+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Най-важната информация преди Вашето пътуване

Фиджи има репутацията на островен рай – десетки пясъчни плажове, тюркоазени води и частни островни резорти са разположени из целия архипелаг от 333 острова.

Но ако искате да се гмурнете малко по-надълбоко от водите в басейна на Вашия резорт, екипът на Luxutour.com се постара да подбере най-невероятните неща, които можете да правите докато сте във Фиджи.

Пътуването до Фиджи е цяло приключение, което включва пълно потапяне в културата им - без значение дали прекарвате дните си в гмуркане с шнорхел над дъгови рифове, търсене на водопади из буйните пътеки, отпиване на Кава с нови приятели (Кава е напитка или екстракт от растението Piper methysticum, разпространена сред народите от южната част на Тихи океан, използвана в церемонии за релаксация) или просто в излежаване на пясъчен плаж, Вие непременно ще се забавлявате на тези острови.

 

Докоснете се до местния начин на живот

Всеки, който някога е излязъл извън пределите на хотела си, докато е във Фиджи, може да разкаже, че е приет много сърдечно от местните и с приветствени песни. Домовете им предоставят несравнима, автентична представа за истинския Фиджи - гостоприемен и цветен. На главния остров Вити Леву, живописната Навала предлага на своите гости завладяващ престой в традиционно село, докато крайбрежните домове на остров Уая приветстват посетители, желаещи да видят Yasawas от местна гледна точка (архипелаг от около 20 вулканични острова в западната част на Фиджи, с приблизителна площ от 135 км2).

Макар че е по-вероятно да хванете меке (оживено изпълнение, разкриващо древно знание) във вашия хотел, отколкото в някое местно село, има голям шанс да се почерпите с бавно приготвено лово (печна риба и/или месо, увити в бананови листа и след това покрити с камъни). Очаквайте пълни чинии със сочно месо и риба, много местни зеленчуци (маниока, таро, ямс) и палусами (телешко или зеленчуци в консерва, лук и кокосова сметана, увити в листа от таро).

 

Игра на ръгби

Погледнете банкнотата от седем долара на Фиджи, издадена в чест на националния отбор на Фиджи по ръгби и ще видите колко отдадена е страната на спорта. Всяко късче трева се превръща в игрище за ръгби по залез и през уикенда. Посетете мач на Националния стадион Сува или пък се присъединете към енергични привърженици на селски мач.

 

Посетете църковна  служба

Всяка неделя е гарантирано – каквито и да са Вашите вярвания – църковните служби хармонизират с небесата. Разходете се из което и да е местно село или квартал и ще станете свидетели на множество хора, облечени в най-хубавото си облекло. Смелите, цветни шарки са навсякъде, като акцент има върху ярките градини, които обикновено са засадени край всеки храм за поклонение. Повечето църкви приемат външни лица, въпреки че службите не винаги се извършват на английски. Тези, които се провеждат в католическата мисия Wairiki на Тавеуни, са особено божествени.

 

Присъединете се към вълнуващите фестивали на сетивата

Отвъд стените на резортите тази островна държава е особено жива със своите традиции, приказни фестивали и забавления. Зимата е сезонът, в който местните разпускат по време на фестивали: слейте се с тълпата на фестивала на хибискуса в Сува, станете свидетели на удивителна преданост на ума над материята на южно-индийския фестивал за ходене по огън. Ако го пропуснете, ходенето по огън е традиция, практикувана на остров Бека през цялата година. А когато температурите започват да се повишават през октомври, индусите и християните из цялата страна светват във фестивала на светлината - Дивали.

 

Пазарувайте пресни продукти на пазара

През цялата година можете да опитвате от вкусовете на Фиджи из откритите пазари в страната. От най-големия – оживения общински пазар на Сува, до най-малките в закътаните села, пазарите са сърцето и душата на Фиджи, предлагайки на местните жители не само място за пазаруване, но и за сплотяване.

Когато се разхождате из тях, ще забележите продукти, поставени в подредени купчини, на които са изписани цените им за продажба заедно. Ако се опитате да закупите един домат например, продавачът може да Ви го даде безплатно. Купуването на едро е странност от културата на споделяне на Фиджи, тъй като плодовете и зеленчуците се занасят в къщи и се разменят между съседите. Насладете се на папая, ананаси, манго, маракуя, кокосови орехи, лайм, диня и др.

И непременно потърсете щандове, на които се продават охладени ананаси - това е най-доброто удоволствие в един горещ и влажен ден.

 

Шнорхелинг и гмуркане в подводна страна на чудесата

Едно от най-големите атракции на Фиджи е възможността за плуване и гмуркане с шнорхел в близост до огромни скатове, особено в зоната между островите Нануя Балаву и Дравака. В резортите Yasawas, Mantaray Island и Barefoot Manta се предлагат срещи с мотото „гледай, но не докосвай.

Предпочитате да видите нещо по-зъбато на Фиджи? От базата си в тихоокеанското пристанище, Beqa Adventure Divers предлага подводни приключения, които със сигурност ще накарат плавниците и на най-смелите водолази да потръпнат с близки срещи с огромни водни бикове и тигрови акули в морския резерват Shark Reef.

 

Крилати жители на Фиджи

‘Garden Island’ намираща се на остров Тавеуни е известен в цял свят за наблюдение на птици. Приютявайки над 100 вида птици, третият по големина остров на Фиджи може да се похвали с първокласни места, включително и връх Des Voeux с височина 1195 м, където може да се наблюдава редкия, неуловим оранжев гълъб и малките Лампролия. Пътеката на тропическите гори Видава предлагат разходки с екскурзовод за наблюдение на птици, а мечтаното крайбрежие на Лавена, е място където могат да се видят новоизлюпени малки по върховете на дърветата. Отдалеченият остров Кадаву пък предлага и награда при наблюдението на птици - неговите тропически гори приютяват цял калейдоскоп от тропически птици, сред които и четири, които не се срещат никъде другаде по света.

Прилепите са единствените местни бозайници на Фиджи, а островите са дом на цели шест вида. След залез слънце можете да ги забележите да излизат от пещери или да шумолят по върховете на дърветата. Плодовите прилепи пък често захапват папая веднага щом плодовете узреят, за голямо огорчение на собственика на дървото.

 

Круиз до неопитомени острови с лодка

Представете си това: вие бълбукате спокойно под нежните тюркоазени вълни, обгърнати от тишина и погълнати от лудориите на нахална риба клоун. Внезапно усещате движение зад себе си - акула ли е? Гигантски скат? Уви - това е ескадрила от гмуркачи, които се пръскат неистово, за да си направят най-доброто подводно селфи.

Примамливо приключение само за безстрашни гмуркачи – различни екскурзии предлагат възможност за посещение на девствени места далеч от всяка човешка дейност. Повечето маршрути се изпълняват за пет, седем или десет дни, като цялото хранене и настаняване са включени в цената. Базираната в Лаутока компания Nai’a предлага екскурзии за разглеждане на Lomaiviti, Bligh Water и морския парк Namena.

 

Отдайте се на СПА процедури

Нека умората от дългия полет или натоварения ден, прекаран в жегата, напуснат тялото Ви с традиционен бобо масаж. СПА изживяването във Фиджи започва със сладката миризма на кокосово масло, наситено с венчелистчета от плюмерия. Използвайки комбинация от масаж с палци, ръце и лакти, стресът започва да се освобождава от тялото Ви. Характерно изживяване в повечето СПА центрове е масажът с четири ръце, при който двама масажисти предлагат лечение по едно и също време - почти всички СПА центрове имат зали с две маси, което превръща масажът за двойки в едно от най-добрите неща за правене във Фиджи.

Някои от най-добрите СПА центрове около Фиджи, включително и Yasawa Island Resort, предлагат незабравими СПА услуги под звука на разбиващи се вълни в стая на открито с изглед към плажа.

 

Тествайте своя вкусов праг за подправки

Тъй като почти 40% от населението на Фиджи са етнически индийци, ще намерите множество индийски ресторанти в Вити Леву и Вануа Леву с привкус на Тихия океан. Горещи роти, пълнени с тиква или патладжан и кокосово къри, често се продават и край пътищата. В Сува поръчайте толкова ястия, колкото можете да изядете, в ресторанти като Swagat, Ashiyana и Maya Dhaba.

 

Разходка сред диви пътеки

Въпреки че плажовете често получават вниманието на туристите, си струва непременно да вземете чифт туристически обувки, за да видите дивата страна на Фиджи. Острови като Тавеуни, Вануа Леву и Вити Леву са известни с местата за планински преходи и водопади, а преходите из островите Ясава и Маманука предлагат обзорен поглед на селския живот. Пътеките често са немаркирани, имат слабо покритие на мобилните оператори и могат да се слеят с пътеки за добитък.

 

Опитайте Кава - напитката на Фиджи

От официални събития до партита сред приятели, Кава е избора на Фиджи. Тя се прави от смлян на фин прах корен от пипер, смесен с вода. Обикновено се загребва от голяма дървена купа (таноа) и се сервира в чаша с кокосови черупки (bilo). Напитката е леко горчива, наподобява кална вода, но има успокояващ ефект, проявяващ се, когато устните започнат да изтръпват. Връзката, която се осъществява около таноа, е известна като таланоа, неразделна част от вземането на важни решения и общуването във Фиджи.

Всяка местна общност има свой етикет и обичаи, когато става въпрос за пиене на Кава, а на пътниците бързо се прощава, че не са уцелили всеки знак. Когато се съмнявате, можете да следвате обичайните за пиене на Кава в столицата на Фиджи. Когато Ви подадат чаша, пляскайте, преди да я вземете с две ръце. Изпийте течността наведнъж, ако можете, върнете я с двете ръце, пляскайте отново и кажете „Була!“ Повечето места за настаняване и домашно настаняване предлагат церемонии за Кава на гостите, въпреки че можете да го опитате и в кафене като Mana Coffee в Сува или да го направите сами от един от официалните (или не толкова официални) магазини за Кава около островите.

 

„Хванете“ вълна

Една от най-добрите дестинации за сърф в света - пътуването до Фиджи е мечта на сърфиста. Вълните варират от нежни, подходящи за начинаещи до извисяващи се над кораловите рифове. Ако не сте сигурни откъде да започнете, компаниите за сърфинг като DP Surf Brothers, базирани близо до залива Momi Bay на Вити Леву, ще Ви помогнат в избора на вълни въз основа на океанските условия и способностите Ви. Пътуващите, обсебени от океана, могат да останат с други сърфисти в резорти като Matanivusi Beach Eco Resort или Tavarua Island Resort, където вълните са само на ръка разстояние.

 

Културни съображения

Избягвайте да посещавате местните села в неделя, освен ако не сте изрично поканени: тези дни са за църква и семейство.

Не забравяйте да донесете севусеву (подарък), който да предложите на главата на селото при пристигането. Кава корен (достъпен на почти всеки пазар във Фиджи) е най-разпространеното севусеву.

Облечете се консервативно и се уверете, че раменете Ви са покрити (всички полове). В идеалния случай трябва да се носи сулу (увит плат или пола).

Свалете обувките си, преди да влезете в буре (традиционна кабина със сламена хижа) и се наведете, докато преминавате през вратата. Седнете с кръстосани крака на постелката и дръжте главата си наведена по-ниско от тази на домакина.