+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

7 от най-екстремните места, които можем да посетим на Земята

Всички сме имали релаксиращи бягства на някой самотен, екзотичен остров или пък забавни пътувания до пулсиращи от живот градове. Някак си рядко се сещаме, че пътуванията са свързани не само с релакс и опознаване на различни култури, а и с възможности за рискове и приключения – например, замисляли ли сте се да опитате нещо нетрадиционно, като посетите някое от най-екстремните места на Земята? Независимо дали става дума за динамични метеорологични условия, величествени природни дадености или за изолирани места - всяко от тях би било неповторимо пътуване, случващо се веднъж в живота. И така – ако сте се чудили какъв е лимитът на Вашите възможности, ние от Луксутур Ви предлагаме да ги тествате и да стигнете до крайности, като предприемете пътуване, което да Ви изкара от зоната на комфорт.

1. Антарктида

Като най-студения континент на Земята, Антарктида е на върха в списъка с екстремни метеорологични условия, а и е континента, който е най-недокоснат от човешката дейност. Там, колкото по-навътре от брега вървим, толкова по-високо и по-студено става. В крайбрежните райони средната годишна температура е -12оС, при 1000 метра температурата достига -20 оС и -60 оС при 4000 метра. По време на безстрашното си пътуване през тази живописна пустиня ще имате възможността да срещнете дивите животни в естественото им местообитание, в това число косатки, гърбати китове, тюлени и различни видове пингвини. Нещо повече - дивата природа по принцип не се страхува от хората и посетителите най-вероятно ще бъдат посрещнати с незаинтересовано кимване. Затова, ако сте достатъчно смели и студът не Ви плаши, то Ви предизвикваме да стъпите поне веднъж на тази почти необитаема и безплодна бяла пустиня, за едно истинско и изпълнено с непознат адреналин преживяване.

2. Долината на смъртта, Калифорния

Намираща се в Калифорния, Долината на смъртта е считана за най-горещото място на планетата, тъй като именно там е била регистрирана най-високата температура на Земята - 56,7 оС. Въпреки, своите 1600 километра чакълести и черни пътища, които осигуряват достъп до популярни и отдалечени места, 91% от парка официално е определен като пустиня. Представете си това: назъбени планини, достигащи 3552 м, дълбоки и криволичещи каньони, безплодни солени почви и подвижни пясъчни дюни... Този пустинен басейн, намиращ се под морското равнище е постоянно засушен, с екстремни летни горещини, но и с изненадващи контрасти. Редом със скритите оазиси, служещи за убежище на дивите животни и хората, се извисяват високи, покрити със замръзнал сняг върхове. Долината на смъртта предлага стотици живописни пътеки, които позволяват на посетителите да изживеят екстремностите на тази земя, под взора на опитни водачи. Въпреки това, не забравяйте да вземете с Вас достатъчно провизии, тъй като мястото се нарича „Долината на смъртта“, не без причина...

3. Връх Чимборасо, Еквадор

Знаем, че вр. Еверест е най-високото място на Земята. Има едно място обаче, за което се смята, че е най-отдалечено спрямо центъра на нашата планета – това е връх Чимборасо. Той се намира само на 1° южно от Екватора, докато Еверест е на 28° северна ширина, с морско равнище издигнато спрямо това. Да, знаем, че е странно и леко объркващо, но именно затова се смята, че вр. Чимборасо е много по-отдалечен от центъра на Земята, което го прави най-близкото място до космическото пространство въпреки много по-ниската си височина спрямо морското равнище. Ако решите да се отправите към приключение до Чимборасо, Вие ще се доближите до най-близкото космическо пространство, до което човек може да достигне пеш. Ако искате да изпитате своите лимити, може да изберете измежду няколко маршрута за смели катерачи. Ел Кастило е маршрут, стандартно използван от катерачите, изкачвайки се на 1300 м от западната страна на планината и отнема между 8-12 часа за изкачване до връх Уимпър и 3-5 часа за спускане.

4. Гансбай, Южна Африка

Ако филмът „Челюсти“ Ви е уплашил като дете, водите на Южна Африка в Гансбай със сигурност ще извадят тези спомени на преден план. Гансбай има най-опасните води на Земята, тъй като в тях се намира най-гъстата популация на бялата акула. Алеята на акулите – така е известен малкият воден канал между остров Дайер и Гейзерската скала. Мястото постепенно се превръща в популярна дестинация, която привлича хиляди туристи, които искат да се изправят лице в лице с тези смъртоносни същества, като се впускат в някоя от многобройните обиколки за гмуркане с акули. Ако това Ви звучи малко стряскащо, може просто да наблюдавате китове от белите пясъци на Pearly Beach. А след ден, изпълнен с много адреналин, рибарското селище Гансбай предлага изобилие от забавни възможности, включително и конна езда сред живописни пейзажи, страхотен сърф и множество ресторанти и барове с панорамна гледка към Атлантическия океан.

5. Ангелският водопад, Венецуела
Разположен в Национален парк Канайма, Ангелският водопад е най-високият непрекъснат водопад в света. 19 пъти по-висок от Ниагарския водопад, с вода, падаща  от 979 метрово плато в горната част (у нас, Райското пръскало е високо 124.5 метра). Намиращ се в изолиран регион във Венецуелските джунгли, тази грандиозно чудо на природата може да изглежда доста недостъпно, но няколко авиокомпании осигуряват полети до там от летището в Канайма. Смелите пътешественици могат да видят Ангелските водопади, като летят до лагуната на Канайма или се качат на борда на моторизирано кану, което се движи по водните маршрути, обградени от гъсти гори и екзотична дива природа. А когато пристигнете там, ако водите на водопада са достатъчно спокойни - можете да поплувате в тях.

6. Тристан да Куня, Южен Атлантически океан

Португалският автор Фернандо Песоа пише: „Свободата е възможността за изолация. Вие сте свободни, ако можете да се отдалечите от хората". За да изпробвате тази теория, предизвикайте себе си и пътувайте до най-изолираното и отдалечено обитавано място на Земята. Открит от португалския изследовател Тристан да Куня през 1506 г., малкият остров Тристан да Куня е населяван от по-малко от 250 души. Разположен на около 2431 километра от бреговете на Кейптаун, Тристан да Куня няма летище. За да посетите този уединен остров, трябва да бъдете предварително одобрени от островния съвет и да получите свидетелство от местната полиция, преди да се качите на кораб. Независимо от това, в Тристан де Куня има редица атракции за посетителите и туристите, като Кафе да Куня, Музеят на съборната къща, Вулканичният парк и Островът на любовта - мека за влюбените, която предлага зашеметяваща гледка към оформеното като сърце кратерно езеро.

7. Салар де Уюни, Боливия

Салар де Уюни е шампионът на крайностите. Това е не само най-обширната в света солна равнина, но е и най-плоското място на Земята, а когато е покрита с бистра вода – се превръща и в най-голямото естествено огледало в света. Мястото е безплодно, но е забележителна гледка, тъй като всичко, което може да видите е само синьото небе, бялата земя и Вашето отражение. Солената равнина е с площ 12 106 км2 и е на 3 653 метра надморска височина, и се е образувала в резултат на геологически трансформации на праисторически езера. За да стигнете до там, резервирайте си полет или хванете автобус от столицата Ла Пас, до Уюни. Малкото градче е толкова близо до солените езера, че пътешествениците лесно могат да резервират еднодневна екскурзия до там.