+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Преди да изберете къде да прекарате следващата си ваканция, разгледайте нашия Пътеводител за пътешествие до Филипините - една пъстра палитра от емоции. Вижте с какво това място е уникално и защо кара туристите да се връщат отново и отново, и да опознават повече това тропическо кътче.

Филипините са архипелаг в Югоизточна Азия, с повече от 7000 острова, разположени в Тихия океан. Благодарение на географските си особености страната е надарена с участъци от девствени плажове с бял пясък, заобиколени от кристално чисти води. Някои острови и плажове като Боракай, Палаван и Сиаргао, са нареждани сред най-добрите в света от големите туристически издания.

Ала Филипините не са само идилична тропическа дестинация с островни и плажни приключения. Те са дом и на световноизвестни природни чудеса като подземна река, оризови тераси, невероятни места за гмуркане, богати са на биоразнообразие, колоритен обществен транспорт, уникална кухня, оживени фестивали, разкривaщи колоритната местна култура и дружелюбни жители, считани за едни от най-щастливите в света.

Почти през цялата година време във Филипините е лято!

Ако искате да избягате от зимата, пътуването до тази югоизточна дестинация е задължително. Като за тропическа страна тук има само два сезона: сух и дъждовен. Сухият сезон обхваща периода от ноември до май, а дъждовният обикновено е от юни до октомври. През дъждовните месеци все още е слънчево и топло, освен когато в района има предупреждения за тайфуни. Тогава все още можете да се наслаждавате на дейности на открито като сърфинг, разходки до водопади, речни приключения, кулинарни турове и др.

Най-топлите месеци на Филипините са през летния сезон, който е в периода март, април и май. Януари и февруари са идеални месеци за пътуване, тъй като слънцето грее, но като цяло времето е по-хладно. А островните и плажните дестинации като Боракай, Палаван и Себу, са най-добри през сухия сезон.

Coconut trees in a Siargao beach in the Philippines

Филипинците са топли и приятелски настроени хора

Освен живописните места на Филипините, топлотата и гостоприемството на местните са причина сама по себе си да посетите страната. Всъщност Филипините често са класирани като най-дружелюбната страна в Азия. В момента, в който самолетът ви кацне тук, ще бъдете посрещнати от искрените и любящи усмивки на пинойците (Pinoys - термин за означаване на всички хора от филипински произход).

Филипинците се гордеят с красотата на страната и с културата си. Ето защо, когато Ви срещнат, местните ще се постараят да Ви помогнат да усетите това. Отвътре им идва да се държат като екскурзоводи - от това да Ви научат на местни думи до това да ви посочат най-добрите места, за посещение, или местни вкусове, които да опитате.

Общуването с местните никога не представлява проблем - английският език е един от официалните езици на Филипините и повечето хора го говорят и разбират.

Както споменахме, местните са много гостоприемни - концепцията за "голямо семейство" е важен аспект от тяхната култура. Ако имате приятели-филипинци, които Ви поканят в дома си, те ще се отнасят с Вас така, сякаш сте част от семейството им. И не се изненадвайте, ако редовно приготвят във Ваша чест пиршество от вкусна домашно приготвена храна. Това със сигурност ще Ви накара да се чувствате у дома си, макар и далеч от него.

Smiling Filipina in Sinulog Festival, Cebu, Philippines

Дестинация, съобразена с бюджета.

Разходите са едно от основните съображения на всеки един пътешественик. Хубавото е, че Филипините с много достъпна дестинация. Например, има много еднодневни екскурзии, които струват само около 1000 PHP (20 USD).

Ще откриете, че във Филипините има много евтини варианти за настаняване: от къщи с включена закуска, които са идеални за пътуващи с ограничен бюджет до висока категория с частни плажове.

Храната тук е много достъпна. За около 20$ ще намерите прилично място за oбяд или вечеря предлагащо класическа филипинска храна.

Като бюджетна дестинация, можете да прекарате поне две седмици във Филипините, за да разгледате повече острови, плажове и забележителности, и това да ви струва наполовина на бюджета за Бали например.

Услугите, като СПА процедури, фризьор или масаж също са сравнително евтини, дори в тези от най-добрите уелнес курорти.

Филипинските плажове и острови.

Филипините постоянно заемат челни места в списъците на най-добрите плажове и острови в света, според международни издания. С над 7000 острова и бели пясъчни плажове, простиращи се от бряг до бряг, не може да се отрече факта, че страната е надарена с магията на чудната природа. Не е изненадващо, че много младоженци избират да прекарат медения си месец именно тук - има ваканционни пакети за двойки, които дават възможност да се насладите на обиколки из местните острови.

Във Филипините няма да Ви липсват острови, които да посетите. По-голямата част от тях са недокоснати от съвремието и предлагат на пътешествениците така необходимата им почивка от шума и суетата на живота. Тук има и много плажни курорти, които ще Ви предоставят най-добрите гледки към океана и залеза.

Дестинацията е дом на най-красивите острови в света, включително Боракай, Палаван и Сиаргао. На Боракай се намира Белият плаж - дълъг участък от бял пудрен пясък, където ще можете да се насладите на водни дейности, включително гмуркане с шлема на Боракай или да се наслаждавате на залеза. Има и много възможности за 5-звездни настанявания, като именно Боракай предлага едни от най-добрите.

Два града в Палаван винаги са включени в списъка на туристите, които трябва да ги посетят: Ел Нидо и Корон. И двата са дом на девствени острови с величествено издигащи се варовикови скални образувания.

От друга страна, Сиаргао, задължителен туристически обект в Минданао, бързо се превръща в център за сърфисти и плажни любители, и разполага с недокоснати острови, които можете да посетите. Освен за сърфинг, Сиаргао е популярна дестинация за почивка и продължителен престой.

Ако сте отседнали във филипинската столица Манила, плажовете са на около 2 часа път, ако посещавате курортите в Батангас. В близост до Манила също има безброй плажни курорти, като можете да наемете кола до желания от тях.

Island hopping in El Nido, Palawan, Philippines

Уникални природни чудеса, които може да видите само на Филипините

Филипините са благословени с уникални природни чудеса и това са някои от най-добрите места за посещение в страната. Ще изпитате респект, когато направите обиколка на Националния парк "Подземната река на Пуерто Принсеса". Това е най-дългата плавателна подземна река в света и е едновременно обект на световното наследство на ЮНЕСКО и едно от новите 7 чудеса на природата. Подземната река на Пуерто Принсеса включва подземна речна пещерна система с впечатляващи скални образувания и е една от най-интересните пещери Филипините.

Шоколадовите хълмове в Бохол са хиляди хълмове, които приличат на гигантски шоколадови целувки. Те всъщност са резултат от коралови отлагания чрез дъжд и ерозия.

Ако някога сте се чудили какво е било да живееш по времето, когато във тук все още не е имало модернизация, едно пътуване до Кордилерите в Северен Лусон ще Ви даде представа. Ще видите оризовите тераси на ифугао коренно население, живеещо в планините Кордилери. Този впечатляващ планински пейзаж с тераса след тераса от изкуствено създадени оризови полета датира от предколониални времена и се счита за хранилище на филипинската култура, традиции и занаятчийство и са едно от задължителните туристически места тук.

Водопадите тук също са очарователна гледка. Можете да разгледате най-хубавите от тях, като се включите в екскурзии до водопадите Кавасан в Себу, Пагсанян в Пангасинан и Бомод-ок в Сагада.

Други природни чудеса във Филипините са вулканът Таал в Батангас - най-малкият действащ вулкан в света и вулканът Майон в град Легаспи в провинция Албай, който има най-съвършения конус в света.

Underground River in Puerto Princesa, Palawan, Philippines

Цветни и забавни фестивали.

Филипинците със сигурност знаят как да организират улични фиести и то винаги с много цветове и атрактивни костюми. Фестивалите тук са едни от най-веселите, забавни и шумни в Азия - не забравяйте да подготвите фотоапарата си, за да заснемете най-широките усмивки и щастливи лица.

Фестивалите са религиозни, исторически или културни. Религиозните фестивали са в чест на римокатолически личности, историческите отбелязват значими събития, а културните - богатата реколта или популяризират продукти.

Един от религиозните фестивали е Ати-Атихан, който се празнува в Калибо, Аклан, през януари всяка година, в чест на Санто Ниньо (Детето Исус). Ще видите изпълнители с екстравагантни костюми и може да празнувате заедно с местните, които обожават сергиите с храна и уличните танци.

Друг дългоочакван фестивал през януари всяка година е фестивалът Синулог в Себу, също в чест на Санто Ниньо, привличащ милиони посетители. В ежегодния голям уличен парад участват изпълнители, танцуващи фестивалния танц Синулог, облечени в пъстри костюми. Може да се включите в уличните партита, които ще Ви накарат да се чувствате като част от една голяма общност.

Любовта на филипинците към веселието се проявява и в ежегодния фестивал Панагбенга, който е гордостта на град Багио. Ако обичате цветята, този фестивал е задължителен за посещение. Той се празнува всяка година през февруари, като представя различни композиции и скулптури, с най-различни форми и размери, направени от истински цветя!

Sinulog Festival in Cebu, Philippines

Вкусна филипинска кухня

Ако има нещо, което да отличава Филипините от съседните азиатски държави, това е, че те са смесица от различни култури, тъй като са били колония на Испания, САЩ и Япония. Освен това имат дълбоки връзки с малайците и китайците. Тази богата история и разнообразно културно влияние са очевидни и в уникaлната филипинската кухня. Въпреки, че има храни, чиито корени са от други култури или са пресъздадени, за да отговарят на филипинския вкус, местната кухня успешно е извоювала място на гастрономическата сцена.

Някои от най-забележителните филипински храни са адобо (пилешко или свинско месо, приготвено в соев сос и оцет) и лечон (печено цяло прасе, за което покойният Антъни Бурдейн се кълне, че е най-доброто прасе, което някога е опитвал). Ще намерите  балут (патешки ембрион) - типична улична храна, идеална за тези, които обичат да опитват екзотични ястия.  Хало-хало пък е известна лятна напитка с натрошен лед, мляко и подсладени плодове.

Пътуването Ви не би било пълно, ако не похапнете пресни морски дарове. Ако не можете да се наситите на пресните раци, скариди и други вкусни ястия с морски дарове, направете си кулинарна обиколка в Роксас Сити в Капиз - столицата на морските дарове на Филипините.

Искате ли да опитате най-сладкото манго? Добавете към маршрута си еднодневно посещение на остров Гимарас.

Обиколките из местните острови обикновено включват обяд на някой от тях, поднесен в стил "боудл-фот" с прясно приготвени морски дарове и вкусни тропически плодове.

Още една кулинарна дестинация е Пампанга - кулинарната столица на Филипините, която се намира само на няколко часа път от Манила.

Filipino food

Невероятни места за гмуркане и шнорхелинг

Местата за гмуркане тук предлагат неповторимо подводно изживяване. През 2006 г. екип от морски природозащитници обявява Филипините за географски център на морското биоразнообразие. Ще се убедите, че дестинацията е нещо повече от плажовете и островите си - те са рай на подводния свят.

В Палаван се намира рифът Туббатаха - страхотно място за гмуркане. Той е обект на световното наследство на ЮНЕСКО, гордеещ се с повече от половината от всички известни корали. Тук ще плувате с костенурки, черни и бели рифови акули, скатове и ще се любувате на красивите корали под водата.

Себу привлича с местата си за гмуркане, които са сред най-добрите в света. Посетете Моалбоал в Себу, където се намира Sardine Run и можете да плувате с милиони сардини. Друго прочуто място за гмуркане в Себу е Малапаскуа, където по-често се срещат лисичи акули, лъвски риби, риба тон и много други.

Във Висаяс пък можете да плувате с гигантски морски костенурки.

Струва си да посетите и Анилао, Батангас, само на няколко часа път от Манила. Гмуркането тук е идеално за хора, които разполагат с ограничено време за проучване на местата за гмуркане или търсят почивки за начинаещи водолази.

Още едно добро място за гмуркане близо до Манила е Пуерто Галера – то е известно с невероятната си морска фауна поради разполoжението си в сърцето на Кораловия триъгълник.

Diving in Tubbataha Reef, Philippines

Вълнуващи приключения на открито

Филипините разполагат с широка гама от живописни планини и пътеки за туризъм и приключения. Всички те са с различна трудност, така че независимо дали сте начинаещ или професионалист, пешеходният туризъм тук ще бъде страхотно приключение! Едно е сигурно - ще бъдете възнаградени с красиви пейзажи, независимо дали става дума за море от облаци, живописни пейзажи или величествени водопади.

Някои от задължителните пешеходни турове включват планината Пулаг в Северен Лусон, еднодневен поход до планината Пинатубо в Тарлак с разходка по пътека 4х4, пешеходен тур до планината Пико де Лоро в Батангас и най-високата планина в страната - Апо в Давао.

Където и да се намирате в страната, със сигурност има поне една планина, която да изкачите. Филипините не се изчерпват с вълнуващите и зареждащи с адреналин водни спортове, които също са най-добрите места за семейна почивка. Може да се присъединете към забавното каньониране в Себу, рафтинг в Кагаян де Оро или парасейлинг в Боракай. Няма абсолютно никаква причина да останете на закрито и да не се наслаждавате на тези дейности.

Още по-съвършено е, ако успеете да споделите тръпката с приятели или с други пътешественици.  Така се запознавате с реалностите на света, виждайки колко силно туризмът може да въздейства на дадено място или на местната общност. Филипинците също започват да осъзнават все повече това въздействие с развитието на екотуризма в страната. Ако сте привърженик на екотуризма, Филипините предлагат преживявания, съобразени точно с това. Можете да се възползвате от екологосъобразни екскурзии в Батанес, Бохол, Палаван, Камигуин и Себу.

Osmena Peak hiking in Cebu, Philippines

Среща с редки и диви животни

Филипините са богати на биоразнообразие и са дом на много уникални животни. Едно от тях е филипинският тарсиер - един от най-малките примати в света. Тези нощни същества имат характерни големи очи и могат да бъдат открити в провинция Бохол.

Филипините са богати и на морско биоразнообразие, което ги прави една от най-добрите дестинации за гмуркане в света. Плуването със сардини в Моалбоал и гмуркането с лисичи акули в Малапаскуа са някои от подводните преживявания, които можете да си резервирате. А изживяване, което се случва веднъж в живота, е плуването с китови акули. Ослоб в провинция Себу и Донсол в провинция Бикол са дестинации, известни с това преживяване. А най-добре е да ги видите в естествения им миграционен път – ще може да ги наблюдавате и да плувате с тях на безопасно разстояние, за да намалите стреса за тези гигантски нежни същества.

Друг красив обитател, който не бива да пропускате при посещение на Филипините, е величественият филипински орел - националната им птица. Той е един от най-големите и най-редки орли и може да бъде видян в Центъра за филипински орли в Давао.

Tarsier in Bohol, Philippines

Уникален транспорт във Филипините - Jeepney

Още щом кацнете на летището, ще забележите цветни превозни средства, които се движат по пътищата на Манила и други оживени центрове в страната. Те се наричат джипни или джип и са уникални за Филипините като един от основните видове местен обществен транспорт. Тарифата за пътуване е доста евтина.

Карането на джипни се счита от много пътешественици за задължително занимание, заради местното и културно приобщаване. Те обикновено са боядисани в крещящи цветове, а отпред е изписан маршрутът им. Обърнете внимание на местните думи като "para" (спри) и "bayad po" (ето моето плащане), ако се возите на джипни.

Друг интересен начин на придвижване е филипинската версия на моторизираната рикша, известна като триколка. Тя е подобна на тайландския tuk-tuk, но представлява мотоциклет с прикачена към него странична количка.

Има и друга версия на триколката, която използва велосипед. Местните я наричат pedicab. Тези две превозни средства са предназначени за по-кратки пътувания и обикновено се срещат в провинции с тесни пътища и по-малко джипни.

Не забравяйте да си направите снимка, докато се наслаждавате на тези уникални транспортни средства, защото никое пътуване до Филипините не е пълно, без да се возите като местен жител. Някои места тук е най-добре да се опознаят чрез обиколки с триколесен транспорт за по-комфортно пътуване.

Manila jeepney

История на Филипините

Най-добрият начин да опознаете едно място е да разберете неговата история, а Филипините определено имат своя дял в световната история. Запознайте се с историческите и наследствените обиколки и преживявания на Филипините от предколониалния период до испанската, американската и японската окупация, за да разберете за събитията, които са оформили страната в това, което е днес.

Ограденият със стени град Интрамурос е скъпоценен камък, разположен в самото сърце на столицата Манила. Построен през 1521 г. той е бил седалище на властта по време на испанската ера, като в него се намират някои от най-важните архитектурни забележителности. Докато се разхождате из Интрамурос, ще видите доказателството за филипинската устойчивост, вградено във всяка руина. Обиколете града с бамбуков велосипед с екскурзовод, с карета или файтон, теглени от кон. Ще видите някои от най-добрите паметници на миналото, включително две от най-старите църкви във Филипините - Църквата "Сан Агустин" и Катедралата на Манила.

Едно от най-добрите бягства от съвремието в Интрамурос е екскурзия до форт Сантяго в Манила - великолепна испанска каменна крепост, в която се помещават филипински музеи.

Друга задължителна забележителност е светилището Ризал, отдаващо почит на националния герой от испанската епоха Хосе Ризал.

Наблизо се намира най-старият китайски квартал в света - Бинондо, където можете да направите еднодневна екскурзия и да хапнете вкусни китайски ястия.

Друга задължителна екскурзия за любителите на историята е обиколката на остров Корегидор, където ще откриете разрушени сгради и тунели - отражение на миналото, включително трагичния Поход на смъртта на Батаан по време на Американско-японската война.

Разнообразен нощен живот с филипинци

Като един от най-щастливите хора в света, филипинците знаят как да организират най-добрите партита, независимо дали в града или на девствените островни плажове с бял пясък.

Искате ли плажно парти под звездите? Отправете се към остров Боракай, където можете да направите пъб кроул или да се насладите на прочутия нощен живот.

Харесвате ли чилаут барове? Посетете Poblacion - ивица от нощни клубове и барове в Макати. Независимо дали обичате шумни или неангажиращи партита, филипинците със сигурност знаят как да се весел             ят.

Не пропускайте възможността да опитате местна бира - тя се смята от чуждестранните туристи за една от най-добрите в света, особено светлата пилзенска бира на San Miguel.

Открийте сами защо на Филипините е по-забавно.

Филипините като туристическа дестинация не са само красивите плажове и острови. Те съчетават всичко, което един пътешественик търси: култура, история, природен пейзаж и най-важното - хора. Няма да Ви стигнат нещата за правене и няма да се уморите да опитвате нови неща.

Където и да отидете, без значение колко време имате, Филипините могат да Ви предложат много, а дори няма да се наложи да охарчите. Стига да знаете къде да отидете и как да живеете като местен жител, ще се почувствате като у дома си. Не се замисляйте дали си заслужава да резервирате пътуване до Филипините: със сигурност е така и най-вероятно ще откриете, че очаквате с нетърпение следващото си пътуване до там.

 Couple at a white sand beach in Coron, Palawan, Philippines