+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

От обширни пустини до дъждовни гори и планини, вторият по големина континент в света - Африка е дом на огромен и разнообразен брой пейзажи, включително защитени национални паркове, изобилстващи от невероятна дива природа, спокойни гледки и невероятни приключения. Изборът е изключително голям, а ние от Luxutour имаме вече достатъчно опит, за да го споделим с Вас.

Както вече споменахме изборът е изключително голям и за да Ви помогнем да планирате едно незабравимо пътуване, ние съставихме списък с някои от най-заслужено известните африкански национални паркове - плюс няколко, които може би не знаете. От древни пустини до градски планински вериги и от дъждовни гори до савани, Африка е необятна. Вижте защо?!

 

Национален парк Namib-Naukluft, Намибия

За много от нас, градските жители, съвременният лукс идва под формата на пълна тишина, обширни, незастроени пейзажи и тъмно нощно небе. Можете да намерите всичко това в национален парк Намиб-Науклуфт в Западна Намибия. Това е един от най-големите национални паркове в света, на близо 51 800 кв. км. и най-големият в Африка. Паркът включва част от пустинята Намиб - смятана за най-старата в света. Може би е най-известен с гигантските, ръждивочервени пясъчни дюни в района на Sossusvlei и известния глинен Deadvlei с неговите „мъртви” дървета от камилски тръни - една от най-сниманите сцени в Намибия.

 

Национален парк Hwange, Зимбабве

Ако обичате слоновете, Hwange е мястото, където можете да отидете. Паркът граничи с Ботсвана и в него се намира най-голямата популация на слонове в света, разположен е в двете страни, като голяма част от тях се събират в Хуанге. Най-доброто време да наблюдавате тези „супер стада“ е сухият сезон (от август до октомври), когато се събират около водните резервоари. Наблюдават се още: лъвове, леопарди, гепарди, диви кучета и носорози. В близост е и водопадът Виктория, който също сам по себе си заслужава да се посети.
 

Национален парк Kruger, Южна Африка

Крюгер е огромен национален парк, доста популярен както сред южноафриканците, така и сред международните гости. В далечния североизток на Южна Африка паркът граничи с Мозамбик и Зимбабве, като се простира на 371 км. от север на юг с площ от 19 484 кв. км.  Дом е на големите пет в дивия свят - лъвове, леопарди, слонове, носорози и биволи. Той е подходящ за всякакви типове гости -  има съоръжения и имоти за всички видове туристи. Ако уединението е важно за Вас, има отлични лоджове по границите на парка, които струват повече, но предполагат и по-малко гости. Като се има предвид популярността на парка, животните тук са привикнали на посетителите и дори неуловимите представители като леопардите не обръщат особено внимание на преминаващите превозни средства. За по-тихо сафари се отправете към северната част на парка, където ще намерите големи гори от дървета и гигантски баобаби.

 

Национален парк Volcanoes, Руанда

Ако желанието Ви е да видите застрашените планински горили, Национален парк Volcanoes в Руанда е перфектен избор (другите - по-евтини опции включват Национален парк Bwindi Inpenetrable Forest или Национален парк Mgahinga Gorilla в Уганда и Национален парк Virunga в ДРК). Volcanoes има най-луксозните места за настаняване в региона, следователно и най-високите такси (1500$/на човек ). Имате предимството да можете лесно да комбинирате посещение в парка с посещение на столицата на Руанда - Кигали и други паркове, включително Nyungwe и наскоро преустроената Akagera.

 

Национален парк Serengeti, Танзания

Думата Серенгети извиква в съзнанието на повечето хора изображения на огромни златни равнини и гепарди, седнали на върха на термитни могили, както и стотици антилопи гну, потапящи се във водите на река Мара по време на тяхното Велико преселение. Паркът граничи с национален резерват Масай-Мара в Кения и често се смята за по-малко населения от двата емблематични парка, отчасти защото е по-голям. Освен, че предлага страхотни пейзажи, с които е известна Субсахарска Африка (представете си пламтящите залези с едно-единствено акациево дърво на преден план), това е и чудесно място да видите „екшъна” на големи котки.

 

Национален парк Оdzala-Kokoua, Република Конго

 

Напълно възможно е ​​да сте единствените туристи в този по-малко известен национален парк. Нагоре в северната част на Република Конго, Одзала защитава част от дъждовната гора на басейна на Конго, често наричана и „вторите бели дробове“ на света (след дъждовните гори на Амазонка). Тук можете да посетите западните равнинни горили (по-малки и обикновено по-енергични от планинските им братовчеди), да плавате с каяк през горските водни пътища, да се разхождате из тихите гори, като същевременно се оглеждате за шимпанзета и да наблюдавате преминаващите покрай Вас слонове.

 

Национален парк Queen Elizabeth, Уганда

В западна Уганда националният парк Кралица Елизабет граничи с националния парк Вирунга на ДРК, с който споделя езерото Едуард. Пейзажът му се състои от езера и канали, вулканични конуси и кратери, савани и гори. Паркът е известен със своите катерещи се по дървета лъвове - необичайно поведение за животните – но в парка могат да бъдат наблюдавани още: слонове, биволи, леопарди, шимпанзета и хипопотами, както и повече от 500 вида птици. Можете да правите разходки с лодка по канала Казинга и да наблюдавате шимпанзета. Съвсем скоро имахме група в този парк и отзивите са изключително добри, най-вече поради по-малкото туристи и възможността да се насладите спокойно на атмосферата.

 

Национален парк Table Mountain, Южна Африка

 

Може би най-добрият градски национален парк в света - парк Table Mountain на Кейптаун предствавлява планинска верига с различни пътеки и с различни нива на трудност. Всяка от тях предоставя изумителни гледки - от наблюдаване на изгрява над града от върха на Лъвската глава до залеза над Атлантическия океан от Pipe Track. Изкачете се до върха през India Venster с City Bowl отдолу или се насладете на панорамна гледка към океана и залива Хаут от връх Съдър. Има нежни, сенчести разходки през гората Нюландс и красиви еднопистови маршрути за бягане. Оглеждайте се за националното цвете на Южна Африка - кралската протея, малките цветни слънчеви птици и дори някой от каракалите. А ако не обичате туризъм, бягане или планинско колоездене - кабинковият лифт ще Ви отведе до върха на Тейбъл Маунтин за броени минути.

 

Национален парк South Luangwa, Замбия

 

Национален парк Южна Луангва е известен като домът на пешеходното сафари. В Източна Замбия през парка минава река Луангва, чиито брегове действат като събирателна точка за животните от района. Освен, че има висока концентрация на леопарди, има и лъвове, слонове, биволи, петнисти хиени, жирафи, зебри и диви кучета. Срещат се и стотици видове птици - различни орли, земеродни рибарчета и чапли. Можете да пътувате из парка с 4×4, лодка и, разбира се, пеша - пешеходно сафари и къмпингът не са за пропускане. Очаквайте скоро покана за онлайн презентация за Замбия, която подготвяме заедно с техните власти, както и първата експедиция до там.

 

Национален парк Pendjari, Бенин

 

Разположен в северозападен Бенин, паркът е крепост за западноафриканските лъвове и слонове, но също така е възможно да се видят хипопотами, биволи, водни козели и обикновен бубал, и ако имате голям късмет - леопарди и гепарди. Сухият сезон е най-доброто време за посещение, тъй като гъстата растителност в парка и пейзаж, съставен от гори, савани и хълмове, може да направи наблюдаването на дивия свят по-трудно. Паркът е подходящ за наблюдение, тъй като правителството на Бенин се е ангажирало да засили туризма, като това включва фокус върху развитието на Pendjari. Природозащитната организация African Parks е сключила договор за управление на парка, създаване на възможности за заетост, повишаване на сигурността и насърчаване за повече туристически посещения.

 

Африка се превръща в новата ни страст и с радост споделяме всичко това с вас.

 

С ❤️ от Luxutour