+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Кой да каже по-добре от самия готвач номер 1 на страната?

Ако планирате екскурзия до Куба ето един страхотен списък с най-добрите ресторанти, който не е съставен не от кой да е, а от самия първи готвач в страната – Шеф Иван Жусто. Защо го наричаме първи? Защото дълги години той е бил личен готвач на Фидел Кастро. Ето и няколко от местата, които той препоръчва.

 

El Cocinero

Това е ресторант, в който трябва да се обадите поне една седмица по-рано, за да резервирате маса. Намира се в най-горещата точка на Ведадо, Хавана. Масите са разположени в пространство без покрив, което ви позволява да се наслаждавате на деня или нощта, да похапване грилован лобстър и да пиете приятни коктейли. Има и меню, но е нужно да кажете на сервитьора да ви го донесе.

 

Casa Miglis

Вдъхновен е от шведската култура, а е разположен в центъра на Хавана. Трудно е за вярване, нали? В този ресторант се предлагат деликатеси от двете страни, като шведски кюфтенца и кубинско агнешко. За пиене може да поръчате от силното и добре приготвено дайкири, което винаги се сервира с усмивка от млад и добре изглеждащ сервитьор.

 

La Guarida

Красив и стилен ресторант с уникален дизайн. От него автентичен кубински дух, притежаващ красива трапезария на третия етаж, на която да се насладите под звездите и сред вкусни деликатеси. Стилът на мебелите е много античен. Изгледът от покрива е към стария град. Иван Жусто препоръчва печеното пиле. Някои от ястията са подправени с мед, което не е много обичайно за тези ширини, но пък много вкусно.

 

El Chanchullero

Жусто особено много харесва това място, разположено в стария град на Хавана, главно заради неговия уникален микс от бар и ресторант, който предлага превъзходна кухня. Със сигурност не бихте очаквали менюто да разполага с ястия като салата с морски дарове, подправена с цитруси или пилешко фрикасе и то в един ресторант, наподобяващ фурна и то без климатик. Но храната е достатъчно вкусна, за да бъде ресторанта един от най-посещаваните в Куба. Опитайте се да резервирате маса преди 19:00 ч., защото рискувате след това да няма място.

 

El Floridita

За този ресторант в интерес на истината не ви е нужен Жусто за съвет, тъй като той е една от иконите на Хавана. Този бар-ресторант е бил и един от изборите на Хемингуей. В него може да се насладите на перфектната кухня, уникалното дайкири, банда, свиреща на живо и изобилие от салса танцьори, които не напускат дансинга.

 

Café de los Artistas

Три са нещата, които може да очаквате от това старо кафе в Хавана – силно кафе, още по-силни напитки и тълпа страстни артисти с нисък праг на търпение. Уверете се, че сте седнали на някоя скрита и тиха маса, далеч от тези хора, за да не ви смущават. Всичко, от което се нуждаете са невероятните крокети с шунка и кашкавал и едно Куба Либре, за да създадете перфектната обстановка и преживяване.

 

O’Reilly 304

В един град, който не е известен с пресните си продукти, този двуетажен и с тухлени стени ресторант има невероятни натурални сокове и коктейли, всички се сервират във високи чаши с огромни украси. Просто се обадете, за да сте сигурни, че е отворено.

 

Ресторантът на Жусто

Той се намира в старата част на Хавана и доказва, че Фидел Кастро е подбирал добре своя персонал. Тук се прави най-добрата паеля на целия остров – перфектно сготвен ориз с шафран, обсипан щедро с морски дарове, сервирани на красива маса и пространство обсипано с цветя. Опитайте и свинското, един от специалитетите на заведението. Обадете се седмица по-рано, за да запазите места.

 

Sloppy Joe’s

Не се заблуждавайте от американското име и декор в салонен стил: този ресторант, разположен в старата част на Хавана е 100% кубински. Стените са облицовани с изобилие от снимки на Хавана от 30-те години на 20-ти век, кубинските сандвичи са пълни с ултра-ароматно печено говеждо месо. Поръчайте един от модните мотиви на бара, които се правят с 11-годишнен Сантяго Ром. През 40-те и 50-те години това място е магнит за американските известни личности, както и за туристите, които искат да се слеят с тях.

 

Заслужава да се отбележи, че в Куба все още има недостиг на храна и въпреки че туризмът е от решаващо значение за икономиката на страната, посетителите на острова поглъщат голяма част от местните съставки, оставяйки за някои кубинци малко на разположение. Има създадена програма, която цели да намали недостигът на храна в Куба, за да бъде местното население в по-добра позиция.