+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Държавите в Африка са много различни една от друга и всяка предлага по нещо уникално и отличаващо като преживяване, независимо дали става дума за разтърсваща природна красота, интригуващи култури и обичаи, развихрящи въображението истории или богатствата на дивата природа… Страните, с които Luxutour си партнира, предлагат комбинация от всички изброени неща и предоставят изживявания от ново измерение – най-доброто, което Южна и Източна Африка, и островите в Индийския океан, могат да предложат на всеки претенциозен пътешественик…

От Великата годишна миграция в саваната до преходите с горили сред дъждовните тропически гори, има разнообразни и изумяващи сафари преживявания, които не бива бъдат пропускани, докато пътувате из Източна Африка, независимо дали планирате да покорите Килиманджаро или да търсите шимпанзета в естествения им хабитат. Да, Източна Африка определено е място, което трябва да посетите, а днес ще Ви представим петте на-добри Национални парка и резервати, които ще Ви вдъхновят за  петте най-добри приключения, които бихте могли да изживеете в тях.

 

1. Национален парк Серенгети

Великата годишна миграция на антилопи-гну е най-емблематичното изживяване на дивата природа, което може да се види само на африканския континент. Тя се случва в два източноафрикански парка - Национален парк Серенгети в Танзания и Масай-Мара в Кения. Освен с посещение до великата планина Килиманджаро, Вашето танзанийско сафари не би било пълно без да наблюдавате дивия свят в Национален парк Серенгети.

Паркът се намира в безкрайните равнини на Танзания. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО и е едно от известните диви обиталища в света. Национален парк Серенгети е популярно място за наблюдение на годишната миграция на антилопи-гну и едно от седемте чудеса на света. Основан е през 1951 г., и се нарежда сред най-старите от този тип в Африка.

Серенгети може да бъде посещаван целогодишно. Ако го изберете за Вашето сафари, ще бъдете възнаградени с невероятни редки наблюдения на Големите пет в дивия свят, сред които лъвове, африкански слонове, черни носорози, биволи, антилопи-гну, както и някои други представители. Това определено е най-добрата дестинация за тези, които търсят тръпката от дивия свят на Африка.

 

2. Национален парк Вулкани

Национален парк Вулкани в Руанда е сред най-търсените в Африка. Тук туристите могат да проследят и наблюдават гигантските планински горили в техния естествен дом, които, за съжаление, са застрашен вид. Горилите са увеличили наполовина броя си за  последните няколко години, в защитената зона на Голяма Вирунга, съставена от осем застинали вулкана. Пет от тях са в Национален парк Вулкани, където се срещат някои от вилнеещите представители на семействата горили. Част от вулканите са: Сабийньо, Гахинга, Карисимби, Бисоке и Мухабура.

Паркът е дом на дванадесет семейства горили и посетителите могат да се движат из територията му и отблизо да проследяват техния живот. Преходите се извършват през цялата година.

Руанда отново отвори Национален парк Вулкани през август 2020 г. и всичко, от което се нуждаете, е отрицателен PCR тест, за да можете да се насладите на това екстремно и любопитно преживяване. Важно е да се знае, че пътуващите до Руанда трябва да преминат 24-часова карантина при влизане в страната.

 

3. Националният парк Кахузи-Биега

Този парк е един от по-малко известните национални паркове в Африка и би могъл да бъде по-популярна дестинация, ако Конго беше мирна територия през последните години. Разположен в източната част на страната, това е една от най-достъпните дестинации за преходи с горили и приютява невероятна популация от източни низинни горили (или горили Грауер - подвид на източна горила, ендемичен за планинските гори в източната ДР Конго), които живеят в склоновете на планините Кахузи и Биега. Паркът е чудесна възможност за тези, които търсят бюджетни преходи за наблюдение на горили и е доста по-достъпен в сравнение с гъстообраслия и тайнствен национален парк Бвинди в Уганда или пък Националния парк Вулкани.

Пропускът за наблюдение на източните низинни горили в парка би Ви струвал само около $400, а паркът може да се посещава целогодишно.

Можете да достигнете до Национален парк Кахузи-Биега от Руанда или Уганда. Всичко, от което се нуждаете, е отрицателен PCR тест за влизане в Източно Конго и туристическа виза, която ще бъде предоставена от парка.

 

4. Масай-Мара

Не бихме могли да говорим за великата миграция без да споменем и Националният резерват Масай-Мара от Кения, но дори и без нея паркът остава една от най-препоръчваните сафари дестинации в Източна Африка.

Масай-Мара е разположен в югозападната част на Кения, окръг Нарок, точно на границата с национален парк Серенгети. Това е единствена по рода си дестинация за сафари за диви животни, която си струва да проучите, докато сте в Кения. В сравнение с други сафари дестинации в Кения и като цяло в Източна Африка, Националният резерват Масай-Мара е известен с огромната концентрация на диви животни и отличителни пейзажи.

Резерватът предлага и културни срещи с масаите – едни от най-популярните на целия африкански континент полуномадски племена, обитаващи основно територията на Кения и Танзания. Сафари преживяванията в резервата също са много възнаграждаващи с наблюдения отблизо към жирафи, хиени, лъвове, лешояди, както и други видове диви животни.

Ако искате да бъдете свидетели на великата миграция в Масай-Мара, е важно да резервирате своето пътуване достатъчно рано преди месеците, в когато се случва този невероятен природен феномен.

Други животни, които ще може да наблюдавате в Национален парк Масай-Мара са: лъвове, слонове, гепарди, леопарди, антилопи-гну, зебри, газели на Томсън, ориби (вид малки антилопи), крокодили, хиени, черни носорози, хипопотами, брадавичести свине, масайски жирафи, водни козели, конски антилопи, дукери (дребни родственици на антилопите), импали, анитолопи Кана, както и няколко вида земноводни представители.

 

5. Национален парк долина Кидепо

Въпреки, че Уганда е известна главно с прехода с горили, тя има още уникални съкровища, които все още не са открити за много пътешественици. Малко са туристите, които се отправят на сафари в Национален парк на долината Кидепо за  преходи с горили в гората Бвинди и Национален парк Мгахинга Горила. Няма да бъде преувеличено да се счита, че Националният парк на долината Кидепо е основен акцент за сафари в Уганда.

Долината Кидепо предоставя изключителни културни среща с племето ИК - бързо развиваща се етническа група от около 10 000 души в планините на североизточна Уганда близо до границата с Кения. Тези срещи са културно преживяване като никое друго в Уганда.

Паркът е популярен заради изобилието от разнообразна дива природа. В сравнение с други паркове като Национален парк Мърчисън Фолс и Национален парк кралица Елизабет, Кидепо е дом на гепарди и щрауси. Това е единственият парк, в който можете да наблюдавате почти всички основни видове диви животни, които се срещат в Уганда, включително африкански слонове, лъвове, леопарди, биволи, водни козли и други.

Незабравими Сафари програми изготвени от опитни травел експерти в партньорство с най-добрите местни туроператори и подбрани хотели от Luxutour.com.

Свържете се с нас на [email protected]