+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

10 причини да посетите Саудитска Арабия

 

Туризмът в Кралство Саудитска Арабия е в голяма степен религиозен, ала през последните години се усеща ръст в индустрията за развлекателния туризъм. И така тази дестинация се нарежда сред 20-те най-посещавани страни в света. Тя е пълна със свещени места, принадлежащи на ислямската религия, както и столицата на исляма. Кралство Саудитска Арабия е познато като „Земята на двете свещени джамии“ във връзка с Мека и Медина, двете най-свещени места в Исляма. Двете джамии са Масджид ал-Харам (в Мека) и джамията Масджид ал-Набауи (в Медина).

Като център на мюсюлманската религия, Саудитска Арабия и е дом на много свещени структури. Всяка година хиляди мюсюлмани идват в страната, за да изпълнят заповедите на ислямската религия.
Но пък, за да откриете туристическото лице на Саудитска Арабия, не е нужно много: ето Ви 10 причини, за да я посетите.

 1. Ал-Масджид ан-Набауи

Масджид ал-Набауи или Джамията на пророка, е построена върху мястото, на което някога е бил домът на пророка Мохамед. Тази джамия има много важно място в мюсюлманския свят. Според мюсюлманите дори Ал-Харам е втората най-свещена джамия и годишно е посещавана от хиляди богомолци.

 

2. Джамия Кубаа

Днес джамията Кубаа, намираща се в границите на град Медина в Саудитска Арабия, е първата ислямска джамия, построена в някогашното селище Кубаа от 622 години (още преди Медина да завземе в границите си самото селище). Рисунките в бели и зелени тонове, четирите минарета и уникални куполи, впечатляват всеки, които я види.

 

3. Масджид ал-Киблатейн

Масджид ал-Киблатейн, разположен в северозападната част на Медина, е място, посещавано от милиони мюсюлмани всяка година. Тази джамия е известна на арабски като „Двойна Кабала Масджид“. Намира се на 5 км от Ал-Масджид Ан-Набау.

 

 4. Джамия Ал-Харам

Джамията Ал-Харам се намира в Мека. Това е обширно място за поклонение, което всички мюсюлмани копнеят да посетят. Първоначално е построена от пророк Авраам (на арабски – Ибрахим, общ родоначалник на трите авраамически религии - юдаизъм, християнство, където е първообразът на всички вярващи и ислям, където е смятан за един от големите пророци). От тогава до днешни дни джамията е претърпяла през много реновации, за да я виждаме такава каквато е днес. В Корана е споменавана в цели 16 стиха, а това навярно е така, защото това е първата основана в света джамия.

 

5. Форт Масмак

Форт Масмак, намиращ се в столицата на Саудитска Арабия Риад, е построен през 19-ти век с цел отбрана. Този замък има важно място в арабската история и е един от символите за приемствеността на столицата Рияд. Този замък е реставриран през 2008 г. и отворен като музей, а в пределите му се намира и джамия.

 

6. Мада’ин Салех

Мада ин Салех, намиращ се е региона Медина в Саудитска арабия е още от предислямско време. Има много белези и следи от отминали държави и цивилизации. Ако се чудите за предислямската история на Арабия, не забравяйте да посетите този регион. Той е в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство от 2008 г. – първото в списъка от територията на Саудитска Арабия.

 

7. Планината Ухуд

Ухуд, висока 1077 м. е най-високата планина в град Медина и Саудитска Арабия. Тя има важно място в ислямската история. През 625 г. се провежда битката при Ухуд между немюсюлманите от Мека и мюсюлманите от Медина. Пророкът Мохамед поставя стрелци на този хълм. По-късно те смятат, че са победили и напускат планината, но политеистите (вярващите в повече от един бог) застрелват повечето от тях в гръб. Днес Ухуд се превръща във важна туристическа дестинация в Арабия, а посетителите от Медина непременно я посещават.

 

8. Джабал ал Нур

Джабал ал Нур е свещена планина на около 6 км северно от Мека. Пещерата Хира, в която се смята, че е било първото откровение на пророка Мохамед, получава това име означаващо светлина, заради местоположението си.

 

9. Планината Арафат

Въпреки, че е наричан планина, Арафат е невисок хълм на 25 км от град Мека в Саудитска Арабия. Мюсюлманите вярват, че там пророкът Мохамед е проповядвал за последен път. А още по-рано синът на Авраам, Исмаил, пренася себе си в жертва на Аллах в борбата с дявола и от това изниква тази планина. Вековна е традицията да се прави преклонение в деветия ден от последният месец на ислямския календар и това е една от петте колони на исляма. Ето защо милиони мюсюлмани отиват да унищожават дявола всяка година.

 

10. Национален музей на Саудитска Арабия

Националният музей на Саудитска Арабия се намира в столицата Риад и е проектирана от Архитект Реймънд Морияма през 1999 г. Този музей се простира на площ от 28 хил.м2. Посетете този музей, за да се потопите в многопластовата история и култура на страната.