+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Емоционалното въздействие, което африканският пейзаж оказва върху всички посетители, е несравнимо. Посещавайки някои от най-добрите национални паркове в Танзания, ще видите невероятни пейзажи и изобилие от диви животни.

 

1. Серенгети

Не пропускайте: безкрайна савана, с близо 4 млн. диви животни - Серенгети е най-големият национален парк в Танзания, с 14 763 км2 дива природа. Основан през 1951 г., с огромна екосистема, която включва защитената местност Нгоронгоро, резервата Масва, контролираните зони Грумети и Икоронго, Кенийският природен резерват Масай Мара и контролираната зона Лолиондо (до езерото Натрон). 30 000 км2 са контролирани по такъв начин, гарантиращ, че човешката дейност ще остане съвместима с благосъстоянието на дивата природа. Усилията за опазването на тази огромна територия са главно в това да бъдат запазени миграционните пътища, по които ежегодно преминават стотици хиляди зебри и антилопи-гну.

2. Кратер Нгоронгоро

Най-големият кратер в света се е превърнал в сигурно убежище за забележителен брой диви животни. Нгоронгоро е обявен за обект на световното наследство от ЮНЕСКО през 1980 г., защото може да се похвали с един от най-прекрасните природни феномени на Земята: огромен кратер, който е като огромен природен зоопарк. Преди 3 млн години голямо изригване опустошило вулкана Нгоронгоро и е създало най-голямата калдера в света (вулканично образувание, получено при сриване на кратера навътре в самия него) - с зашеметяващите 19 км в диаметър. Проучването му наистина оставя посетителите с внушаващи чувства, което нарастват с откриването на все нови и нови африкански видове от флората и фауната. Резерватът съдържа и други по-малки, но също толкова възхитителни изчезнали вулкани, както и два изключителни палеонтологични обекта в Олдувай и Лаетоли.

 

3. Езерото Маняра

Голямо езеро, което е дом на удивителни диви животни, хиляди птици и стари гори. Националният парк Маняра обхваща северната половина на езерото и западния му бряг, като основен пейзаж са прелитащите птици, които правят цялата природа наоколо неповторима.  Чапли, скопи, ибиси, пеликани и хакани са само някои от 380-те записани вида. Буйна растителност приветства посетителите, когато навлизат в парка, където извисяващите се дървета се възползват от веществата на богатата вулканична почва, а порестите скали помагат на подземните води да достигнат корените им. Посетителите, които имат достатъчно късмет, може дори да видят бабуини, скупчени заедно във внушителни бройки между 30 и 100. Паркът е дом и на импали, жирафи, биволи и зебри.

 4. Национален парк Тарангире

Сухите саванни пейзажи, величествените гори с баобаби, често срещани в северната част на парка и стадата слонове са част от великолепието на парк Тарангире. Той е тиха, залесена савана, с богато разнообразие от видове - включително лъвове, катерещи се по дървета (могат да бъдат забелязани докато се возите в откритите превозни средства). Можете да срещнете и африкански саванни слонове, равнинни зебри, масайски жирафи, импали, антилопи-гну, биволи, речни свине, антилопи-кана и водни козли. Птици могат да бъдат видени по много по-влажните брегове на река Тарангире. Оглеждайте се и за пъстроцветните дългоопашати папагали, известни като любовни птици. Термитните могили са много често срещани в Африка и често в изоставените такива се подслоняват джуджета-мангусти.

 

5. Национален парк Аруша

Насладете се на прекрасна почивка в подножието на Килиманджаро – най-малкият Национален парк Аруша с площ от 135 км2, обхващащ планината Меру, вулкан на височина от 4565 метра в региона Аруша, в северната част на Tанзния. На запад река Джекукумия минава през кратера Меру, а на югоизток кратерът Нгурдото е покрит с пасища. Североизточните езера на Момела са дом на много видове блатни птици. Килиманджаро, който е на 60 км североизточно от парка, може да бъде видян в ясен ден. Паркът е дом на слонове, жирафи, биволи, зебри, брадавичести свине, черно-бели колобуси (вид коткопообна маймуна), сини маймуни, фламинги и др.

 

6. Национален парк Килиманджаро

Наричан „покривът на Африка“, Килиманджаро е най-високата точка на континента. Голямото село Моши, разположено в подножието му и недалеч от планината Меру, често се използва като отправна точка, когато се изкачвате до върха на Килиманджаро или когато изследвате великолепието на северната част на Танзания. Основният му чар се крие в африканската автентичност, докоснато от азиатски влияния, той е известен и с висококачествените си кафеени плантации - Килиманджаро е един от основните региони за отглеждане на кафе в Танзания.

 

7. Сафари резерват Селъс

Насочете се към най-големия резерват на континента, дом на една от най-големите популации на слонове в света, за поредното сафари изживяване, далеч от утъпканите пътеки. С площ от 14 000 км2, Селъс е два пъти по-голям от Серенгети и е най-големият резерват в Африка. Тази огромна територия някога е била посветена изцяло на лов, но в днешно време тук ловът е забранен, а фотоапаратите - препоръчителни. Има няколко възхитителни еко-хижи, които работят по същия начин като частните резервати и включват всички услуги в цената. Сафаритата са с автомбили 4x4, Ви позволяват да опознаете девствена природа, изобилната фауна и зашеметяващите пейзажи.

 

8. Национален парк Руаха

Националният парк Руаха е наистина огромен и е един от най-дивите в Танзания – с площ от 13 000 км, този изолиран и отдалечен резерват е вторият по големина резерват в страната след Серенгети. Крокодили и хипопотами могат да се видят по бреговете на Голямата река Руаха, която дава и името на парка. Това е и най-добрият парк в Източна Африка по отношение на популацията на слонове и макар да е един от по-малко известните резервати в Танзания, това го прави и един от най-дивите. В допълнение към слоновете, този красив пейзаж е дом на много от най-известните африкански видове.