+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Сейшелите

Разположени в периферията на Индийския океан, на изток от Кения и северно от о-в Мадагаскар, Сейшелите представляват архипелаг от 115 острова, толкова красив, че според ранните британски изследователи – сякаш са попаднали на Райската градина. Според историческите извори Сейшелите са забелязани за пръв път от португалския изследовател Вашку да Гама през 1502 г., затова знаем съвсем малко за тях отпреди това.

Макар и отдалечени, Сейшелите привличат множество посетители, които са в търсене на най-доброто романтично бягство - в крайна сметка съвсем малко са по-изолираните места по света, а тук има купища изолирани райски острови. (Дори Кейт Мидълтън и принц Уилям ги избраха, след като размениха сватбените си клетви.)

Сейшелите обаче не са само девствени плажове и кристално чиста вода, сред която не губите от поглед ходилата си и минаващите покрай тях рибки. В допълнение към тази невероятна  красота и дивата природа, е главният остров Мае със столицата Виктория, която може да се похвали с красива френска и британска колониална архитектура. И всичко това, без дори да споменем за невероятните местни ястия с морски дарове и луксозните хотели.

Но все пак преди да резервирате полета си до Сейшелите, хвърлете един поглед и от нашите впечатления, за да планирате перфектното романтично бягство.

 

Преди да тръгнете

С откриването на международното летище на Сейшелите през 1971 г. туризмът на островите процъфтява и сега е водеща индустрия. Единственото, което се изисква, за да влезнете на Сейшели е валиден паспорт и негативен PCR тест. Навсякъде тук може да плащате в евро, така че не е необходимо да се подготвяте с местна валута предварително. Имайте предвид, че цените тук са високи и кафето ще ви струва 6 евро, а вечерята минимум 60-70, така че планирайте внимателно бюджета си.

 

Как да се подготвите?

Със средна годишна температура от 28 градуса през цялата година, не е толкова трудно да решите какво да сложите в куфара си, но имайте предвид, че Сейшелите са с тропически климат и много дъждовни гори с висока влажност, която се смекчава от океански бриз и валежите са чести и кратки. Банските са повече от задължителни, но имайте предвид, че и често превалява, особено между декември и февруари.

 

Какво препоръчваме да видите?

Не е изненадващо, че плажовете са основна атракция на тази островна държава. И тъй като островите са толкова отдалечени от света, плажовете са почти недокоснати и, за щастие, никога не са претъпкани! Особено известен е плажът Anse Lazio на остров Праслин, който е известен със своите чисти сини води и дърветата такамака.

Далеч от плажа на Праслин се намира природният резерват Vallée de Mai. Посещавайки тази гъста зелена джунгла ще се насладите на нейните праисторически растителни и животински видове, които са останали изолирани с образуването на островите. Опитайте се да зърнете и черния папагал на Сейшелите, който не се среща никъде другаде на Земята.

Остров Ла Диг е известен и с плажа Anse Source d’Argent. Тук ще откриете най-прекрасната  брегова линия, обрамчена от живописни гранитни скални масиви. Ако пък имате нужда от почивка от плажните емоции, столицата Виктория, на остров Мае, е място с невероятна архитектура, пазари на открито, музеи и оживен нощен живот.

Двата острова може да посетите по време на целодневния ни тур "Праслин и Ла Диг" от Махе.

 

Къде да се настаните?

Е, бюджетното настаняване не е често срещано на Сейшелите, така че имайте готовност да похарчите. Нашите любими места за престой са:

Six Senses Zil Pasyon, на частния остров Фелисите - всички 30 вили са с лице към океана и имат частни басейни;

Four Seasons на Petite Anse - тук от ваната с изглед към океана, чуството е неописуемо.

Добър избор са още:

Constance Ephelia на остров Махе и Constance Lemuria на остров Праслин;

Raffles Seychelles;

Kempinski Seychelles Resort.

 

Полезно да знаете?

До колонизирането на Сейшелите от французите през 1768 г, не се знае, че изобщо са населени с местни жители. През годините контролът над територията преминава между британци и французи, до придобиването на национална независимост от Обединеното кралство през 1976 г.

Днес Сейшелите остават невероятно мултикултурна нация, като повечето местни жители проследяват корените си до ранните френски заселници и източноафриканците, които идват на островите по-късно. Освен тях има и значително южноиндийско и китайско влияние върху културния състав на островите, което може най-добре да се усети в местната кухня. Тя е богата на морски дарове - почит към множеството влияния на страната. Задължително е да опитате: чътни от акула (пюре от акула, подправено със сок от билимиби) и ладоб (сладко от пикантен живовляк, задушено в кокосово мляко). За Така Мака-та ще си говорим в отделен пост. ?

Как да стигнете до там?

За първи път в историята между двете държави се осъществи директен чартърен полет, като вторият ще бъде през февруари. Ако все пак решите да пътувате през останалата част от годината има добри полети на Turkish Airlines, Qatar Airways и Fly Dubai / Emirates. Пътуването между островите обикновено става с малки самолети или хеликоптери, а фериботната услуга Cat Cocos свързва главните острови Мае, Ла Диг и Праслин.

За Вас от Сейшели,

Петър Стоянов