+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Преди да започна да пътувам, често се чудех как то променя гледната точка на човек спрямо живота. Какво точно научаваме, когато пътуваме и как се променяме в последствие?

Вие може би също сте от тези хора? Как пътуванията променят мисленето и личността Ви, която сте били преди това? Или може би просто се чудите какви са ползите?

Тук ще Ви споделя моя опит в 10 изненадващи факта как се променя мирогледа чрез пътуване, засягайки 3 основни области – хората и техният живот, работа и накрая – пари.

 

Защо хората “търсят“ пътувания...

Ако и Вие сте като мен, то знаете, че най-интересната част от пътуването си остава неизвестността - нуждата от това да Ви се случват неочаквани неща, които ежедневието със сигурност не може да предостави.

Пътувал съм много, по всевъзможни начини, срещайки се с всякакви хора, но пътешествията ми донесоха ползи, за които никога не бих могъл и да предположа.

Твърденията за това как се променяме пътувайки със сигурност са верни, но малко са тези, които успяват ясно да се обосноват и пресъздадат самите чувства и ползи.

Надявам се, че четейки тази статия, ще се вдъхновите за своите лични пътешествия и промени.

 

Хората и техният житейски опит

Поради множество причини срещите с непознати хора са най-големият подарък, който пътуването може да даде.

Не само приятелите, с които се запознавате пътувайки, но и местните култури и народи, които Ви учат на техния начин на живот. Със сигурност ще започнете да гледате по различен начин на света:

 

Пътуването Ви кара да приемате по-малко неща за даденост

Преди да започна да пътувам и опознавам различните култури, определено приемах повече неща в живота си за даденост. Имах щастието да израсна в семейство от среден клас, така че не знаех всъщност колко немотия има по света и как се налага да живеят хората в различните му краища.

Трябва да осъзнаете колко сте привелигировани за това, че можете да пътувате и сами да избирате как да живеете.

Една вечерна история с таксиметров шофьор от пътуването ми до Дубай остави траен спомен в мен - той бе родом от Индия, преместил се в Дубай, за да работи и да се грижи за семейството си. Недостатъкът от това бе, че той го виждаше само веднъж в годината и то за седмица... Това наистина ме порази - какво трябва да жертват някои хора, за да бъдат добре те и близките им.

Така разбрах за себе си, че съм късметлия - дори с това, че мога сам да избирам какво да работя.

 

Помагат Ви да осъзнаете, че светът е доста по-приятен, отколкото предполагате

Като жител на столицата, който всеки ден се среща с различни хора, със сигурност не бях с впечатлението, че светът е пълен само с мили хора и всички те искат да ми бъдат приятели... За съжаление това се превръща в тенденция в големите градове и градските райони, където чувството за общност и нови запознанствата са изчезнали тотално… Все пак не бива да забравяме, че това са просто обстоятелства, следствие на времето, в което живеем и че всъщност не такава е човешката природа.

За щастие обаче, пътуванията доказват точно обратното - светът е пълен с невроятно много добронамерени хора. Ще се срещнете с много местни жители, които ще ви поканят в домовете си, ще ви попитат как сте, ще се поинтересуват и от вас самите, от вашата история, националност и произход.

 

Пътуването ви учи и на това, че е много по-лесно да срещнете нови хора, отколкото си мислите

Споменах Ви, че пътуванията помагат да опознаете много мили хора по света, но нещото, което пропуснах е колко лесно всъщност е да ги срещнете.

Когато пътувате и се запознавате с други пътешественици, само по себе си това е нова обща тема за разговор - да не говорим за това, ако се намирате в една и съща лодка! След като бъдете „принудени“ да говорите с различни хора от цял свят, ще се учудите как това ще повлияе на вашата увереност, ще се промени и мирогледът Ви за хората и приятелствата, за това как трябва да бъдем настроени един към друг. 

Аз пътувам доста често и определено забелязвам, че съм станал по-отворен в започването на разговор с нови хора и съм сигурен, че се дължи имено на това :)

 

Светът не е толкова страшен, колкото предполагате

Осъзнавате, че повечете хора, независимо от страна или произход, са мили и приятни – в крайна сметка всички искаме подобни неща – да живеем дълго и щастливо.

Където и да отидете винаги има малък процент престъпност, но въпреки това определено съществува непропорционална гледна точка за „опасността“ от пътуванията по света. Ако използвате здрав разум и следвате някои прости съвети на местните жители със сигурност няма да има за какво да се притеснявате - ще останете приятно изненадани от факта, че това е всъщност една изкривена представа за новите и непознати места.

Ще научите много за себе си по време на пътешествията

Това със сигурност е нещо много индивидуално, но общото е, че по време на пътуванията всеки преоткрива себе си по един или друг начин - колкото по-често излизате от зоната си на комфорт, толкова по-добре бихте могли да се опознаете всъщност какъв човек сте. Ще видите себе си през друга призма и ще научите кои са слабите и силните Ви страни.

 

Работа

Голяма част от хората попадат в една от двете категории – или пътуват преди да си намерят постоянна работа или си намират сериозна работа и след това решават, че им се пътува.

В моята ситуация аз избрах пътуванията да бъдат моята работа J

Едно от най-големите предимства на днешното време е, че човек има време за себе си и е свободен да реши какво всъщност иска да направи с живота си.

 

Шанс да преоцените кариерата си

Много често се натъкваме на общоприетото „правило“, че човек трябва да си изгради кариера, а също и че трябва да има сигурна работа. Всички правим това, което „трябва“ без дори да се замисляме какво всъщност искаме.

Не казвам, че всеки трябва да прави каквото си поиска без да мисли отговорно, напротив! Идеята ми е, че хората имат избор за това как да живеят живота си и как да работят и градят кариера. Имаме повече избор отколкото ние си мислим или изобщо предполагаме.

Понякога в живота (и аз самият го преживях) може много лесно лесно да смените една работа, следвайки различни съвети за „кое е най-добре“. След това осъзнавате, че всъщност кариерата е избрала Вас, а не Вие - нея.

Пътуването позволява напълно да прецените какво е най-важно за Вас в работата и живота.

 

Ще научите, че имате повече възможности за работа, отколкото си мислите, когато се върнете от пътуване

В никакъв случай не се връщах от пътуванията с ясната мисъл какво точно искам да правя до края на живота си. Но имах времето да обмисля каква искам да бъде бъдещата ми кариера, както и колко важно е да има баланс между професионалния живот, проектите, а също и хобитата в свободното време.

Разбрах, че има някои неща, които са по-важни от заплатата или добрата биография. Можете да имате страхотна кариера, като същевременно се фокусирате върху други области от живота си.

 

Пари

Освен да разбера, че съм похарчил много от тях... вижте как точно се промениха моите мисли за парите в резултат на пътуванията ми...

Ще оцените допълнително стойността на парите

Когато пътувате и често живеете спестявайки, със сигурност цените стойността на парите повече.

Пътуването Ви принуждава да намерите изгодни сделки и да осъзнаете, че понякога е трудно да намерите друга опция освен да се придържате към определен бюджет. Да не говорим за това, че понякога осъзнавате, че можете да си изкарате в пъти по-добре с доста по-нисък бюджет, отколкото сте предполагали.

Другата страна на монетата е, когато пътувате в слабо развитите страни - осъзнавате как има хора с много по-малко възможности от Вас и въпреки това те водят пълноценен и щастлив живот.

По време на пътуване в Сенегал имах възможността да се докосна до общността и видях всъщност колко щедри са хората, а усмивките не слизаха от лицата им. Или пък в Кабо Верде, където немотията е не по-малка, но официалния слоуган на островите е “No stress”и усмивката не слиза от лицата им.

Препоръчвам Ви да изгледате документалния филм „Happy“. Тои е наистина трогателен пример на живота в Япония, където работниците в града често получават много по-високи заплати от по-бедните селски общности, а всъщност хората са по-малко щастливи поради стреса, който този начин на живот им причинява.

 

Ще научите нови начини за печелене на пари

Винаги съм се интересувал от инвестиции и различни начини за правене на пари. Да, това леко противоречи на нещата, които ви казвах до сега, нали? Е, осъзнах и научих чрез четене, слушане и срещи с много хора от всякакви сфери от живота, че има повече начини да печелите пари от изкачването по корпоративна стълбица.

Не само видях, но и преживях как другите хора изкарват прехраната си и „печелят“ пари. Моите виждания за парите станаха много по-широки в резултат на пътуването. Вместо безпокойството, че ситуацията е неизбежна и няма какво да се направи повече, в един момент започвате да виждате много различни пътища, варианти и възможности.

 

Ще станете по-добри в управлението на парите си

Придобивате много умения и знания за парите при всяко едно пътуване - управление на разходите, бюджет, спестяване, инвестиране, бизнес, пазарене и др. Всичко това са наистина важни умения, които можете и трябва да научите, а и е неизбено при всяко едно пътуване.

Неминуемо, когато сте от другата страна на света, ще трябва сами да управлявате финансите си. Чистото управление на всичките Ви пари за определен период, ще ви научи на много от тези ценни умения.

 

Вместо обобщение....

Споделяйки някои от моите преживявания, мога да потвърдя със сигурност, че пътуването влияе върху живота ми само положително. Надявам се да вдъхновя някои бъдещи пътешественици да направят крачката и да извлекат всички ползи, които едно пътуване може да им донесе. Всички ние сме различни, но ако има едно нещо, което научих за пътуванията, то е че има силата да променя масово и положително перспективите и живота на хората към по-добро.

А как пътуванията промениха Вас?