, отдалечени храмове и колониални пристанищни градове - отидете на север.

5. Фокусирайте се върху храната

Храната в Шри Ланка е вкусна, затова се възползвайте максимално от нея докато сте там. Дори да знаете откъде да намерите добрите неща,пак може да се окаже по-трудна задача, отколкото сте очаквали. Кофичките с ароматно оризово брашно са прочути, въпреки че обикновено се сервират само сутрин или късно следобед. Оризът и кърито са за обяд, докато kottu rotty (нарязан плодов хляб с яйца и зеленчуци) се предлага само вечер.

Онези, които са по-запознати с Азия, ще бъдат изненадани от липсата на щандове за храна на улицата; вместо това, някои от най-добрите ястия могат да бъдат намерени в кухните на малки къщи за гости.

6. Помислете за Коломбо

С джаз клубовете, баровете на покрива, бутиковите магазини и международно известните ресторанти, Коломбо вече не може да се счита за обикновенна столица. И въпреки, че има много забележителности, столицата е също чудесно място за разходка или за опознаване на местния живот.

Ще видите семейства, хвърлящи хвърчила на Galle Face Green при залез слънце;хора, приветстващи националния отбор по крикет на Стадион "R Premadasa" или просто наблюдавайте бабите, които са се запътили с жизнерадостна стъпка, в ярките си сарита, към  пазара "Петах".

7. Планирайте около сезоните

Докато мусоните валят,етнусиазмът ви за опознаване може да изчезне,но имайте в предвид,че приключенията са различни,в зависимост от сезона. Ако не сте запалени да изкачите връх Адам, например, посетете Шри Ланка в сезона на поклонение (декември-май).

Извън тези месеци,също е възможно да се изкачите до върха, но безбройните чаени магазини по пътя ще бъдат затворени. Ще се срещнете с повече туристи, вместо със стотиците местни поклонници, което означава, че голяма част от атмосферата и приятелството сред алпинистите ще се изгуби.

8. Включете се активно

Шри Ланка е известна със своите ступи, плажове и чаени плантации, но също така е пълна с дейности,включващи адреналин. Защо да не опитате да сърфирате в залива Аругам, да пресечете планинската верига Knuckles или да тидете на рафтинг сред бяла вода на Kelaniya Ganga, Kitulgala. Празниците на велосипедистите също стават все по-популярни сред редица международни туроператори, които предлагат специализирани обиколки.

9. Възползвайте се максимално от парите си

По западните стандарти Шри Ланка все още е евтина дестинация, но цените се покачват бързо: цената на културно шоу в Канди,например, се е удвоила само през последната година.

За всекидневни продукти като чай и паста за зъби, се отправете към супермаркетите в големите градове, където можете да бъдете сигурни, че не плащате повече. В магазините на по-малките градове просто проверявайте опаковката, чиято цена е отпечатана до буквите "Rs". (което означава рупии).

10. Разучете културата

В най-близката си точка, само 23 километра от аквамаринните води, се разделят Шри Ланка и Индия - но има огромна разлика между двете държави. Скоростта на живота в Шри Ланка е много по-безумен от този на съседна Индия, което го прави интригуващ.

Малкото местно население привлича очите на западните туристи; покриването на тялото винаги е забелязано ( необходимо е на местата за поклонение), а носенето на къси панталони и жилетки е малко вероятно да привлече много внимание.