+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Дестинациите в Африка стават все по-популярни и запълват празнината от затворена Азия, като тръгнем от популярните Египет, Мароко и Танзания и се отправим далеч на Юг към Намибия или Южна Африка, интересът към черния континент е голям.


Кои са местата в Африка, към които трябва да стегнете куфарите си? Независимо дали търсите пустинно сафари приключение, изследване на дивите животни на националните паркове на Танзания или Кения, или пък искате да забравите за целия останал свят сред водите на белите пясъчни плажове (припомнете си нашите предложения тук), Африка и нейния пъстроцветен и многолик дух ще Ви посрещне с отворени обятия и обещаваме, че няма да ви пусне. Експертите на Luxutour.com подготвиха за Вас 10-те най-приключенски дестинации в Африка, които си струва да посетите.


Вдъхновете се от следващите редове …

Маракеш, Мароко – всички, които са заинтересувани от уникалната култура и история на северна Африка ще открият по много и от двете в четирите имперски града на Мароко. Маракеш е основан през 1062 година от Алморавидите и през вековете е събрал великолепна колекция от дворци, джамии, гробници и музеи. Най-важните исторически забележителности включват Саадските гробници, където са погребани членове на управляващата династия на Саадите, дворците Ел Бади и Ел Бахиа, както и средновековното медресе Али Бен Юсеф.
Най-добрият начин да се потопите в духа на Маракеш е да се разходите в стария ограден град, известен още като медина. Тук ще се потопите в тесен лабиринт от улички със сергии затрупани с кули от подправки, богато украсени бижута, цветни витражни лампи и прясно боядисани платове. Поспрете се в суковете (местните пазари) за чаша ментов чай, спазарете с местен търговец или пък погледайте занаятчиите използващи старовремски техники, останали непроменени с векове. За да се потопите напълно в автентичността на града, препоръчваме да резервирате престой в традиционен Рияд - традиционна мароканска къща, чието име произлиза от арабската дума за градина.

Кейп Таун, ЮАР – отскочете до Кейп Таун за кратка, но изпълнена с контрасти почивка, на другия край на Африка. Често попадащ в класациите за един от най-красивите градове в света, той е заобиколен от океан и от двете страни, в подножието на емблематичната Плоска планина (Table mountain). Тук има всичко – арт галерии, музеи, концертни заведения и ресторанти със световна кухня, които черпят вдъхновение от изобилните южноафрикански продукти и вината от околните винени плантации. Тук природната красота изобилства, независимо дали ще прекарате времето си на белите пясъчни плажове на Кампс Бей и Блуберг или пък решите да се отправите на живописно шофиране по полуостров Кейп.

За много от посетителите историческите забележителности на Кейптаун са основната атракция. Вземете ферибот до остров Робен, за да видите затвора, в който Нелсън Мандела е прекарал 18 години от живота си, или пък да се потопите в ислямската култура на колоритния квартал Бо-Каап. А за да научите повече за последиците от ерата на Апартейда (политическа и правна система въведена и поддържана от правителствата на бялото малцинство в ЮАР от 1948 до 1990 г.), задължително се запишете на градска обиколка.

Водопада Виктория, Зимбабве – Ако сте любители на природните феномени, водопадът Витория е заема челни позиции на местата от които трябва да започнете своето африканско приключение. Класиран като едно от Седемте чудеса на природата, водопадът обхваща границата между Зимбабве и Замбия. Въпреки, че не е най-високият или най-широкият водопад в света, той е най-големият със своите над 500 млн. литра вода, изтичащи през ръба всяка минута по време на пиковия дъждовен сезон. Завесата от пръски може да бъде видяна от близо 50 км далечина и е вдъхновение за местното име на водопада - Моси-оа-Туня, или Димът, който гърми.

Ако посетите водопада от страна на Зимбабве, пешеходните пътеки през Националния парк Виктория ще Ви преведат през редица места, от които се разкрива великолепна гледка към Главните водопади. От страна на Замбия водопадът разполага с по-малко подходящи изгледи, но пък предоставя някои адреналинови възможности - например да поплувате в Дяволския басейн, съвсем до ръба на водопада.

Планината Килиманджаро, Танзания - Африка е континент изпълнен със суперлативи, а следващият в списъка ни е планината Килиманджаро. Разположен близо до кенийската граница в Танзания, той е най-високият връх в Африка и най-високата свободностояща планина в света с височина 5895 м. Тя е и една от малкото планини, които могат да бъдат изкачени без специализирано оборудване или обучение и така всеки с добро ниво на подготовка и правилен подход може да стъпи на върха ѝ.

Най-важно е да изберете доверен гид, а след това да изберете по-дълъг маршрут за по-плавно изкачване до върха, тъй като височинното неразположение е основна причина за неуспешните опити за достигане до върха. Докато вървите нагоре ще преминете през пет различни климатични зони, вариращи от тропическа гора до алпийска пустиня. А на върха Ви очаква гледка, която ще Ви изненада дълбоко, особено ако посещавате Африка за първи път: сняг и лед!

Национален парк Серенгети, Танзания – това е другата емблематична африканска дестинация, разположена в далечния север на Танзания. Паркът споделя общи територии с национален резерват Масай Мара в Кения и така двата парка заедно са домакини на едно от най-необикновените природни събития - голямото годишно преселение на милиони диви животни сред които зебри и антилопи гну. За най-добри шансове да видите движението на стадата, насочете се към Серенгети в периода от декември до юли и не забравяйте да проверите точно в коя зона на парка в момента се наблюдават най-зрелищните събития.

Дори и да не уловите миграцията, Серенгети е забележителна сафари дестинация, която е и част от списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, което е признание за екологичното му значение от световен мащаб. Паркът предлага най-високата концентрация на равнинни диви животни в Африка, с изобилие от антилопи, зебри и други, което естествено привлича огромен брой хищници като лъвове и леопарди, и това го прави едно от най-добрите места на континента за наблюдаването им.

Делтата на Окаванго, Ботсвана – Друго място, известно със своето богато биоразнообразие е делтата на Окаванго - сезонна равнина територия в северната част на Ботсвана. В края на дъждовния сезон през април-май, река Окаванго избуява по протежение на бреговете си, а хладината ѝ навлиза към пустинята Калахари, донасайки животворна вода и храна в иначе безводния пейзаж. В годишния си пик, делтата обхваща над 13 600 км2 площ и избуява в зелени равнини, гори и водни пътища.

След като стъпите в лагера си, най-добрият начин за опознаване на Делтата е с традиционно кану. А за незабравимо преживяване в дивата Африка, изберете няколко нощи под платно на един от необитаемите острови от Делтата и там, в тъмнината се вслушайте в призивите на 160-те различни бозайници, които наричат Делтата на Окаванго свой ​​дом. Сред тях, разбира се, се среща и Голямата петорка на диви животни - лъвове, слонове, носорози, биволи и леопарди, както и една от най-големите популации на застрашени диви кучета в света. Птиците са над 530 вида, много от които се срещат само в региона.

Паркът на вулканите, Руанда - Разположен на границата с Уганда и ДР Конго, Националният парк на вулканите се простира на около 100 км2 на територията на планината Вирунга. Има една основна причина да го посетите - шансът веднъж в живота си да видите планински горили в естественият им хабитат. Класифицирани като застрашени в Червения списък на IUCN, в природата са останали малко над 1000 планински горили. Тези невероятни животни споделят повече от 98% от нашия геном и това ги прави най-близките ни генетични роднини. Горилите тук толкова са свикнали с хората, че позволяват удивителни близки срещи, като разбира се, те са строго регламентирани заради безопасността им - трябва предварително да кандидатствате за разрешение. За да достигнете до тях, ще трябва да преминете пеша маршрута през наситена с мъгла гора, което само по себе си, обещавaме, е незабравимо преживяване.

Река Нил, Египет – като най-дългата река в Африка и в света, Нил преминава през 11 държави към пътуването си до Средиземно море. Но най-известната ѝ част за круизи по река Нил е Египет и това неизменно е така, защото тя лъкатуши през древните земи на една от най-старите и уникални цивилизации и Ви позволява да разгледате много от най-емблематичните ѝ забележителности. Традиционни лодки – фелуки, се движат по участъка на реката между Луксор и Асуан, точно както това се е случвало от хилядолетия.

Спирките по маршрута включват древните монументи на Луксор и Карнак, Долината на царете (където се намира и гробницата на момчето-цар Тутанкамон), както и храмовете на Едфу, Фила и Ком Омбо. Най-добрите круизи включват професионален гид с египтолог, който ще Ви разкаже историята на всяка сграда и митологията, вдъхновила нейната архитектура. Има много различни кораби сред които да изберете своя круиз, вариращи от луксозни, през класически параходи и до модерни лайнери.

Sossusvlei, Намибия - Най-известната пустиня на Африка несъмнено е Сахара, но има и забележителни пустинни пейзажи, които се намират малко по-на юг. В Намибия едно от най-големите природни богатства на страната е морето на дюните Sossusvlei, разположено в сърцето на пустинята Намиб. Тук дюните с цвят на охра се извисяват към небето формирайки фантастични образувания, извайвани в продължение на милиони години от силата на ветровете, носени от Атлантическия океан. Някои от тях претендирaт за титлата най-високи в света.

Дюните тук са мечта за всеки фотограф, особено при първите лъчи на зората и в късния следобед. Острите като бръснач ръбове създават перфектни геометрични форми и прекрасно контрастират на фона на яркото синьо небе. За много посетители на Sossusvlei акцентът е изкачването призори по Дюна 45 – там ще започнете изкачването си в мразовития мрак и ще стигнете до върха точно навреме, за да наблюдавате появата на слънцето над хоризонта и огнените червени, златни и розови нюанси, които то рисува върху околния пейзаж.

Нози-Бе, Мадагаскар - Известен като осмият континент поради невероятната и уникална дива природа, Мадагаскар може би все пак е най-известен със своите лемури. Островната държава притежава някои от най-добрите плажове в Африка, а топ дестинацията за любителите на плажове тук е е остров Нози-Бе. Разположен край северозападното крайбрежие на Мадагаскар, той може да предложи множество участъци от чисто бял пясък, сред които Андилана е най-красив. Островчетата край Нози-Бе също заемат справедливия си дял от зашеметяващи спокойни плажове.

Когато (ако) се уморите от припека под жаркото слънце, островният живот на Нози-Бе може да ви предложи множество възможности за приключения - шнорхелинга и гмуркането са популярни занимания, особено при девствените рифове край близкия Нози-Таникели. Периодът от септември до декември е времето, в което можете да плувате заедно с китови акули, а на сушата можете да се срещнете отблизо с някои от харизматичните мадагаскарски лемури в Национален парк Локобе.