+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Изживейте зашеметяващата, сурова и ярка красота на най-старата пустиня в света с нейните необятни пейзажи, които сякаш се простират до безкрайността и открийте богато разнообразие от диви животни, които са уникално адаптирани към една от най-негостоприемните среди на земята...

Това е Намибия - древна земя от контрасти и интригуващи култури.

От богато обагрените червени дюни на Sossusvlei и пустинята Намиб до драматичните, сякаш не от този свят върхове на Брандберг и от прохладните, покрити с мъгла пясъци на Скелетното крайбрежие до пустинния призрачен град Колманскоп, Намибия е като скрито ковчеже с безброй нетипични дестинации.

Страната е благословена с богато разнообразие от диви животни в калейдоскоп от различни среди, включително безводните равнини на Етоша, безкрайните хоризонти на националния парк Намиб-Науклуфт, буйната и зелена ивица Каприви и широките открити пространства на Дамараленд. Безлюдната брегова ивица е осеяна с бавно ръждясващи останки на неизброим брой круширали кораби и огромни колонии от южноафрикански морски мечки (вид ушат тюлен).

Уникално адаптирани видове диви животни като пустинни слонове, гемсбоци (вид голяма африканска антилопа) и щрауси, се допълват от множество малки животинки, чиито живот преминава хлъзгайки се по безбройните пясъчни дюни... Същества като палматов гекон, паяк – бяла лейди, снежен гущер и бръмбар ток-токи, са така причудливи и интригуващи.

Културата на Намибия е толкова разнообразна, колкото е и дивата природа - от племената на  първите африкански народи до колоритните племена Хереро и очарователната Химба, чиито жени се мажат с отжизе (паста от масло, мазнина и червена охра, която понякога се ароматизира с ароматна смола) и им придават красив червеникав външен вид.

Да… едно сафари до тази невероятна югозападна африканска територия наистина не трябва да се пропуска ? ...

 

ДАМАРАЛЕНД

Зашеметяващо красив планински район в Намибия, Дамараленд се отличава с драматични пейзажи и извисяващите се върхове на Брандберг - най-високата планинска верига в страната и древни петроглифи, изсечени в скалите на Туйфелфонтейн преди хиляди години.

Вкаменена гора, на милиони години до времето, когато динозаврите са бродили из тогавашния тропически рай, свидетелства за изумителното наследство на тази земя.

Суровият, но красив скалист пейзаж на Дамараленд се характеризира с долини и сухи речни корита, които дълбаят пътя си през дълбоки клисури и древни геоложки образувания. Тук са и адаптираните към пустинята слонове с удължени крайници и широки стъпала, които могат да издържат на екстремната среда, скалите и пясъка. Те изминават огромни разстояния през сухите речни корита в търсене на вода.

Тук също така се намира и критично застрашения пустинен лъв, както и различни ендемични пустинни растения като фотогенната, но отровна Euphorbia virosa (вид кактус) и древната Welwitshia mirabilis - вид растение срещащо се само в пустинята Намиб и пригодило за живот в тези екстремни условия.

ЕТОША

В намибската савана се намира Националният парк на Намибия – Етоша, покриващ огромните 2,2 млн хектара гори и тревисти равнини, заобикалящи равнина от бяла сол, дълга 120 км и широка до 50 км. Името Етоша означава „голяма бяла зона“ на местния език и животът буквално се върти около него и водоемите простиращи из парка.

През дъждовния сезон водата се събира в равнината, създавайки причудливи ефекти, подобни на мираж. Но през сухия сезон тя се превръща в основен фокус и огромен брой животни се събират, за да пият от нея. Щрауси, зебри, планински скачачи (вид антилопа), слонове, носорози, гемсбоци и жирафи, се събират и омешват край ръба на водоемите. Хищниците често устройват засади край тях, така че очакванията и атаките са интензивни, което създава уникално сафари изживяване.

Солта по земята пък създава светъл, прахообразен слой пясък, който е предпочитан от слоновете за къпане в прахта, покривайки ги с фин бял слой, каращ да изглеждат почти призрачни.

 

СКЕЛЕТНОТО КРАЙБРЕЖИЕ / КАОКОВЕЛД

Пустото северно крайбрежие на Намибия е сурова земя от пясък, камъни и скали и е последното място за покой на безброй кораби, паднали в крушение от коварните води... Ръждясалите им останки са пръснати по безкрайни плажове, но всъщност костите на някога заседналите китове, които са осеяли бреговата линия, най-вероятно са дали името му. Хората  от Химба често са строили своите колиби, използвайки китови кости.

Простирайки се от Свакопмунд на юг до река Кунене и границата с Ангола на север, Скелетното крайбрежие граничи с един от най-отдалечените и слабо населени региони на земята - Каоковелд. Враждебността на околната среда се съчетава с очарователната ѝ красота и невероятните животни, които я наричат свой ​​дом.

Местата за наблюдение включват селекция от редки птици, антилопи, жирафи и слонове, адаптирани към пустинята. И докато пустинните лъвове се забелязват само понякога, всъщност това място е колонизирано от южноафрикански морски мечки, които редовно привличат по-необичайни хищници като чакали или кафеви хиени.

 

SOSSUSVLEI

Известен със своите емблематични блестящи червени пясъчни дюни, които се извисяват във височина до 400 м и сухата бяла равнина осеяна с мъртви дървета Acacia erioloba, Sossusvlei се през последните години се превърна в една от най-търсените пустинни дестинации в света.

Името ѝ буквално се превежда като „задънено блато“ и Sossusvlei отбелязва мястото, където се събират дюните на националния парк Намиб-Науклуфт и предотвратяват изтичането на река Цаучаб към Атлантическия океан, на около 60 км на запад. Сухият климат в региона рядко позволява на реката да тече чак до Sossusvlei и така остава безводно в продължение на години. Въпреки това, когато по време на изключителен дъждовен сезон реката успее да достигне до Sossusvlei, долината се пълни с вода и я превръща в езеро с повърхност като полирано стъкло, което отразява всичко наоколо. В последствие водата може да се изпарява и в продължение на до една година.

Дюните тук са едни от най-високите в света и предлагат на енергичните посетители шанса да ги изкачат и да се възползват от някои от най-невероятните гледки в Африка.

Въпреки суровите пустинни условия, в района има голямо разнообразие от приспособилите се към условията на живот растения и животни. Бихте могли да видите щрауси, планински скачачи и гемсбоци сред дюните, също така и дългоухи лисици, черногръби чакали и земни вълци.

 

Кога да посетите Намибия

Всъщност няма лошо време за посещение на Намибия, въпреки че вероятно е най-добре да избягвате района на Замбези през януари и февруари, които са най-влажните месеци в годината. Всеки, който пътува до Намибия, за да наблюдава дивеч, трябва да посети страната през сухите зимни месеци между май и октомври. По това време животните са склонни да се събират около водоизточниците, тъй като водата става все по-рядка. През юни и юли нощните температури могат да паднат доста рязко. И все пак периодите, в които Намибия е интересна дестинация за нас са месеците между Ноември и Април.

Какво да видите и правите в Намибия

Уиндхук - Тази приятна столица се отличава с модерно и спокойно излъчване. Сама по себе си тя не е основна причина за посещение на Намибия, но е чудесно място за посещение преди или след пътуване в страната. Лесно се стига пеша, а германското влияние се проявява в кулите на катедралите и странните замъци. 
Национален парк "Етоша" - Смята се, че това е една от най-великите дестинации за наблюдение на дивата природа в света. Лъвовете и слоновете са почти обичайно явление тук, а също така е възможно да се видят черни носорози, които са силно застрашен вид. Животинският свят е разнообразен и просто паркирането до една от стотиците водни дупки и изчакването с малко търпение ще донесе големи награди.
Брегът на скелетите - източник на емблематични снимки, Брегът на скелетите е труднодостъпно място, но си заслужава пътуването. Това е пътуване за авантюристи, които се нуждаят от автомобили с 4WD и много провизии, тъй като това е отдалечен и безмилостен район. Корабокрушения, избелели китови кости, солници, пустиня - Красотата на този район е невероятна, усещането за уединение е всепоглъщащо, и въпреки това той е малко посещаван от туристи. 
Свакопмунд - Този крайбрежен град е мястото, където намибийците идват да си починат, и е толкова близо до крайбрежен курорт, колкото страната. Тук има разнообразни места за настаняване, подходящи за всички бюджети, и е добро място за започване на планирането на пътуване по споменатия вече Брег на скелетите.

 

Luxutour предлага пътувания в малки групи вече 5-та поредна година и всички пътувания се отличават с много добра обратна връзка от дестинацията и маршрутите, които предлагаме.

От 14.06.2019 визите за Намибия се получават на място при пристигане срещу сумата от около 50$.

 

За допълнителна информация [email protected]

 

Enjoy Life.