+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Между Намибия и Демократична република Конго, на югозападното крайбрежие на Африка, се намира Ангола - често пренебрегвана дестинация, която въпреки това обещава изобилие от необикновени преживявания за безстрашния пътешественик.

Вече почти възстановена след близо 30 години гражданска война (приключила през 2002 г.), Ангола предлага удивително разнообразие от спиращи дъха природни местообитания - от извисяващи се планини и уединени плажове до речни дъждовни гори и обширни пустинни участъци. Градовете са богати на уникални архитектурни съоръжения и паметници, останали от 4-вековното португалско управление.

 

Насладете се на миналото и настоящето в Луанда

Столицата на Ангола - Луанда, е поразителен град на противоречия. Някои райони на града са като образец на просперитета, допринесен от възхода на петролната индустрия в страната, с блестящи небостъргачи и обширни булеварди обгърнати с палмови дървета. В целия град могат да се видят останки от миналото на Ангола като португалска колония, като най-известният пример за колониална архитектура е Fortaleza de São Miguel. Тази варосана крепост е построена през 16-ти век и по-късно се превръща в административен център на колонията и е отправна точка за задържане на роби по пътя им към Бразилия. Днес в крепостта се помещава Museu Central das Forças Armadas, който разказва историята на въоръжените сили на Ангола.

Други музеи, представляващи интерес в Луанда са Museu de Antropologia и Museu de História Natural, където са изложени африкански маски, музикални инструменти и ловни оръжия, както и изложби на анголската флора и фауна. Тези, които искат да научат повече за ролята, която Ангола играе по време на търговията с роби в Атлантическия океан, трябва да посетят Museu Nacional da Escravatura или Националния музей на робството. Разположен точно на юг от центъра на града в Morro da Cruz, той се помещава в резиденцията на един от най-големите търговци на роби по онова време и дава доста проницателен поглед върху човешката трагедия, засегнала живота на толкова много хора от Ангола. В съседство с музея е параклис от 17-ти век, където роби са били кръщавани, преди да бъдат транспортирани към Америка.

 

Направете плажна почивка на остров Мусуло

Въпреки името си, остров Мусуло изобщо не е истински остров, а тесен пясъчен бряг, създаден от наносите на близката река Куанца. Намира се срещу Baie de Mussulo от Луанда, което го прави идеалната дестинация за еднодневна екскурзия или бягство през уикенда за жителите и посетителите на столицата. Тук животът поема по-спокойно темпо, на фона на чисти бели плажове и люлеещи се кокосови палми. Водите на залива са спокойни, създавайки перфектни условия за водни спортове, вариращи от уиндсърф и водни ски, до каяк и шнорхелинг. Когато се изморите да работите по тена си, запишете се на разходка с кораб до някои от другите острови на залива, включително Ilha da Cazanga и необитавания Ilhéu dos Pássaros.

Последният е природен резерват и важна природозащитна зона за много различни видове птици, включително обитаващи пеликани, корморани, чапли и мигриращи фламинги. Ако искате да удължите престоя си на остров Мусуло, има много курорти и къщи за гости сред които да избирате. Един от най-добрите е Roça das Mangueiras - курорт изпълнен с множество услуги - басейни, барове и заведения за хранене на плажа. Въпреки че Mussulo е технически свързан с континента, до него може да се стигне само с лодка или с превозно средство с 4x4, при това само при отлив.

 

Възхитете се на водопадите Каландула

Разположен на около 360 км източно от Луанда в провинция Маландж в северната част на Ангола, водопадът Каландула е най-известният природен спектакъл в страната. Известен като Duque de Bragança през колониалната епоха, водопадът е дело на река Лукала, спускаща се над пропаст с размери около 104 м височина и 400 м ширина. Падащата водна маса наподобява дантелен воал и е вторият или третият по големина в Африка (в зависимост от това в кои източници сте избрали да вярвате). Има няколко места, който отварят страхотни гледки:  панорамни гледки в горната част на залесената скала или с поход до дъното, където мощта му може да се усети с всички сетива.
Нашият съвет: посетете водопада по време на дъждовния сезон (от септември до април).

 

Поход по Черните камъни на Пунго Андонго

Провинция Маландже е дом и на друг невероятен природен феномен: Черните камъни на Пунго Андонго. Тези огромни и древни монолити се извисяват драматично и напълно неочаквано в иначе равнинната савана и са истинско геоложко чудо. Те са с голямо духовно значение за местните хора от Мбунду, и са свързвани с много различни митове и легенди. Някога скалните образувания са служили като естествена крепост за владетелите на кралство Ндонго от 16-ти век, а за вдлъбнатината в една от скалите се твърди, че е отпечатъкът на легендарната кралица Нзинга Мбанде. Когато го посетите, изкачете се до върха на монолитите или пък развихрете въображението си, за да видите различните животински форми, на които са оприличени скалите.

 

Отидете на Safari в Национален парк Kissama

На 75 км южно от столицата се намира най-добрата дестинация за сафари в дивата природа в Ангола - Национален парк Кисама. Тази обширна защитена зона обхваща приблизително 12 000 км2 и в момента е единственият анголски национален парк, отворен за туристи. Подобно на останалите резервати за дива природа в страната, той е бил унищожен чрез бракониерство по време на гражданската война, но оттогава до сега, голяма степен от него е възстановена благодарение на най-големия проект в историята: Noah’s Ark. Проектът позволи голям брой голям диви животни да бъде преместен в Кисама от пренаселените резервати в Ботсвана и Южна Африка. Животните успешно продължиха да се размножават в новия си дом и сега посетителите могат да се насладят на близки срещи със слонове, жирафи, зебра, антилопи-гну и много други. Кисама освен всичко се оказва и рай за много различни видове птици.

 

Възхищавайте се на колониалната архитектура на Бенгела

Основан през 1617 г. от португалците, град Бенгела е разположен приблизително в центъра на Атлантическото крайбрежие на Ангола. По време на колониалните времена той е бил важен център за търговия със стоки от континентална Африка до останалия свят с кораби, акостиращи в морето и изпращащи гребни лодки, за да вземат и оставят стоки (а понякога и роби). Просперитетът на Бенгела нараства в началото на 20-ти век с изграждането на железопътната линия Бенгела, която свързва града с богати на полезни изкопаеми държави като Демократична република Конго и Замбия. В наши дни пристанището е построено на 29 км северно от Бенгела в Лобито, подкопало значението на града като глобален търговски център. Независимо от това, все още си заслужава да бъде посетено заради вече избледняващото колониално величие и спокойна морска атмосфера. Прекарайте следобедите си на спокойствие, опознавайки архитектурата от една отдавна отминала епоха, включително красивото кметство и църквата Igreja Nossa Senhora do Populo от 18-ти век. На половин час път, южно от града се намира един от най-добрите плажове в Ангола - Прая да Бая Азул.

 

Обратните завои на прохода Serra da Leba

Ако обичате адреналина, не бива да пропускате прохода Серра да Леба - прословутата национална забележителност, открита на асфалтовия път EN280 между Лубанго и Намибе. Построен през 70-те години на миналия век, пътят рязко се издига до 1845 м надморска височина, докато пресича Сера да Леба. Това е удивително живописен маршрут, като най-вълнуващият участък, включва седем обратни завоя и се простира само на 1,7 километра. А когато стигнете до върха на прохода, не забравяйте да спрете и да се насладите на хипнотизиращите панорамни гледки към долината и съседните планини. Шофирането по този маршрут се препоръчва само за опитни шофьори, като се изисква допълнително внимание през нощта или при влажно време.

 

Направете зрелищни снимки в Tundavala Gap

Планините Серра да Леба притежават още едно прекрасно място за тези, които обичат високите места - Tundavela Gap е известна гледка, разположена на около 18 километра от Лубанго, в края на платото Биé. Тук отвесната скала се спуска цял километър надолу към равнините, разкривайки невероятни гледки, които се простират докъдето стига погледа Ви. В ясен ден може да наблюдавате през планините, чак до далечния Атлантически океан.