+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Катманду, Непал

  Катманду не е бляскав град, но за туристите, които го посещават, това е най-доброто място. Хаос царува навсякъде - прашни улици, трафик, декоративни храмове и криволичещи алеи, които водят до процъфтяващи пазари и площади. Величественият природен пейзаж на Непал често е привличащ, но в сърцето на столицата се намира оживена култура, която си струва да бъде проучена.

 

 1. Най-подходящото време за посещение

През пролетта или в периода от септември до ноември е най-добрият сезон за пътуване до Катманду. През летния сезон туристите са навсякъде – бягащи към града и околните пътеки, по улиците и препълващи хотелите. Ако искате да избегнете тази шумотевица, помислете за пътуване през пролетта, преди дъждовете и тълпите от туристи да пристигнат.

  2. Преоткрийте Катманду

Катманду се намира на пресечната точка на будистката и индуистката вяра и има множество свещени места, представляващи двете религии. Може би най-разпознаваемият и със сигурност най-впечатляващ е Boudhanath Stupa (една от най-големите будистки ступи в света). Украсена с молитвени знамена и ведър поглед, тази ступа се вглежда в оживената обстановка. Не бива да пропускате и посещение на храмът Пашупатинат - религиозен комплекс, посветен на бога Шива и най-големият храмов комплекс в Непал. Наблюдавайте индуските кремации и ритуали извън портите (само хиндуисти са допуснати вътре). И накрая, ако предпочитате да избягате от шумния град, отидете до Сваямбхунат (древен будитски комплекс с една от най-известните ступи в света, понастоящем е известен като „Храма на маймуните”).

Разхождането по прашните улички на Катманду, наподобяващи лабиринт, може да ви се стори малко страшно, но само така имате възможност да се доближите до най-енергичните части на града. Отидете до Durbar Square, където някога са били коронясани крале. Въпреки че много от храмове на площада са били разрушени от земетресението през 2015 г., възстановяването продължава и районът остава една от най-активните части на града. Прекарайте малко време в Thamel, основен търговски център, предлагащ съоръжения за туризъм. Районът е забавно място да опознате местните, а защо не и да се запознаете с други туристи. Ако искате да усетите местната култура се разходете до Асан Толе – базар пълен с продавачи, които продават всичко - от статуи на Буда до подправки.

По-голямата част от посетителите на Катманду се отправят към планините. Еверест - мечтата на всеки пътешественик, който изследва веригата Анапурна. Ние обаче не ги обвиняваме, че са нетърпеливи да проучат вертикалните чудеса на Непал. Ако вие, обаче не сте от тези ентусиасти, помислете за резервиране на планински полет с Буда Air, за да видите Еверест от високо. Но планините не са всичко, което Непал може да предложи. Точно извън Катманду се намира национален парк Chitwan - парк с биоразнообразие, който е дом на невероятни диви животни, включително застрашени носорози и бенгалски тигри. Можете да разгледате още - градината на сънищата, оазисния парк с павилиони, фонтани и поддържани тревни площи. 

Комбинация от оризови полета и хълмове, долината на Катманду е дом на невероятна колекция от селца, които повечето туристи никога не виждат. Най-сигурният начин да избягате от тълпите на града е да го напуснете. Наблизо Патан и Бхактапур предлагат своите собствени оживени атракции, включително храмове и градски площади. По-малките, традиционни селища на Новари като Бунгама и Хокана ще омаят сърцето ви. Тези места са като музеи и можете да изберете да карате велосипед или да си наемете такси, за да ги опознаете. Също така си заслужава да посетите Nagarkot - село с невероятна гледка към осем различни планински вериги. Много от тези райони предлагат чудесни места за престой, ако предпочитате да избягате от шума и суетата на Катманду.

  3. Какво да хапнете?

Едва ли има нещо по-приятно от добра чиния с кнедли? Докато сте в града, опитайте момо кнедлите, поднесени с домати. Хижа Тамел Момо е специално място, което задължително трябва да посетите. За традиционна непалска храна се отправете към OR2K, където ще похапвате с кръстосани крака върху възглавници или посетете Fusion Himalaya, който сервира вкусни, но достъпни традиционни предястия като ориз и леща със спанак и къри.

 4. Нощувка в Непал

Както и повечето туристически центрове, Катманду също си има своите луксозни курорти. Можете да намерите хотели като Hyatt и Radisson, ако искате нещо по-познато. Но ако искате нещо по-местно, но все пак елегантно, хотел Dwarika's или великолепният хотел Yak & Yeti са перфектния избор за вас. Разбира се, излизането от града отваря врати за повече възможности, където можете да намерите някои чудесни места за настаняване в по-спокойни местности.