+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Тази популярна карибска дестинация не се изчерпва само с големите курорти и казина, но и с подводните атракции, на които можете да се насладите – незаменима част от духа на опияняващите Бахамски острови

С над 700 острова, измежду които можете да избирате, отбелязването на „най-добрите“ места за шнорхелинг на Бахамите, не е никак лесна работа. След кратко проучване на редица популярни дестинации, подбрахме за Вас ТОП 5 невероятни места за шнорхелинг на Бахамите.

Елуетера

Елуетера може да предложи много повече от идилични розови плажове, и то под водата. Освен това има и още причини поради, които избрахме този остров - Glass Window Bridge и Pineapple Dock са тропически развъдници за малки рибки, а Current Cut е повече от уникален. Current Cut e тесен канал, предизвикваш бързо движещ се воден поток, който е невероятен за шнорхелинг и плуване. За него често казват, че е „гмуркане, което остава за цял живот“. Всъщност, това малко шнорхел-приключение ще Ви се стори, че свършва толкова бързо, че е съвсем вероятно да се качите на „влакчето“ още поне три-четири пъти, за да му се насладите. Приливите на Елуетера, ще Ви дадат нови възможности да опознаете чудния морски свят -  костенурки, петнисти орлови скатове, рифови акули и големи риби като тарпони и баракуди прииждат с водите. Важно е обаче да се свържете с местен водач, особено ако не познавате добре океана, понеже приливите и отливите са мамещи и понякога дори опасни, тъй като Атлантическия и Карибски басейн се борят за доминиране.

Ако пък обичате спокойните и плитки води, също ще останете изумени - можете да наблюдавате отблизо петнист октопод, безброй цветни корали и малки рифови рибки.

 

Екзума
Сини дупки, подводни пещери, цветни корали и морски градини – това са някои от нещата, които можете да наблюдавате при шнорхелинг, в този южен бахамски окръг, състоящ се от  над 360 малки островчета. Най-големият от тях е Големият Екзума, с дължина от 60 км и е съединен с друг остров - Малкият Екзума, посредством малък мост. Край главното пристанище на Джордж Таун (Голям Екзума) се намира дълга, тънка бариера – остров Чекинг. Този достъпен за водни таксита плаж има рифове вдясно от известния бар Chat-n-Chill, които предлагат страхотни изживявания за тези, който идват специално за шнорхелинг. Точно под дупката на пристанището има голямо семейство скатове, които са много приятелски настроени. Сред коралите и водните гъби в рифа, често се спотайват костенурки, скатове и по-големи риби, все по-рядко забелязвани в Карибско море.

 

Лонг Айлънд

Това е един наистина очарователен малък остров - с плитки заливи и пясъчни плажове, и с десетки възможности за шнорхелинг. Персоналът на водните спортове в курортите може да Ви даде препоръки за местните рифове, но друго интригуващо място привлича приключенския дух - синята дупка на Дийн. Тя се счита за най-дълбоката синя дупка в света. На 202 метра дълбочина тя е домакин на „Вертикално синьо“ - ежегодно международно състезание за гмуркания. Платформата в центъра на отвора с диаметър 30 метра е свързана с водолазно оборудване, отбелязващо дълбочината. Това, което е най-интригуващо и различно от нормалното гмуркане край скалите е, че дупката има вътрешен перваз на 5.5 метра под вода, който след това се разтваря към много голяма, дълбока пещера.

Сан Салвадор

Благодарение на локацията за гмуркане и защитената от вятъра страна, посетителите, които търсят спокойно място за начинаещи или малки деца, ще намерят идеални условия точно тук. Много от ключовите обекти (Bamboo Point, Fernandez Bay и Long Bay) са също разположени в близост до главния град за лесен достъп.

Любим заради чистотата и кристалните води е плажът Grotto Bay. Не само шнорхелинг запалянковците могат да се насладят на развъдника за млади риби, цветните бодлоперки,  бяла петниста риба и кралската лъчеперка. Ако сте там в точното време, освен всичко изброено, може да завършите приключението си в края на деня и с драматичен залез.

Островите Абакос

Друга впечатляваща зона от Външните острови на Бахамите са островите Абакос. Те са богати на впечатляващи места за шнорхелинг -  например Smuggler's Rest с неговите изоставени останки от самолет или испанския Cannon - потънал галеон с няколко гюлета по цялата му дължина.

Островите Абакос са верига с дължина от 32 километра в рамките на по-големия Бахамски архипелаг с изобилие от корали, подводни арки и пещери, и превъзходни зони с изкачвания и спускания. Температурата на водата е средно около 27оС, плажовете са бели и чисти, а водите бистри.  За съжаление, тези острови бяха засегнати най-силно от урагана Дориан, така че сме в очакване кога курортите и туризма ще се възстановят напълно.