+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Таджикистан е живописна страна в Централна Азия. Нейната територия, включва най-високите планински системи в Централна Азия, Памир и Тиен Шан, множество планински езера, планински села, отделени от цивилизацията, язовири, кристални водопади и редица исторически и архитектурни паметници.

Таджикистан е популярна дестинация сред любителите на пътешествията, които са нетърпеливи да следват многобройните маршрути в приказно красивите планини Фан и планините Памир и Тиен Шан; алпинисти, които са привлечени от високопланински върхове, сред които са връх Исмаил Сомони (7 495 м) и някои други авантюристи с джипове, чийто любим път е прочутата магистрала Памир; професионални учени и изследователи, които изучават древните паметници и исторически събития, а също и за обикновените хора, които се интересуват от научаване на стари легенди в уединени селища високо в планината и желаещи да посетят места, където човек никога не е стъпвал.

През цялото време Таджикистан е била важен участък от Големия път на коприната, икономическата и културна артерия на Изтока, докато провинция Съгд в съвременния Таджикистан някога е била част от известната Согдиана.

 

1. Основна информация за Таджикистан

Местоположение - разположена в югоизточната част на Централна Азия, Таджикистан е най-високата страна в региона, с планини, съставляващи 93% от нейната площ. Повече от половината от територията на Таджикистан се намира на надморска височина над 3000 м. В Таджикистан се намира и най-високата точка на Централна Азия, връх Исмаил Самани (бивш връх на комунизма, 7 495 м). Така че, няма нужда да казваме, че природата на страната не е просто красива, а приказно красива.

Площ - 143 100 кв. км.

Население - 8 000 000 души. Гъстотата на населението е 50 души на квадратен километър, като се разпространява еднакво на цялата територия на страната.

Политическа структура - Таджикистан се управлява от президент, докато законодателните функции се изпълняват от парламента. И президентът и членовете на парламента се избират за петгодишен мандат. Страната разполага с многопартийна система.

Административно и териториално разделение - територията на Таджикистан е разделена на 3 провинции (вилоят), които включват 17 града, 62 области, 55 села и 368 селски общности (джамоат). Тринадесет от областите се управляват директно от правителството на държавата.

Столицата на страната, Душанбе и осемте окръга около нея образуват индивидуална административна област. Населението на Душанбе е 764 хиляди души (2013 г.).

Официален език - таджикският е официален език, който се говори почти навсякъде в цялата страна. Таджикът обаче често използва руски думи в речта си, което е причинено от големия брой диалекти (над 50), които се различават силно един от друг. Така руският език е едновременно международен език и средство за комуникация в Таджикистан.

Таджикският език принадлежи към югозападната група ирански езици и включва редица думи, които идват от руски, арабски и узбекски. Тяхната част обаче е незначителна и таджикски лесно общуват с хора, които говорят литературния персийски език.

Сомони е паричната единица на Таджикистан, единствено законно платежно средство в страната. Таджикската парична единица е наречена така в чест на Исмаил Самани, основателят на първата таджикска държава.

Религии - повечето от хората в Таджикистан са мюсюлмани, като 85% изповядват сунитския клон на исляма, а 5% - клонът на шиитите. Останалите 10% са ортодоксални християни, 5 общности баптисти, 2 римокатолически енории, общност на адвентисти от седмия ден, общност на Свидетелите на Йехова, общност на лутерани, 2 общности на южнокорейската църква Сунг Мин, 4 общности на Бахай , една зороастрийска общност и една юдаистка общност.

Стандартна часова зона: UTC / GMT +5 часа. Не се променя зимното време.

Електрическа енергия - хотелите може да имат както съвременните гнезда от европейски тип с широки отвори и земна връзка, така и старите гнезда от съветски тип. Използва се ток с напрежение 220 V и честота 50 Hz.

 

2. Климат в Таджикистан

Климатът на Таджикистан е много разнообразен: субтропичен в ниските долини, умерено топъл на средната надморска височина и студен в планинските райони.

Повече валежи се наблюдават през зимата и пролетта, докато през лятото и есента дъждовете са рядко явление. От октомври до май в планините има силни снежни бури, като температурата на въздуха пада до -45 ° C, което прави изкачването почти невъзможно, докато равнинните райони имат пясъчни бури от юни до октомври. Тези силни ветрове могат да продължат една седмица или повече, което трябва да се вземе предвид при организиране на пътуване в тези региони. Силните ветрове се срещат и през зимния период, когато 2 градуса под нулата се усещат като - 10 ° C.

Лятото всъщност започва през май и е доста горещо, поради характера на релефа на страната само ниските долини имат високи температури.

Най-доброто време за посещение на Таджикистан са пролетта и есента, въпреки че лятото е оптимален сезон за катерене и туризъм. В планинските долини средната температура не пада под - 5 ° C през зимата и не се повишава над + 38 ° C през лятото.

 

3. Какво да облечете в Таджикистан?

Видът на дрехите, които ще изберете, зависи от сезона и региона, който посещавате. В студените сезони дрехите трябва да предпазват от суровите ветрове, докато през лятото леките памучни дрехи биха били достатъчни. Шапките са задължителни за горещите сезони.

Правителството не отправя изисквания към стила на дрехите; все пак, трябва да имате предвид, че таджиките са доста религиозни и прекомерната откритост може да предизвика недоволство. Ако ви предстои екскурзия в джамия или друго религиозно място, облечете свободни дрехи, покриващи ръцете до лакътя и краката под коленете. За планински туризъм и катерене използвайте екипировка, която отговаря на общите правила на тези спортове.

Таджикските хора са гостоприемни и дружелюбни към посетителите. Не бива обаче да провокирате тяхното недоволство, като носите неподходящи дрехи или се държите по неподходящ начин на религиозните места. Не трябва да се разхождате на обезлюдени места през нощта и особено да ходите сами в планината.

 

4. Кухня в Таджикистан

Различните страни от Централна Азия имат редица подобни ястия, поради взаимното проникване на културите и общите кулинарни традиции на народите. Кухните на Узбекистан и Таджикистан имат много общи черти. Манти, пилаф и ковурма лагмон са изключително вкусни ястия, препоръчани от туристите, посещаващи Таджикистан.

Таджикистите добавят малко повече подправки към храната си, отколкото готвачите в съседните Узбекистан и Туркменистан, което прави таджикската кухня по-питателна като тази на кавказките страни. Лукът се използва в големи количества в местната кухня.

Таджикиските демонстрират специално отношение към пекарните, което прави страната истински рай за тези, които обичат тестени изделия. Таджикистан е мястото, където се прави най-уникалният традиционен хляб кулча. Таджикиските доста често го хапват за закуска, заедно с апетитни пасти с билки и златна чучвара.

Самото име на хляба указва размера на хляба, тъй като „кулча“ се превежда като „длан“ или „ръка“. Този размер е удобен за планинските овчари, тъй като те могат да изядат цял хляб по време на хранене. Това може да се обясни и с отношението на таджикистите към хляба, което се потвърждава и от редица обичаи: те никога не слагат хляб "с лицето надолу" и винаги го чупят възможно най-внимателно, опитвайки се да не оставят трохи; обетите „на хляб“ се считат за най-сериозните. При таджикиските да хвърляш хляб в нечий дом означава да обидиш силно стопаните му.

Таджикистите винаги са консумирали плодове в големи количества и смятат,че са храна дори по-важна от месото. Така че, винаги можете да намерите купа с грозде, ябълки и праскови, украсяваща дастархана (масата) във всяка къща.

Храната в Таджикистан се подразделя на „студени“, „горещи“ и „средни“ видове. Термините нямат нищо общо с температурата или начина на готвене: те показват хранителност, количество, добри свойства на тази или онази храна спрямо сезона и за определен човек. Авицена е човек, който поставя основите на местна диететика. Много от правилата му са все още в сила, особено тези, които се отнасят до сервирането на ястия и тяхната последователност.

 

5. Цени на храната в Таджикистан

В сравнение с европейските страни, цените на храната в Таджикистан не са просто ниски, а изключително ниски. Причината е недоразвитата икономика на страната и ниският страндарт на живот на местните. Ако цените се увеличат дори малко, биха станали непоносими за повечето таджики. Цената за добра вечеря варира между 8 и 10 долара.

 

6. Визи, разрешителни и препоръки за безопасност

Гражданите на страните от бившия СССР, с изключение на балтийските страни, Узбекистан и Туркменистан, могат да влязат в Таджикистан без виза. Хората от всички останали страни трябва да получат виза, за да посетят Република Таджикистан.

Виза онлайн за български граждани е налична на следния електронен адрес: www.evisa.tj 

 

7. Митницата в Таджикистан

Носенето на наркотици, оръжие, боеприпаси и печатни материали, които могат да се считат за заплаха за политическата система на страната за Таджикистан, е забранено. Лекарства, съдържащи каквито и да било наркотици, не могат да бъдат доставяни в Таджикистан, освен ако лицето, което ги има, има предписание за тези лекарства.

Чужденците нямат право да носят в страната таджикската национална валута „сомони“, както и да я изнасят от нея. Сред другите предмети, кито са забранени са всякакви храни, скъпоценни камъни, злато и минерали. Ако искате да закупите бижу като сувенир, трябва да получите разрешение за изнасянето му от Таджикистан. Ако искате да вземете вкъщи ръчно изработен предмет, произведен преди повече от 50 години, ще трябва да получите сертификат, потвърждаващ, че предметът не е значим от исторически или културен аспект.

Размерът на чуждестранната валута, който е разрешен да бъде доставен в Таджикистан, е неограничен. Ако сумата във всяка валута, която вземете със себе си за Таджикистан, е по-голяма от 5000 долара, тя трябва да бъде декларирана. Въпреки това горещо препоръчваме, когато влизате в страната да декларирате всичките пари, които носите в себе си.

 

8. Валута в Таджикистан

Единствената валута, която може да се използва за плащане на стоки и услуги на територията на Таджикистан, е местната парична единица сомони. Чуждестранна валута (щатски долари, евро, рубли, тенге, узбекска сума и киргизски сом) може да бъде обменяна в банки в големи градове и в многобройните обменни пунктове, които можете да намерите в почти всяко населено място в цялата страна.

Препоръчваме ви да купувате местната валута, сомони на части, докато не ги изхарчите. Не бива да обменяте пари на улиците или на пазарите.

Банкови карти Visa и MasterCard могат да се приемат в някои хотели и големи магазини само в Душанбе и Худжанд. В тези два града могат да бъдат намерени и автоматизирани каси.

 

9. Интернет в Таджикистан

Качеството на интернет връзката в Таджикистан зависи от големината на населено място: колкото по-голям е градът, толкова по-добра е връзката. Малките села може да нямат интернет изобщо. Някои хотели и ресторанти в Душанбе и други големи градове разполагат с Wi-Fi. Интернет кафетата могат да се намерят само в големи населени места.

 

10. Снимки в Таджикистан

Фотографирането и заснемането на военни съоръжения и летища е забранено. Когато сте на екскурзия до гранични райони, първо трябва да научите от водач или други отговорни лица какво можете да снимате и какво не. Освен това трябва да избягвате да снимате местни хора по улиците, особено жени и особено такива в национални дрехи, без тяхното разрешение. Фотографирането и заснемането на някои исторически паметници и други важни обекти може да се таксуват допълнително.

 

11. Сувенири в Таджикистан

Възможно е някои елементи от националните дрехи на Таджикистан трудно да се носят в други страни; със сигурност обаче, ръчно изработените шалове и кърпи от различни видове не принадлежат към тази категория. Местните ръчно изработени кожени изделия, като амулети, портмонета, накитници, каишки, обувки и много други неща, ще се харесат на любителите на сувенири.

Уникални керамични предмети, направени по древни технологии на Таджикистан, например, деликатни солни изби или невероятно красиви ястия, могат да украсят масата за хранене във всеки дом.

 

12. Национални празници в Таджикистан

1 януари - Нова година;

8 март - Международен ден на жената;

20 март - 22 март - Навруз (Новруз, персийска Нова година);

1 май - Международен ден на труда;

9 май - Ден на победата;

27 юни - Ден на националното единство;

9 септември - Ден на независимостта;

5 октомври - Ден на държавния език;

6 ноември - Ден на конституцията;

24 ноември - Ден на държавния флаг;

Датата варира - Eid-i-Ramazon (Eid al-Fitr, отбелязва края на Рамадан);

Датата варира - Ийд-и-Курбон (Eid ul-Adha, настъпва 70 дни след края на Рамадан);

 

13. Телефонни кодове в Таджикистан

Ако искате да се обадите на някой в Таджикистан извън страната, ще трябва да наберете международния код за излизане от страната, в която се намирате, добавете 992, код на региона на Таджикистан / оператор на мобилна мрежа и номер на абоната.

Таджикистанските райони (стационарни) са следните:

Душанбе: 372

Пенджикент (Панджакент): 3475

Gissar (Hissar, Hisor): 3139

Хорог (Khorugh): 35220

Истаравшан: 3454

Худжанд: 3422

Кулоб (Куляб): 3322