+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Кацнете ли един път в Куба, ще останете пленени завинаги. С уговорката, че сте емоционално разкрепостени и отворени да приемете един различен свят с неговите най-пъстри нюанси.

Най-големият карибски остров, целунат от природата, която е дарила щедро цялата си красота, е като никой друг. Куба е като никоя друга държава: за младото поколение – свят, извън техните представи, но готов да ги посрещне с много усмивки, цветове, танци, ром и пури, за хората от моето поколение – освен горното и красиви, но модерни реминисценции от социализма, миксирани с духа на други епохи и хора, от които оставаш очарован. Фантастично – трябва ти време, за да го осъзнаеш къде си бил и как е възможно да съществува всичко това все още!

Този различен свят ви посреща още на летището с невероятните ярки ретро автомобили, за които продължавам и сега да се чудя как още са в движение. Дори и след общо 16-часов презокеански полет от София с Air France (с прекачване и 2 часа престой в Париж), сетивата се изострят и си готов да изследваш неизвестното.

Признавам, че Куба никога не била в мечтите ми. А и все съм си мислила, че „прехвалените ягоди, не са сладки“. Дори след пътуването на една приятелка и нейния разказ, си бях казала, че наистина не си струват парите и този голям път. Сега обаче ви настоявам:

Напишете Куба под №1 в списъка с желаните дестинации!

И то възможно най-скоро, докато все още тази държава е запазила своята автентичност, неразрушена от глобалната, ултрамодерна туристическа инвазия. Има обаче два фактора, с които е добре да се съобразите: Докато съм Куба мой приятел, който е бил там преди 10 години, ми пише на месинджър: „Остави туристическите обекти, пусни се из малките улички, иди сред местните!“. Да, това е единият вариант – да си наемете квартира, струва между 25-35 евро, дори и срещу най-известният хотел „Национал“ и е много чисто. Кубинците са изключително чистоплътни и колкото и нереално да е, дори в най-бедните квартали, буквално свети от чистота. Чудехме се дали изобщо има найлонови торбички, защото никъде не видяхме свободно реещи се?! Може да заложите хазаите да ви изхранват и да изследвате обикновения живот на кубинците. Има чар и в това.

Лично аз, мисля, че когато си прелетял до другия край на света и вече си похарчил не малко пари (в началото на май 2022 г. самолетният билет струваше 1000 евро), си заслужава да видиш най-доброто – целия „филмов“, но реален блясък, фантастичната архитектура на градовете и култовите барове, в които са прекарвали дълги часове велики личности, зашеметяващите, разточителни хотели, помещаващи се в старинни сгради (в България такива не съществуват) да се повъргаляте по „плюшено“ меките пясъци на един от най-известните курорти в света Варадеро, да пиете коктейли и да пушите пури в Тринидад, да ви свият тежка пура пред очите в най-голямата ферма за пури и да й се насладите, без да ви стане лошо и да се замае главата, да се впуснете в задъхващите танци на великото кабаре Тропикана.

Другият важен фактор е да имате компания, с която да споделяте тези емоции – аз имах късмет да сме 15 фантастични българи, с открити сърца, отлична дисциплина и нужда от съвсем малко power, за да качим адреналина на мах! И една страхотна Антония Рападо Монтано, която е завършила туризъм в България и пази в сърцето си страната ни, така както аз вече имам място в моето за нейната страна.

La Habana mia

Откъдето и да започнете разходката из Хавана, няма да сбъркате. Тръгнете из Стара Хавана (Habana Vieja – само пешеходна), която е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук съжителстват неокласически, арт деко и класически барокови сгради, специфичен кубинско-испанско-мавритански барок с мраморни и калдъръмени малки и по-големи площади, с реставрирани и крещящи в ярки цветове фасади на домове (изобщо ярките цветове на сградите са запазена марка на Куба).

Започнете от Плаза де Сан Франциско (Plaza de San Francisco) с красивия фонтан Fuente de los Leones, а преди да се впуснете из старинните улички, не забравяйте да се „здрависате“ с талисмана на Хавана по специфичен начин (да ръката, за брадата и настъпвате по крака) - статуята на The Gentleman from Paris – реален кубинец от 50-те години на миналия век, който заради благородството му наричали „парижанинът“. Казват, че докоснете ли го, ще се върнете в кубинската столица.

След това продължете към спиращия дъха площад Плаза де Армас, където стиловете и цветовете отново рисуват културна архитектурна приказка. Тук има елегантни малки кафенета и барчета, малки магазинчета за шоколад, натурални сапуни и парфюми с есенции от тютюн, улични музиканти, сръчни майстори, които с четири удара с мачете дялкат отвор в кокосови орехи и ви сервират освежителен сок.

В близост се намира артистичната уличка, от където може да си купите за спомен емблематична картина с масло или щампа с ретро автомобил, магнити, тениски с Куба мотив или Че Гевара, табела от автомобил. Тук може да се снимате за спомен с баба, мързеливо и артистично пушеща голяма пура или пък с цветните „туристически“ кубинки с големите кърпи на главите.

Полезно: добре е да имате банкноти от по 100 песос (1 евро по неофициалния курс) за бакшиши, които са широко разпространени почти за всичко. Но дори и да пропуснете някъде, няма да ви се разсърдят. Просто хората тук са много сърдечни и отзивчиви, и както един музикант ни каза: „Не всичко е пари“.

На същата улица не трябва да пропускате да се отбиете в едни от най-известните барове в Куба - La Bodeguita del Medio, открит през 1942 г., който освен, че е бил любим на Хемингуей е и родният дом на прословутия коктейл Мохито, който се приготвя от мента, бял ром, зелен лимон и газирана вода. Просто нали, само че кубинските са по-различни от тези, които съм пила в България, не знам защо…

И докато отпивате и се наслаждавате на поредното емоционално живо изпълнение на Guantanamera, ще видите стотиците знаменити личности, оставили част от своя дух тук - Пабло Неруда, Габриел Гарсия Маркес, Нат Кинг Коул, Салвадор Алиенде, Джордж Бенсон. Снимките украсяват всеки сантиметър по стените. Може и да похапнете в тясната ресторантска част, въпреки, че храната в Куба не е най-привлекателната част за един турист, освен…

Папая, манго, гуава и омари

Както споменах, не разчитайте в Куба да се отдадете на кулинарен туризъм. Храната не е силната част, но пък за сметка на това ще може да ядете до пресищане най-сладката папая – от светло розово-оранжево до тъмно керемидена, сочно яркожълто голямо манго (нищо общо с малките топки, които се продава в магазините у нас, та дори и в Европа) и нереално ароматен ананас – вкусове, които по този начин съществуват единствено само в тропиците.

Другото, от което си облизвате пръстите в буквалния смисъл, са омарите (лобстери), приготвени по фантастичен начин. Поляти обилно с ароматен сос, подправен най-често с куркума и скариди, бялото им специфично месо се топи в устата. И цяла седмица да ги ядете, струва си да си подарите този пир. Порция за двама туристи в централна Хавана и по крайбрежието е около 35 евро, в по-странични места и наполовина. А цените за местните са доста по-ниски.

Ром да се лее…

Със сигурност ромът и пурите са едни от емблемите на Куба. Изобилието е огромно и ромът буквално се лее от сутринта. Това, което ме учудваше обаче бе, че при количествата, които поглъщахме на ден, би трябвало да сме тотално опиянени, а на другата сутрин да сме с тежък махмурлук. Нищо подобно – охладените коктейли Дайкири, Мохито, Куба либре и магична Пиня колада действат изключително тонизиращо. Или алкохолът е много качествен, или тропическият климат с високата влага действат прочистващо. Иначе температурите са постоянни, между 28 и 31 градуса, но съчетани с влажността, създават усещането за по-голяма жега.

Подробен пътепис за Куба, както и още много други дестинации може да четете в хартиеното списание "твоята ВАКАНЦИЯ" - търсете в Inmedio, бензиностанциите и по-големите обекти за печатни изделия

Полезно: Въпреки, че в Куба е вечно лято, най-добре е да се ходи от ноември до април. В останалите месеци е т.нар. дъждовен сезон, когато почти всеки следобед се излива дъжд из ведро за половин час и след още час всичко е сухо.

Следва продължение... (тук)

Търсете в сп. твоята ВАКАНЦИЯ подробен репортаж с много снимки от пътуването в Куба. 

За това фантастично пътуване и преживяване в Куба изказвам благодарности на Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан - посланик на Куба в България, Озниер Фонсека - регионален представител на Министерство на туризма на Република Куба за Централна и Източна Европа, MINTUR– Ministero de turismo Cuba и Анина Рангелова.

Списание “Твоят бизнес”  в сътрудничество с Луксутур