+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Таити е най-големият остров в едноименния архипелаг, разположен в южната част на Тихи океан, известен още и като Френска Полинезия. Той е микс от култура, приключения, страсти и удоволствия, независимо дали ще се гмуркате в тюркоазената лагуна, ще сърфирате на плажа с черен пясък, ще се изкачвате до някой водопад (или до хамака си), ще се удивлявате на цветовете на оживения открит пазар в Папеете или пък на пъргавината на традиционните танцьори... Настаняването на самия остров е много по-достъпно, отколкото на съседните острови и няма да е необходимо да организирате транспорт. И фактът, че до него се стига сравнително трудно (продължителността на полета от София до о-в Таити варира между 27 и 51 часа според офертите на различните авиокомпании) – това го прави още по-мистичен и привлекателен!

И така – какво трябва да знаете преди да отидете на Таити?

КОГА Е НАЙ-ПОДХОДЯЩОТО ВРЕМЕ ЗА ПОСЕЩЕНИЕ?

Таити е подходящ за посещение през цялата година. Но ако се налага да избирате, то най-идеалните месеци са през сухия сезон – от май до октомври, когато е по-прохладно и с по-малко валежи. Но пък периодът между ноември и март може да предложи значително по-ниски цени, и въпреки, че технически се води влажния сезон и на моменти ще получите дъждовни периоди - времето е добро, а небето ще бъде достатъчно синьо :)

КАК ДА ДОСТИГНЕТЕ ДО ТАИТИ?

Фааа е единственото международно летище сред островите на Френска Полинезия. Намира се на остров Таити и е близо до столицата Папеете. Както споменахме по-горе времето за достигането им от България е с продължителност между 27 и 51 часа според предложенията на различните авиокомпании. Най-краткотрайните варианти за пътуване (с 2 прекачвания) са с полет от София до Мюнхен или Франкфурт до Сан Франциско и Таити.

И веднъж стъпили на острова, вече става още по-лесно и може да го обиколите с кола под наем – има само един главен път и той обгръща цялата брегова линия. Имайте предвид, че на Таити няма официални улични адреси и местоположенията се идентифицират с PK – километрични точки, които измерват разстоянието в километри от катедралата Папеете.

НЕЩАТА, КОИТО НЕ ТРЯБВА ДА ПРОПУСКАТЕ, ДОКАТО СТЕ НА ТАИТИ

- Таити под вода е просто разкошен, така че не пропускайте да го разгледате с шнорхелинг или гмуркане.

- Опитайте и сърфиране - все пак е измислено в тази част на света, вероятно в Таити ;)

- Ако имате възможност останете поне няколко нощи в надводно бунгало.

- И разбира се, не пропускайте да посетите таитянски танцов спектакъл в луксозен хотел – ще останете хипнотизирани.

КАКВО ДА ОПИТАТЕ НА ТАИТИ?

Прясно уловените риба и морски дарове са основна храна в Полиензия. Традиционно ястие е Poisson Cru (таитянска салата) прясно уловена сурова риба, най-често риба тон, с нарязани на кубчета зеленчуци, мариновани в сок от лайм и обляти с кокосово мляко - невероятно вкусно е и може да се сервира с ориз. Chevrettes е друг популярен деликатес – това са сладководни скариди, гриловани на скара или приготвени във френски маслен сос.

КУЛТУРАТА В ТАИТИ

Музиката и танците са неразделна част от живота на Таити. Много популярно е сред местните и туристите да се обучават в многобройните училища на Папеете. Могат да бъдат различени четири основни танцови стила, а много хотели предлагат вечери с представления поне веднъж седмично. Но, за да бъдете напълно завладени от магията на таитянския танц, препоръчваме да посетите фестивала на традиционната полинезийска култура Heiva I Tahiti. Той се провежда в продължение на седмица всеки юли в Папеете и включва музика, танци, пеене и спорт. Друг важен за Полинезия фестивал е Billabong Tahiti Pro Surfing Tournament - международно състезание по сърф за професионалисти, провеждан в село Теахупо, на югозападния бряг на остров Таити, всеки месец май, в продължение на три дни.

ТАИТИ ЗА СЕМЕЙСТВАТА

Дестинацията е чудесна за семейно посещение. Много от курортите са с детски клубове и са специално насочени към семейства, а с възможностите за приключения от шнорхелинг до изкачване до водопади – има много какво да се прави.

СЪВЕТИ ОТ МЕСТНИТЕ

Отседнете в семейни пансиони или Tаитянски BB, за да преживеете напълно местните култура и живот.

- Отидете на сутришен риболов с местни жители, след което занесете своя улов до най-близкото моту (вид рифов остров, образуван от разрушени корали и пясък) за един наистина незабравим пикник.

- Почти всяка дейност може да бъде резервирана преди да пристигнете на Таити, през мястото за настаняване, което сте избрали.

- Изкуството на татуировките произлиза от Полинезия (или поне там първо са я срещнали европейците) и днес много полинезийци носят с гордост красиви произведения, като символи на личната си идентичност.

Вдъхновихте ли се?!

Ние от Luxutour.com ще направим престоя ви на Таити незабравим!