+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

От желанието ни за максимална изолация, до възобновяването на фокуса върху Wellness изживяванията - това накара екипът на Luxutour да проучи нововъзникващите тенденции в света на луксозните пътувания, като се адаптираме към "новото нормално".

Изминалата година беше доста трудна в световен мащаб, което накара голяма част от нас да се изправим лице в лице с истинския живот - нестабилността, която ни заобиколи сякаш изведнъж и реалността, че много от нещата, които сме приели за даденост, сред които и безгрижието от свободните пътувания, вече няма да бъдат същите... Много от нас останаха в домовете си и се съсредоточиха към семействата си, а плановете за пътувания по света бяха практически разрушени, тъй като цялата туристическа индустрия и бъдещето бяха поставени на пауза. Ала към днешни дни, за щастие, малко по малко възникват нови тенденции в пътуванията, които са много оптимистични за тези, които изгарят от нетърпение отново да започнат да стягат багажа си...

Хватката на световната пандемия лека-полека започва да се разхлабва и масово започна да се появява желание за завръщане към всичко това, което пропуснахме или отложихме от 2020 г., за да се предпазим и да бъдем достатъчно отговорни в подхода си за пътешестване. Много хора имаха възможност да направят равносметка и да премислят списъците си с желания за пътуване по света и сега се стремят да започнат точно от тях. Други пък успокоени и наслаждаващи се на комфорта на семейното обкръжение и дома, избират просто да забавят и отложат за още малко своите мечти.

От комуникацията ни с клиентите забелязваме, че се проявява сериозен интерес към индивидуалните пътувания, фокусирайки се повече върху специфичните нужди и желанието за пътуване с ясна цел.

Поглед напред

Тъй като се смята, че вълните на пандемията ще продължат и през настоящата 2021 г, очакваме все още малко на брой полети, с удължени процедури за качване и с ограничен капацитет от места. Луксозните летищни салони наложиха високи стандарти и системи за хигиенизиране, оставяйки повече пространство между отделните седалки, както и по-лично обслужване. Според някои издания като Skyscnner и Responsible Travel, самите пътници се стремят да летят по-малко, но пък да останат на по-продължителни пътувания. Забелязва се по-голямо търсене на бавни пътувания - посещение на едно място, отделяйки достатъчно време, за да може туристите да се запознаят повече с местната култура и дестинацията, вместо да извършват краткотрайни посещения.

Забелязва се значителен ръст и на т.нар. Цифрови номади - хора, използващи телекомуникационните технологии, за да изкарват прехраната си и водещи живота си по номадски начин от всяка точка на света. Тъй като home office е все още норма за много хора, повече от всякога имат възможност да работят от където и да е. Това дава възможност да се комбинира работата с времето за разглеждане на дестинацията - все повече хотели и вили предлагат опция за по-дълъг престой на своите гости, подобрени WiFi услуги и модерни работни пространства.

Възможностите за почивка на по-отдалечени места като Френска Полинезия или Малдиви се увеличават, което позволява социално дистанциране и чист въздух, без да бъде отнето чувството за приключение. Резервациите за частни полети се увеличават, а все повече частни островни курорти предлагат на своите гости да направят една крачка напред - да наемат целия остров и да изберат с кого да пътуват в своето социално обкръжение или пък за по-смислени пътувания с най-близките си хора.

От други големи издания като CV Villas, забелязват, че много хора избират настаняване в самостоятелни вили вместо хотели, за повече лично пространство, уединение и свобода. Още повече, че стандартите за хигиена бяха силно завишени в цялата индустрия. Круизите с малки корабчета се увеличават, като предпочитани са тези по река или с луксозни яхти, а Scenic Eclipse съвсем скоро откриха първата в света яхта за открития Scenic Eclipse, с която може да се стигне до места като Антарктида или далечния Арктически север.

Здраве и богатство

През 2020 г. бе възобновена грижата за тялото, духа и ума. Пътешествията с фокус върху грижата за себе си, релакс и СПА, се очаква да са в силен възход през настоящата 2021г. и да спомогнат за намаляване на напрежението и стреса от отминалите локдауни. Фитнеса и отдалечаването от дигиталните устройства са основни приоритети за много от нас през настоящата година, а много места за уединение и почивка, се грижат за възможността гостите им да продължат с добрите навици създадени по време на заключванията, като душевно успокояване и практики на медитация.

Отварят се доста възможности за пътуващите, които искат да усъвършенстват уменията и хобитата си, които са научили по време на изолацията, както и да научат нови неща. Уединенията, фокусиращи се върху възможността за натрупване на нови знания или други дейности, стават част от луксозните пътувания, така че ето защо следващият път да изберете Балийски курс по готвене с органична храна или Шотландско планинарство - все преживявания, от които ще се научи много.

И така, независимо дали луксозните пътешествия са под формата на престой в замък или наем на цял частен остров на Малдивите, тази година съзнателните пътувания и правилните избори за уединение и wellnes са на първо място в списъците на много туристи по света.