+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Ако сте чели известната книга на Джералд Даръл “Аз, моето семейство и други животни”, сигурно също ви се иска да се качите на самолет и да си починете добре на остров Корфу, Гърция. Йонийският остров не е хич далеч от нас, но сякаш не знаем достатъчно за него. Ето моите любими места и плажове, които посетих по време на 7-дневна ексурзия с група холандски приятелки.

 

Ипсос

 Отседнахме в малкото градче Ипсос, в северната част на острова. Пред пълния пансион предпочетохме просто да си наeмем апартамент и да разчитаме на разнообразната храна, предлагана в ресторантите. Така и направихме – погрижихме се да има мюсли за закуска, а останалите хранения бяха истинска наслада в различни ресторантчета на острова. Цените в ресторантите не са високи – за 10-12 евро си поръчваш порция с напитка. Не е необходимо да споменавам колко големи са порциите, сами се сещате – огромни са!

 Да се върнем на Ипсос – има малка плажна ивица, доста чиста и спокойна. Препоръчвам го за един ден плажуване, но има къде-къде по-красиви плажове на острова.

 

Палеокастриса и Сидари

Най-красивото място на острова! Тюркоазени води, зелени хълмове – като на картичка! Отидохме до там с уреден екскурзовод, като пътя от Ипсос до тази местност е към един час. Първата ни спирка беше манастира на върха на Палеокастриса. Накараха ни да се увием в шалове – не е прието да влизаш вътре по къси гащи и потник. Най-смешният момент беше, когато една от холандските ми приятелки несъобразително помоли един монах за селфи. Имайте го предвид – това не е учтиво. Докато другите все още бяха в манастира, аз прибягах покрай къщите до него и бях изненадана да видя популации от пауни и какви ли не птици. В края на къщите дъхът ми спря – бях стигнала началото на пропаст, а от нея се виждаше кристално синя вода, зеленина и веещ се гръцки флаг – сюреалистичен момент!

 По-късно се качихме на малки лодки и потеглихме към Грото – пещери в скалите, пълни с кристално чиста вода и красиви рибки. Лодкарите ги хранят с хляб, докато ние щракаме с апаратите.

 Последната спирка в Палеокастриса беше панорамната гледка от заведение, нагоре по хълма. Не мога да ви опиша гледката – трябва просто да я видите. Ето и нашето селфи оттам.

 Следващата ни спирка беше Сидари – известен с каменистите си плажове и страхотни семейни ресторантчета. Там за пръв път опитах Софрито – телешко готвено в червено вино с гръцка паста. Ястието е типично за Корфу и не се сервира почти никъде другаде. Силно препоръчано! Междувременно, моята любима холандка хапна всичките си скариди с черупките! С пълни стомаси се засилихме към плажа. Силно казано плаж – полежахме на скалите и се къпахме около час. Изморени поспахме на път към Ипсос.

 

Град Корфу

 Градът не е нищо особено на фона на нечуваните красоти навсякъде по острова. Удобно разположен е обаче за достигане на всяка друга точка. Дори с такси не излиза скъпо за 20 километра пътуване, че и повече. Струва си да спомена един нощен клуб в град Корфу – 54 Dreamy nights. Толкова ексклузивен клуб не съм посещавала в България, пък и в повечето европейски дестинации. Цените на питиетата отразяват качеството - за една бутилка уиски се разделихме с 200 евро! Но пък си заслужаваше. Не стигнахме до Кавос, но дочух, че там купонът никога не спира. Зависи какво очаквате от почивката си на Корфу – ако наистина е почивка, стойте далеч от Кавос. Ако ще е парти, то обмислете именно Кавос или град Корфу. Толкова за нощния живот – да се върнем към спокойните места, които можете да достигнете от град Корфу.

 

Agios Gordios

 Лично любимият ми плаж на Корфу. Стигнахме до там за 50 минути с автобус (за около 3 евро). Плажът е с мек пухкав пясък, няма много хора, звучи страхотна електронна музика. След няколко часа във водата и събиране на тен, решихме да се пуснем на парасейлинг. Разделихме се по двойки и, уау, когато хвръкнахме във въздуха, дъхът ни спря. Изумително красиво е отгоре, а и адреналинът от самото летене прави момента запомнящ се. Цялото удоволствие струва 50 евро на човек, като в България е 50 лева, но пък гледката е къде-къде по-скромна. Когато всичко свърши пихме по един студен коктейл и правихме стотици снимки. Един идеален ден по женски!

 

Agios Georgios

Още един плаж, който си заслужава посещението. Това беше последния ни ден на острова и решихме да го прекараме изцяло на плажа – борихме се със силни вълни, ядохме диня, катерихме скали, спахме на пясъка – пълна програма. За завършек седнахме да вечеряме в ресторантче на плажа. Бяхме изненадани да бъдем обслужени от англичанка. Когато я попитахме защо работи в Гърция за малко пари, тя ни каза да се обърнем към залеза (който се скриваше срамежливо зад една огромна скала и осветяваше синьото море по много красив начин). Отговорът й беше, че Корфу и дава много повече от материални облаги, че душата й е богата с такава гледка всяка вечер и със греещото слънце всеки ден.

 

Вместо заключение

И един месец на Кофу е недостатъчен. Тук не описах още места, които посетихме – остров Паксос, Албания, Дасия, Пирги, Нисаки. Където и да стъпех на острова, се влюбвах все повече в това магнетично място. Наистина като от роман. Опитайте и Вие!

 

Христина Стефанова

Приятел на Luxutour.com