+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Ако можех да направя само още едно нещо отново, то щеше да е да отида пак на сафари."

Това казва Карен Бликсен, автор на "Отвъд Африка"

 

Сафаритата са едни от най-вълнуващите пътувания, които можете да преживеете. А сафари-изживяването в саваните на Кения и Танзания са едно от „must do“ нещата в живота на всеки един пътешественик.

Наред със стандартните правила, валидни за всеки друг вид екзотично пътуване, при сафаритата има някои особености, с които искаме да ви запознаем:

 

Какво да опаковам за сафари?

Удобни дрехи: Говорейки за дрехи, няма по-лоша идея от това да отидете на сафари с неудобни дрехи. Този тип пътуване е приключение, така че е препоръчително да носите удобни дрехи и обувки, за да се насладите напълно на сафарито. Не забравяйте да включите топли дрехи, защото през нощта температурите могат да спаднат драстично.

Избягвайте ярките цветове: Този тип оттенъци може да привлече твърде много внимание от животните и да ги накара да избягат. Най-добре е да носите кафяво, ​​зелено или светложълто облекло.

Аксесоари за сафари: Някои слънчеви очила, шапка, слънцезащитен крем и репелент против комари ще бъдат вашите основни аксесоари когато отидете на сафари.

Снимки: На сафари в Африка ви трябва добра камера, за да увековечите такова невероятно пътуване. Заедно с него ще ви трябва допълнителна батерия, зарядно устройство и друга карта с памет.. Електричеството тук в по-голямата си част е 220-240 волта. В повечето лоджи напрежението е слабо или изобщо се преустановява подаването на ток в часовете от 23-06 ч. и може да не сте в състояние да зареждате камерите си. Препоръчваме ви да вземете достатъчно батерии. За снимане на птици и животни се препоръчват апарати с 300 мм телеобективи. Ленти и батерии могат да бъдат купувани в големите градове и в лоджите, но са сравнително скъпи. Препоръчваме ви да вземете достатъчно със себе си при тръгване. Забранено е снимането при преминаване на граници и полицейски постове, тъй кото това може да доведе до неприятни ситуации. Във всички части на Африка се счита за необходимо преди да направите снимка на местни да попитате дали не възразяват. При пътуване през резерватите ще срещате много представители на местни племена, които ако снимате в движение може да недоволстват. В повечето случаи ако направите снимка на местен, трябва да платите. Накои култури вярват, че снимката открадва тяхната душа, така, че молбата ни е да уважавате техните разбирания и възприятие за живота. 

Документация за пътуването: Препоръчваме ви да направите няколко фотокопия на документите Ви (паспорт, застрахователна полица, виза, PCR или ваксина) и съхранявайте копия и оригинали отделно.

Преходник за контакт от английски тип.

  

КЛИМАТ

Може би и вие, както много хора, очаквате че цяла Африка е винаги гореща. Тогава ще останете изненадани от студените температури на кратера Нгоронгоро. По-хладно, отколкото очаквате може да бъде и в Найроби (на 1661 м) и Аруша (на 1403 м).

Крайбрежията на Кения и Танзания, имат много по-топъл климат.

В Африка може да вали по всяко време на годината. Дъждът е по-често срещан през април, май и ноември. През април и май дъждовете обикновено са по-силни през нощта. През месец ноември дъждовете могат са проливни, но често са кратки.

 

БЕЗОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА САФАРИ

По време на сафарито вашият водач ще ви дава инструкции за безопасност и ще ви информира кога е безопасно да се излезе от превозното средство. В ложите и лагерите персоналът често ще ви придружава до и от стаите, за да гарантира безопасността ви. Повечето ложи и лагери нямат огради. Не забравяйте, че дивите животни могат да бъдат опасни и следвайте препоръките на вашите водачи.

 

ОТПАДЪЦИ

Не изхвърляйте нищо от превозните средства, включително остатъци от храна и обелки от плодове. На местата за пикник събирайте и поставяйте в предвидените контейнери всички отпадъци. Ако в района няма контейнер, боклукът трябва да се събере и транспортира до следващата хижа.

  

ДРЕС КОД

По време на сафаритата е подходящо ежедневното по-спортно облекло. Някои ложи и луксозни лагери изискват гостите да бъдат елегантно облечени за вечеря. За мъжете вечер се препоръчват дългите панталони - както за спазване на дрес-кода, така и за защита от ухапвания от насекоми. 

 

ЦИФРОВИ ФОТОАПАРАТИ

Не можете да тръгнете на сафари без добър фотоапарат с големи възможности за увеличение. Не забравяйте да вземете и няколко допълнителни батерии и карти с памет. Зарядно устройство за батериите също ще бъде от полза. Зареждате батериите винаги, когато имате възможност. Има дни, в които  зареждането е истинско предизвикателство. Препоръчваме ви да тествате всяко ново оборудване и камера преди сафарито. Този перфектен залез няма да чака да разберете как да включите камерата.

 

МЕДИКАМЕНТИ

Не забравяйте да посетите Вашия лекар няколко седмици преди да тръгнете. Вероятно ще получите съвети за ваксинации и превантивни лекарства за малария. Добре е да имате аспирин, капки за нос, таблетки за гърло, Imodium. Носете си задължително лекарствата и витамините, които приемате редовно.

 

ВАЛУТА 

Официалната валута на Кения е кенийски шилинг (Ksh) и се предлага в купюри от 50, 100, 200, 500 и 1000 шилинга. Не забравяйте да вземете със себе си щатски долари (USD) заедно с шилинги, когато пътувате до Кения, тъй като много хотели и по-големи ресторанти могат да посочат и цени в щатски долари.

 Въпреки че бакшишите не са задължителни в Кения, носачите и водачите обикновено ги очакват. Можете да дадете бакшиш на носачите и водачите си директно или да го добавите в кутията за бакшиши, която обикновено има в повечето хотели и по-големи заведения. Когато вечеряте в ресторанти, е прието да оставяте 10% бакшиш.

 Препоръчително е да носите доларови банкноти от по 50$ и 100$ след 2006 година, тъй като долари от предходни години не се приемат, а по-дребните банкноти, се обменят на по-високи курсове спрямо шилинга. Може да се плаща и с кредитни карти.

 

ВИЗА

 Моля да имате предвид,че е нужно попълване на формуляр с няколко последователни стъпки до 1 седмица преди датата на отпътуване и заплащане на услугата с карта.Цената на визата е 50 долара + 1 долар за обработка на документите. Кандидатстването трябва да бъде в срок и не се чака последния момент преди отпътуването!

Кандидатстването за виза включва четири лесни стъпки:

1. Създаване на акаунт на www.evisa.go.ke

2. Попълване на формуляра за кандидатстване, прикачване на изисканите документи и плащане с кредитна или дебитна карта Master/Visa

3. След достигане на ниво „Kenya eVisa - Approval Confirmation“, щракнете върху справката за виза, за да изтеглите eVisa в PDF формат от акаунта.

4. Моля, разпечатайте визата в цветен формат и вземете с вас по време на пътуването.


При попълване на формуляра трябва да се има предвид:

1. Изисква се валиден задграничен паспорт с валидност не по-малка от шест месеца- номер, дата на издаване, дата на валидност, орган издал паспорта

2. Точно попълване на формуляра за кандидатстване за виза - имена, дата на раждане, валиден телефон, валиден мейл адрес, пол, имена на родителите - майка и баща. Непълните заявления се отхвърлят, както и предоставянето на невярна информация ще доведе до автоматичен отказ на виза.

3. Най-малко три празни страници в паспорта на притежателя.

4. Билет за връщане - /не се изисква при попълване във формуляра, номера на полетите/

5. Всички заявления за виза начисляват такса за обслужване от $1.

6. Таксата за обработка на виза не се възстановява при отказ.

7. Притежаването на виза не е окончателното право за влизане в Република Кения.

8. В случай на просрочие по време на плащане, моля, не кандидатствайте повторно, свържете се с администратора на [email protected].

9. ВАЖНО - Неподходящото качване на документи ще доведе до автоматично отхвърляне на визата.

10. ВАЖНО Изисква се прикачване на скорошна цветна снимка с паспортен размер с ясен фон.

11. Посочва се и локацията в Кения - наименование на хотела по програмата, в който сте настанени - за почивка и за сафари се посочва хотела в Момбаса.

 

Валидни към момента са следните COVID – 19 рестрикции:

- Всички лица над 18 годишна възраст трябва да притежават валиден сертификат за завършен пълен курс на ваксинация

или

- ПСР тест с валидност до 72 часа.

*Възможно е на произволен принцип неваксинираните пътници да бъдат тествани след пристигане с бърз антигенен тест. Стойността на теста е 30$.

 

До 72 часа преди пътуването, трябва да се попълни и здравна декларация на следния адрес :https://ears.health.go.ke/airline_registration/, който ще ви генерира QR CODE.

Поради липсата на физическа верификация на резултатите от проведени изследвания или поставени ваксини против COVID-19, пътуващите трябва да качат нужните документи, преди да се качат на борда чрез следния сайт: www.globalhaven.org.

Всички пътници трябва да имат пътнически код (ТТ код) при влизане в Република Кения. Поради липсата на такъв код в сертификатите на много държави, е необходимо да се валидира проведеното лабораторно изследване и да се генерира ТТ код. Повече информация може да намерите тук: TT CODE

  

БАГАЖ
Мястото за багаж в превозните средства (джип или мини-ван) е ограничено, така че моля обърнете специално внимание на долната информация: 

» 1 сак или мек куфар, не по-тежък от 15 кг (препоръчително) с размери 65x46 см. Препоръчваме да опаковате вашия багаж в раница. 

» 1 малка ръчна чанта с неща от първа необходимост – репеленти, документи, пари и карти, фото апарат/камера. За целта можете да използвата малка раничка или удобна чанта, която можете да поместите в краката си в превозното средство. 

» чантичка – тип „банан” 

Забалежка: Спазването на горните условия е препоръчително, с което ще улесните местните организатори и ще направите вашето пътуване по-комфортно. 

Облекло и вещи от първа необходимост 

Вземете със себе си удобни, неофициални дрехи и такива, които можете да перете и обличате в хода на пътуването. Дрехи с натрапчиви ярки цветове, камуфлажни и бели дрехи не са подходящи за това пътуване. 

Предлагаме ви списък по който може да се ръководите при приготвяне на багажа си. Разбира се зависи от престоя ви и периода на пътуване. 

» 1-2 удобни панталона 
» 3-4 шорти или къси гащи 
» ризи/тениски 
» 1 лека памучна рокля за жените 
» 1 леко яке (полар, др. връхна дреха) 
» 1 непромокаемо яке/анорак
» 1 топло яке (май-септември: зимните нощи са прохладни) 
» 1 чифт удобни за ходене обувки 
» 1 чифт джапанки или сандали 
» 1 бански костюм 
» 1 слънчева шапка 

» фенерче ( лоджовете обикновено предоставят, но за всеки случай е хубаво да имате със себе си )

И разбира се не на последно място са репелентите, във всякакъв вид и форма. Използвайте ги без да ги пестите – ден и нощ. Всички стаи са снабдени с електрически машинки против комари, както и леглата са с балдахини!Препоръчително е носите със себе си: 

» по 1 пакет сухи и мокри салфетки 
» самобръсначка (за предпочитане електрическа) 
» лосион със слънчезащитен фактор 
» балсам за устни 
» крем за ръце и тяло 
» репеленти за тропически комари – autan или off – под формата на крем-спрей се нанасят най- бързо и лесно 
» слънчеви очила 
» ако носите лещи, моля имайте предвид, че по време на сафари се вдига много прах и може да възникнат проблеми, препоръчваме да носите очила. 
» бутилка от вашето любимо питие 

Лична аптечка: 

» лейкопласт 
» аспирин/парацетамол 
» хапчета против стомашно разстройство 
» хапчета за смучене при болки в гърлото 
» антисептичен крем 
» репеленти 
» капки за очи 
» всички медикаменти, които ползвате регулярно 
» енергизатори – шоколадови блокчета, напитки и др. 
» прахчта срещу обезводняване 


Бинокли 

С цел да извлечете максималното от едно сафари е хубаво да имате бинокъл. Въпреки, че голяма част от гидовете разпологат с такива. 

Настаняване – хотели/лоджи 

Хотелите и лоджите, в които обикновено настаняваме са от среден и висок клас. В стаите си разполагате с всичко необходимо за вашия престой.


Вода 

Водата е ценна стока в Африка. Моля, ползвайте я пестеливо. Водата в Кения не е подходяща за миене на зъби, за целта голяма част от хотелите/лоджите зареждат в стаите минерална вода – безплатно. 

Храна и напитки 

Моля, имайте предвид, че в някои части на страната не се препоръчва да консумирате свежи плодове и зеленчуци, особено в местни заведения, няма проблем обаче в хотелите и лоджите от по-висока категория. През лятото (септември – април) свежите плодове и зеленчуци не трябва да престояват повече от 2-3 дни. Чай и кафе ще имате на разположение в лоджите безплатно. Минерална вода, безалкохолни и алкохолни напитки могат да се закупуват в крайпътните магазини и супермаркети. В случай, че попаднете в местно заведение, извън територията на вашите хотели и лоджи не ползвайте лед (освен ако не сте сигурни, че е приготвен от пречистена или минерална вода) и пийте от бутилката или от чаши за еднократна употреба, вместо да ползвате порцелонови/стъклени чаши. 

Сутрин ще ви бъде сервирана закуска на блок маса, на обяд ако сте на сафари имате пикник обяд, а вечерите са на блок маса в лоджите. Кения е държава, която е приела да е „свободна от цигарен дим”. Това се спазва безпрекословно, дори и в откритите ресторанти на хотелите и лоджите не е разрешено пушенето. Можете да пушите само на определените за целта места, обичайно това са баровете. 


Престой в частен резерват или национални паркове

 

Частните резервати предлагат дейности, които не са достъпни в националните паркове, като нощни разходки, офроуд, разходки сред природата с водач и наблюдение на дивеч без тълпа. Наблюдението на залеза по време на лов или разходка сред природата също е често срещана дейност, която частните резервати предлагат.

Някои частни резервати имат обща неоградена граница с големите национални паркове, като по този начин посетителите на сафари могат да ползват всички удобства в частния резерват и да имат лесен достъп до националните паркове.

В частните резервати най-често се използват открити сафари джипове 4Х4 за наблюдение на дивеча.

  

Кое е най-подходящото време за посещение на Кения?

Преди да изберете какво да правите по време на пътуването си до Кения, е важно да знаете кое е най-доброто време за посещение на страната.

Ето какво да очаквате през всеки сезон.

 

От Юни до Октомври - Сухият сезон 

По това време на годината възможността за наблюдението на диви животни е най-добра. Храстите не са толкова гъсти, а поведението на животните е по-лесно предвидимо, тъй като те се събират около водоемите и реките.

Небето е ясно, дните са слънчеви и е малко вероятно да вали. Няма и много комари.

Сухият сезон съвпада с активния сезон, поради това цените са по-високи, а най-популярните паркове са претъпкани.

 

От Ноември до Май - Дъждовният сезон

Това е най-доброто време да видите малките на животните. Пейзажът е пищен и зелен.

 Мигриращите птици могат да се видят от Септември до Април и като цяло има много други видове, които могат да бъдат забелязани по това време на годината. Грабливите птици и щъркелите обикновено мигрират около средата на Ноември.

Също така големите стада слонове се завръщат в Масай Мара (Masai Mara), след като повечето антилопи, газели и зебри са си тръгнали. Въпреки това в резервата все още можете да видите много зебри, газели и антилопи.

 

От Mарт до Mай

Дъждовете могат да бъдат непрекъснати, така че е най-добре да избягвате пътувания по това време на годината, особено след като някои хижи и лагери затварят. През останалата част от дъждовния сезон обикновено вали за кратко, предимно в следобедните часове или вечер.

 Ако искате да резервирате бюджетно сафари в Кения, имайте предвид, че дъждовния сезон съвпада с не активния сезон и е идеалното време за сафари, ако искате  бюджетно пътуване.

 

Какво мога да правя в Кения?

Кения е родината на сафаритата, като първите известни такива датират от 14-и век. През годините сафаритата в Кения са привличали много пътешественици, включително кралски особи, които са искали да усетят вкуса на африканската савана.

 

Национален резерват Масай Мара (Maasai Mara National Reserve)

Най-популярният резерват в Африка, Националният резерват Масай Мара, се намира в Кения и е дом на миграцията на антилопите гну - великия спектакъл на животинската миграция, който привлича онези от нас, които копнеят да станат свидетели на невероятното движение, което извършват 2 милиона гну всяка година.

Мястото предлага чудесни условия за наблюдение на диви животни през цялата година, но ако искате да станете свидетели на миграцията, планирайте сафарито си от Юли до Октомври.

 Резерватът е дом и на всички животни от Голямата петорка” на Африка - африкански слон, носорог (бял и черен), африкански лъв, африкански бивол (бъфало) и африкански леопард. Наблюденията са почти гарантирани, въпреки че черният носорог е по-неуловим. Ще можете да зърнете и други големи котки, включително гепарди.

 

 

Национален парк Амбосели (Amboseli National Park)

Любителите на слонове с удоволствие ще се отправят към Националния парк Амбосели, “Страната на гигантите”. Този популярен национален парк предлага отлични условия за наблюдение на диви животни и величествени гледки към планината Килиманджаро.

 За съжаление черният носорог е изчезнал в този парк, но може да успеете да видите останалите представители на “Голямата петорка”. Освен това през Дъждовния сезон тук се срещат и голям брой фламинго.

  

Отвъд сафаритата: Плажовете

Освен със саваната и дивия живот, Кения е известна и с невероятните си плажове. На 30 км южно от Момбаса се намира плажът Диани (Diani Beach) - идеално убежище за тези, които търсят малко тишина и спокойствие сред соления въздух. Но Диани не е единственото морско бижу на Кения. Плажът Випинго (Vipingo Beach) близо до Килифи също е чудесно място за бягство със своите спокойни води и изолираност.

  

HAKUNA MATATA! 

Luxutour.com