+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

10 национални парка в Африка, които си струва да посетите


 От обширни пустини до дъждовни гори и планини вторият по големина континент в света - Африка е дом на огромен и разнообразен набор от пейзажи, включително защитени национални паркове, изобилстващи от невероятна дива природа, спокойни гледки и невероятни приключения. Избора е изключително голям, а ние от Luxutour имаме вече достатъчно опит, за да го споделим с Вас.

Както вече споменахме избора е изключително голям и за да Ви помогнем да планирате едно незабравимо пътуване, ние съставихме списък с някои от най-заслужено известните африкански национални паркове - плюс няколко, които може би не знаете. От древни пустини до градски планински вериги и от дъждовни гори до савани, Африка е необятна. Вижте защо?!

 

Национален парк Namib-Naukluft , Намибия

national parks in Africa

КРЕДИТ: WOLFGANG KAEHLER/GETTY IMAGES

За много от нас, градските жители, съвременният лукс идва под формата на пълна тишина, обширни, незастроени пейзажи и тъмно нощно небе. Можете да намерите всичко това в националния парк Намиб-Науклуфт в Западна Намибия. Това е един от най-големите национални паркове в света, на близо 51 800 квадратни километра  и най-големият в Африка. Паркът включва част от пустинята Намиб - смята се, че е най-старата в света.  Може би е най-известен с гигантските, ръждивочервени пясъчни дюни в района на Sossusvlei и известния глинен Deadvlei с неговите „мъртви” дървета от камилски тръни - една от най-сниманите сцени в Намибия.

 

Национален парк Hwange, Зимбабве

national parks in Africa

КРЕДИТ: WESTEND61/GETTY IMAGES

Ако обичате слоновете, Hwange е мястото, където можете да отидете. Паркът граничи с Ботсвана и там се намира най-голямата популация на слонове в света, парка е разположен в двете страни, като голяма част от тях се събират в Хуанге. Най-доброто време да зърнете тези „супер стада“ е сухият сезон (от август до октомври), когато те се събират около водните резервоари. Има и лъвове, леопарди, гепарди, диви кучета и носорози.  В близост е и водопада Виктория, който също си заслужава посещението.

 

Национален парк Kruger, Южна Африка

national parks in Africa

КРЕДИТ: ARTHERNG/GETTY IMAGES

Крюгер е огромен национален парк, който е популярен,  както сред южноафриканците, така и сред международните гости. В далечния североизток на Южна Африка паркът граничи с Мозамбик и Зимбабве, като се простира на 371 километра от север на юг с площ от 19 484 квадратни километра.  Дом на големите пет (лъвове, леопарди, слонове, носорози и биволи), паркът също има съоръжения и имоти за всички типове  пътници . Ако уединението е важно за Вас, има отлични лоджове по границите на парка, които струват повече, но предполагат по-малко гости. Като се има предвид популярността на парка, животните тук са привикнали на посетителите,  дори неуловимите видове като леопардите не обръщат особено внимание на  превозните средства. За по-тихо сафари се отправете към северната част на парка, където ще намерите големи гори от дървета и гигантски баобаби.

 

Национален парк Volcanoes, Руанда

National Parks In Africa

КРЕДИТ: MICHAEL COOK/ALTAI WORLD PHOTOGRAPHY/GETTY IMAGES

Ако желанието Ви е да видите застрашените планински горили, Национален парк Volcanoes в Руанда е перфектен избор (другите - по-евтини - опции включват Национален парк Bwindi Inpenetrable Forest или Национален парк Mgahinga Gorilla в Уганда и Национален парк Virunga в ДРК). Volcanoes има най-луксозните места за настаняване в региона, следователно и най-високите такси  (1500$/на човек ). Имате предимството да можете лесно да комбинирате парка с посещение на столицата на Руанда Кигали и други паркове, включително Nyungwe и наскоро преустроената Akagera.

 

Национален парк Serengeti, Танзания

National Parks In Africa

КРЕДИТ: OSCAR XU/GETTY IMAGES

Думата Серенгети извиква в съзнанието на повечето хора, изображения на огромни златни равнини, гепарди, седнали на върха на термитни могили, и стотици антилопи гну, потопяващи се във водите на река Мара като част от тяхното Велико преселение. Граничи с националния резерват Масаи Мара в Кения, често се смята за по-малко пренаселения от двата емблематични парка, отчасти защото е по-голям. Освен че предлага страхотни пейзажи, с които е известна Субсахарска Африка (помислете за пламтящи залези с едно-единствено дърво акация на преден план), това е чудесно място да видите „екшъна” на големи котки.

 

Национален парк Оdzala-Kokoua, Република Конго

National Parks In Africa

КРЕДИТ: GUENTERGUNI/GETTY IMAGES

Напълно възможно е Вие ​​да сте единствените туристи в този по-малко известен национален парк. Нагоре в северната част на Република Конго, Одзала защитава част от дъждовната гора на басейна на Конго, често наричана „вторите бели дробове“ на света (след дъждовната гора на Амазонка). Тук можете да посетите западните равнинни горили (по-малки и обикновено по-енергични от планинските им братовчеди), да карате с каяк през горските водни пътища, да се разхождате из тихи гори, като същевременно се оглеждате за шимпанзета, и да наблюдавате слонове, които преминават покрай Вас.

 

Национален парк Queen Elizabeth, Уганда

 national parks in Africa

КРЕДИТ: TOMI A/500PX/GETTY IMAGES

В западна Уганда националният парк Кралица Елизабет граничи с националния парк Вирунга на ДРК, с който споделя езерото Едуард. Пейзажът му се състои от езера и канали, вулканични конуси и кратери, савани и гори. Паркът е известен със своите катерещи се по дървета лъвове - необичайно поведение за животните – но в парка могат да бъдат видяни и слонове, биволи, леопарди, шимпанзета и хипопотами, както и повече от 500 вида птици. Можете да правите разходки с лодка по канала Казинга и да наблюдавате шимпанзета. Съвсем преди няколко дни имахме група в този парк и отзивите са изключително добри, най-вече поради по-малкото туристи и възможността да се насладите спокойно на атмосферата.

 

Национален парк Table Mountain, Южна Африка

 

КРЕДИТ: КИАРА САЛВАДОРИ/GETTY IMAGES

Може би най-добрият градски национален парк в света, Националният парк Table Mountain на Кейптаун съдържа планинска верига, на която има различни пътеки с различни нива на трудност.  Всяка от които предоставя изумителни гледки - от наблюдаване на изгрява над града от върха на Лъвската глава до залязва над Атлантическия океан от Pipe Track. Изкачете се до върха през India Venster с City Bowl отдолу или се насладете на панорамна гледка към океана и залива Хаут от връх Съдър. Има нежни, сенчести разходки през гората Нюландс и красиви еднопистови маршрути за бягане през планинския връх. Оглеждайте се за националното цвете на Южна Африка (кралската протея), малките цветни слънчеви птици и дори някой от каракалите в планината. И ако не обичате туризъм, бягане или планинско колоездене, кабинковият лифт ще Ви отведе до върха на Тейбъл Маунтин за броени минути.

 

Национален парк South Luangwa, Замбия

 

КРЕДИТ: FRANK HERHOLDT/GETTY IMAGES

Национален парк Южна Луангва е известен като домът на пешеходното сафари. В Източна Замбия през парка минава река Луангва, чиито брегове действат като събирателна точка за животните от района. Освен че има висока концентрация на леопарди, има и лъвове, слонове, биволи, петнисти хиени, жирафи на Торникрофт, зебри и диви кучета, както и стотици видове птици, включително различни орли, земеродни рибарчета и чапли. Можете да пътувате из парка с  4 × 4, лодка и, разбира се, пеша - пешеходно сафари и къмпинг не са за пропускане. Очаквайте скоро покана за онлайн презентация за Замбия, която подготвяме с техните власти, както и първата експедиция до там.

 

Национален парк Pendjari, Бенин

 

КРЕДИТ: РАКЕЛ МАРИЯ КАРБОНЕЛ ПАГОЛА/GETTY IMAGES

Разположен в северозападен Бенин, паркът е крепост за западноафриканските лъвове и слонове, но също така е възможно да се видят хипопотами, биволи, водни козел и обикновен бубал - и ако имате голям късмет, леопарди и гепарди. Сухият сезон е най-доброто време за посещение, тъй като гъстият растителност на парка - част от пейзаж, съставен от гори, савани и хълмове - може да направи наблюдаването на дивата природа трудно. Паркът е подходящ за наблюдение, тъй като правителството на Бенин се е ангажирало да засили туризма, което включва фокус върху развитието на Pendjari. Природозащитната организация African Parks е сключила договор за управление на парка, създаване на възможности за заетост, повишаване на сигурността и насърчаване на повече пътници да посещават.

 

Африка се превръща в новата ни страст и с радост споделяме всичко това с Вас.

 

С ❤️ от Luxutour