+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Дълго считана за една от най-добрите дестинации за сафари в Африка, Танзания е известна по целия свят с Голямата миграция на антилопи-гну и зебри, която се случва всяка година в Серенгети. В дивите места на страната обаче има нещо повече от големите тревни равнини на Серенгети. Представете си, че сте сред горите в изследване на ендемични птици в блатата Тарангире или пък излизате извън утъпканата пътека, за да посетите шимпанзетата, обитаващи горите в Националния парк Гомбе. А когато се наситите на сафари в Танзания, може да посетите Дар ес Салам - оживен мегаполис, който ще ви впечатли с богатата си местна култура или да се отправите към някои от най-красивите крайбрежия на Африка - островите Занзибар, Пемба и Мафия, особено известни с водните си спортове, които варират от гмуркане до дълбоководен риболов.

 

Уловете Голямата миграция в Серенгети

За много хора Танзания е синоним на Великата миграция. Всяка година приблизително 2 млн. антилопи гну и зебри извършват цикличното пътуване между равнините на южната екосистема Серенгети и тези на Масай-Мара в съседна Кения. Продължителността на пътуването зависи от дъждовете и наличието на добра паша, а маршрутът е изпълнен с опасности – особено, когато се пресичат реки. Януари и февруари са най-добрите месеци за наблюдението на антилопите и големи котки. Юни и юли са пиков сезон за наблюдение на стадата в Западния Коридор и резерват Грумети. Тогава стадата първо пресичат река Грумети, а след това и река Мара, което е отличен шанс да станете свидетели на епичните в еднаква степен трагедия и триумф, докато стадата животни се опитват да преминат стръмни скали, бурни течения и дебнещи във водите крокодили.

Разгледайте най-голямата непокътната калдера в света

На югоизток от Национален парк Серенгети се намира още едно бижу от северната сафари верига на Танзания: защитената зона Нгоронгоро. Акцентът в този регион е кратерът Нгоронгоро, превъзходен природен феномен, който се определя като най-голямата непокътната и незапълнена калдера (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре) в света. Неговите стръмни склонове създават естествен амфитеатър, в който живеят над 25 000 големи животни - слонове, носорози, биволи, лъвове и леопарди, създавайки едни от най-добрите и концентрирани места за наблюдаването им. Слоновете, които живеят в калдерата, са известни с невероятно дългите си бивни, а популацията на черните носорози е една от устойчивите в страната. В допълнение към това следете и за други видове, включително грациозните гепарди и диви кучета (второто най-рядко срещано животно в цяла Африка).

Катерещите се лъвове на езерото Маняра

За да станете свидетели на уникалните катерещи се по дърветата лъвове, продължете приключението си в северната верига с посещение на Националния парк Lake Manyara. Простирайки се само на 325 км2, паркът е много по-малък по размер от по-известните си съседи, но компенсира с поне 11 различни екосистеми и невероятна концентрация на дивеч. Звездите на шоуто несъмнено са катерещите се по дърветата лъвове. Това странно поведение е изложено само в един друг резерват в Африка (Национален парк „Кралица Елизабет“ в Уганда) и причините за това не са ясни. Учените смятат, че лъвовете са се научили да използват дърветата като места за наблюдение на плячка или за бягство от мухите и горещата земя. Така или иначе, катерещите се по дърветата лъвове, предоставят възможност за незабравима снимка. Между всичко това може да се насладите и на богатото разнообразие от птици, включително и на стадата от розово фламинго.

Национален парк Тарангире

Ако обичате птиците, непременно трябва да отделите място в маршрута си за няколко дни в Национален парк Тарангире. Разположен точно на юг от езерото Маняра, Тарангире е известен като една от най-добрите дестинации за наблюдение на птици в Танзания, със своите над 550 записани вида хвъркати и различни хабитати, включително и вечнозелените блата Силале. Невероятно е, че блатата са дом на повече видове гнездящи птици, отколкото всяко друго местообитание на планетата. От ноември до април влажните и топли условия водят до изобилие от насекоми, което пък от своя страна привлича мигриращи видове птици от цяла Африка, Азия и Европа, което естествено прави този период най-доброто време на годината за наблюдаване на птици. Специалните предложения, на които трябва да обърнете внимание са влюбената птица с жълти якички, червеноопашатият тъкач и пепелявият скорец - всички те са танзанийски ендемити (биологични видове, разпространението на които се ограничава само върху определен район).

Открийте нашите праисторически предци в Олдувай

Пътят между Серенгети и Нгоронгоро Ви отвежда покрай пролома Олдувай, един от най-важните палеоантропологични обекти в света. Именно тук известните археолози Луис и Мери Лики откриват фосили, които променят нашето разбиране за това как Homo sapiens е еволюирал от праисторическите си предци. Някои от най-важните открития включват останките от мъжки Paranthropus boisei, чиято възраст е на около 1,75 млн. години и набор от вкаменелости, които доказват, че хоминидите са ходили на два крака от поне 3,7 млн. години. Може да видите отливки от тези отпечатъци в музея на Олдувай, заедно с примитивни сечива и примери за други вкаменелости от хоминиди и животни, открити на място. Някои от разкопките са все още активни и могат да бъдат наблюдавани при обиколка с екскурзовод.

Стигнете до върха на планината Килиманджаро

Разположен близо до кенийската граница в северната част на Танзания, планината Килиманджаро е горд носител на няколко различни рекорда. Това е най-високата свободно стояща планина в света и най-високият връх на африканския континент. Това е и най-високата планина, по която човек може да се изкачи, без да е необходимо специално катерене или друга техническа екипировка, което прави Килиманджаро достъпен за всеки с относително добра физическа подготовка. Височинната болест е може би най-голямата пречка за бъдещите срещи на върха - въпреки че можете да изкачите планината само за пет дни, препоръчително е да изберете по-дълъг маршрут, който дава време да се постепенно климатизиране. Два от маршрутите с най-висок процент на успех са Лемошо (шест до девет дни) и Северната верига (девет дни). По време на изкачването по Килиманджаро ще преминете през пет климатични зони, завършващи със сняг и ледници на върха.

Разходка с шимпанзета в националния парк Гомбе

Тук може да се насладите на напълно различно преживяване сред дивата природа от онези, които предлагат от северните паркове на Танзания - Националният парк Гомбе, на брега на езерото Танганайка (близо до границата с Бурунди). Състоящ се от гъста, планинска дъждовна гора, Гомбе е най-известен със своите шимпанзета – можете да се докоснете до някои от тях под надзора на емблематичния приматолог д-р Джейн Гудол. От 60-те години на миналия век д-р Гудол провежда своите пионерски изследвания от изследователския център на Гомбе и голяма част от това, което знаем за шимпанзетата днес, се основава на нейните открития. Посетителите могат да участват в екскурзия с шимпанзета и да се изправят лице в лице с тези интелигентни примати, с които споделяме над 98% от генетичния си код. Други животни, които може да наблюдавате в горите на Гомбе са застрашените пепелявочервени маймуни колобуси, маслинови бабуини и червеноопашати, сини и червени маймуни.

Насочете се на юг към отдалечения национален парк Руаха

Национален парк Руаха е друга отлична дестинация за туристи, които предпочитат да излязат от утъпканата пътека. Разположен в отдалечения и девствен централен район на Танзания, резерватът се простира на около 20 220 км2  и е най-големият национален парк в цяла Източна Африка. С впечатляващата си площ, той включва голямо разнообразие от хабитати в допълнение към голямата река Руаха - източникът на живот, от който зависи разнообразната дива природа. Тук ще видите разнообразие от антилопи, една от най-големите популации на слонове в Танзания и повече от 570 различни вида птици. Преди всичко Руаха се откроява с високата си концентрация на хищници. Ако искате да наблюдавате лъвове, 10% от всички лъвове в Африка се намират именно там. Освен това има повече от 200 гепарди в размножителна възраст (съставляващи една от само четирите популации в Източна Африка), което допринася паркът да остава една от най-добрите дестинации на континента.

Разкрийте историята на Островът на подправките - Занзибар

След седмица или две, прекарани сред резерватите на Танзания, добавете още едно измерение към Вашата почивка - Остров Унгуджа. Той е по-известен като Занзибар и извиква в представите ни бели плажове с чисти, тюркоазени води, идеални за шнорхелинг и гмуркане. Той е потопен в богата история, до голяма степен благодарение средновековното си минало като голямо пристанище на търговския път между Арабия, Персия и африканското крайбрежие на Суахили. Редом със слоновата кост, злато и роби, тук разменна валута са били и подправките. Неговото богатство в резултат от внос и износ привлича различни нашественици, поради което почти навсякъде може да се види африканско, ислямско, португалско, османско и британско архитектурно влияние. Разгледайте забележителности като Къщата на чудесата от 19-ти век и португалската стара крепост или пък се присъединете към обиколка с екскурзовод на плантациите с подправки на острова, за да се върнете назад в очарователното минало.

Плувайте с китови акули край остров Мафия

Мафия е най-южният от трите основни острова на Танзания и е много по-тиха алтернатива на Занзибар. Пътищата са неасфалтирани и се обхождат най-добре пеша, а по-голямата част от дейностите на острова са съсредоточени около океана. Край брега се намира морският парк Mafia Island, където защитените коралови рифове осигуряват впечатляващ фон за гмуркане и екскурзии с шнорхел. Повече от 460 вида тропически риби и 5 вида костенурки плуват в ​​тези води. Ако имате голям късмет, може да забележите рядък дюгон (едър морски бозайник, един от четирите вида съществуващи днес представители на разред Сирени). От септември до март основната атракция са огромният брой китови акули, които мигрират, за да се хранят със сезонния цъфтящ планктон. Тези изумителни животни са най-големите риби в света и са напълно безопасни за хората. Това означава, че можете да се присъедините към тях в едно изумително океанско сафари - преживяване, което малцина някога ще забравят.