+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

С плажове, достойни като за пощенски картички, буйни джунгли, изобилие от дива природа и мечтателни водопади, сърф и слънце, не би било изненада, че Коста Рика е едно много популярно място за почивка и приключения в Централна Америка. Предлагаме Ви пълен списък с най-добрите неща за правене докато сте там - от местата, които трябва да видите, до приключенията извън утъпканите пътеки. И независимо дали пътувате само с раница през Централна Америка или сте на двуседмична семейна почивка, нашият списък с най-добрите неща за правене в Коста Рика, които няма да искате да пропуснете, Ви очаква.

 И сме убедени, че след това ще започнете да планирате пътуването до рая!

 

1. Научете се да сърфирате

Коста Рика е световно известна със своите сърфинг плажове и десетки се стичат тук, за да разкъсват вълните. Но дори и да сте неопитни в това, Коста Рика е чудесно място да се научите.

Въпреки, че можете да намерите страхотни места за сърфинг по цялото западно крайбрежие, ние много харесваме атмосферата на Санта Тереза. Монтесума, Тамариндо и Доминикал са също много популярни места за сърфинг и всяко от тях е със собствено уникално привличане.

Ако сърфирате за първи път, е добре да вземете урок, тъй като ще Ви обучат как да се задържате по-дълго и по-бързо на дъската. Освен това може да е опасно за всеки начинаещ да се изправи срещу вълните. Уроците по сърфинг са много евтини и разнообразни - от единични уроци до седмични сърф-лагери.

 
2. Потопете се в естествените горещи извори

В близост до активния вулкан на Аренал има изобилие от горещи извори. Блаженото потопяване в топъл извор (или пък няколко!) трябва да присъства в маршрута Ви в Коста Рика.

Има и разнообразие за всеки тип пътешественици - от луксозно озеленени курорти с удивителни горещи басейни до естествено горещи (и безплатни) участъци в близката река.

 

3. Разходка сред облаците

Висящите мостове на Монтеверде са нещо, което е отвъд мечтите. Разположени в сърцето на облачна гора, тези висящи мостове си пробиват път през обраслата с растителност джунгла.

Не се обезкуражавайте ако вали, така е през повечето дни. Влагата във въздуха създава дебели и ниско спускащи се облаци, които правят преживяването много по-вълшебно.

Нашият съвет е да се уверите, че сте подготвени с подходящо за дъжд яке, както и непромокаема чанта, в която да запазите ценностите си сухи.

 

4. Наблюдавайте семейства ленивци с бебета

Често не осъзнаваме колко много обичаме ленивците, докато не стигнем до Коста Рика :) Сред твърде изпълнените с плакати улици, представящи тези очарователни създания със сънливи очи, си поставете за цел да видите поне един от тях. Със сигурност ще имате късмет да видите ленивци в дивата природа, но дори и късметът да не е на ваша страна, можете свободно да наблюдавате тези сладури в Спасителния център Jaguar.

Разположен в Пуерто Виехо де Таламанка, това убежище и спасителен център приема всякакви видове животни, които са били малтретирани или открити ранени сред дивата природа. Целта на центъра е рехабилитацията и връщането им в природата, когато това е възможно. И тъй като ленивците често се нараняват в опитите си да се покатерят по телефонни линии или са удряни от коли, докато пресичат пътя, в спасителния център има настанени няколко възрастни и бебета.

А най-хубавото е, че с Вашето посещение можете да допринесете за работата, която се върши там и да се почувствате много добре (а и да спестите входната такса от $20).

 

5. Запознаване с местната култура

Изучаването на културата на страната, която посещаваме, е едно от най-хубавите неща, които можем да правим по време на нашите пътешествия. На пръв поглед културата на Коста Рика е като загубена след завземането от западната култура, която масовият туризъм допринася там. Но с останките на коренното население на Брибри имате възможности да научите за различните народи, които съставляват тази красива страна. Културата на Брибри е местна група, населяваща Карибското крайбрежие. Посещавайки традиционно село ще можете да научите да правите шоколад и да си поговорите с шаман.

 6. Рафтинг

Независимо дали търсите адреналин или просто забавна семейна дейност, ще ви предложим  да опитате рафтинг! Практикували сме рафтинг на много места по света и определено някои от най-добрите (и най-достъпни) реки, по които сме се спускали, са в Коста Рика. И въпреки, че можете да се спускате из цялата страна, едно от най-популярните места за рафтинг е в Аренал.

И ако наистина сте готови за приключение, помислете за многодневно рафтинг пътуване по река Пакуаре. То започва от Сан Хосе и определено е преживяване оставащо за цял живот. Освен това, това е страхотен начин за придвижване из цялата страна!

 

7. Посетете един от най-добрите национални паркове в страната

Ето няколко от най-добрите места за посещение:

- Мануел Антонио - този национален парк е най-популярен по определена причина – той е с висока концентрация на диви животни, със зашеметяващи плажове и гледки към джунглата. Той е достатъчно голям и определено можете да избягате от тълпите, ако планирате посещението си правилно. Когато тръгвате, не забравяйте да посетите и катедралата Пунта – още един добър повод да се измъкнете от тълпите и да наблюдавате зашеметяващи гледки.

- Корковадо - ако наистина искате да излезете от познатия туристически път и да видите най-добрата природа, която Коста Рика може да предложи, то Националният парк Корковадо е вашето място. Но внимавайте, той е отдалечен и може да бъде труден за достигане, и за да го посетите не е особено евтино.

- Тортугеро - този труден за достъп национален парк в североизточния край на Коста Рика е дъждовна гора, изсипана направо върху пясъчна ивица. Тортугеро е дом на едни от най-големите колонии гнездящи морски костенурки в света. Тук няма пътища, единственият транспорт е с лодка и е силно препоръчително да пътувате с водач.

 

8. Достигнете границите на усещанията си с каньонинг!

Викаме всички търсачи на приключения тук! Ако искате наистина адреналиново изживяване, резервирайте пътуване до Гравити Фолс. Тази обиколка ще Ви отведе до девствена речна долина, която сама по себе си е забележителна гледка, а за да прекосите долината, ще се катерите и скачате от скали, ще порите водопади за най-епичното приключение, което можете да изживеете в Аренал.

 9. Въжено спускане над джунглата

Популярна дейност за всички възрасти - Коста Рика е едно от най-добрите места за въжено спускане в света.

Реенето над ниско спускащи се облаци и буйни тропически гори е много вълнуващо. Вдишайте чистия въздух и се насладете на гледката от птичи поглед. От всички приключенски дейности в този списък, бихме казали, че въженото спускане е сред най-кротките. Докато първият скок може да бъде малко плашещ, ако се страхувате от височини, като цяло тази дейност е изключително безопасна и е добър начин за преодоляване на страха.

 

10. Хапвайте касади (или 20!)

До края на престоя си в Коста Рика със сигурност ще ви писне от касади, но въпреки това са нещо, което трябва да опитате, докато сте тук.

Касадите по същество означават чиния с храна и можете да си ги поръчате във всяко заведение. Разнообразията са много – пилешко, телешко или пък любимата ни риба на скара, а на някои места се предлагат и вегетариански варианти. Предлагат се с различни гарнитури, включително ориз и боб, салата, картофи или други зеленчуци на скара и др. Често пъти порциите са достатъчно големи, за да се разделят между няколко човека и обикновено са най-евтиното ястие, което ще намерите в менюто. Така че, ако сте с ограничен бюджет, вероятно ще ги хапвате постоянно.

 

11. Скок във водна дупка

Насочете вътрешния си Тарзан (или Джейн!) и се хванете здраво! Дори и да не скочите люлеейки се, това определено е забавен начин да се разхладите в горещия ден и да наблюдавате как местните жители показват своите трикове!

 

12. Научете за устойчивия живот

Може да е трудно да се измъкнете от тълпите, докато сте в Коста Рика, но ако търсите уединение извън тях - точното място е Ранчо Мастатал!

Сгушен в малко посещаваните планини Мастатал, недалеч от тихоокеанското крайбрежие, това е е оазис, който ще Ви накара да се почувствате отдалечени от туристическите пътеки.

Тази устойчиво управлявана еко-хижа е едно от най-интересните места тук, затова бъдете готови да се отпуснете и да похапвате много вкусна храна. И си носете бански, за да можете да се потопите в близкия водопад. А ако имате време, може да се присъедините към някой от курсовете за строителство сред природата или първа помощ в дивата природа.

 

13. Изгубете се в епично пътешествие

Шофирането в Коста Рика е приключение само по себе си. Това e не само един от най-икономичните и удобни начини за придвижване из страната, но и позволява да се движите със собствено темпо. Ще можете да се поспрете на някои вълнуващи гледки, за да направите поредните снимки. И не забравяйте да подготвите специален плейлист за пътуването, който да Ви кара да сваляте прозорците и да пеете на глас!

 

14. В преследване на водопади

Изглежда, че на всяка крачка в Коста Рика има водопад! Големи, малки, тайни и добре познати – наистина имате избор, когато говорим за тези красоти. Споделяме два от любимите ни водопади, които да добавите към своя маршрут, ако времето Ви позволява.       

 - Водопад Рио Селесте – намира се недалеч от град Ла Фортуна. Тъй като тук няма постоянен обществен транспорт, е необходимо сами да намерите такъв. Можете да наемете кола – това е наистина достъпно и шофирането е лесно. Самият водопад е разположен малко след сливането на две реки, като всяка от тях е с различен минерален състав и смесването им създава брилянтен, почти нереален млечно-син цвят. Имайте предвид, че водата е по-слабо оцветена след силен дъжд, когато речното дъно е раздвижено.

- Водопад Науяка - Разположен е недалеч от град Доминикал, самият водопад определено има с какво да Ви впечатли. Походът до там отнема около 45 минути и е по черен път. Можете да платите за обиколка с кон, срещу съответно заплащане (около $70 на човек), но ние препоръчваме просто да стигнете пеш до там.

Водопадите на Коста Рика са великолепни сами по себе си и имат две гледни точки – освен с красота, те пленяват и с водите си, в които може да се плува без проблем, след горещия и влажен ден.

15. Поглезете се в луксозни вили в джунглата

Ако Вие и кучето Ви търсите своята релаксираща ваканция в Коста Рика, резервирайте няколко нощувки в Oxygen Jungle Villas. Този зашеметяващ имот е с изглед към океана и има мечтателен инфинити басейн, в който да се отпуснете. Хммм, същински рай, нали?

Всяка стъклена вила е заобиколена от джунгла и ще се почувствате така, сякаш сте само вие и вашият домашен любимец. О, и споменахме ли, че тук има и частен водопад?!

 

16. Вижте вулканите отблизо

С над 60 вулкана, разпръснати из територията на Коста Рика, ще е трудно да не видите нито един ? Много от тях са извън столицата Сан Хосе.

Ако искате да сте истински приключенци, се отправете към Ла Фортуна и отидете до вулкана Аренал. От входа на Arenal 1968 Volcano View и Lava Trails можете да се разходите по изстинали потоци от лава и да получите наистина страхотна гледка към вулкана.

Ако искате да останете в района на Сан Хосе, може да разгледате и Volcano Irazu, само на час и половина път с кола извън града, където ще можете да шофирате почти до върха. За съжаление това изумително преживяване прави дестинацията толкова претъпкана.

 

17. Гмуркане

Независимо дали сте начинаещ в гмуркането или напреднал водолаз, има пунктове на всеки от бреговете на Коста Рика, които ще Ви предложат водно преживяване спрямо Вашето ниво.

Въпреки, че не е така евтино, колкото в други части на Централна Америка (като островите в залива на Хондурас), тук има красив подводен свят, който да изследвате отблизо, ако разполагате с бюджет и време. Не забравяйте, че най-добрата видимост под вода е между месеците юни и септември.

- Остров Кокос: отдалечен и известен с акулите чук

- Острови Тортуга: можете да се насладите на останки от корабокрушения

- Острови Каталина: място за вдъхновяващо пещерно гмуркане

- Остров Каньо: известен с отличната си видимост и разнообразен морски живот от скатове, делфини и различни китове

- Островите на прилепите: известни с изобилието от бикови акули

- Мануел Антонио: популярно място за всякакъв тип водолази

Ако предложеното не Ви е достатъчно, тогава ще Ви предложим и пътешествие за дайвборд гмуркане. Ще можете да се гмуркате 3-4 пъти на ден и да за период от 3-10 дни на яхта. Всички ястия са включени, а когато не се гмуркате, можете да се отпуснете на горната палуба за слънчеви бани. Звучи страхотно, нали?

18. Карибските вибрации на Пуерто Виехо де Таламанка

Ще почувствате сякаш изцяло сте напуснали Коста Рика, след като усетите карибския вкус на този град. Пуерто Виехо е с изцяло собствена индивидуалност и е чудесно място, което да  добавите към вашия маршрут в Коста Рика. А плажовете...! Те са наистина удивителни, просто следвайте пътеките по крайбрежието.

 

19. Плажа Whale Tail

Никога не сте виждали плаж като този! Отгоре изглежда като опашка на кит (ако не вярвате, вижте в Google!). При отлив можете да се разхождате по пясъчния участък до иначе откъснатия от брега остров. Не забравяйте обаче да планирате посещението си с точен час, защото когато дойде прилива, пясъчната пътека изчезва. Използвайте Magic Seaweed, за да определите времето на приливите и отливите. И не забравяйте, това е гореща разходка от 2 км до края на „опашката“ и носете своя слънцезащитен крем.

Входна такса е $6 USD.

 

20. Посетете мистериозния гробищен остров

Ако харесвате странни преживявания, ще искате да добавите и това към списъка си!

Разположен до бреговете на малък град, недалеч от Санта Тереза, този остров е различен от всеки друг. Единственото нещо на този иначе необитаем остров е гробището. И интересното е, че по време на отлив се появява пясъчна ивица, по която можете да стигнете до острова. (Отново не забравяйте да сверите времето на приливите и отливите, за да не останете блокирани.)

 

21. Нощуване в къща на дърво

Ако като дете сте имали мечти да живеете в къща на дърво, можете да ги сбъднете в Коста Рика. Къщи на дървета се намират из цяла Коста Рика, на различни бюджети и изживявания, ето кои са нашите любими:

- Finca Bellavista: Този комплекс предлага къщи с по няколко стаи сред короните и дори има спа център. Една от най-добрите къщи на дървета в Коста Рика.

- Airbnb Home: с джакузи близо до Мансанило, защото кой не би искал хидромасажна вана в къща на дърво?

- Tree House Lodge: Уединение сред джунглата, но достатъчно близо, че да шофирате до атракции близо до Пуерто Виехо.

- Ранчо Мастатал: Научете за естественото строителство и пермакултурата, докато останете в ранчото високо в планината.

 

22. Поход сред дивата природа

Коста Рика е рай за любителите на природата, ще намерите разнообразие от походи според вашето ниво на подготовка и умения. От лесни пешеходни пътеки, които ще Ви отведат до  вулкана Аренал, до по-интензивни преходи до високия връх на Коста Рика - връх Чирипо.

 

23. Подобрете испанския си

Коста Рика е чудесно място за пътуване, дори и да не говорите испански. Много хора в по-туристическите райони говорят добре английски и не би трябвало да имате проблеми с общуването.

Въпреки това, Коста Рика е идеално място за трениране на Вашия испански. Вземете разговорник или използвайте Google Translate и поръчате следващото си хранене en Español.

Дори и да не говорите перфектно, местните ще оценят усилията ви. А ако започнат да Ви говорят на английски, учтиво кажете „necesito practicar mi español“ и през повечето време ще се радват да Ви помагат да практикувате. Друга полезна фраза, която трябва да знаете, е „repetir mas despacio, por favor“, с която ще помолите за по-бавно повторение.

И ако наистина искате да се задълбочите и научите езика, тук има и някои страхотни испански училища, където ще можете да получите уроци с частен учител или в класна среда с други туристи.

 

24. Отпуснете се на собствен частен плаж

Въпреки, че плажовете на полуостров Никоя са красиви, те обикновено са претъпкани. Ако търсите пясъчна ивица, на която да се насладите в уединение, то се отправете към карибското крайбрежие близо до Мансанило, където да се отпуснете.

Други места с по-малко пренаселени плажове са:

- Мансанило: южно от Пуерто Виехо, с безброй малки заливчета и плажове, на които да се отпуснете.

- Плая Ува: близо до Пуерто Виехо, това е тих плаж с малко продавачи, които да Ви безпокоят. Няма да сте единствени посетители, но ивицата е толкова голяма, че няма да имате проблем да намерите усамотение.

- Плая Доминикал: близо до Увита, този плаж е чудесно място за наблюдаване на сърфисти, докато се препичате. Ресторантите тук също са доста добри.

 

25. Наблюдаване на китове

Коста Рика е рай за наблюдение на гърбати китове. Това е така, защото се намира в пресечната точка на два миграционни потока, което дава възможност да наблюдавате тези нежни създания 9 месеца в годината.

Групи от гърбати китове започват да си проправят път от север към по-топлите води, след като настъпи зимният сезон в северното полукълбо. Те се навъртат във водите близо до Коста Рика от декември до април – тогава се размножават и отглеждат малките си.

Китовете от южното полукълбо си проправят път към Коста Рика от средата на юли до началото на ноември. Тогава е и времето, в който ще имате най-големи шансове за наблюдаване.

Най-добрите места за наблюдение на китове в Коста Рика:

- полуостров Оса (национален парк Корковадо)

- Увита - дори могат да бъдат забелязани и извън плажа Whale Tail

Туровете за наблюдение на китове обикновено струват между $80-$100 на човек.

А ако сте планирали своето пътувате в началото на септември, не пропускайте годишния фестивал на китовете и делфините, където е почти гарантирано, че ще забележите тези невероятни създания!

 

26. Плажно парти

Ако искате да танцувате цяла нощ на плажа с Aguila в ръка (местната бира), Тамариндо или Пуерто Виехо са идеалното място за това! Миксове от реге и салса ще Ви карат да се раздвижите. Johnny's Place в Пуерто Виехо е място, където партито започва около 22 часа и продължава цяла нощ.

Бъдете готови да станете целите в пясък, но и да откриете нови приятели!

 

27. Наблюдение на гнездящи морски костенурки

Тъй като Коста Рика има два бряга, тук е идеално място за костенурки от всеки от океаните, за гнездене и снасяне на яйцата си. За съжаление, от четирите вида костенурки, които могат да се видят тук, само един не е застрашен.

------------------------------------------- 

Ако сме Ви вдъхновили за следващото приключение – не пропускайте да се свържете с нас на [email protected]