+359 24 650 565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Предлагаме ви списък с десет вълшебни дестинации по света, където може да наблюдавате диви животни в естествените им местообитания.

Срещата с диви животни в естествения им хабитат е прекрасно и незабравимо преживяване. Има множество организации, които се стремят да осигурят незабравими моменти за своите гости. Но на всеки легитимен, еко-оператор се падат и поне толкова, чиито практики са съмнителни и дори експлоататорски.

 Ето защо от Luxutour искаме да Ви помогнем в намирането на най-добрите международни пътешествия, за близки срещи с дивата природа по отговорен начин. Има редица лоджове и оператори, които прилагат етични, устойчиви и социално отговорни практики за наблюдение на дивата природа и предлагат близки срещи с дивия свят, но с отговорност и респект към всеки негов представител. Това в никакъв случай не е изчерпателен списък с дестинации, но със сигурност може да послужи за вдъхновение за следващото мечтано преживяване.

  King penguins live in such South Atlantic places as the Falkland Islands, South Georgia Islands, and Antartica.

Антарктида

Може да видите: пингвини, други птици (буревесници, албатроси, корморани), китове и тюлени. 

 Скалистите пукнатини на хилядолетните ледници и сеизмичните форми на електриково-сините айсберги са безспорно зашеметяващи. Но най-основната атракция за пътуващите до Белия континент си остават пингвините. Тези изумителни птици са в центъра на вниманието и обективите. А разновидностите са не един - от сякаш облечените в смокинги императорски пингвини до пингвините Дженто с техните червено-оранжеви, подобни на червило цветове по човката, са наистина атрактивна гледка. Но те са само върхът на айсберга, когато става въпрос за безбройните други харизматични видове животни, които наричат Антарктида свой дом. Може да видите и мъжки морски слонове, борещи се за вниманието на потенциалните си партньорки; косатки, които преследват тюлени на Рос; гърбати китове, които сякаш се противопоставят на гравитацията, изхвърляйки огромните си тела от водата по време на акробатичните си изпълнения.

Пътуващите до Антарктида трябва да резервират круизите си чрез туроператори, а пътуванията обикновено се провеждат между октомври и март. Има компании (Lindblad, Hurtigruten и Ponant), които предлагат експедиционни плавания с продължителност от една седмица до един месец. Гостите слизат от кораба два пъти дневно, за да се доближат до дивата природа. Дейностите могат да включват поход до колония пингвини, разходка със Зодиак (специални надуваеми лодки за разходка и изследователски дейности) сред гърбати китове или екскурзия с каяк до ледени късове, върху които се излежават тюлени. Всяка от компаниите предлага и уникални научни проекти за цивилни и разполага с природозащитници на борда, които да разказват и обучават хората на това, което виждат. Целта е гостите да си тръгнат от ледения континент с ново разбиране за него и какво е необходимо, за да бъде опазен.

 Red kangaroos are a frequent sight in grasslands of the Australian Outback.

Австралия

Може да видите: кенгуру, коали, вомбати, платипуси, змии, тасманийски дяволи

В Австралия могат да се видят всякакви животни - от супер симпатични до супер смъртоносни. На сушата може да се възхитите на дружелюбните куоки, вид малки валаби, на остров Ротнес, който се намира точно в морето от западния град Пърт. Или можете да наблюдавате коали в резервата за диви животни Currumbin на Златния бряг. Ще видите току-що излюпени морски костенурки на различни плажове в Куинсланд. Ще чуете характерния крясък на кукабура в Националния парк Berowra Valley северно от Сидни и ще може да наблюдавате десетки подскачащи по хоризонта кенгурута на едноименния Остров Кенгуру.

 Около 70 групи аборигени и жители на островите от Торесов проток имат постоянна връзка с Големия бариерен риф. През 2018 г. Dreamtime Dive and Snorkel стартираха пътувания, водени от местни морски рейнджъри, които споделят знания дошли от техните предци. Може да посетите новата понтонна база за еднодневните екскурзии на Dreamtime до рифа Мур, в която се помещават лаборатория и подводна обсерватория на място.

Ако предпочитате да поверите планирането в ръцете на някой друг, компании като G Adventures и Trek Tours Australia предлагат разнообразни маршрути из целия континент, които включват обиколки в малки групи с отговорни срещи с дивата природа (важно от гледна точка на отпечатъка, който оставят пътуващите).


Capybaras are large semiaquatic rodents seen throughout Brazil.

Бразилия

Може да видите: ягуари, хиацинтови папагали, тапири, капибара

В най-големите тропически влажни зони в света, разположени предимно в западния край на Бразилия, само на един час път, могат да се видят групи от ягуари. Често се забелязват майки с малките си и ако имате късмет (и смелост) можете да се качите в триетажен джип, подреден високо като театър на колела, за близки срещи с дивата животни. Освен това пътешествениците могат да се надпреварват с Oncafari (основана от бивш пилот от Формула 1), за да наблюдават новите малки, родени в резервата.

 Капибарите са друг интересен местен вид - приличат на морски свинчета с размерите на лабрадори, които често могат да се видят на входа на сафари хижите и частния резерват "Кайман". А в небето, от дърво на дърво, прелитат хиацинтови папагали - най-големите в света, зашеметяващи с размерите си (цял метър от клюна до опашката), в електриково-син цвят. През 90-те години на миналия век тук са съществували само 1500 от тях, но Кайман е превърнал опазването им в приоритет, партнирайки си с организации с нестопанска цел като Instituto Arara Azul за възстановяването на вида.

 Sweet, slow-moving sloths are everywhere in Costa Rica.

Коста Рика

Може да видите: тукани, козимунди, крокодили, маймуни капуцини с бяло лице, алени папагали, двупръсти ленивци

 Дивата природа в Коста Рика е наистина в изобилие и животните са навсякъде - от градовете до плажовете и националните паркове.

Едно от най-популярните места за наблюдване на диви животни е Национален парк Мануел Антонио. Въпреки, че е най-малкият национален парк в Коста Рика, той изобилства от диви животни. На площ от около 7 кв. мили ще откриете повече от 350 вида птици, сред които тукани, папагали, колибри и аракари. Освен тях е пълно с игуани, ленивци, коати, паки, мравояди и маймуни, а ако имате късмет - и оцелот. Въпреки, че можете да се разходите из парка сами, ще научите много повече, ако се включите в обиколка с рейнджър, който добре познава тропическата гора и съседния залив с бял пясък, и който ще Ви заведе до местата, където някои животни обичат да се отбиват.

  The easiest way to tell the difference between a juvenile and mature blue-footed booby? Adults actually have blue feet.

Еквадор

Може да видите: морски игуани, гигантски костенурки, морски лъвове, синьокраки рибояди, фламинго, раци, финки, великолепни фрегати  

 Галапагоските острови на Еквадор са истински Рай от ендемични животни и определено са едно от местата, които държат ТОП класациите за близки срещи с дивата природа. Поради липсата на хищници на островите, животните на Галапагос не се страхуват от хората. Ако не друго, то те са също толкова любопитни към хората, колкото и хората към тях, така че не се изненадвайте, ако морски лъв се качи до вас на пейката на някой от фериботните терминали.

 Тук се срещат и тропически пингвини, единствените морски игуани на Земята, гигантски костенурки, които могат да живеят до 150 години и повече от 400 вида риби. Въпреки това един от най-известните обитатели на Галапагос е синьокракият рибояд - морска птица от семейство Рибоядови. Наречен е така заради ярко сините си крака. Тези морски птици са известни със сложния си танц при чифтосване.

 Туристите, които искат да излязат извън малките градчета на островите, ще трябва да го направят със сертифициран еквадорски естественик - такъв е законът. Вероятно най-добрият начин за опознаване на островите е с кораб - има малко пътища, така че лодките са единственият начин за придвижване. Silverseas, Hurtigruten и Lindblad са само три от многото компании за експедиционно плаване, които се намират в Галапагос. Тези компании прилагат устойчиви практики, като например насърчават опазването на околната среда и поддържат уважително разстояние между гостите и животните и техните местообитания.

 The Bornean orangutan is a species of orangutan endemic to the island of Borneo.

Индонезия

Може да видите: слонове, орангутани, суматрийски тигри, слънчеви мечки, комодски варани, гигантски катерици, явански носорози, черни макаци

 В Индонезия има повече от 17 000 острова, като близо 8000 от тях са обитавани само от животни. А разнообразието е поразително. Приблизително 12% от видовете бозайници и 17% от видовете птици в света живеят в Индонезия, като все още се регистрират нови видове - орангутаните Тапанули бяха открити едва през 2017 г.

 Преживяванията сред дивата природа в Индонезия могат да включват срещи с 10-метров комодски варан в Национален парк Комодо. Наблюдение на най-малкия примат в света - тарсиер пигмей може да се случи в Сулавеси, среща с орангутани - в Борнео, а преследване на тигри през нощта - в Национален парк Керинчи Себлат. Може да имате късмет да зърнете един от последните 60 явански носорога останали в света, в Национален парк Уджунг Кулон в Ява.

 За тези, които искат да видят тигрите, носорозите и слоновете на Борнео, Borneo Eco Tours предлага редица отговорни екскурзии, насочени към животните. Пътешествениците, които искат да видят комодски варан, могат да резервират пътуване с Aqua Expeditions, която предлага седемдневен круиз от Бали до Национален парк Комодо, по време на който обучава гостите как да опазват морските ресурси. А ако се надявате да общувате с орангутани - Audley Travel (компания с широка политика за хуманно отношение към животните и компенсиране на въглеродните емисии) предлага 11-дневно пътуване през Ява и Суматра.

Lions at Maasai Mara live in prides of 15 to 20 members, with up to three males, several adult females, as well as some subadults and cubs.

Кения

Може да видите: лъвове, гепарди, хиени, чакали, дългоухи  лисици, носорози, газели, импали, жирафи, зебри, брадавичеста свиня, фламинго

Кения продължава да извършва похвална работа в опазването на дивата природа и поради тази причина сафаритата в тази източноафриканска страна са изключително популярни.

 Пътуването до Национален резерват Масаи-Мара може да включва наблюдение на прайдове лъвове, неуловими леопарди или хиени, следващи големи стада антилопи и зебри. В Национален парк Амбосели пътешествениците могат да снимат слонове с големи бивни на фона на заснежената планина Килиманджаро. В платото Лайлипия е възможно да се видят черни носорози, а в Национален резерват Самбуру бродят синеоки сомалийски щрауси. По кенийското крайбрежие гмуркачите могат да плуват заедно с китови акули и гърбати китове. А в Национален парк Найроби посетителите могат да се любуват на малки слончета.

Ще бъде жалко ако не прекарате поне две седмици в Кения - има толкова много неща за гледане и правене. И дори тогава ще ви се иска да останете още. Фирми като Luxutour могат да организират персонализирани екскурзии според интересите на туристите. Също така могат да отведат пътниците до по-слабо населени места, където техните пари за туризъм ще имат по-голямо въздействие върху местните общности.

  Madagascar is the only place lemurs naturally call home.

Мадагаскар

Може да видите: лемури, фоси (мадагаскарска дългоопашата вивиера), китове, хамелеони, разнообразни ендемични видове птици

 За любителите на дивия живот и природата - Мадагаскар е точното място. Понякога е наричан осмият континент в света. Тази островна държава е дом на разнообразни растения и животни, 90% от които не се срещат никъде другаде. Пътуването до острова може да означава плуване с коралови риби и костенурки край рифовете край Нози-Бе. Изследвайте варовикови стълбове и пещери, пълни с прилепи, в Цинги де Бемараха. Може да се натъкнете на най-малкия хамелеон в света в тропическите гори на Раномафана. Наблюдавайте лемури, люлеещи се от баобабови дървета в пустинното Авеню на баобабите. А защо не и да видите различни ендемични птици по време на планински поход в скалистите, лунни плата на Национални паркове Андрингитра или Исало.

 Ограничените вътрешни полети и трудните пътища край RN7 (главната магистрала на Мадагаскар от север на юг) правят пътуването между парковете предизвикателство. Най-лесно е да се пътува с водач или група, като Intrepid или G Adventures, които разполагат с естествоизпитатели, за да разкажат как богатото ендемично биоразнообразие на Мадагаскар влияе на останалата част от света.

 Най-добре е да се пътува през сухия сезон в страната - от май до октомври, когато вероятността от проливни дъждове е в пъти по-малка и черните пътища ще са проходими.

Gray whales give birth only in Baja California.

 Мексико

Може да видите: множество видове китове, китови акули, морски костенурки, морски лъвове, орел рибар, вилорога антилопа, сиви лисици, кондори (американски лешояди), различни крайбрежни птици

 Мексико е изключително разнообразна откъм фауна дестинация. Учените смятат, че страната е дом на около 12% от световното биоразнообразие, с около 1000 вида птици, над 1500 вида бозайници, земноводни и влечуги, до 1800 вида пеперуди и неизброимо количество риби и бозайници, обитаващи морето.

 Любителите на дивата природа се стичат в Баха Калифорния, защото това е едно от най-добрите места в света за наблюдение на китове. Сиви, сини и гърбати китове, финвали и други се събират край топлите и плитки води на тихоокеанското крайбрежие, за да родят малките си от декември до април. Всъщност сивите китове раждат само в Баха, така че шансовете да видите новородено китче са големи. Полуостровът предлага също така възможности за наблюдение на китови акули, костенурки, делфини и тюлени във водата, както и на орел-рибар, вилорога антилопа, сива лисица, кондори и други животни на сушата.

 Въпреки, че много оператори из полуострова предлагат екскурзии за наблюдение на китове, някои от тях са по-добри по отношение на устойчивите и отговорни практики. Pachico's Eco Tours, Adventures in Baja и Whale Watch Cabo са сред операторите, които разбират важността на опазването на природата - това се проявява чрез спазване на уважително разстояние от китовете, използване на по-малки и по-екологични лодки и използване на водачи, които могат да разкажат защо опазването на китовете е толкова важно.  


A variety of animals congregate around a waterhole in Etosha National Park.

Намибия

Може да видите: лъвове, хипопотами, жирафи, щрауси, бабуини, спрингбок (планински скачая, вид антилопа), хиенови кучета, куду, орикс

 Националнен парк Етоша се характеризира с неземните си солници, простиращи се на 1900 кв. км и са толкова големи, че се виждат от космоса. Но дори и в този сух пейзаж дивата природа е в изобилие, тъй като в парка има множество водоеми. В границите му живеят повече от 100 вида бозайници – ще видите стада от зебри, слонове и спрингбок, които се събират край тези жизненоважни водоеми, за да се почерпят. Често срещани са и лъвове, носорози, хипопотами и щрауси. Сред отговорните сафари екипировки и природозащитници са Mushara Bush Camp, Mokuti Etosha Lodge, Onguma Tented Camp at Waterhole и Little Ongava.

В Намибия се срещат и най-много гепарди от всички страни в света. Тези бързоноги котки могат да се видят из цялата страна, като може би най-добрият шанс да ги наблюдавате е в резервата Оконджима, с площ от 77 кв. мили. Тук можете да видите също леопарди, кафяви хиени и дори неуловими панголини. Okonjima Lodge предлага дневни, вечерни и нощни разходки с дивеч.

 Highland cows live in wet and mountainous grassland in Scotland.

Шотландия

Може да видите: Хайлендско говедо (Шотландско високопланинско говедо), шотландски диви котки, скални орли, златки, благородни елени, глухар, язовци, видри, бухали, гърбати китове

 Въпреки малкия си размер, Шотландия има някои от най-големите диви територии в Европа.

 В обширните ѝ, покрити с вода мочурища ще откриете благородни елени и глухари - единствените местни ендемични видове във Великобритания. В гъстите ѝ гори се срещат червени катерици (обикновена катерица), глухари, златки и шотландски диви котки. Мистичните планини са дом на Шотландското високопланиско говедо, известно с рошавата си червена козина, също и на бързия и ловък скален орел. А по скалистото крайбрежие на страната ще видите сиви тюлени, гърбати китове, видри, тъпоклюни кайри и афали (бутилконоси делфини).

Един от начините за наблюдение на дивата природа е пешеходна обиколка. Wilderness Scotland предлага многодневни походи с водач по еднопосочни пътеки в слабо населения Асинт - регион на западното крайбрежие на страната, между блестящи езера и главозамайващи планини. Ако не желаете да обуете туристическите си обувки, компанията предлага по-малко взискателни турове сред дивата природа, като например седемдневен тур с лодка до отдалечените атлантически острови Сейнт Килда, където птиците са в изобилие.

More than 2 million wildebeests migrate across Tanzania each year.

 Танзания

Може да видите: гепарди, лъвове, антилопи, газели, щрауси, слонове, жирафи, крокодили, леопарди

 Представете си 2 милиона антилопи, бродещи из равнините, слонове, които показват на малките си маршрутите на сезонната миграция, лъвски прайдове, които се излежават върху топлите скали, и крокодили, които се препичат по брега на реката. И това е само малка част от огромния Национален парк Серенгети, която го прави толкова вдъхновяваща сафари дестинация. Някои сафари лагери са с екологично мислене, в които гостите са съвсем близо до действието по пътя на дивите животни, включват andBeyond Grumeti Serengeti Tented Camp, Melia Serenаgeti Lodge, Namiri Plains, Ubuntu Migration Camp и Sanctuary Kusini.

 Далеч на Национален парк Nyerere (бивш резерват Selous), обстановката е съвсем различна. Тъй като климатът е по-тропически и река Руфиджи пресича територията му, пейзажът е по-зелен. Под сянката на палмите Борасус пасат хипопотами, голиатски чапли навлизат в плитките блата в търсене на следващата си рибна вечеря, а африкански биволи се движат на големи стада. Благодарение на отдалечеността на резервата тук няма толкова много сафари хижи, колкото на други места в Източна Африка. Но по-малкият брой лоджии означава по-големи шансове да останете насаме с дивата природа. Няколко идеални бази включват Beho Beho Camp, Rufiji River Camp и Roho ya Selous. Туристическите специалисти, като Luxutour, могат да организират маршрути, които свързват няколко национални парка в Танзания. 

NB' Всички изброени по-горе места за настаняване и туристически компании са партньори на Luxutour.com.