+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Акациеви равнини под безкрайно небе, стада от антилопи-гну простиращи се докъдето стига погледа Ви и стада от лъвове дебнещи край тях…. Това са емблематичните сцени, които можете да очаквате от екосистемата Мара-Серенгети - една от най-важните и богата на биоразнообразие в Африка. Тя включва в себе си Национален резерват Масай-Мара в Кения и Национален парк Серенгети в Танзания, и двата с отворени граници, което позволява свободното придвижване на животните между тях.

Въпреки, че е лесно за дивите животни в региона, за посетителите се оказва изненадващо трудно преминаването между двата парка – често това включва тежко пътуване през отдалечени сухопътни граници или скъп международен полет. Тук екипът на Luxutour може да помогне в подбора на незабравим маршрут, който включва най-доброто и от двете държави.
И така, кое е по-добро - Серенгети или Масай-Мара? Ще оставим сами да решите :)

Основни факти за Масай-Мара

Местоположение и география

Национален резерват Масай-Мара e разположен в югозападна Кения, където съставлява най-северната част на екосистемата Мара-Серенгети. През 1961 г, първоначално е създаден като резерват за диви животни и обхваща площ от 1510 км2, което го прави почти 10 пъти по-малък от Серенгети. Основният пейзаж представлява открити пасища, пресечени от три големи реки (Мара, Голям пясък и Талек) и осеяна с акациеви гори в югоизточната част. А по протежение на западната граница се простира драматичният Източноафрикански разлом.

Животни и птици

Масай-Мара има най-голяма концентрация на дивеч на континента, като в това число влиза и  „Голямата петорка“ - най-трудните и опасни животни за лов в Африка - африкански лъвове, леопарди, носорози, слонове и биволи.
Mara е едно от най-добрите места в света за наблюдение на големи котки, дом е и на много други хищници - хиени, чакали, лисици, прилепи, хипопотами и нилски крокодили. От друга страна тревопасните представители са също така многобройни – антилопи, газели Томпсън и Грант, Конска антилопа са най-често срещани в резервата. Птиците наброяват 470 регистрирани в парка вида, от които близо 60 са хищни.

Дейности и акценти

Годишната миграция на милиони антилопи-гну, зебри и други тревопасни, е основната причина за пътуване до екосистемата Мара-Серенгети. Придвижването на стадата силно зависи от дъждовете и може да бъде трудно за предсказване, но като правило миграцията се премества на север в Мара в периода от юли до октомври. Юли и август са основните месеци за пресичане на река Мара. Независимо от това, Масай-Мара е целогодишна дестинация и дори ако пропуснете миграцията, има какво още правите - екскурзии с балон или посещение на село Масай. Защитените зони в покрайнините на резервата предлагат и допълнителни възможности за нощни разходки и разходки с водач.

 

Основни факти за Серенгети

Местоположение и география

Серенгети се намира в северната част на Танзания и е частично защитен от 1921 г., а през 1951 г. той става първият национален парк в страната. Това е най-големият участък от екосистемата Мара-Серенгети, простиращ се на 14 750 км2. Неговата необятност вдъхновява и масайското име – serenget, което означава безкрайни равнини, но всъщност Серенгети e нещо повече от равнините и пасищата, които доминират в южната част на парка. Други местообитания включват речни гори и други гористи местности, докато основната река е Грумети, разположена в района на Западния коридор.

Животни и птици

Подобно на Масай-Мара, Серенгети предлага почти гарантирани наблюдения на лъвове, леопарди, слонове и биволи, докато носорогът е много по-труден за откриване. Други представители на хищниците са гепарди, раирани и петнисти хиени и два вида чакали, а  популацията на лъвовете в Серенгети е най-голямата в Африка. Всички тези хищници трябва да се хранят с нещо и „за щастие“ паркът е богат на невероятно разнообразие от тревопасни видове - от антилопи-гну и зебри до изчезващия маасайски жираф и газели. Птичето царство в Серенгети наброява повече от 540 вида птици.

Дейности и акценти

Серенгети също предлага въздушни балони и маасайски културни изживявания, а зоните с неограден достъп до националния парк позволяват нощни разходки и пешеходни сафарита. Ако искате да определите времето си за пътуване да съвпада с Голямото преселение, тогава януари и февруари са пиковите месеци, в които може да наблюдавате появата на бебета антилопи-гну в южната част на Серенгети. До юни малките са достатъчно силни, за да пътуват на север и стадата могат да се видят при движението им през Западния коридор. От края на юни до август прекосяването на реките Грумети и Мара са акцент в сафаритата.

Кой парк да избера?

По отношение на пейзажа и дивата природа, както Масай-Мара, така и Серенгети предлагат много сходни преживявания. За повечето хора основният решаващ фактор е как Великото преселение се вписва в датите им за посещение. Например Танзания е по-добрият избор за миграционни действия през януари и февруари, докато Кения предлага по-добри наблюдения през септември и октомври. Освен това има още няколко фактора, които трябва да се вземат предвид:

Размер и тълпи

Поради много по-малкия си размер, Масай-Мара може да се усеща по-пренаселен от Серенгети. Това се случва често в района на Централните равнини на парка, който е най-близо до Найроби там има и най-голям брой хижи. Ако го посетите в пиковия сезон (от юли до октомври), бъдете готови да споделите наблюдението на диви животни с други посетители и не забравяйте да резервирате настаняването си предварително. Междувременно необятността на Серенгети означава, че е по-малко пренаселено, с по-разнообразни пейзажи и може да предложи повече за тези, които планират разширено сафари. За най-добро преживяване обаче ще трябва внимателно да планирате кой район да посетите в съответствие със сезона.

Компактният размер на Масай-Мара също може да бъде плюс - може да обходите много повече за кратко време, а фактът, че дивата природа е по-концентрирана, прави парка по-малко подхоящ за посещение през всички сезони в сравнение със Серенгети. Има и начини да се избегнат тълпите. Помислете за пътуване извън пиковия сезон (ноември до април е най-доброто време за наблюдение на птици), изберете една от двете луксозни хижи, разположени в отдалечената зона на Масай-Мара в парка, или пък отседнете в една от най-ексклузивните защитени зони. Като цяло Кения има повече възможности за избор, отколкото Танзания.

Общи разходи

По отношение на цените, Мара е малко по-скъпа от Серенгети. Трябва да се има предвид, че цялостно сафари на Масай-Мара обикновено излиза малко по-евтино от Серенгети. Това е така, защото главното летище на Кения е много по-близо до Мара, отколкото Танзания до Серенгети (спестявайки Ви пари за вътрешни полети), също така Мара има по-голям избор от достъпни по цена лоджове и групови обиколки.

Пътуване

Ако планирате сафари из няколко парка, Танзания се откроява като по-добрият избор поради близостта си до резервати от световна класа. Серенгети е част от Северната верига, която включва и защитената зона Нгоронгоро, Национален парк на езерото Маняра известен със своите лъвове-катерачи и Национален парк Тарангире, дом на огромни стада слонове. Други относително близки акценти в Танзания включват легендарния палеоантропологичен обект, дефилето Олдувай и планината Килиманджаро - най-високата свободно стояща планина в света.

 

И така, кой парк си избрахте да посетите? :)

Споделете с нас на [email protected] или на Facebook страницата ни Luxutour.