+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Karibi1. Невероятно кратката история на Куба

За да преоткрием съвременна Куба, трябва да погледнем назад към нейното минало. Населена от предколумбовите култури от векове, Куба е била открита от италианския изследовател Христофор Колумб през 1492 г. и завладяна от испанците 19 години по-късно. Следват стотици години испанско управление (с кратък период на британско управление в средата на 18-ти век), по време на което островът процъфтява чрез търговията с тютюн и захар. В края на 19-ти век стартира Кубинската война за независимост, която в крайна сметка води до промяна на властта, когато САЩ побеждава Испания в американско-испанската война и американските военни окупират Куба, докато не получават официална независимост през 1902 година.

Годините между двете световни войни могат да се считат за години на разцвет на страната - особено в столицата Хавана - както на американския елит и мафията Донс, така и на бохемите стичащи се към столицата. Кънтри клубове, казина, барове и кабарета привличащи вниманието на Франк Синатра и Ърнест Хемингуей - Лас Вегас, преместен в Карибите. Американските автомобили, издигащи се по улиците и луксозните хотели като Национал де Куба  са били домакини на много холивудски звезди.

След Кубинската революция от 50-те години на ХХ век, страната е една от малкото оцелели социалистически държави, което е една от причините да бъде толкова интересно място за посещение. Кубинците все още използват готварски книги, медиите са контролирани от държавата и до реформите в края на 2000-те години годишната заплата на лекаря е била същата, каквато и на един фермер. С ръководството на брата на Фидел Раул, страната премина през някои прогресивни промени през последното десетилетие, като малките и средните частни предприятия стават законни едва през 2016 г.

 

2. В търсене на Куба

Голяма част от миналото на острова е тясно свързана с миналото на САЩ, което не е изненадващо, тъй като се намира само на 90 мили от бреговете на Флорида. Между испано-американската война от края на 1800 г., кубинската революция и произтичащото от това търговско и пътуващо ембарго, студената война и възстановяването на дипломатическите връзки през последните няколко години са част от „кубинското размразяване“.

В началото на 2010 г. администрацията на Обама се зае да възстанови отношенията си след 54-годишен период на враждебност. Една от най-значимите последици, беше облекчаването на ограниченията за пътуване на американските граждани през 2016 г. Не само, че има повишаване на интереса към Куба от гражданите на САЩ, но и страшно много туристи от Европа и Канада, желаещи да видят една страна, недокосната от комерсиализацията, „преди да се промени”.

Красотата на Куба е, че няма „правилен“ или „грешен“ начин да я посетите. Можете да летите и да прелитате над невероятните карибски плажове, да прекарвате времето си в културната столица или да обиколите  на круиз. Има няколко варианта на кубинското приключение, които ще са подходящи за всеки вкус. Въпреки това ние смятаме, че напълно си заслужава да се откажете от обичайните си удобства за няколко дни и просто да се насладите на момента.

 

3. Градът или плажа

Има няколко дестинации, които имат една и съща очарователна атмосфера, в сравнение със столицата на Куба. Салса може да се чуе във всеки ъгъл, като се изсипва от домовете и обществените пространства в характерната стара Хавана, а ретро автомобилите продължават да изпълват улиците.

Това, което може да ви върне към 21-ви век е избледнялото величие на всичко. Голяма част от боята на някога оцветените фасади на сградите се е отделила. Някои сгради са оставени да се рушат, а други са красиво реставрирани. Енергията тук е осезаема. Вероятно Хавана се възползва от предимствата на повишаването на броя на посетителите като най-луксозния хотел в страната - поне по кубинските стандарти – „Gran Hotel Manzana Kempinski“. Хотелът отвори врати през юни 2017 г. За невероятна гледка през панорамните прозорци към Стара Хавана, препоръчваме престой в някои от делукс стаите на хотела.

Колкото и красиво да е, малко вероятно е да пътувате само, за да посетите Хавана. По-голямата част от посетителите прекарват няколко дни, след което се отправят към  All-inclusive курортите и белите пясъчни плажове на Варадеро. Въпреки, че не представят истинското очарование на Куба, тези курорти имат свои собствени атракции. Тук се намират едни от най-добрите места за гмуркане на Карибите.

 

 4. Малко по-различен начин да разгледате Куба

Ако нямате достатъчно увереност да пътувате до Куба самостоятелно или бихте предпочели да сте с група хора с еднакви интереси, ние силно препоръчваме да се присъедините към нашите организирани групи.

Ако искате да излезете от малко по-изтъчнената пътека на западна и централна Куба, тогава бихте могли  да разгледате нашия 15-нощен маршрут за омагьосана Куба. Посещение на Баямо - един от невероятните градове, основани от испанците, Сантяго де Куба и бившата столица на Баракоа. Това пътуване ще ви остави с невероятни спомени и много дълго ще има да разказвате за него. Откакто първият американски круизен кораб бе закрепен в столицата през 2016 г., интересът към Куба като туристическа дестинация рязко нарасна.

Както и да решите да посетите Куба, ще откриете държава, която предприема малки крачки към бъдещето, но има и едно стъпало в миналото. Оставете очакванията си на летището и прегърнете факта, че никога преди не сте били на подобно място ...