+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Исландия е без съмнение красиво място. Атрактивната страна на тази северна държава вече не е тайна - все повече туристи преоткриват очарователните местни жители и спиращите дъха пейзажи, а пиковият сезон постепенно се превърна в синоним на трафик... Всичко това прави пътуването по-късно през годината по-привлекателно.

Исландия е невероятно красива със зашеметяваща природа, интересни традиции и богата история.

Затова ви представяме десет причини защо да посетите Исландия през есента.

Тълпите от хора са значително по-малко!

Лятото в Исландия означава едно - много хора ( не и сега, но все пак ) ! Ако планирате пътуване, което е с маршрут през столицата Рейкявик, задължителните забележителности по Златния кръг и ледниците на Йокулсарлон - ще се радвате, че сте изчакали, докато европейците се върнат на работа или училище. Повечето западноевропейци и американци идват в Исландия през летните месеци, но и зимата също е доста посещавана. Пътуването през есента е най-добрият избор ако искате да поснимате на спокойствие и да се насладите на зебележителностите, които Исландия може да предложи, а те са много.

 

Климатът е подобен на този през лятото

Нека бъдем честни - никой не идва в Исландия заради времето. На всички ни е ясно, че в Исландия е хладно и отвреме навреме изригват вулкани. Дори и през лятото температурите могат да бъдат описани като по-топли, вместо горещи. Със сигурност има по-малък шанс за валежи, но все пак туристите едва ли ще дойдат неподготвени - ветроустойчиво яке и вълнени дрехи са задължителни. Няма да загубите нищо ако вместо през Август, посетите Исландия през Септември или Октомври – времето е сходно. Все пак се подгответе за всякакъв вид време и не забравяйте, че в началото на есента дните все още са сравнително дълги според международните стандарти, което увеличава максимално времето ви за разглеждане на забележителности.

 

По-евтино е

Нищо в Исландия не е евтино, така че изборът на пътешествие след пиковия летен сезон е доста разумно решение. Опциите за настаняване са по-изгодни, организирания транспорт е по-малко натоварен и съответно цените и условията са по-добри. Агенциите за коли под наем също разполагат с повече превозни средства през този период, така че ако сте решили да наемете автомобил, вероятността всичко да е разпродадено е доста по-малка.

 

Добри условия за шофиране

През есента има голям шанс условията за шофиране все още да са доста добри, преди да настъпят зимният лед и сняг. Това особено важи за пътуващите през ранната есен. Малко вероятно е да се наложи да шофирате в зимни условия (дори и това да не може да се изключи напълно и през лятото). И все пак ще имате достъп до вътрешните планинските пътища, ако желаете да ги посетите.

 

Зрелищните цветове на есента

Вероятно свързвате Исландия с насечените терени с лава и обширни полета. Въпреки, че съществуват и такива гледки, има повече дървета, отколкото може би очаквате. Голяма част от промяната на есенните цветове се проявява в мъховете, храстите и тревите, които са по-разпространени. Есента носи навсякъде прекрасни нюанси на златно, оранжево и пурпурно, и това е гледка, която наистина си струва! Въпреки това, в резултат на по-студения климат, есента идва по-рано от обичайното. Слизайки от самолета в средата на ноември със сигурност ще сте закъснели с няколко месеца, за да се насладите на най-добрите пейзажи.

 

Северното сияние

Може би си мислите, че зимата е единственият сезон, през които можете да станете свидетели на Северното сияние? Е, помислете отново. Периодът за наблюдение на Aurora Borealis в Исландия продължава от края на Август до Април и обикновенно достига пикова активност по време на равноденствията. Независимо от сезона, при наличието на ясно небе и високи нива на активност, светлините се забелязват най-често между 21:30 ч. и 01:00 ч. Зимните нощи ви предоставят тъмнина за по-дълго време, така че шансът да ги видите се увеличава. Но все пак пътувайки през есента, няма да ви се налага да бъдете с часове в студа, за да изчакате светлините да се появят.

 

Овцете

Много от планинските части на света традиционно практикуват сезонната паша - добитъкът се извежда на по-високи пасища през лятото и се сваля отново в ниското, когато температурите започнат да падат. В Исландия тази традиция се нарича „réttir“. Обикновено можете да видите животновъди, които свалят овцете си през първата половина на септември и това е наистина красива гледка - животните се прибират в кошарите. А ако помогнете на собствениците в търсенето на изгубени или прибрани по погрешка овце – и със сигурност имате шанс да ви почерпят с глътка бренивин (вид исландски шнапс), за да ви се отблагодарят :)

  Luxutour в Исландия

Вече 5-та година Luxutour предлагат организирани групи и индивидуални пътувания за Исландия и всички те са с много добра обратна връзка. На място всички наши гости се посрещат от нашата колежка Росица Славчева, която живее в Исландия дълги години и ще ви разкаже за Исландия през призмата на българин опознал местната култура. За първи път организираме и чартърен полет на две дати през септември и октомври, които се радват на огромен интерес и за първата дата вече няма свободни места. За радост на закъснелите все още имаме места за 01.10, а повече подробности ще намерите тук - https://luxutour.com/оферти/ЕКСКУРЗИЯ-В-ИСЛАНДИЯ-с-директен-чартърен-полет.html.

    Какво задължително да опитаме докато сме в Исландия

     - Skyr - Исландското кисело мляко. 

     -  Hangikjot - в буквален превод "провесено месо". Обикновено това е пушено агнешко месо. Тъй като овцете живеят свободно в Исландия се смята, че това допринася за добрия вкус на това месно произведение.

    -  Kjotsupa - традиционна агнешка супа.

    -  Риба - почти всичката риба, която хапнете в Исландия е уникално вкусна. Но едно от най-известните рибни ястия е Plokkfiskur - рибна яхния.

   - Исландският хот дог е не по-малко известен и също е едно от нещата, които ви съветваме да опитате докато сте там.

Забавни и интересни факти за Исландия

Исландия е единственото място в света, на което можете да плувате между две тектонски плочи;

В град Акурейри светофарите имат червени сърца вместо червени кръгове;

Единственият местен бозайник в Исландия е арктическата лисица;

54 процента от исландската нация вярва, че елфите съществуват и дори има училище за елфи в Рейкявик;

Традиционният коледен подарък е книга;

 

Вдъхновящо, нали ?! 

Заповядайте с нас!