+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Добре дошли в очарователния Омански султанат!

Приканващият Рай на тази страна ще Ви хипнотизира с ароматните старинни пазари, величествени пейзажи и ще Ви остави омагьосани с разнообразните си истории. Оман е богат на обекти от световно наследство на ЮНЕСКО, а историята му е вдъхновила някои от най-известните приказки.

Маскат - оживената столица на Оман е пълна с вълнуващи места и преживявания, а самият Оман е още по-завладяващ. Разгледайте малките сгушени в планините градчета, посетете бедуински села, спрете се във фермите за фурми или наблюдавайте прибирането на розите, покриващи хълмовете с деликатни розови нюанси и изпълващи въздуха с пленителен и нежен аромат. Прекарайте нощта под звездите в пустинен лагер и поплувайте в пръснатите навсякъде малки естествени водоеми - вади, предлагащи свеж отдих от жегата.

Големи приключения Ви очакват в тази приветлива, разположена на кръстопътя между Азия, Африка и Западната цивилизация земя. Уверяваме Ви, напълно си заслужава да се насладите на всички чудеса, които тази дестинация предлага – все пак Оман е неслучайно наричан „истинския портал към Южна Арабия“.

Екипът на Luxutour.com се постара да събере най-важното в кратък пътеводител за пътуване в тази чудесна дестинация, която стана част от нашето портфолио.

1. Визи до Оман

Граждани от следните държави имат право да влизат в Оман без виза:

Европейски държави:Португалия, Швеция, Норвегия, Андора, Италия, България, Сан Марино, Швейцария, Хърватия, Лихтенщайн, Македония, Унгария, Сърбия, Грузия, Естония, Дания, Германия, Гърция, Исландия, Белгия, Румъния, Словения, Финландия, Люксембург, Малта, Монако, Кипър, Украйна, Испания, Чехия, Ватикана, Австрия, Ирландия, Великобритания, Полша, Словакия, Франция, Латвия, Литва, Молдова, Холандия.  

Южноамерикански държави: Еквадор, Боливия, Венецуела, Колумбия, Уругвай, Парагвай, Суринам, Аржентина, Бразилия, Чили.

Други държави: Япония, Тайланд, ЮАР, Ливан, Хонг Конг, Федерална република Русия, Народна република Китай, Сейшели, Америка, Бруней, Турция, Южна Корея, Нова Зеландия, Иран, Френска Гана, Австралия, Индонезия, Тайван, Канада, Малайзия, остров Макао, Сингапур, Азербайджан, Узбекистан, Беларус, Таджикистан, Киргизстан, Коста Рика, Никарагуа, Мароко, Индия, Армения, Панама, Босна и Херцеговина, Туркменистан, Хондурас, Гватемала, Казахстан, Лаос, Албания, Бутан, Перу, Малдиви, Салвадор, Виетнам, Куба, Мексико.

Арабски държави – Йордания, Египет, Тунис, Алжир, Мавритания.

 

2. Полезни факти, които ще е полезно да знаете, преди да посетите Оман

 Часова зона - Часовата зона в Оман е GMT+4 или 1час разлика спрямо лятното часово време в България.

Електричество - Нормалното напрежение е 220 V и нормалната честота е 50Hz.

Климат и най-добро време за посещение - Оман има субтропична суха и топла пустинна атмосфера. Летата са горещи. Идеална възможност да опознаете Оман е в периода октомври-април

Алкохол – Може да се консумира само в хотелските барове и ресторанти.

Валута - Паричната единица е Омански Риал (RO 1 = US$ 2,63), което се разделя на 1000 байза.

Език - Основният език е арабски, но английският е широко използван от голяма част от населението.

Облекло- Жените е препоръчително да носят широки дрехи, както и раменете и ръцете да са напълно покрити през цялото време.

Поведение на обществени места- винаги е най-добре да поискате разрешение преди да снимате хора, особено на жени и деца.

 

3. Къде да останете, когато сте в Оман?

Оманският султанат предлага множество хотели от три до пет звезди, които отговарят на всички бюджети и вкусове и посетителите могат да очакват изключително обслужване. През 2022 г. има регистрирани повече от 500 хотели от известни хотелски вериги и местни такива, като петзвездните са доминиращи на пазара. Хотелите от средна четиризвездна категория също са доста добри и предлагат традиционно оманско гостоприемство.

В последно време Министерството на туризма в Оман насърчава опознаването на по-малко посещаваните природни забележителности, каквито са регионите около планините Низва или крайбрежието на Сур, където се намират впечатляващи и уникални пустини и планински лагери. Дори е напълно възможно да се лагерува напълно свободно навсякъде в Оман, включително и в планините или по плажовете под звездите.

 

4. История и култура на Оман

Богатата и завладяваща култура на Оман може да се види в множеството археологически обекти, исторически сгради, занаятчийството, традиционното облекло и местната кухня.

Оман е един от най-големите износители на смолата, която идва от местното дърво Boswellia sacra (силно застрашено в световен мащаб). Регионът Дофар е отправна точка за известния Тамянов път, който за първи път свързва Арабския полуостров със Средиземно море по време на Римската империя.

Обектите под закрилата на ЮНЕСКО в Оман са: Тамяновата земя, традиционните напоителни системи, известни като aflaj, както и историческите обекти: Бат, Ал Хутм и Ал Айн, които са сред най-големите и най-добре запазени в света селища и некрополи от 3-то хил. пр. Н. Е., и не на последно място - огромната крепост в Бахла, столицата на племето Бану Небхан, в периода 12-15 век.

Тук фортовете представляват огромни замъци, великолепни и огромни крепости, които се намират по високите места и скалисти зони из целия Султанат. Мускат, столицата на Оман, е дом на вдъхващите страхопочитание фортове Mirani и Jalali. Bait Naman също е внушителна забележителност, а замъкът Jabrin - завладяващ, с тайни проходи, цветни тавани и дворове, оградени с деликатно резбовани огради. От най-високата точка на сградата се открива спираща дъха гледка към планината Хаджар.

В Оман има множество номадски племена, живеещи в пустините, планинските райони и крайбрежните зони. Бедуините са много гостоприемни хора, верни на своите традиции, които също така показват и отвореност към съвременния свят.

 

5. Кои са забележителностите в Оман, които си заслужава да се посетят?

Оманското крайбрежие: От Пясъчното крайбрежие в Мускат до тропическите плажове с тюркоазена вода в Салала, Оман е идеалнaта дестинация за всеки, който обича да прекарва времето си край брега.

Пустинята на Оман: 70%  от Оман е пустиня и това дава много начини да я изследвате. Пътуване през пясъците позволява на туристите да станат свидетели на ежедневието на гостоприемните бедуини.

Салала и Дофар: Напълно различната страна на Оман може да бъде открита в далечния юг на страната. През своя Khareef сезон (юли/август), Салала разцъфва от насаждения и сергии с плодове, отрупани с кокосови орехи, банани и манго. Това е идеалното място за отпочиване и релаксиране.

Прекрасни водоеми и планини: Живописните села с плодородни бадемови градини,  кайсии и нарове могат да бъдат видени в Планинските вериги на Оман. А величествените оазиси и естествени нефритенозелени езера, от които се разпръскват поточета – вади, стичащи се към далечните пустинни земи, са просто вълшебни.

Полуостров Мусандам: Отделен е от основната част на Оман от ОАЕ. 2000 м високи планини, срещат морето в зашеметяващи фиорди и кристално чисти води, които правят тази зона една от най-добрите за гмуркане и шнорхелинг в света.

Очарователната столица Мускат: Тук традиционната архитектура се редува със зашеметяващи плажове и оживени сукове, отразявайки миналото и настоящето на Оман.

 

6. Очарователната столица Мускат

Разположен в подножието на планината Хаджар, Мускат граничи с Арабско море. Архитектурно градът се характеризира с типичен ориенталски Арабеско стил, с ниски къщички в бяло и пясъчен цвят. Небето е осеяно от минарета и куполи на градските джамии, а тук в Мускат – те са много. За да навлезете в приказката, започнете с разходка по Muttrah Corniche (тази зона е също така дом на най-добре заредения сук на Арабския полуостров). Тук лесно могат да се намерят традиционни дрехи, бижута и подправки, а антиките и ръчно тъканите бедуински килими от занаятчийски работилници са задължителни за всеки турист.

Спиращата дъха Голяма джамия Султан Кабус отвори врати през 2001 г. и е задължителна за всеки, който посещава страната. С елегантно резбовани арки, които водят до двора, от там можете да влезете в огромната главна молитвена зала, изцяло декорирана в бяло, синьо и златно.

Може и да не успеете да влезете в Двореца Al Alam Royal в района на Стария Мускат, но все пак си заслужава да го посетите. Срещу него се намират внушителните фортове Джалали и Мирани, на високо място около града и са сред най-отличителните му характеристики.

Любителите на природата ще изпитат голямо удоволствие да открият флората и фауната на Оман, както и някои вкаменелости във фантастичния природонаучен музей в Министерството на културното наследство в района на Ал Хувейр.

 

7. Екскурзии от Мускат

Wadi Walk - идеален избор за желаещите да се насладят на живописната красота на Оман. Обиколката започва с шофиране до чудното рибарско селце Курят и продължава към прелестния Wadi Shab. Възможно е да вървите до извора през буйни зелени насаждения от лимони, банани и фурми

Мускат през нощта – Карайте по крайбрежната улица и първата Ви спирка е оживения сук Muttrah, чиито цветове ще Ви върнат поне един век назад. След това се насладете на кратка разходка по нея с множество възможности за снимки – например великолепният дворец Ал Алам – официалният личен дворец на Негово Величество Султан Кабус, чиито стил се доближава до този на португалските крепости от 16 век.

Пътеката на Джабал Ахдар – посетете крепостта с кръглата кула Nizwa. Шофирайте до красивото село Биркат Ал Ал Джебел Ал Ахдар, известно със своите плодове и овощни градини, типично разположени на тераси по склоновете на околните планини, които изобилстватот естествени извори и афлажни системи. Селата Saiq, Wadi, Бани Хабиб (селото на старите къщи) и Ал Айн изпъстрят околния пейзаж.

Големият каньон на Оман – Посетете Форт Nizwa Round Tower преди да продължите напред. Следващата спирка ще Ви отведе до Wadi Nakher, разположен в дълбините на най-дълбокият каньон.

 8. Низва – старата столица на Оман

Oчарователният град Низва се намира в средата на спиращ дъха планински район и е отлична отправна точка за пътувания в пустините на Оман, намиращи се в северната част на страната. През 6-7 век, Низва е била столица и през вековете е успяла да запази облика и богатството на типичните сгради в омански стил. Внушителните сукове са едни от най-красивите и изобилни в страната, излагащи десетки предмети, изработени от дърво, глина и благородни метали, както и местни храни - месо, риба, плодове, зеленчуци и подправки. Петъците са отредени на големите пазари за добитък, където бедуини от близо и далече се стичат тук, за да купуват и продават камили и други животни.

Низва е известен и с красивата си архитектура и внушителна крепост, която стои високо над града. Нейната кръгла охранителна кула е с диаметър 45 метра и е с 34 метра по-висока, от което и да е друго укрепление. Днес е превърната в музей.

Низва е чудесна отправна точка за странични пътувания, като например до старите села Тануф и Birkat Al Mawz. Селището Al Hamra е смятано за най-автентичното и непокътнато село в Оман, с живописни сгради и красиви къщи с цвят на охра. Бахла пък е добре познат древен град, известен с изключителните си майстори-грънчари и едноименната крепост - обект на световното наследство на ЮНЕСКО.

На кратко разстояние с кола се намира замъкът Jabrin, построен през 1670 г. като летен дворец на управляващия имам. Замъкът е напълно реставриран и сега е превърнат в музей, като помещава и специална зала посветена на Слънцето и Луната.

 

9. Вадите на Оман

Вади Ал Арбейеен:образуванa е от огромно дере в източната страна на планината Хаджар. На около 90 минути път от Мускат, това е една доста приятна вада, заобиколена множество скали.

Вади Бани Халид: разположена между пустиня и крайбрежие, тази вада е невероятно красива и обградена с плантации на фурми. Можете да се насладите на спокойно плуване в огромен естествен басейн, заобиколен от сурово дере и финикови палми.

Вади Хауър:Това е впечатляващ водоем, който е слабо комерсиализиран. Течащите водопади, огромни и сякаш живи сини сладководни басейни, зашеметяващи скални образувания – това са само част от характеристиките на това място.

Вади Аш Шаб: сладките води на тази вада се спускат от планините и се сливат със солената морска вода. Можете да пресечете водите с лодка и да се разходите пеша сред варовикови дерета, останки от някога пресъхнала река.

 

10. Пустините на Оман

Пустинята Rub’ Al khali заема огромна площ на територията на Оман. Тази необятна пясъчна шир на арабски означава „Празната четвъртина“ и това е така, защото тя се простира върху една четвърт от целия Арабски полуостров. Огромната площ е близо два пъти по-голяма от пустинята Виктория в Австралия и се намира отчасти в Оманския Султанат и отчасти в съседните Саудитска Арабия и Йемен. Това е една от малкото области на Земята, която не е напълно проучена и е наречена Пустиня на пустините от изследователят Wilfred Thesiger. Тъй като обхваща северния регион на Дофар, в южната част на Султаната, тя е достъпна от град Салала. Често туроператорите организират няколкодневни пътувания в района.

Пясъците на Шаркия- огромната пустиня Шаркия, известна още и като пясъците Уахиба (това е името на местното племе) е разположена в сърцето на Оман. Навсякъде през деня дюните ѝ сменят цвета си от бяло, през жълто до червено. Само на два и половина часа път с кола от Мускат или Сур, тя е най-лесно достъпната пустинна зона в страната. Използването на някой от тези два града като отправна точна означава, че можете да изживеете пустинята с еднодневна екскурзия. А за още по-незабравимо преживяване, можете да останете до два дни, пресичайки цялата пустиня Шаркия от север до юг и да завършите пътуването си с гледка към златните дюни, преливащи в Арабско море.

 

11. Планините на Оман

Планината Самхан (Dhofar): това е една от най-важните зони в провинция Dhofar, с максимална височина от 2100 метра. Освен на Арабския леопард (считан за доста рядко животно), тези планини са дом и на редица други едри бозайници като арабската газела, лисици и нубийски коза.

Ал Джабал Ал Акдар (зелената планина): Тя се издига във височина от 2980 метра и е известна с широкото си плато близо до връха. Пътуването от Мускат до Ал Джабал Ал Акдар отнема около два часа. Планината е известна със средиземноморския си климат и множеството планински селца.

Арабските фиорди в Мусандам: Полуостров Мусандам е омански анклав, отделен от останалата част на страната от Обединените арабски емирства. Известен е с фиордите си - високи скали, потъващи в морето и създаващи прекрасни гледки.

Джабал Шамс(Слънчева планина): Това е най-високия връх в Арабски полуостров, издигащ се до надморска височина от 3004 м. Близо до върха се намира дълбока пропаст, наречена „Ан Балкон Накр“. Джабал Шамс се нарича така, защото е първото място в страната, посрещащо слънчева светлина на зазоряване и последното, с което се сбогува със залязващото слънце.

 

12. Крайбрежията на Оман

Оман е идеалната дестинация за всеки, който обича да прекарва време по брега.

Наслаждавайте се на крайбрежието на Мускат, където оживеното пристанище предлага много възможности за разглеждане на брега от вътрешността на морето. Посетителите могат да наемат лодка или да се гмуркат с шнорхел, да опитат риболов, каяк, ветроходство или кайтсърф. Разходките с лодка до Бандар Хайран и островите Димания са задължителен за всеки посетител, особено за любителите на шнорхелинга. И не на последно място, югоизточно от Мускат се намира красивият плаж Финс, известен със своя примамливи тюркоазени води.

Рас Ал Хад пък е мястото, където се срещат Оманско и Арабско море. Този плаж и близкият до него в Рас ал Джинц са известни с хилядите зелени костенурки, снасящи яйцата си тук всяка година от юни до септември.

Крайбрежието на Дофар също се отличава с голям брой сладководни води, извори и лагуни, известни като хаури и е дом на огромни популации от птици, сред които и  фламинго. Отправете се на разходка с лодка, наблюдавайте делфини, гмуркайте се или  ловете риба и не пропускайте да се любувате на крайбрежната природа от морето.

Можете най-лесно да оцените пресечения, подобен на фиорд терен на полуостров Мусандам от морето в Хасаб. Ежедневно има екскурзии, които включват наблюдение на делфини, шнорхелинг и каякинг.

 

13. Пустинни активности в Оман

Частна барбекю вечеря:облегнете се и се наслаждавайте на момента на безвремие, с поглед към мастиленосиньото, обсипано със звезди небе и се изгубете в магията и спокойствието на пустинята Ал Шаркия.

Глемпинг: Изживейте малко пустинно приключение с една великолепна нощувка в бедуинска палатка сред пясъците на една от най-красивите пустини в света.

Езда на камила: язденето на камили може да бъде едно незабравимо изживяване през пясъците на Ал Шаркия, предоставяйки Ви редица спиращи дъха гледки и освежителни напитки. Можете да избирате кога да се качите на двугърбото животно, за да се насладите на различни изживявания: по изгрев или залез, както и да направите преходи и разходки за изследване отблизо на пустинята.

 

14. Водните активности на Оман

Риболов: с богатия морски живот във водите на Оман, не се учудвайте на големия брой рибари от цял свят. Всички големи хищници и дивечови риби могат да бъдат уловени близо до брега, като много туристически агенции организират риболовни пътувания в Оман.

Гмуркане и шнорхелинг: Оман е идеална дестинация за водолази, като много популярни са заливът на Бандър Ал Хайран, Дайманията, обектите в района Мусандам и по-неизследваните дълбини на Dhofar, които от своя страна са омагьосващи и предлагат възможности за удивителни срещи с нежни морски обитатели

Кайт сърфинг: От май до септември, вятърът на остров Масира е силен и постоянен, което го превръща в топ дестинация за кайт сърфинг. Намира се на пет часа път с кола на юг от Мускат до Шаннаа, последвано от 90 минутно пътуване с ферибот до острова.

Разходка с лодка: докато сте в Мускат е почти задължително да отделете време да се впуснете в екскурзия организирана от местни агенции, за наблюдение на делфини в целодневен или полудневен круиз. Те се провеждат в най-разнообразни плавателни съдове, включително традиционните дау, катамарани, яхти и моторни лодки.

 

15. Приключения в Оман

Катерене: Оман предлага много места за катерене, всяко от които отговаря на различна степен на трудност. Вади Гул е едно от най известните места за катерене, с височина 300 метра. Също така има и няколко хълма близо до Мускат, които са просто идеални за целта.

Пещери:Огромни мрежи от подземни тунели се намират в Планините Хаджар, сред които е и Меджлис Ал Джин - втората най-голямата пещерна камера в света.

Обиколки с автомобили 4х4:В допълнение към пътуването по отличните пътища, с 4WD можете да се насладите на спиращи дъха гледки от Wadi an Nakhar и Wadi Ghul. Планинските пътувания през Wadi Arbyaeen и в района Musandam предлагат едно незабравимо изживяване

Планинско колоездене: Оман е идеалното място за велотуризъм и планинско колоездене. Маршрутите варират от равни през палмови горички до предизвикателни пътеки на височина от 2000 метра.

 

16. Наблюдаване на птици в Оман

Оман е отправна точка на огромни ята от прелетни птици по време на сезонната им миграция между техните гнездови местообитания и местата, където прекарват зимата и най-вече тези, мигриращи от Европа и Източна Азия. Повечето птици, особено водолюбивите, мигрират от далечни региони като Северен Сибир и изминават около пет хиляди километра.

Туристите могат да видят множество птици във всеки един от регионите на Оман - полуостров Ал Хикман, остров Масира, провинция Ал Вуста, плажовете, лагуните и изворите в Дофар, а на островите Диманият и в Мусандам могат да се видят различни екзотични видове.

 

17. Голф в Оман

За момента има три голф игрища в Оман:

Игрището Almouj(almoujgolf.com) е проектирано от Грег Норман и следва очертанията на дюните покрай Оманско море. Almouj Golf е част от атракциите на Оман и позиционира страната като предпочитана за голфъри от цял свят.

Долината Ghala(ghalagolf.com) се намира сред уникален ландшафт, заобиколен от вади (естествени водоеми). Това емблематично игрище е проектирано от известния британски голфър Бил Лангмюър.

Голф игрище Jebel Sifa(https://www.jebelsifah.com/en/golf) Голф игрището с девет дупки в Jebel Sifah е нещо наистина специално и уникално в Оман. Проектиран от Harradine, това е единственото игрище с морско местоположение, което също така е „защитено“ и от околните планини.

 

18. Най-полезните фрази при гостуване в Оман

Най-официалният поздрав е: as-salaamu alaykum (мир вам), на което се отговаря: wa alaykum assalaam

По-неформален поздрав е: sabah al khayr(добър ден), на което се отговаря: sabah annur (което буквално означава „светъл ден”).

Вечерта: masà al khayr(добър вечер), на което отговорът е masà annur

Добре дошли: ahlan wa sahlan

Довиждане: maasalama

Как сте?: kef halak? (ако питате мъж) или kefhalik? (ако питате жена), на което се отговаря: ana mabsout / ani mabsouta – Добре съм

Благодаря: shukran

Моля:afuan

Как се казваш?: Aysh ismak (ако питате мъж) или Аysh ismik?(ако питате жена). Отговорът е: Името ми е...: Ismi

 

За Вас от Оман,

Петър Стоянов