+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b
Изглежда, че почти всички нации са владели Мавриций в някакъв момент - арабите през 10-и век, последвани от малайците и след това от португалците, които го нарекли Ilha do Cerne ("Островът на лебеда"), но не се задържали тук. Холандците го колонизират, докато не се провалят и французите ги изместват и го кръщават Isle de France. След една война британците ги сменят, докато страната става независима през 1968 г. И макар, че миналото ѝ не е лесно (колонизаторите внасят и поробват голяма част от населението, а след това привличат индийци като наемни работници), резултатът от цялата тази история днес е един очарователен мултикултурен остров. Всичко е смесица от европейски, африкански, азиатски и креолски влияния.

Островът е и ексклузивен. Няма нискотарифни полети, а около половината от 101-те хотела на острова са с пет звезди. За разлика от други острови в Индийския океан, Мавриций не е фокусиран върху престоят в хотелите - гостите са активно насърчавани да напускат хотелите си, да изследват острова, да се сблъскат с културата и да преживяват приключения, включващи не само плаж с коктейл в ръка. 

 

1. Плажове

Дори не е нужно да се споменава, но Мавриций е обграден от бели пясъчни плажове и ярки тюркоазени води. Заливите обикновено са спокойни и подходящи за плуване и практикуване на леки водни спортове като шнорхелинг. Изключение прави Льо Морн, който е популярен сред любителите на уиндсърфа и кайтсърфа, както и черно-песъчливият Тамарин, където има няколко добри места за сърф. Водата е чиста и топла през лятото.

 

2. Maradiva Villas Resort & Spa
Със своите 65 вили в колониален стил, разположени на 27 акра, включващи почти половин миля девствен плаж, Maradiva е един от онези курорти, които могат да бъдат почти напълно заети, но никога не се усещат претъпкани. Всяка вила разполага със собствен басейн и голяма сенчеста тераса с открити зони за почиване и хранене. А гостите, 10% от които са тук на меден месец, често се хранят извън вилите си в курорта, разпределяйки се между целодневната Coast2Coast, модерната индийска кухня в Cilantro или японския Teppan.

 

3. Музеят Blue Penny
Намира се в търговския център Caudan Waterfront в най-големия град
на острова - Порт Луис (с 300 000 жители). Този музей е компактен и много внимателено се фокусира върху историческото и културното богатство на Мавриций - морските експедиции, историята на 18-ти и 19-ти век, разказана предимно чрез монети и марки, и значимата скулптура на местният творец Проспер д'Епине, отдаваща почит на Пол и Виржини - героите на френска любовна история, чието действие се развива на острова, и любимата измислена двойка на острова до днес.

 

4. Аюрведичен уелнес
Спа центърът на Марадива е само един от примерите за положителното индийско влияние в Мавриций. Той е автентично аюрведичен (както и много други хотелски спа центрове на острова) и всеки получава консултация от аюрведичния лекар, който преди това е работил в Ананда в Хималаите, последвана от препоръки за процедури и диета по време на престоя на всеки гост. Той отбелязва, че повечето гости, които казват, че искат панчакарма, всъщност не искат това - твърда програма за детоксикация, която включва някои неприятни и инвазивни процедури и реално нямат смисъл в петзвезден курорт. Вместо това той им предлага широдхара - дълбоко релаксираща практика, при която на челото се капва топло лечебно масло.

 

5. Château de Labourdannais
Построен през 1856 г., този разкошен дом е обитаван от мавританско семейство в продължение на повече от 150 години. След ремонта през 2006 г., който възвръща предишния му блясък - с обзавеждане от тиково дърво и махагон от Франция и Англия и кристален полилей Baccarat - той се превръща във важна атракция на Мавриций, потапяща в изкуството и живота от XIX век.

 

6. Рибно къри
Маврицианското къри е по-леко и по-малко пикантно от това в други части на света, което го прави доста лесно за консумация. Рецептата е доста проста -  само риба, лук, чесън, кориандър, чили и разумна доза кокосово мляко.

 

7. Салата с палмово сърце

Трудно е да си представим мисловния процес на първия човек, който е отсякъл палма и ял от мекия център на ствола, но все пак някой го е направил и е открил, че е вкусен и го кара да се чувства заситен. Сега палмата се отглежда по устойчив начин в бившите захарни плантации на острова. Дърветата растат бързо и се използват само за местна консумация. Сърцевината на ствола се сервира навсякъде като леко, пикантно предястие, нарязано на тънки филийки и залято с лимон и зехтин.

 

8. Le Domaine de Saint Aubin
Друга от най-интересните исторически къщи на острова, Saint Aubin, е нещо повече от дървена колониална къща (датира от 1872 г.). Тук все още се произвежда ром и тук се намира "къщата на рома", която може да се посети и да се дегустира на място. Има още добър ресторант, плантация за производство на ванилия, пчелни кошери, градини и миниатюрна ферма, където децата могат да наблюдават и хранят костенурки, зайци, патици, паун и елени. Малката креолска къща в имота пък може да се наеме като вила - разполага с три спални, плувен басейн и велосипеди.

 

9. La Route de Thé, du Rhum et de la Vanilla
Сен Обен е една от спирките на маршрут, който показва историята и продуктите на острова. Другите са Le Domaine de Bois Chéri, която акцентира върху чаената страна на нещата с дегустации на място и музей. Le Domaine des Aubineaux пък е колониална къща от 1872 г., свързана с производството на ванилия и етерични масла, и разполага с флорален парк. Ако резервирате посещение чрез организация, денят включва обяд в един от обектите.

 

10. Дестилерия за ром Chamarel

Това е голяма туристическа атракция, в която музейната част на дестилерията разказва историята за производството на ром на острова, а в ресторанта се сервира особено добра салата от палмова сърцевина. Обикновените видове отлежал ром също са доста вкусни.
Ние от Luxutour знаем каква е разликата между това, което е просто скъпо, и това, което наистина заслужава високата си цена.