+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Ако сте тръгнали на екскурзия към Исландия, трябва да бъде в периода 15 май - 15 септември. Това е най-подходящото време от метеорологична гледна точка и тогава температурите са най-поносими. По това време на годината не трябва да се притесняване, че ще се стъмни преди да сте стигнали, защото тогава са полярните дни и през по-голямата част на деня и нощта е светло. Освен това шансът за времето да е по-подходящо за разходки е по-голям. Пъфините няма да отлетели на юг, корабите за гледане на китове отплават на по-чести интервали и да се кара каяк е значително по-безопасно. Най-големия минус да бъдете по това време в Исландия е, че хотелите и местата за спане не са много и по това време на годината трябва да резервирате поне 6 месеца предварително.

За своите организирани пътувания Luxutour.com, предплаща предварително самолетните билети и хотелите, за да може да осигурим полети с удобни часове и предварително подбрани добри хотели. С групите ни винаги пътува водач-преводач, който през цялото време придружава групата до пристигането и обратно в България.

Независимо дали сте избрали да посетите Исландия през лятото, задължително ви трябват водо- и ветриустойчиви дрехи и минимум ниски планински обувки, а не забравяйте и банските. Пътищата в по-голямата част на страната са добри, трафик извън Рейкявик почти няма, а ограниченито от 90км/ч ще ви върне онова отдавна забравено усещане за спокойствие зад волана. А и не само, на пътя, усещането за спокойствие цари из тази северна страна, наричана "Ледената земя".

За любителите на кулинарията задължително опитайте херингата - това е основния поминък на Исландия. Ако решите да пробвате ферментиралата акула Hakarl, спазвайте златното правилода не я отваряте в закрито пространство :). Благодарение на многото си извори водата от чешмата в Исландия може да се пие навсякъде. Алкохолът за сметка на това почти липсва. В големите супермаркети ще намерите единствено 2,5% местна бира. И ако това не ви е достатъчно, да знаете, че под вас се срещат Евразийската и Северноамериканската тектонска плоча.

Вижте примерна програма, с част от забележителностите на Исландия.

Ден 1 - Летище Keflavik е на 40км от Рейкявик. Ако пристигате късно вечер, по-добре останете да спите някъде около него. Тези които пристигат в ранните часове на деня може направо да започнат своята програма. Първата ни спирка е националния парк Pingvellir. Тук през 930г. е основан исландският парламент. Надолу по една от пътеките ще видите водопада Oxararfoss, от който са били хвърляни провинилите се според съда жени ( мъжете са били обезглавявани ). В края на друга пътека ще видите най-аскетската лятна резиденция на министър-председател в Европа и малка църква до нея. След около 10 км ви очаква водопада Gullfoss. Удивителното в Исландия е не само красотата и, но и разнообразието от от напълно несъвместими никъде другаде забележителности, намиращи се толкова близо една до друга. Точно затова не се учудвайте, когато стигнете Kerio - езеро в кратер на вулкан. След него може да продължите до гр.Selfoss. Място на което може да видите Северното сияние.

Ден 2 - Програмата ни в Исландия продължава със Seljalandsfoss - 60 метров водопад, който се вижда още от пътя. На 30км на изток може да се отбиете към Skogafoss. Зад този водопад не може да се минава, но според легендата точно там има скрит сандък със съкровище. Стълби водят към площадка точно над него. Ако не сте се изморили , може да се разходите и по долината на реката, открила се пред очите ви. След 4км преход по напълно равен каменист терен ще стигнете до останките на самолет DC3, катастрофирал тук през 1973год. След още 23км е Reynisfara - черен плаж с базалтови скали, а малко след него и Vik - градчето, около което може да пренощувате.

Ден 3 - За екскурзията в Исландия се изисква и подготовка. Днес ще се разходим в каньона Fjadrargljufur. На 77км от него е природния парк Skaftafell. След още 6км ще стигнете до базалтовия водопад Svartifoss. След още 57км на изток ви очаква глетчерното езеро Jokulsarlon и плуващите в него тюлени и светлосини късове лед. Днес ще нощуваме в Hofn.

Ден 4 - От Hofn до Dettifoss километрите са 348 и си заслужават всеки метър. Първо защото ще видите най-големия водопад в Исландия и декор на първата сцена на "Прометей", а в последните 25км ще ви се струва все едно сте на Луната. Ще видите впечатляваща гледка - водите на Selfos. От тук ще продължим пътуването си на запад и след 44км ще достигнем до серните извори на Hverir. Когато миризмата на развалени яйца ви дойде в повече, продължете към езерото Myvath и градчето Reykjahlio, където може да се отдадете на заслужена почивка. След като се настаните , извадете банскте от багажа и право към Myvatn Nature Baths. Басейн с естествено топла вода със сауна.

Ден 5 - Всичко в този ден от програмата ни е наблизо и е в радиус от 25км, затова след като се насладим на минералния басейн, може да опитаме някой от чудесните местни храни в семейната кравеферма Vogafjos Cowshed Cafe. Днес може да видим кратера на вулкана Viti. Наблизо също е Hverfjall. Няма езеро на себе си, но обиколката по ръба на кратера е впечатляваща.На около 2км е и пещерата Grjotagja с геотермално езеро в нея. До преди 20-ина години водата в езерото е ставала за къпане, но темпретурата се е вдигнала до 50 градуса и в момента става само за снимки. Ако все пак държите да се изкъпете в пещера, може да го направите в намиращата се наблизо Storagja. Местността Dimmuborgir, на която е кръстена и групата, се намира на 3км южно от Hverfjall. В превод "Черният замък" представлява различни лава и каменни формирования. Най-известно от тях е "Църквата" - естествено образувание, чийто вход наподобява вход на църква.

Ден 6 - Само още една нощувка преди да се върнем в Рейкявик. По пътя ще посетим псевдократерите Skutustadagigar. На 40км от тях е водопада Godafoss или наричан още "Водопада на боговете". Тук през 999-а г. са били изхвърлени езическите богове от човек, чието име няма да успее да произнесете. Сцената от това деяние , може да видите в църкватав Akureyri, където ще се озовете след 52км. Градът е наричан още столицата на северна Исландия. С население по-малко от 20 000 жители, едва ли ще ви отнеме повече от 2ч да го разгледате. Освен ако не решите да се качите на кораб и да срещнете отблизо истински кит.

Ден 7 - Програмата ни в Исландия продължава с посещение на най-мощният топъл извор в света с дебит 180л/сек. На 25км от него са водопадите Hraunfossar и Barnafoss. След още 7км е Husafell. След около 2ч път вече трябва да сте в столицата на Исландия - Рейкявик. Приятна разходка из града и посещение на пристанището преди вечеря са добър избор.

Ден 8 - След чаша ароматно кафе, може да посетим църквата Hallgrimskirkja, от чийто покрив се открива невероятна гледка към града. След това може се отбием към концертната зала Harpa, да се разходим из старото пристанище  и да идем до съкления купол на Perlan. Музеите в града също не са за пренебрегване и може да се посетим някой от тях, а на който всичко това му се струва скучно може да се спусне в кратера на изригнал преди 4000 години вулкан.

Програмите които Luxutour.com изготвя за Исландия са съобразени с предпочитанията и възрастовата група на участниците в пътуването.

Груповите пътувания които правим всяка година са перфектно съчетание на маршрут и места за настаняване и са подходящи за всички възрастови граници.

За повече информация, ние сме на Ваше разположение на [email protected] или 02/4650565.