+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Пейзажите и уникалното историческо наследство на Киргизстан, правят държавата предпочитана дестинация през последните години. Градовете са изпълнени със сгради от близкото съветско минало, ширещи се на големи площи пазари и богато украсени джамии. А когато излезете извън оживените метрополитни улици на Бишкек и Ош, ще се сблъскате с още изненади: всяко пътуване, по-надълбоко в по-дивите части на Киргизстан може да излекува сетивата с тюркоазени езера от алпийски тип, заснежени върхове извисяващи се над хоризонта и обширни орехови гори. Внушителните пейзажи на Киргизстан, уникалното номадско наследство и завладяващата история на „Пътя на коприната“, привличат стотици почитатели на приключенията на открито и на културата.

Прочетете нашите 8 предложения за най-зрелищните и вълнуващи места в Киргизстан.

Национален парк „Ала Арча“

Само на около 40 км от Бишкек, ще откриете поразяващата красота на дефилето на Национален парк „Ала Арча“ - една от най-обичаните природни зони в Киргизстан.

Ала Арча на киргизски се асоциира с пъстроцветните хвойнови дървета, които са като окичени във всяка посока на каньона. Традиционно киргизците използват дървото, за да защитават домовете и прогонват злите духове. Паркът често е фон за различни целогодишни приключения на открито, включително туризъм, походи и ски.

За да достигнете парка, може да наемете такси или кола от Бишкек за 30-минутното шофиране до парка. Веднъж стъпили на територията на парка, поемете по пътеките, посетете хижата и сезонните зони за отдих.

Езерото Кел-Су

Във висок район, намиращ се близо до китайската граница, между остри скални образувания се крие езерото от алпийски тип Кел-Су. От околните заснежени върхове се оттича вода към басейна на езерото през лятото, създавайки неговия ярък тюркоазен цвят. Неговата изолираност в съчетание с искрящи сини води на фона на пясъчни скали - правят Кел-Су изключително привлекателна дестинация.

Предвид отдалеченото местоположение на езерото, достигането е доста трудно. Наемете водач от близкия град Нарин, за да се насладите на четиричасово шофиране по неравни, неосветени пътища и достигайки последните метри пеша или с кон. Близо до езерото можете да се приютите в лагер с юрти или пък да разпънете собствена палатка.

Връх Ленин

На юг връх Ленин се простира и до границата с Таджикистан. Втора най-висока точка в страната, с максимална надморска височина 7 134 метра и трайно заснежен, връх Ленин е един от най-емблематичните в Киргизстан. Десетки опитни туристи се опитват да го изкачат всяка година, а други - се изкачват до базовия лагер на връх Ленин или изследват околните хълмове и долини.

Можете да резервирате шофьор или обиколка от Ош, Сари Таш или Сари Могюл, а местните туристически бюра – да ви организират престой на юрта в един от лагерите в полите на планината.

Арсланбоб

Това, което отличава Арсланбоб от останалите планински райони на Киргизстан, е неговата обширна орехова гора, която е с площ от 110 км2 - най-голямата в света. Ореховите гори, които първоначално са привличали заселниците в Арсланбоб през III век пр.н.е., са осигурили основен износ на Киргизия от времето на Александър Велики. Днес регионът привлича хиляди туристи от цял ​​свят.

Разположен между планинските вериги Фергана и Читкал в Западен Киргизстан, Арсланбоб посреща десетки посетители, за да бъде отбелязана годишното събиране на орехова реколта в края на септември или началото на октомври. Районът е дом на живописни водопади, туристически пътеки и вековни мюсюлмански гробници. За да достигнете до Арсланбоб, вземете маршрутка от Джалал-Абад или Ош. От центъра на града Арсланбоб наемете местен водач, който да Ви покаже туристическите пътеки и атракции в гората.

Езерото Aла-Кул

На повече от 3352 метра над морското равнище, Ала-Кул е живописно езеро от алпийски тип в заснежената верига Терскей Алатау. Днес това е една от най-популярните дестинации в Киргизстан, благодарение на достъпността му от близкия град Каракол и близостта до масивното езеро Исък-Кул.

До езерото Ала-Кул може да се достигне само пеша след стръмен преход, който обикновено отнема повече от един ден. Пътуващите могат да стигнат до пътеката на Ала-Кул с обществен транспорт от Каракол или с яздене на кон до мястото за изкачване. След похода до езерото, голяма чат от пътешествеиците отиват в близките горещи извори в долината на Алтън Арашан.

Таш Рабат

Таш Рабат е един от най-добре запазените керван-сараи от „Пътя на коприната“ - важни точки от маршрута, често служещи за пазари, образователни институции и ханове за търговците на коприна. Изграден е в отдалечена долина между планините Ат-Баши в южен Киргизстан. Намиращ се в южната част на Киргизстан, цялата изолация на Таш Рабат допринася за красотата му. Туристите могат да влязат в керван-сараите срещу малка такса, освен това има редица зрелищните гледки от околните хълмове с изглед към целия район и няколко пешеходни пътеки, които водят до Чатър-Кул - масивно езеро и природен резерват.

Неасфалтираните пътища до Таш Рабат могат да бъдат трудни за преминаване, така че е най-добре да наемете местен шофьор чрез туристическия офис в близкия град Нарин. За да удължите пътуването си, обединете го с екскурзия до езерото Кол-Су или пък нощувайте в юртния лагер Таш Рабат.

Каньон Сказка

На южния бряг на езерото Исък-Кул се намира невероятно пъстър каньон с поразителни назъбени скални образувания, формирани от хилядолетна ерозия от ледовете, водите и ветровете. Каньонът Сказка (от руски - „приказка“), е обект на много местни легенди. Централният скален хребет наподобява гръбначния стълб на дракон с две успоредни, вертикални скални линии, обграждащи основната му диря.

За да стигнете до каньона Сказка, следвайте табели от главния път на южния бряг на Исък-Кул, близо до село Кажи-Сай. А ако желаете да прекарате повече време, се възползвайте от юртните лагери близо до входа на каньона.


Боконбаево
Малко, традиционно киргизско село, разположено в близост до южния бряг на езерото Исък-Кул, Боконбаево е чудесна база за няколкодневни походи и конни екскурзии за изследване на планините Терескей Алатау. Тук се практикува една от най-важните традиции на Киргизстан - спортове с орли. Ловците Салбурун (Салбурун е традиционен вид лов в Киргизстан и Централна Азия, включващ соколарство, стрелба с лък и лов с Тайган) са тренирали орлите си по южния бряг на Исък-Кул в продължение на векове, а днес демонстрират своето наследство на годишния фестивал на птиците.

Стигането до Боконбаево е лесно - можете да вземете маршрутка от Бишкек или Каракол. В центъра на града в Боконбаево има много къщи за гости, както и туристически офис, където можете да наемете местен екскурзовод за пътувания в близките природни зони.