+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

 1. Невероятният Великденски остров

Разположен на хиляди мили западно от континенталната част на Чили, Великденският остров е известен на местните жители като Рапануи. Малкият остров е дом на около 7000 души, като огромното мнозинство живее в Ханга Роа, единствения град на острова. Около половината от населението са местни рапануи и говорят на полинезийски език - останалите са от континенталната част на Чили. Най-известните жители, обаче, са нейните 400 моаи -непроницаеми монолитни статуи, които са доста различни от останалите местни.

Великденският остров за пръв път се заселва около 1000 г. пр.н.е. от полинезийски мигранти, чиито експертни резбари започват да произвеждат статуите на острова. Тези статуи се смятало, че наблюдават островитяните и им осигуряват защита. Обществото ставало все по-сложно. На Великден,  през 1722 г., островът е бил „открит” от холандски моряк - и за един век търговците на роби са унищожили населението.

Следват християнските мисионери през 1860 година, а Чили се е прикрепил към острова през 1888 година. Отнема почти 80 години, за да могат хората от Рапа Нуи да получат пълно чилийско гражданство и право на глас, но днес те имат определена степен на автономия над острова, за който често се отнасят като Te Pito o Te Henua (Пъпа на света).

 

 2. Планирайте посещението си

Като се има предвид разстоянието, високата цена на полетите и факта, че може би това пътуване е веднъж в живота ви, си струва да прекарате поне три дни на Великденския остров. Петдневен престой Ви дава възможност да се насладите на красотите на острова, както и на неговите удобства като гмуркане, шнорхелинг и конна езда. Великденският остров също е чудесно допълнение към други популярни дестинации в Чили - комбинирайте екскурзията си с двуседмично пътуване до пустинята Атакама или добавете три дни проучване в Торес дел Пайне.

Чилийските туристически визи се предоставят при пристигане на летищата и сухопътните граници за повечето националности и обикновено траят 90 дни. Някои националности като канадци и австралийци трябва да платят „такса за взаимност“; такса за пристигане, еквивалентна на сумата, която чилийските пътници заплащат за посещение на въпросната страна. На острова, както и в континенталната част на Чили, не се изискват специални ваксинации.

В Ханга Роа има няколко банкомата, няколко места за смяна на чуждестранна валута (change бюра) и кредитни / дебитни карти се приемат от по-големите предприятия. Въпреки това е добре да имате пари в брой. Местната валута е чилийски песос, нона много места приемат и щатски долари. Имайте предвид обаче, че Великденският остров е значително по-скъп от континенталната част на Чили.

 

3. Климат

Великденският остров има топъл, субтропичен климат и може да бъде посещаван целогодишно. Температурите обикновено варират между 16° и 25°, а най-топлият период е от декември до април. Валежи има по всяко време на годината. Най-влажните месеци са от април до юни, и макар и рядко, могат да развалят посещението ви. Носете със себе си чадър и яке за всеки случай.

 

4. Как да стигнем?

Малкото летище на Великденския остров „Матавери“ е точно до Ханга Роа. Единствената авиокомпания, обслужваща острова е LATAM, която има ежедневни полети до и от столицата на Чили, Сантяго и седмични полети до и от Папеете в Таити. Повечето хотели предлагат безплатен трансфер от летището, въпреки че можете и да се разходите до Ханга Роа. Единственият друг начин да посетите острова е на круиз.

 

5. Опции за транспорт

Повечето пътешественици изследват острова на обиколка с екскурзовод. Наемането на автомобил или мотоциклет, обаче ви дава повече свобода и лесно може да се организира в Ханга Роа. Имайте предвид, че няма застраховка на колата за Великденския остров, а дивите коне могат да представляват опасност за шофьорите. По-близките обекти могат да бъдат посетени пеша или с велосипед, а конните обиколки могат да бъдат особено запомнящи се. Такситата са недостатъчно.

 

6. Акценти и дейности

Моаите на Великденския остров са основните атракции, разбира се, но има и много красиви плажове, вулканични кратери, археологически обекти на върха на скалите и места за гмуркане, които също трябва да бъдат посетени. Повечето забележителности са част от националния парк Рапа Нуи като входните билети могат да бъдат закупени на летището, когато пристигнете.

Аху Тонгарики

Най-известният обект на острова, разположен на източния бряг, Аху Тонгарики е великолепната колекция от 15 огромни моаи - някои тежащи до 30 тона - подредени на 650-метров аху (каменна основа). “Убитите” от цунамито през 1960 г. статуи в крайна сметка бяха върнати на законните им позиции през 1995 г. Това е и най-доброто място на острова, за да се наблюдава изгревът на слънцето.

Рано Рараку

Във вътрешността на Аху Тонгарики, вулканичният кратер на Рано Рараку е мястото, където повечето моаи са направени. Издълбани са директно от туфа (уплътнена вулканична пепел) и транспортирани до места около острова, вероятно на дървени шейни. Мнозина, обаче остават незавършени или са прекалено тежки, за да бъдат преместени и днес главите им се изтласкват от тревните склонове на Рано Рараку. El Gigante (Великанът) на повече от 65 фута е най-високият моай изваян някога. За съжаление не е бил завършен и остава прикрепен към скалната стена.

Рано Кау и Оронго

На южния бряг на острова е драматичният кратер на изчезналия вулкан Рано Кау. В близост се намират руините на връх Офронго. Тук ще намерите колекция от впечатляващи петроглифи, отбелязващи церемонията на птиците - ежегодно състезание между шефовете на различни отдели. Началникът, чийто представител се върне от близкото островче пръв, печели правото да доминира над останалите групи за предстоящата година.

Плаж Anakena

Според местната легенда първите заселници са се приземили на плажа Анакена на северния бряг на острова. Днес този джобен пясъчен пласт е чудесно място за плуване или слънчеви бани, макар че има и някои интересни моаи, които можете да видите.

Tahai

Кратка разходка на север от Ханга Роа ще ви отведе до Tahai - церемониално място със селекция от ахус и моаи. В късния следобед се събират тълпи от местни жители и туристи, за да наблюдават залеза. В близост се намира археологическият музей на отец Себастиан Енглерт, който предоставя отличен преглед на историята и културата на острова.

Подводно гмуркане и шнорхелинг

Един от най-големите морски резервати в света е създаден около Великденския остров през 2017 г. и неговите топли, кристално чисти води са идеални за гмуркане и шнорхелинг. Ако имате късмет, може дори да имате възможност да плувате заедно със зелена морска костенурка.

 

7. Фестивали и специални събития

Най-доброто време за посещение на Великденския остров е по време на фестивалите. През тези периоди - особено Тапати Рапануи - търсенето на полети, настаняването и колите под наем се увеличава значително. Имайте това предвид и резервирайте най-добре предварително.

Тапати Рапануи (началото на февруари): Това двуседмично събитие е най-голямата фиеста на годината. Чества се културата и историята на Рапануи чрез избора на “Кралицата на тапатите”, музикални и танцови представления, кану и конни надбягвания, дърворезба, пируване и много други.

Semana Santa (март / април): тържествата на Страстната седмица (известна още като Великден) на острова са съсредоточени около красивата малка църква на Ханга Роа.

Dia de la Lengua Rapa Nui (началото на ноември): Денят на езика Rapa Nui празнува местния език с различни културни събития.

 

8. Къде да отседнете?

Великденският остров има богата гама от къмпинги, хостели, къщи за гости, както и хотели от среден и висок клас, макар че всички те са значително по-скъпи от останалите хотели из континента. Почти всички са в или около Ханга Роа. Единственото изключение е луксозният Explora Rapa Nui, който е на 8 километра източно от града.

Camping Mihinoa е най-добрият избор сред туристите, а Hostal Tojika е среден клас. Наред с Explora Rapa Nui, най-висок клас е хотела Hangaroa Eco Village & Spa. Където и да останете, резервирайте предварително, особено ако посещението ви съвпада с Tapati Rapa Nui или Semana Santa.

 

9. Къде да хапнете?

Ханга Роа има добра селекция от кафенета, ресторанти и барове, въпреки че цените отново са доста високи. Не е изненадващо, че рибата и морски дарове са отлични, особено рибата тон и рапицата (малък омар). Едно от традиционните ястия, които задължително трябва да опитате, е куранто - комбинация от месо, риба и зеленчуци, приготвени на горещи вулканични скали в дупка, изкопана в земята. Туристите могат да опитат ястието на някоя от вечерните забави, като „Кари“ например.

На северния край на Ханга Роа, Au Bout du Monde се намира един от най-креативните ресторанти на острова и с право се слави с вкусния си шоколадов мус. С изглед към морето, Haka Honu предлага отлични рибни ястия - опитайте севиче.

Ако пък сте на бюджет се отправете към Tia Berta на главната улица за евтини, но пък вкусни морски дарове - емпанадас. Междувременно Mikafe е чудесно място за сладолед и кафе. Идеално разположен за гледане на залеза, Te Moana предлага коктейли и ледено студена бира „Mahina“, произведена от собствената пивоварна на острова.