+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

1. Новогодишните празненства продължават 4 дни. За бирманците Нова Година е много важна. През този период всички затварят – банки, ресторанти, магазини и т.н. Най-големите празненства са в Янгон и Мандалей. По това време се състои и емблематичния за тази страна воден фестивал, при който да останеш сух не е възможно. Той е един от най-забавните периоди от годината, в който хората се пръскат с вода по всички възможни начини. Водата символизира отмиването на миналогодишния лош късмет и грехове. Също така, част от новогодишните обичаи е пускането на риби и птици на свобода. В последните години, в честването се появяват и мианмарските пънкари, които използват адски силно лепило, за да направят емблематичните си прически. Това лепило е толкова силно, че успява да устои и на водните набези по време на фестивала.

 2. В Мианмар има страхотни плажове. На 2000 км. брегова линия се намират едни от най-невероятните плажове в цяла Азия. Много от тях остават неоткрити от туристите и не са застроени. Разположени са на запад и благодарение на това, може да наблюдавате някои от най-красивите залези в света. Най-известен е плажът Енгапали. Той се намира на 45 мин. път от Янгон, обсипан с множество красиви палми. Разкош, който със сигурност трябва да видите.

 3. Използването на интернет вече не е кауза пердута, но връзката е слаба на много места. За първи път интернетът пристъпва в Мианмар през 2000 г. Но високата му цена и слабата връзка го правят все още не много широко разпространен. Поради забрана от местното правителство, сайтове като YouTube и Gmail са забранени. Очаква се тези ограничения постепенно да бъдат снети, особено след като създателят на Гугъл скоро посети страната. Много по-популярни от интернета са мобилните телефони, чиято цена не е никак ниска, в сравнение с тази в някои други азиатски страни. Местните IT компании се стремят да предложат по-евтини сим карти, поради което повратният момент в тази индустрия се очаква съвсем скоро.

 4. Ще имате нужда от пари, но се убедете, че са чисти! Може би се чудите какво значи това?  Да започнем оттам, че в Мианмар няма много банкомати, затова си носете достатъчно кеш. Уверете се, че парите ви са чисти, без гънки, петна и т.н. В Мианмар тази тема е много чувствителна и хората държат на добре изглеждащи банкноти. Кредитни карти се приемат само в 5 звездните хотели, луксозните маркети и ресторанти. Но тази ситуация се мени. Очаква се кредитните карти да започнат да се използват на повече места.

 5. Звукът от целувката ви носи бира! Когато искате да привлечете вниманието на сервитьор в заведение, трябва да направите същия звук като целувка. Обикновено две или три кратки целувки са достатъчни. Ако се разходите из зоните с ресторанти в Янгон, ще чувате този звук доста често. Масите и столовете на заведенията са разположени навън. Местната напитка се нарича Myanmar beer и е много евтина. Ако сте мъжка компания не очаквайте да видите много жени, защото повечето бирмански дами, независимо дали са омъжени или свободни, предпочитат да си стоят у дома. Това не означава, че западнячките не са добре дошли. Приемливо е, че чужденците имат различна култура и разбирания.

 6. Хотелите са скъпи. През последните години цените на хотелите са скочили с около 350%. Което наистина е много. Откакто страната отвори врати, различни туристи и бизнес структури се запътиха към Мианмар. Има много повече посетители - повече от милион през последните години - но приблизително същия брой хотели. За щастие още хотели са на път, но е нужно време за тяхното изграждане, поради което недостигът им се очаква да продължи от пет до десет години. Много от хотелите се ремонтират и тъй като те не искат да пропуснат бума на посетителите, остават отворени, дори докато се модернизират. Имайте това предвид при резервация на екскурзия. Уверете се в какъв хотел отсядате, за да не се окаже, че е шумно поради работата по него.

 7. Мъжете носят поли. Традиционната бирманска дреха е лонгуи, широка пола, носена от мъже и жени. Ръководителят на НЛД Аун Сан Су Чи е известна със своите красиви лонгуи. Нейните високопоставени изяви помогнаха да се увеличи популярността на традиционната пола сред младите жени в Мианмар. Що се отнася до това, което се носи отдолу, това е въпрос на лични предпочитания. Хората в градовете, като жителите на Бирма, обикновено носят бельо под дългите си дрехи, когато излизат. В провинцията бельото е много по-рядко срещано - за мъже и жени, хората го приемат за естествена климатизация, особено когато температурите са над 40 гр.

 8. Храната е изключителна. Прието е за грубо да се яде с лявата ръка, тъй като се счита, че тя се използва за поддържане на личната хигиена. Местните бурмисти консумират варен ориз, риба.

 9. Влаковете са много претъпкани. Поради лошото устройство и старостта на релсите, превозите с влак са съпроводени от много друсане. Но въпреки това, този тип транспорт си остава един от най-добрите начини да разгледате страната. Влаковете в Мианмар са бавни и имат репутацията на често закъсняващи. В повечето случаи, автобусите са по-бързия транспорт, но са твърде населени и някой може да ви смачка.

 10. Хората с червени зъби не са вампири! Дъвченето на т.нар. орех бетел е национален начин за развлечение, нещо като чопленето на семки в България. В Мианмар има малки улични сергии, в които се предлагат малки зелени листа, наподобяващи палмовите. Те се пълнят със здрави частици от орех бетел, подправки и понякога дори с щипка тютюн, след което се загъват и се слагат в устата, за да се дъвчат.

Ако сте достатъчно авантюристично настроени и готови да се отдадете на магията на азиатските дестинации, които предлагаме от Luxutour, свържете се с нас!