+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Заради кризата с коронавируса, която удари силно туризма, а ограниченията оскъпиха и препятстваха достигането до много дестинации, през изминалата зима броят на българите, посетили смятани за екзотични дестинации, рязко подскочи. Така силен ръст в сравнение с нормалните времена отбелязаха пътуванията до остров Занзибар, до Малдивите и донякъде Доминиканската република.

По данни на бранша от началото на годината българските туристи, избрали смятаната доскоро само за луксозна дестинация Малдиви, са били около 10 хил., а плажовете в Занзибар са посетили около 4 хил. българи. Дори в тази ситуация Сейшелите са смятани за труднодостъпна дестинация не само заради цената, но и заради налагащото се прекачване на няколко полета. В НСИ няма данни за българите, пътували до тези дестинации.

Сега всичко това е на път да се промени, след като група туристически агенции от октомври ще предложат на българските си клиенти чартърни полети до един от 155-те острова на архипелага в Индийския океан - Махе. Това бе официално обявено днес, като полети, които ще изпълнява "България ер", вече са насрочени за три дати - на 23 октомври, 28 януари и 25 февруари.

В момента цените за крайни клиенти започват от 1500 евро, които включват полетите, 7 нощувки със закуска или закуска и вечеря, трансфери от и до летището на място, медицинска застраховка, която има и COVID покритие. Туроператор коментира, че по-скъпи пакети е имало за настаняване в България, макар че и досега хората смятат Сейшелите за скъпа дестинация. Според друг туроператор разликата с Малдивите е, че там изборът за настаняване е много по-голям, докато в този случай не всички острови са туристически.

Петър Стоянов, генерален мениджър на "Луксутур" (Luxutour), обяви, че допреди пандемията никой не е очаквал толкова българи да отидат на остров Занзибар или Малдивите, които тази зима по данни на бранша са били 10 хил. на Малдивите, и 4 хил. на Занзибар. Това е накарало и партньорите на туристическия бранш на Сейшелите да видят потенциал в българския пазар, който към момента е нищожен. По данни на Световната банка през нормалната 2019 г. общо 12 552 българи са посетили дестинацията, като броят включва и круизните пътешественици.

Стоянов смята, че ако интересът на българите е голям, чартърната програма може да се увеличи в периода януари-февруари идната година.

След отпадането на ограниченията в момента хотелите на място са пълни, обяви Андре Пейет, генерален мениджър на местния туроператор 7 South. Той посочи, че 75% от местното население е вече ваксинирано. Пристигащите обаче трябва да представят отрицателен PCR тест, а засега документите, удостоверяващи ваксинация, не се приемат. Отделно за момента се прави и регистрация, след която туристът получава QR код, каквато практика бе възприела и Гърция, но в този случай той се плаща и е 10 евро.

Някои туристи смятат, че Малдивите им идва прекалено лъскаво място, а Занзибар - точно обратното. Сейшелите са алтернативата и "каймакът" на Индийския океан, смята Стоянов. Според Пейет пък това е дестинация, която може да се нагоди към различни бюджети и също не смята, че еднозначно трябва да се приеме за луксозна.