+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Преди няколко дни се завърна групата ни от Мексико. Щастливи и окрилени от видяното, потърсихме нашата екскурзоводка да ни разкаже за преживяното и кое си заслужава да се види и посети извън тълпите с туристи в Канкун и Ривиера Мая.

Това, което поставя Мексико в топ класациите на силно желаните световни дестинации определено е чистата, естествена красота на нежния като пудра плажен пясък, покриващ обширни участъци, заобиколени от вяло полюшващи се палми... Да, Мексиканските плажове са сред най-добрите в света. Но при един по-внимателен поглед към природните ѝ чудеса, ще откриете, че страната е дом на много повече от завладяващото слънчево крайбрежие.

Мексико има една от най-разнообразната топография в света - планините се издигат на повече от 5 486 метра, а каньоните тук са обширни и дълбоки и все така великолепни. Това е страна с клокочещи водопади, буйни реки, планински селца, пустини и джунгли, изпълнени с тайни -
Luxutour Ви представя 10 от тях: зашеметяващи и не толкова известни природни чудеса в Мексико.

 

1. Хиерве ел Агуа, Оахака

Град Оахака притежава всичко, което бихте могли да търсите: кухня, култура, история и дизайн. Но точно извън града се намира едно от най-зрелищните природни чудеса в цялата страна: Хиерве ел Агуа - идеално замръзнала във времето скална формация, създаваща илюзията за бликащ от скалата водопад. На върха на скалата ще откриете редица естествени минерални басейни, които гледат към околните покрити със зеленина планини, които се простират навсякъде, докъдето стига погледа.

Хиерве ел Агуа се е формирал от калцирането на естествени извори, които са избутани до ръба на скалата. Резултатът? Една хипнотизираща оптична илюзия, която изглежда така, сякаш водопадът е спрял в „пауза“, докато се спуска надолу по високата скала.

Най-добрият начин да посетите това място е да наемете кола или да частен шофьор, който да Ви отведе до там, като разбира се, груповите пътувания са другата Ви възможност. Нашият съвет е да отидете възможно най-рано, за да изживеете този природен момент сами. Малки магазинчета са отворени наблизо до входа, в случай, че жадувате за освежаваща закуска от пресни плодове, поръсени с тажин, ескалка или защо не, дори за ледено студена бира. Но това, за което си заслужава да дойдете тук, са невероятните гледки и може би завидна снимка в Instagram.

 

2. Медения каньон, Чихуахуа

Големият каньон в Щатите е нещо грандиозно, ала знаете ли, че Мексико има своя собствена версия, която е може би още по-красива? Известен като Barrancas del Cobre (Медения каньон), тази грандиозна скална система от гмуркащи се клисури всъщност е кулминацията на шест различни каньона, които минават през северозападната част на Мексико.

Обхващайки повече от 64 750 км2, този каньон е дори по-голям от своя събрат в САЩ. Каньоните са формирани в продължение на милиони години от шест различни реки, които се вливат в Калифорнийския залив. Името си получава от скалите с цвят на ръжда, които се извисяват високо над издълбаните в реката дерета.

За да посетите Медения каньон, трябва да резервирате билет по железопътната линия Ferrocarril Chihuahua al Pacífico, известна още като El Chepe. Зашеметяващият маршрут следва формите на главния каньон, пресичайки висящи мостове и обгръщайки скалите, гледащи отвесно надолу към дълбините на каньона. Преминете през целия маршрут или пък слезте на някоя от спирките по пътя, за кратка разходка или за да опознаете местните общности, живели в тези части на Мексико.

 

3. Каньон Сумидеро, Чиапас

Мексиканският щат Чиапас е природно чудо сам по себе си, с мъгливи и прохладни планини, с  гъсти и задушливи от изпарения джунгли. Спускайки се на зиг-заг по планинската пътека от високия връх, който е град Сан Кристобал де лас Касас, пътниците достигат до потъващата долина на каньона Сумидеро.

Този естествен каньон е издълбан от река Грихалва, с високи и извисяващи се от двете страни над 900 метра скални възвишения. Обявен е за национален парк през 80-те години на миналия век и не е чудно защо - гледките от шестте наблюдателни точки по ръба на каньона са просто спиращи дъха.

Може би най-популярният начин да разгледате този природен феномен е с лъкатушеща надолу по реката лодка, позволявайки на посетителите да зяпат най-внушителните скални стени. За тези, които се откажат от обиколка с лодка, остава варианта да се възползват максимално от този парк с туризъм или каяк. Не забравяйте, че вероятно все още ще имате нужда от водач, защото паркът гъмжи от опасни, но и красиви диви животни, като ягуари, крокодили и гърмящи змии.

 4. Исла Еспириту Санто, Южна Калифорния

Сигурни сме, че през следващите няколко години ще започнете да чувате все повече за град Ла Пас. Разположена на морето на Кортес, столицата на Южна Калифорния умело набира скорост, за да се превърне в една от най-добрите дестинации за посещение в Мексико. И докато сте там, със сигурност трябва да отделите време за посещение на остров Исла Еспириту Санто.

Той изглежда досущ като излязъл от страниците на научнофантастичен роман - медно оцветени планински шипове, издигащи се от спокойното, тюркоазено море. Този обект на световното природно наследство на ЮНЕСКО и национален парк предлага някои наистина красиви гледки, в които чистата пустиня се намира на върха на една от най-разнообразните морски екосистеми в света.

И още - на острова няма да видите хотели - това напълно би развалило цялата атмосфера. Вместо това ще намерите доста места за гмуркане, естествени рифове и корабокрушения. Спокойната, плискаща се вода създава перфектна палитра за човешкото око, докато километрични туристически пътеки се извиват нагоре, над ръждивите хребети за гледки от върха към цялата околност.

 

5. Калакмул, Кампече

Далеч от столицата, Щатът Кампече е разположен на Мексиканския залив и всеки пътешественик веднага се потапя в гореща, задушлива джунгла. Всъщност тази защитена джунгла заема по-голямата част от Мексико и в нея са скрити някои от най-добре пазените тайни на региона.

Влезте в Калакмул, древен град на маите, който е биещото сърце на биосферния резерват Калакмул. Това, което е толкова загадъчно за Калакмул, е че все още е много непознат и тайнствен. Но това, което знаем е, че това е била процъфтяващ и властващ над околностите град, намиращ се само на 35 километра от днешната граница с Гватемала. В най-силните си години Калакмул е бил съперник на Тикал, най-известният град на маите в днешна Гватемала.

Името се превежда като „Градът на двете съседни пирамиди“ и се знае, че е най-силните му години са били от 550 г. пр.н.е. до 900 г. сл. Хр, като е населяван от повече от 50 000 жители, които са живели сред 6 700 сгради. Обектът се простира на 70 км2, въпреки, че само малък процент всъщност е разкопан и отворен за посетители. Останалото все още дебне, обгърнато в гъста мистериозна джунгла.

 

6. Лас Колорадас, Юкатан

Мексико се слави като дестинация, изпъстрена в ярки цветове и ако търсите неземна палитра, посещението в Лас Колорадас обезателно трябва да е в списъка Ви. Сякаш кацнал на върха на полуостров Юкатан, където земята се среща с Мексиканския залив, се намира едно от най- зашеметяващите места в страната.

Представете си басейни с цвят на захарен памук, докосващи се до бледо, пастелно синьо, с краища на изумрудено-зелено от околния биосферен резерват Рио Лагартос. Тази защитена зона е известна като Лас Колорада - редица от ярко розови езера, изпъстрящи пейзажа край Мексиканския залив.

Влажните зони са дом на ягуари, морски костенурки, фламинго и крокодили, обитаващи защитената зона от 607 км2. Лагуните са в розово поради водораслите, планктона и скаридите, които живеят в този супер солен разтвор - Лас Колорадас е известен и с производството на сол в тази част на Мексико.

Много неща се промениха в Лас Колорадас за последните години - мястото стана супер популярно след като розовите с цвят дъвка езера се появиха в Instagram. Ще откриете повече туристически автобуси от всякога, което може да намали малко самотното опознаване на дестинацията, но пък цветовете остават все така абсолютно зашеметяващи.

 

7. Водопад Тамул, Сан Луис Потоси

Бликащ от внушителните 104 метра, водопадът Тамул се разбива от скалите и драматично се влива в река Тампаон. Водопадите на щата Сан Луис Потоси са много популярни, но водопадът Тамул е най-спиращият дъха от всички.

Cascada de Tamul е известна със своите тюркоазени нюанси и с мощта, с която се разбива в скалите. Той е резултат от обединяването на реките Галинас и Санта Мария, създавайки спиращ дъха водопад с ширина от 305 метра.

Достигането до водопада не е лесно, тъй като изисква малко приключенски дух и известно планиране, ала тези, които положат усилия, ще бъдат възнаградени. Можете да стигнете до водопадите от град Танчачин, за около два часа път нагоре по течението с малка панга лодка. Избягвайте да посещавате през лятото, когато проливните дъждове правят преживяването много по-предизвикателно, както и по празниците, когато тълпите с посетители са доста големи.

 

8. Пеня де Бернал, Керетаро

Град Сан Себастиан Бернал е благословен с пазител - монолит извисяващ се на повече от 335 метра над колониално формиралото се селото през 17-ти век. Peña de Bernal е национално богатство и един от най-големите монолити в света.

Peña de Bernal се намира над над повече от 2 400 метра над морското равнище и отдавна е свещено място за местния народ отоми-чичимека. И до ден днешен ще намерите техни потомци, които идват на поклонение до върха във великолепно, старателно шествие, носейки дървен кръст, тежащ близо 90 килограма.

А там, от върха на Peña de Bernal се открива обширна панорамна гледка към щата Керетаро. Има туристическа пътека водеща до едната му страна, но за да се изкачите до върха, са необходими повече умения - последните 46 метра са по отвесна скала. И все пак, дори и да останете да се наслаждавате на Peña de Bernal от земята, това е едно от най-зрелищните природни чудеса, които можете да видите в централната част на Мексико

 

9. Светилище за светулки Нанакамилпа, Тлашкала

Горите Пиедра Кантеада в Централно Мексико сякаш излизат от страниците на приказка. Когато слънцето залезе и небето стане мастилено синьо, гъстите гори започват да жужат с ефирно сияние - всяко лято тук, от юни до август, стотици хиляди светулки изпълват мрака, озарявайки с чиста природна магия.

Покривайки билата на вулканите Iztaccíhuatl и Popocatépetl, намиращи се на около 96 километра от Мексико Сити, горите просто блестят с тези вълшебни създания. По време на брачния им сезон от селото предлагат горски обиколки, а няколко еко хотели позволяват на гостите да пренощуват под обсипаното в светулки небе.

 

10. Пико де Орисаба, Веракрус

Мексико се слави с не едно или две неща - най-добрите плажове, най-старите руини, най-вкусната кухня... Но също така е дом и на един от най-високите спящи вулкани в света -представяме Ви Пико де Орисаба - третата по височина планина в Северна Америка.

Мечтаеш ли за пътешествие вече ?! ☀️ [email protected]