+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Кой не е мечтал да опознае красотата на тези далечни острови? Истински рай на земята, разположен в средата на Тихия океан - Френска Полинезия е мечтана дестинация за мнозина. Тюркоазени води, екзотични цветя тиаре, кокосови палми, плажове с най-фин пясък, коралови рифове и круизи с катамаран - истинска наслада, нали?

Ала не е само това – всеки от островите на Френска Полинезия има свой чар и оставя различно усещане: в следващите редове ще откриете какво…

 

Да видите цяла Френска Полинезия в едно пътуване изглежда почти невъзможно. Островите и атолите са толкова отдалечени едни от други (териториалното разпределение на Френска Полинезия е съпоставимо с това на Европа), а транспортът отнема време (пътуването между отделните острови изисква точно изчислени връзки между полетите). Но пък ще бъдете изумени да наблюдавате отвисоко кристално чистата вода! Едно такова начинание е малко като да искате да посетите за седмица-две Париж, Стокхолм, Москва и Истанбул! Определено не изглежда лесно!

Имайте предвид, че основното средство за пътуване между островите е със самолети на местната авиокомпания Air Tahiti и в повечето случаи ще трябва да се върнете до Таити, за да посетите други места. Но все пак бихте могли да пътувате достатъчно евтино.

Цялата територия е много разнообразна и има достатъчно неща за правене като: шнорхелинг, гмуркане, посещение на археологически обекти, релакс и опознаване на местната култура и история. А докато планирате своя маршрут, не се колебайте да разгледате всички места за настаняване във Френска Полинезия, които ще Ви препоръчваме!

 

Какво да видите и правите във Френска Полинезия и кои острови да изберете?

Без да говорим за бюджет тук Ви представяме оптимални идеи за маршрути според времето, с което ще разполагате, защото посещението на тази дестинация изисква известна организация и обиколката в тази идилична обстановка трябва поне да бъде подготвена предварително. Най-малкото да сте наясно с най-доброто време за пътуване до Френска Полинезия, а това именно е сухият сезон - приблизително между май и ноември.

 

Едноседмично пътуване до Френска Полинезия

Нека да бъдем искрени - една седмица е твърде кратка! Но за тези, които преминават оттук съвсем за кратко, преди да се отправят съм следващата дестинация от своето околосветско пътешествие имаме следното предложение:

1. Таити - 1/2 дни

2. Муреа - 2 дни

3. Маупити или Бора Бора - 2/3 дни

4. Huahine или Tahaa - 2/3 дни

 Таити: при пристигането обикновено ще Ви поздравят с огърлица от цветя! Прекарайте поне един ден, за да се вдъхновите от местния живот, отидете на пазар, хапнете в „рулоти“ (камиони с храна), обиколете острова (с кола или скутер под наем), вдишайте чист въздух и наблюдавате корали край бреговете.

 Муреа: остров-сестра на Таити. След 1-часово пътуване с ферибот от Таити, това място е като пощенска картичка. Насладете се на идилично красиви плажове, великолепни гледки, вкусни малки закуски, на които се сервират сурова риба край брега на океана. Истинска екзотична приказка, каквато харесваме! Възползвайте се и от възможността да изпиете разхлаждащо питие в един от красивите хотели на острова.

 Маупити: питате ни за най-красивите острови във Френска Полинезия? Заповядайте в Маупити - едно от любимите ни места тук, с великолепни бели плажове. Често се твърди, че е като Бора-Бора през 40-те години, преди идването на американците. Накратко, тук имате цялата островна атмосфера, ала без туристи - наистина очарователна обстановка! И задължително - не пропускайте обиколка на мотуса и наблюдение на местната морска фауна (скатове, акули, тропически риби и др.)

 Бора-Бора: Един от най-известните острови в света. Силно развит от масовия туризъм и специалист в луксозните пътувания. Там лагуната е страхотна - ако сте мечтали за Intercontinental, St Regis и др., то определено ще попаднете на правилното място! Можете да откриете и опции за настаняване като малки къщи за гости на разумни цени.

 Хуахин: Див остров, много по-малко посещаван от туристи. Много тих, релаксиращ и пълен с буйна растителност във вътрешността.

Тахаа: Островът на ванилията, известен и с красивата си лагуна. Много тих, отдалечен от големите туристически тълпи. За тези, които обичат комфорта, островът предлага превъзходен хотел - Le Tahaa Island Resort and Spa, с надводни бунгала.

itinerary 2 weeks french polynesia

Предимствата на този маршрут: той създава добро впечатление за Полинезийските острови, като показва високите острови на Дружествени острови, но също така и дава идея за приказни места като от пощенска картичка като Муреа. Опция е да пътувате между островите със самолет между Бора/Маупити и Раятея/Хуахин и след това Таити. Лесно е за организиране с Air Tahiti.

Недостатъци на маршрута: тук няма да можете да видите красотата на дивите архипелази – Австралския архипелаг и Маркизките острови (да не говорим за Гамбие, който е на повече от 1500 км отдалеченост!). Ако сте водолаз, може да бъдете разочаровани от подводния свят на тези острови – има един център за гмуркане в Маупити и няколко в Муреа.

Алтернативен маршрут за една седмица във Френска Полинезия:

1. Таити – 1 ден

2. Муреа - 1 ден

3. полет до Рангироа или Факарава - 3/4 дни за успешно гмуркане в Туамоту

Този маршрут ще позволи на опитните водолази да се насладят на красиви места за гмуркане.

itinerary several weeks french polynesia

 

Двуседмичен престой във Френска Полинезия

Сега започва да става интересно ? Със сигурност няма да имате време да се скитате твърде далеч от обичайните пътища, но в зависимост от желанията и бюджетът Ви, това би било  достатъчно, за един превъзходен престой във Френска Полинезия.

1. Таити + Тетиаора - 1 + 1 ден

2. Муреа - 2 дни

3. Маупити - 3 дни

4. Тахаа - 2/3 дни

5. Фаракава, Рангироа или Тикехау - 4/5 дни: може да си изберете атол, като за водолази предпочитайте един от първите 2.

 Факарава: Атолът, известен в целия Южен Тихи океан, особено с местата си за гмуркане, класифициран като биосферен резерват от ЮНЕСКО; известен със своята стена от акули (опции за гмуркане), южния проход и възвишените си пейзажи. Успяхме ли да Ви изкушим?

 Рангироа: вторият по големина атол в света (след Куаджалин на Маршаловите острови), известен със синята си лагуна, възвишените пейзажи откъм страната на лагуната, но преди всичко с величествените проходи Аватору и Типута. Последният е дом на голям резерват от акули-чук и скатове, които могат да се наблюдават между декември и март. Сърфистите също ще бъдат доволни.

 Тикехау: атолът е по-малко известен от първите два (за гмуркане), но пък е превъзходен. Между великолепните плажове, прекрасна страна на океана със скали със специфични форми и лагуна, която можете да обходите с лодка, атолът е известен и с това, че е богат на различни видове морски обитатели. Можете да комбинирате Тикехау с други атоли за едно красиво пътуване!

which island to travel to in french polynesia

 

Предимства на този маршрут: Позволява Ви да откриете високите острови на Френска Полинезия и да разгледате един атол и неговата специфична атмосфера. Идеален за водолази, които ще открият превъзходните дълбини на Туамоту.

Алтернативен маршрут за две седмици във Френска Полинезия: запазете началото на предходното предложение за маршрут (напр. Таити, Муреа, Маупити, Тахаа), но изберете 4/5 дни в Маркизките острови (с 4- часов полет) вместо Туамотус. Този маршрут е по-ориентиран към туристи, но любителите на плажовете ще останат възхитени от Муреа и красивите плажове на Хива Оа на Маркизките острови. Станал известен чрез Гоген и Брел, остров Хива Оа остава най-известният и най-достъпен редом с остров Нуку Хива.

Специални забележки: разбира се, възможни са и други атоли освен трите споменати по-горе. Това са най-известните места за гмуркане и следователно най-развитите туристически атоли. Бихме препоръчали също така и атола Аратика и Кауехи, които също са много красиви, но изискват пътуване през седмицата.

island and archipelagos in french polynesia, which ones to choose

 

Пътуване във Френска Полинезия за месец или повече

Сега започваме да навлизаме в дълбокото ? Един месец на това място със сигурност няма да е твърде дълъг, за да опознаете цялата тази територия. Ала искате ли да откриете най-красивите острови на Френска Полинезия, ще имате възможност да поставите началото с един месец!

За пътуване с такава продължителност, ще имате достатъчно време да правите каквото си поискате... Могат да бъдат предложени няколко маршрута и са възможни няколко варианта. Единственото ограничение тук е Вашия бюджет!

 which islands to choose to travel in french polynesia

Вариант 1: 

1. Таити + Тетиаора - 2+1 ден

2. Муреа - 2 дни

3. Маупити / Бора Бора - 3 дни

4. Туамоту - 1 седмица, за един или повече острова

5. Маркизките острови – 1 седмица, за един или повече острова

6. Австралските острови - 1 седмица, за един или повече острова

7. Гамбие 

 Тетиароа: Единственият атол в архипелага Наветрените острови, за който се знае, че е бил собственост на Марлон Брандо. Ще откриете красиви пясъчнобели плажове, чиста тюркоазена вода и добри разходки с лодка. Няколко са доставчиците в Папеете предлагащи еднодневна обиколка с лодка (около 100-120€/ден, с включена храна).

travel to french polynesia where to go

Предимствата на този маршрут: Ще имате възможността да опознаете всичките четири архипелага на Френска Полинезия и Air Tahiti ще Ви предложи и пети*. Този маршрут е за хора с голям бюджет, тъй като кумулативният полет до Маркизките и Австралските острови вече ще струва около 1000 € за двупосочно пътуване.

*Air Tahiti предлага много интересен пакет от обиколка на 5 архипелага. За тези, които планират да посетят 4, компанията подарява 5-ия. За да се случи това, трябва да запазите най-далечното и най-скъпото за края - Маркизите, или още по-добре Гамбие, за 4 часов полет и 1600 км от Таити. По принцип, това е опция запазена само за местните жители, но ако сте на място, със сигурност може да се възползвате!

Можете също да отидете до Маркизките острови със собствени средства.

Други предложения: Можете да комбинирате полети Таити -> Маупити -> Бора и да летите до Рангироа (Туамоту)

По този препоръчан маршрут ще откриете Подветрените острови и красотата на лагуните Маупити и Муреа, радостите от едноседмичния живот на атол с 2 метра надморска височина (където усилено ще можете да практикувате гмуркане, шнорхелинг, мързел, разходка с лодка), много специалната атмосфера на Маркизите (култура, марае и възвишени пейзажи) и красотата на Австралските острови. А най-накрая ще откриете архипелага Гамбие, нашият любим на Френска Полинезия.

Недостатък на маршрута: Ще трябва да имате солиден бюджет, за полетите до Подветрените острови, Туамоту, Маркизките и Австралските острови. Само те ще Ви струват поне 1500 € (с Air Tahiti Pass).

itineraries french polynesia

Вариант 2: 

1. Таити + Тетиароа - 2 + 1 ден

2. Муреа - 3 дни

3. Маупити - 3 дни

4. Тахаа, Райатеа или Хуахин - 3 дни

5. 1 атол - за 1 седмица

6. 1 далечен архипелаг – за 10 дни

 which islands to choose for a vacation in french polynesia

Предимство на този маршрут: Той Ви позволява да опознаете Френска Полинезия с по-приемлив бюджет, като се ограничавате само до далечен архипелаг. Но няма да останете ощетени - ще можете да се насладите на приказни плажове (Муреа, атол Туамоту, Тетиароа), туризъм (Муреа, Таити, Маупити, Маркизките острови), богатата полинезийска култура, присъстваща на всички острови и много гмуркане (Туамоту).

Нашето лично мнение за избор на далечен архипелаг: Ако трябва да изберем само един, бихме избрали Гамбие, които ни е любим, следван от Маркизките и Австралските острови. Обичаме всичките 3 архипелага, защото са много различни, но Гамбие определено има нещо много автентично и е добър микс от полинезийската мечта.

 

Luxutour си партнира с френската авиокомпания "French Bee" за полети до Папеете. Компанията предлага изключително добри цени на борда на чисто нови самолети Airbus A350.

Надяваме се, че чрез тази статия ще Ви помогнем да се приближите още малко до своята полинезийска мечта и да се подготвите за бъдещето си пътуване до Френска Полинезия. За избор на маршрут, остров или архипелаг, не се колебайте да се свържете с нас на: [email protected]