+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

С тюркоазено синия си цвят, екологично чистите хотели и очарователните хамаци, висящи над водата, Бакалар могат да се нарекат Малдивските острови на Мексико.

Bacalar Lagoon In Mexico

Малко от туристите знаят за лагуната Бакалар. 

Ако четете тези редове, вероятно сте виждали някоя от безумно сините снимки на езерото Бакалар, които се разпространяват в интернет. И ДА!, то е толкова синьо и толкова живописно. 

В тази статия ще опишем всичко, което трябва да знаете, за да посетите този красив рай на Земята и едно от най-скритите съкровища на Мексико - Лагуната Бакалар.


Къде се намира?

Лагуната Бакалар се намира в щата Кинтана Роо, в източната част на полуостров Юкатан в Мексико. 

Намира се само на 3 часа южно от Тулум, на 5 часа южно от Канкун и на 5 часа южно от Мерида, което го прави чудесно допълнение, ако вече планирате пътуване до някое от тези места.

Тази приказна лагуна се намира и на по-малко от час от границата между Мексико и Белиз, така че някои хора добавят Бакалар като междинна спирка след посещение на Кайе Каулкер, Амбъргрис Кайе или Белиз Сити. 

Ако планирате пътуване специално до Бакалар, без да се отправяте на друго място, най-близкото летище е международното летище Четумал (Chetumal International Airport). А за да се насладите наистина на всичко, което предлага Бакалар, препоръчваме да прекарате поне 2 дни в района, но със сигурност можете да го посетите и като еднодневна спирка.


Как да стигнете до там?

Магистрала 307 е основният път, който води от Канкун до Чутумал и минава точно до лагуната Бакалар. 

За разлика от други райони в Мексико, повечето пътища на полуостров Юкатан са добре поддържани, включително магистрала 307, така че не е нужно да се притеснявате, че колата Ви ще попадне на случайни неравности или дупки. 

За пътуванията на полуостров Юкатан препоръчваме да си вземете кола под наем или да си резервирате еднодневен тур през партньорите на Luxutour.com, за да направите почивката си по-приятна. Повечето основни туристически атракции са доста разпръснати, така че е много по-лесно да се придвижвате, ако разполагате със собствен автомобил и познавате вече района или да бъдете част от организиран тур. 


Какво да видите и правите в Бакалар?

Всяко голямо място на полуостров Юкатан има свое собствено настроение. Канкун е известен с мегакурортите от типа all-inclusive, Тулум е вашето симпатично място в Инстаграм "по подобие на Коачела", а Бакалар е мястото, където отивате, за да се отпуснете, да избягате от тълпите и да поплувате в девствени тюркоазени води. 

Самата лагуна Бакалар е доста голяма, но повечето от атракциите и хотелите са разположени на брега на езерото в рамките на 10-ина километра. 

Освен че можете просто да се излежавате на брега на езерото или да плувате в тюркоазено синята вода, ето кои са най-интересните неща, които можете да видите и правите около езерото Бакалар в Мексико.


Балнеосанаториум Ел Асеррадеро (Balneario Municipal El Aserradero)
Това е едно от най-популярните места за посещение в Бакалар.  
По същество Balneario Municipal El Aserradero е просто обществен кей, но той е безплатен и се намира в центъра на Бакалар, като осигурява на посетителите лесен достъп до езерото.

Пристанът е изграден от дървени греди и сламена палапа, където посетителите могат да си вземат така необходимата почивка от слънцето и жегата. Заобиколен от тюркоазено синя вода, този обществен кей изглежда като нещо, което очаквате да видите на екзотичен остров, а не в Мексико.


Сенот Кокалитос (Cenote Cocalitos)
Сенот Кокалитос е друго прекрасно място на езерото Бакалар. Наред с плуването, карането на каяк и гмуркането с шнорхел, Сенот Кокалитос служи като убежище на строматолити, които са уникални вкаменени скали, образуващи се в плитки води.

Сенот Кокалитос не прилича на "типичните" подземени сеноти от Тулум. Но част от този залив има участък, който достига до 60 метра дълбочина и е с кръгла форма, което му дава право да се нарече "сенот" - дълбока, широка яма в земята от карстов произход с кръгла форма (много приличаща на кладенец) и пълна с филтрирана от скалите дъждовна вода или от подземни реки. Сенотите се срещат основно на полуостров Юкатан в Мексико. 

В непосредствена близост до езерото има лодж.  

Посещението на сенот Кокалитес за един ден струва 25 песос (1 USD). На брега на езерото има много живописни люлки и хамаци, където посетителите могат да се отпуснат и да се насладят на красивия пейзаж.


Сенот Азул (Cenote Azul)
Сенот Азул се намира в непосредствена близост до Сенот Кокалитес, така че е лесно да посетите и двата в един и същи ден. 

Сенот Азул е с кръгла форма и гъста джунгла отделя Сенот Азул от останалата част на езерото Бакалар. За разлика от лагуната Бакалар, която е предимно плитка и с тюркоазен цвят, Сенот Азул е дълбок над 90 метра и в резултат на това водата му е с тъмносин оттенък. 

Въпреки драстичната разлика в цвета, водата в Сенот Азул е много чиста и прозрачна. Всъщност на посетителите не се разрешава да влизат в Сено Азул, след като са използвали слънцезащитен крем или репелент срещу насекоми, за да се опази естественото състояние на този сенот. 

Водата в Сенот Азул е толкова чиста, че може да видите под водата корените на близките дървета, които се простират във всички посоки. 

Входът за посещение е 25 песос (1 USD) и не са ви необходими повече от няколко часа, за да посетите това място, да поплувате или да обядвате в ресторанта на територията на комплекса. 


Ресторант Mango y Chile
Едно от най-добрите места за хапване в Бакалар. 


Mango y Chile е вегетарианско / веганско заведение, в което се предлагат вкусни вегетариански бургери, такос, смутита и кафе.

Тарелките в Mango y Chile са пълни с вкусни и пресни, цветни съставки. 
Като бонус, ресторант Mango y Chile има красива гледка към Лагуна Бакалар от вътрешния си двор и цялостно спокойствие, което е идеално след няколко часа, прекарани в езерото в плуване и слънчеви бани. 


Къде да отседнете в Бакалар?


Екокъмпинг Якше (Ecocamping Yaxche) - разположен в северната част на езерото Бакалар и е по-отдалечен, така че не се посещава от толкова много хора. Но също така е на 10 минути от центъра на Бакалар, което може да е неудобство, ако нямате кола и искате да се занимавате с различни дейности. Екокъмпинг Якше е много очарователен и разполага с очарователни люлки, палапи и хамаци във водата (за онези перфектни снимки за Instagram).

Ако търсите нещо по-изискано, Casa Chukum е един от най-добре оценените хотели в Бакалар и все пак е на разумна цена, така че можете да се поглезите.

И все пак, ние препоръчваме престой в Канкун или Ривиера Мая, за най-доброто преживяване.


Безопасен ли е Бакалар?

Един от най-често задаваните въпроси, свързани с пътуванията в Мексико, е "Безопасно ли е там?". Макар че има райони, които е по-добре да избягвате, в Бакалар може да се чувствате сигурни. 

Лагуната Бакалар е туристическа атракция, така че повечето хора, които ще срещнете тук, са почиващи, местни жители, които работят в сферата на туризма, както и други пътешественици. 

Като по-общи насоки, за пътуващите в чужденци в тази страна е добре рядко да остават навън след залез слънце, да не прекаляват с алкохола и да се опитват да не привличат внимание към себе си. 

Мексико е прекрасна и любима на доста хора страна. Там времето винаги е тропическо, а за такос направо се умира ;) 


Ето и организираните ни дати за Канкун - https://luxutour.com/оферти/Мексикански-Кариби-16-01-и-11-02-2023.html