+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Хората, които никога не са били в Кения, са склонни да мислят, че е единствено страхотна сафари дестинация и нищо повече.

Но дестинация №1 в Източна Африка, с близо 1,5 млн. международни посетители през 2017 г., всъщност е многолика и с голямо разнообразие от приключения както в селските, така и в градските райони.

Макар че дивата природа си остава основна атракция, Кения предлага и страхотни плажове по крайбрежието на Индийския океан, планински преходи от световна класа, изненадващо добър нощен живот, богато културно наследство и интересни начини за придвижване (от древни плавателни съдове до чисто нова железопътна линия).

 Вижте списъка с 20-те най-интересните неща, които да правите в Кения, изготвен от екипа на Luxutour!

 

 1. Изкачване на планината Кения

Kenya best things

Планината Кения е втората по височина на континента. Издига се на малко над 3 800 м. Но пътеките към върховете ѝ са далеч по-малко претъпкани от снежния ѝ събрат Килиманджаро от другата страна на границата в Танзания.

Вероятно планината ще бъде само Ваша по време на похода, който обикновено продължава пет дни, с четири нощувки в планината. Има три основни маршрута, които да изкачите с водач по всеки от трите.

 

2. Наблюдавайте Голямата миграция в резервата Масай-Мара

Kenya best things

Пристигайки от съседните равнини на Серенгети, милиони антилопи-гну, антилопи и зебри, както и следващите ги хищници, преминават през Национален резерват Масай-Мара между юли и октомври по време на Голямата миграция.

Този грандиозен спектакъл може да бъде наблюдаван по време на разходки с лодка, полети със самолет или балон с горещ въздух, пешеходни или конни сафарита.

 

3. Насладете се на морето, слънцето и пясъка в Диани

Kenya best things

Простиращ се на 17 км. по южното крайбрежие на Кения, крайбрежието Диани предлага най-доброто плажно преживяване в цяла Източна Африка.

В допълнение към белия пясък и водата с цвят на нефрит, защитена от коралов риф, Диани предлага широка гама от спортове на открито - кайтсърфинг, парашутизъм, шнорхелинг, каране на джет, също така и модерни барове и ресторанти на плажа.

 

4. Погрижете се за осиротели слончета (или сляп носорог)

Kenya 

Спасителната програма Sheldrick Wildlife Trust в покрайнините на Найроби, спасява стотици малки слончета и един сляп носорог на име Максуел от почти сигурна смърт, откакто е основана през 1977 г. от пионерите в опазването на природата Дейвид и Дафни Шелдрик.

Тук ще имате възможност да се срещнете с десетки малки слончета и да положите грижи за тях.

 

5. Пътуване с влак по новата ЖП линия Найроби-Момбаса

Kenya railways

Наречена е "Лунатик експрес", при откриването ѝ през 1901 г., защото е изглеждало като луда идея, построяването на железопътна линия през африканската буйна растителност. Но тази легендарна линия е напълно модернизирана през 2017 г. с обновяване на релсовия път и пътническите влакове на стойност от $2,3 млрд.

Мадарака Експрес пътува за 4.5 часа ежедневно oт 9 ч. сутринта и в двете посоки - от Найроби и от Момбаса.

 

6. Разгледайте родния край на лъвицата Елза - Национален парк “Меру”

Kenya

Известната лъвица Елза от Кения е увековечена в книгата на Джой Адамсън от 1960 г. "Родена свободна" и последвалия я филмов хит.

Осиротялото лъвче е отгледано от Джой Адамсън и съпруга ѝ в част от отдалечените кенийски савани, които сега са Национален парк "Меру". Лагерът на Адамсън се намирал точно под скалния връх, който сега се нарича Elsa's Kopje (Копие на Елза), а гробът на лъвицата е на около час път оттам, на северния бряг на река Ура.

 

7. Плаване с лодка из архипелага Ламу

Остров Ламу в северното крайбрежие на Кения е като връщане към златната ера на суахилската култура - един от последните големи пунктове на традиционните лодки - ветроходни кораби с къси дъски, които някога са били основната форма на транспорт между Източна Африка, Индия и Близкия изток.

Можем да ви  предложим екскурзии по залез слънце и шнорхелинг, както и посещение на руините Takwa на близкия остров Манда.

 

8. Вижте Националнен парк “Цаво” от въздуха

Denys Finch Hatton's plane in

Денис Финч Хатън (героят на Робърт Редфорд от филма "Извън Африка") е пионер в африканските въздушни сафарита със своите полети за наблюдение на дивата природа през 20-те години на миналия век.

Неговата едноименна хижа в Национален парк Tsavo West предлага гледка от птичи поглед към връх Килиманджаро и покритите с оранжев прах слонове в парка.

 

9. Танцувайте през нощта в Найроби

Venues like the Alchemist add to Nairobi's thriving nightlife scene. 

Стабилната колониална клубна сцена в столицата Найроби се е превърнала в процъфтяващ модерен свят на нощния живот, който не отстъпва на никой друг на континента.

Квартал Уестлендс и близкият Уайяки Уей в северозападната част на града предлагат множество барове, клубове и коктейлни зали, където опияняваща смесица от местни жители, чужденци и посетители се забавлява и танцува през цялата нощ.

 

10. Общувайте с крокодилите в езерото Туркана

Kenya island 

Едно от най-странните места в Кения е Национален парк Central Island в средата на далечното езеро Туркана, който е домакин на най-голямата колония нилски крокодили в света.

Освен три активни вулкана, три синьо-зелени кратерни езера, черни пясъчни плажове и един-единствен къмпинг, островът се отличава с първична атмосфера от типа „края на света“, която изглежда леко променена за всичките 3,5 милиона години, откакто древните ни предци са наричали региона свой дом. Курортът Eliye Springs предлага еднодневни екскурзии с моторна лодка от западния бряг на езерото.

 

11. Разходка с носорозите в резервата “Лева”

Kenya

Един от най-големите успехи в опазването на африканските носорози е резерватът Лева, в северната част на централна Кения - е увеличил популацията си от черни и бели носорози от едва 15 през 1984 г. до над 150 до  днес.

Благодарение на комбинация от въоръжени патрули, огради, технологии, разузнаване и взаимодействие с местните общности, Лева практически елиминира бракониерството на носорози.

 

12. Насладете се на духа на Карен Бликсен

 Датската писателка и баронеса Карен Бликсен ("Извън Африка") прекарва 18 години в Кения (1913-1931 г.) като живее във ферма в покрайнините на Найроби. Сега тя е превърната в музей, посветен на нейния живот, с невероятна гледка към любимите ѝ хълмове Нгонг.

 

13. Гмуркане или шнорхелинг в Индийския океан

Kenya best things

Сгушен в долния край на кенийското крайбрежие, Морският национален парк Кисите-Мпунгути е убежище за китове, делфини, морски костенурки, повече от 250 вида тропически риби и 56 различни вида корали.

Екскурзии с гмуркане и шнорхелинг се предлагат от Диани, Тиви и Шимони. Най-доброто време за посещение е между август и март, когато морето е по-спокойно.

 

14. Гледайте природната версия на "Pretty in Pink”

Kenya best things

Повече от 240 вида птици обитават езерото Накару в Голямата рифова долина. Но най-фотогенични са розовите фламинги, които се спускат на ята към езерото,  наброяващи понякога между един и два милиона птици.

Носорозите и лъвовете са сред другите обитатели на парка, който заобикаля езерото. Осем къмпинга и луксозният Lake Nakuru Lodge предлагат незабравимо настаняване по крайбрежието.

 

15. Да бъдеш облизан от гладен жираф

Kenya

Дървена платформа за наблюдение ще Ви изправи буквално лице в лице с редките и застрашени жирафи на Ротшилд в Центъра за жирафи AFEW в покрайнините на Найроби. Храненето им и облизването с дългите им черни езици е част от приключението.

В резервата се намира и луксозният хотел Giraffe Manor.

 

16. Тренирайте за маратон в Итен

 Разположен във високите планини близо до Елдорет, градчето Итен е известно със своите бегачи на дълги разстояния - многократни олимпийски златни медалисти и носители на световни рекорди.

The Kenya Experience предлага лагери за бягане и експертно обучение в своя високопланински тренировъчен център в Итен.

 

17. Преодолейте страха си от змии (или пък не)

Snakes, Kenya 

Приближете се страшно близо до най-опасните змии в Кения - като черната мамба, плюещата кобра, храстовия питон и пухкавата змия, във фермата за змии Bio-Ken край Уатаму.

Фермата предлага и тридневни сафарита със змии, за да проследите, уловите и освободите змиите в храстите.

 

18. Пътуване във времето в стария град на Момбаса 

Kenya best things

Основано през XIV в. от суахилийски владетели, голямото пристанище на Кения по-късно е португалски и британски колониален бастион.

Старият град е запазил старите пътища, богатства и архитектура, представляващи плетеница от тесни улички, заобиколени от джамии, кафенета и къщи с масивни дървени врати - над всички се извисява Форт Хесус от 16-ти век.

 

19. Преминаване през Портите на Ада 

Kenya best things

Разположена на около 96 км от Найроби, в недрата на Голямата рифова долина, Портата на Ада представлява издълбан от лава пейзаж.

В него липсват опасни животни, а освен това е и от онези редки африкански национални паркове, в които е безопасно да се кара колело – можете да вземете под наем в парка или от търговцитe пред главната порта.

 

20. Нощ под звездите 

Loisaba Star Beds

Разбира се, че можете да лагерувате в Кения. Но защо не и да подремнете на открито (и в лукс) в сафари лагера Star Beds в резервата Лоисаба. Лагерът, в който работят местни жители от племената самбуру и масаи, разполага с легла с балдахини, които всяка вечер се разпъват на дървена платформа край скалистия скат над мястото за водопой, където слонове и други животни идват, за да утолят жаждата си…