+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Омагьосваща комбинация от безкрайни бели пясъчни плажове, топли тюркоазени морета, невероятни резервати, приветливи усмивки и изпълващи сетивата пейзажи… всичко това превръща Мозамбик в една от най-бързо развиващите се туристически дестинации в Африка. Със сърдечни и гостоприемни хора, невероятно вкусна храна и микс от различни култури, това е една наистина вълшебна африканска държава.

Трудно е да бъде описан с думи Мозамбик. Усещането е почти легендарно, особено по невероятното му крайбрежие, изпъстрено с прекрасни дестинации и вълнуващи морски резервати.

От най-южната точка и най-известните места за гмуркане на Ponto d'Ouro и Ponto Malongane до оживения столичен град Мапуто, и на север до оживените градове Инхамбейн, Бейра, Виланкулос и Пемба, тук в Мозамбик има много места, които определено си струва да бъдат посетени!

Националните паркове Лимпопо и Горонгоса са чудесни примери за това как с ангажираност и непоколебимост при опазването на околната среда, са възстановени девствените пустинни зони, превръщайки ги в две от най-вълнуващите дестинации за сафари в Африка. Националният парк Лимпопо с площ 10 000 км2 граничи с легендарния национален парк Крюгер в Южна Африка, ограничен от реките Лимпопо и Олифантс. Национален парк Горонгоса пък се превърна в един водещите в Африка за устойчив туризъм и предлага разтърсващо сетивата сафари изживяване.

Край великолепното крайбрежие на Мозамбик има два спиращи дъха островни клъстери - архипелазите Базаруто и Квиримбас, включващи морски национални паркове и селекция от прекрасни плажни хижи и курорти, които олицетворяват върховете на лукса в стил „на бос крак“.

НАЦИОНАЛЕН ПАРК ГОРОНГОСА

Зад национален парк Горонгоса седи една от най-мащабните истории за възстановяване на дивата природа в Африка. През 2008 г. правителството на Мозамбик и фондация CARR (Gorongosa Restoration Project - американска организация с нестопанска цел) подписват 20-годишно частно-публично партньорство за съвместно управление, което е удължено за още 25 години през юни 2018 г.

Възприет е новаторски модел за опазването на парка, балансиращ между нуждите на дивата природа и хората, който защитава тази красива пустош и я връща на законното си място като един от най-големите африкански паркове.

През годините паркът направи големи „първи стъпки“ – така например през 2018 г., проектът Горонгоса в партньорство с Фонд за застрашената дивата природа, пуска 14 хиенови кучета в пределите на парка, отбелязвайки завръщането на този застрашен вид след над 25-годишно отсъствие. Това е триумфален успех и за двете страни, като много важна бе и появата на първото хиеново куче родено в резервата.

АРХИПЕЛАГЪТ БАЗАРУТО

Група от шест острова край бреговете на южен Мозамбик, достъпни от оживения град Виланкулос и модерното му международно летище, архипелагът Базаруто е разположен в едноименния Национален парк Базаруто. Брегът около Виланкулос и самите острови са известни със своите бели плажове и океан, богато изпълнен с разнообразен морски живот.

Най-големият от островите - Базаруто, е известен със своите извисяващи се пясъчни дюни, докато кораловите рифове около островите Магаруке и Санта Каролина защитават значителен брой от критично застрашения морски вид дюгон – вид едър бозайник от разред Сирени. Влажните зони, горите и тревните площи във вътрешността на остров Бенгера пък са дом на десетки видове гнездещи птици.

Има селекция от изключителни луксозни морски курорти, бутикови хотели и бунгала в и около Виланкулос, както и на самите острови, като всеки от тях предлага редица дейности - гмуркането и шнорхелинга в архипелага са сред задължителните за гостите на Виланкулос, както и разхождането сред уникалните пясъчни брегове.

АРХИПЕЛАГЪТ КВИРИМБАС

В северната част на Мозамбик, край пристанищния град Пемба с модерното си международно летище, се намират 32 идилични острова, образуващи архипелага Квиримбас. Тук можете да се насладите на богатия и разнообразен морски живот - от костенурки и дюгони до китове и делфини, а цъфтящият коралов риф на архипелага привлича хиляди водолази и любители на  шнорхелинга от цял ​​свят.

Островите Квиримбас предлагат огромно културно и историческо богатство - били са под португалско, арабско и африканско влияние, а историческите забележителности като старата крепост на остров Ибо, разказват за отминалите времена на робството, пиратите и търговията със слонова кост.

Ibo Island Lodge е особено очарователно място. Започва като мюсюлманско търговско пристанище през 600 г., преди да бъде „открито“ от португалците стотици години по-късно - смята се, че Васко Да Гама почива тук през 1502 г. Именно португалците построяват отличителната крепост на острова през 1609 г., която стои непокътната и до днес. Ibo Island Lodge е чудесно място, на което да останете, за да опознаете и да разгледате острова и останалата част от архипелага.

 

Ще се радваме да Ви помогнем да съставите първокласен маршрут, като вземете най-доброто от тази прекрасна страна – пишете ни на [email protected]