+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Интервю с г-жа Бернадет Вилемин, генерален директор „Маркетинг на дестинации“ на Сейшелския туристически борд

Сейшелите - рай без нито един хищник или отровно животно

Плажовете на Сейшелите са като победители в състезание за най-ситен пясък. Те са земя без нито един хищник или отровно животно.

За да разберете хармонията на райското място, ще ви помогне информацията, че флагът на Сейшелите е поделен по равно между цветовете на двете основни политически партии. А върху герба са поставени представителите на флората и фауната, които се срещат единствено тук.

Гигантската сейшелска костенурка под емблематичната местна палма „Коко де мер” са обединени от латинския девиз Finis coronat opus – „Краят увенчава делото”. Преди да ви представя моята гостенка ще добавя само, че британският престолонаследник Уилям и съпругата му Кейт преди време избраха островите за своя меден месец.

Г-жа Бернадет Вилемин е генерален директор „Маркетинг на дестинации“ на сейшелския туристически борд. Помолих я да изброи специално за слушателите на Покана за пътуване поне десет причини да си набележат Сейшелите:

Сейшелите са още по-достъпни с три чартърни полета от януари. Г-н Емерджан Инанчер, генерален директор за България на Turkish Airlines, г-жа Бернадет Вилемин, генерален директор „Маркетинг на дестинации“ на Туристическия борд на Сейшели, г-н Максим Бехар, Почетен генерален консул на Сейшели в България, г-жа Лена Хоаро, маркетинг директор за Русия, ОНД и Източна Европа на Туристическия борд на Сейшели, г-н Петър Стоянов, генерален директор на Luxutour

Първото, което искам да ви кажа е, че Сейшелите са целогодишна дестинация. Гостите могат да идват през всеки сезон. Няма урагани, мусони или цунамита. През цялото време температурата на въздуха и водата е 27-28 градуса.

Второ, формалностите са сведени до минимум. Не е необходима виза. Единственото, което ви трябва е валиден паспорт. Просто вземете самолета и не му мислете нито за PCR тест, нито за каквито и да било ваксини. Там вече ще се усетите разглезени от безкрайните вариации на места, които да посетите и неща, които да вършите. Разбира се, на първо място са плажовете, но ако ви омръзне да се излежавате, заниманията са безброй. На брега – плуване, плаване, риболов, гмуркане или наблюдаване на подводния свят с шнорхел и плавници.

Ако сте омагьосани от природата, със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите.

Със сигурност ще се изненадате от ендемичните растения и животни, които можете да срещнете единствено на Сейшелите

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите.

Нашата нация е екзотичен микс от хора, чиито корени се губят в Индия, в Европа, Африка и Азия.  Те са смесили по цветен и неповторим начин своите танци, храна, светоусещане, обичаи… Срещите с тях ще ви дадат усещане за автентично докосване до културата на креолите. А те ще бъдат много щастливи и горди да я споделят с вас.

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите

Другата причина за гостуване на някой от 116-те ни острова, от които само 30 са обитаеми, е потапянето в културата и бита на местното население – креолите.

 

За мнозина кулинарията е начин да усетят и да се запознаят с мястото, затова съм сигурна, че посетителите ще намерят нещо за себе си и в креолската гастрономия.  Ние сме заобиколени от вода, така че е логично рибата да има подавляващо значение. Но в нашата кухня тя се приготвя различно, с много екзотични подправки. Те се дължат на азиатското влияние.  Но същевременно ястията ни са доста по-фини, което идва от европейското докосване.  Предимно от Франция. Креолската кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове.

Креолската кухня също така включва много пресни зеленчуци и зелени плодове.

Ще се опитам с пример да ви създам представа за типична сейшелска гозба. Кокосово къри с октопод. Това означава, че и кърито, и октоподът се варят в кокосово мляко и се сервират с лек басмати ориз и чътни от зелена папая. Можете да придружите вечерята си с чаша от нашето сейшелско вино. Или със студена местна бира.

Със сигурност ще искате да завършите с нещо сладичко. Това може да бъде бананово фламбе с кокосова нуга и топка сладолед.

Кокосово къри с октопод

Причините да посетите островите, както виждате са много, но те са свързани една с друга и създават пъстрата амалгама, наречена Сейшели.

За някои по-динамични хора, обаче само да се излежават на плажа и да си почиват с коктейл в ръка е направо отегчително. Какво биха могли да правят гостите с по-приключенски дух?

Сейшелите - рай без нито един хищник или отровно животно

Разбира се, ние съзнаваме, че малцина идват само, за да лежат на пясъка. При нас всеки може да намери своя собствен плаж – самотен, с любим човек или с приятели.  Някои са дълги по три километра, други са закътани.  Но Сейшелите не са само пясък, плаж и море. Те предлагат безконечни вариации на активности за онези, които искат да превърнат ваканцията си в екшън. 

Логично е повечето да са свързани с морето. Като плаването, например. То е едни от аргументите да се посетят островите, защото с лодката си можете да акостирате на всеки бряг, който си хареса. Риболов, гмуркане, шнорхелинг – всичко това ще ви помогне да опознаете водния свят.  Но вие сте прави. Не можете да дойдете на Сейшелите само заради морските активности или излежаването на плажа.

Основната причина за пътуване до Сейшелите е сливането с природата. До каква степен ще го направите, зависи от вас самия. Има ли някакви други забележителности освен изумителни гледки и съществуват ли бюджетни почивки, научаваме от Бернадет Вилемин от Сейшелския туристически борд:

Тур с катаманар

Във вътрешността на страната, не само по крайбрежието, има много интересни места за посещение. Да започнем със столицата Виктория, която се намира на Махе.  Това е най-големият остров. Можем да изброяваме любопитните забележителности, започвайки от главния град.  Виктория е най-малката столица в света със своите 25 000 жители. Там ви съветвам да посетите местните пазари – на цветята, на зеленчуците, рибния…

Местните пазари – на цветята, на зеленчуците, рибния…

Виктория също така е мястото, където дълбоко да се потопите в креолската култура с нейните характерни вкусове, аромати – на риба и подправки, звуци, музика, напевен говор, различните цветове в хорските лица – от руси европейци до тъмнокожи със сини очи, от прави до ситно къдрави коси.

Населението на Сейшелите е колоритна смес от раси и народности, надошли от три континента. Във Виктория на едно място ще добиете представа за местните хора и за креолската култура. Но столицата не е само пъстри пазари. Там има и доста исторически паметници. Например, катедралата, индуистките храмове.

Но столицата не е само пъстри пазари. Там има и доста исторически паметници

Ако повървите няколко километра ще стигнете до ботаническата градина, особено ако се интересувате от растения.  Кралската градина (в превод от френски) е култивиран още през XVIII век  девствен лес. Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен.

Сейшелите - рай без нито един хищник или отровно животно

Можете да посетите и плантация за подправки. За да си починете от обиколката, във Виктория има изобилие от сладкарнички с приятна обстановка, където да седнете с изпотена чаша в ръка, но силно ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.   В такова блаженство си струва да наблюдавате залеза. Защото някои хора идват при нас заради атмосферата на лежерна нега. И това също е едно от предимствата човек да си почива на Сейшелите.   

Интересно преживяване е „подскачането“ от остров на остров. С лодка човек за кратко време може да посети няколко напълно различни острова, които нямат нищо общо един с друг.

Някои са ориентирани към дивата природа, други към митологията, трети фокусирани в морския живот, четвърти – в специфичните растения или в гигантските костенурки, които се въдят само на Сейшелите.

Сейшели звучи луксозно, което означава скъпо. По-бюджетни туристи могат ли да открият място за себе си на островите?

Сейшелите са отворени за всякакви гости. Всичко е въпрос на местоположение и откриването на правилния хотел за вашия бюджет Да, наистина съществува предубеждението, че мястото е скъпо. Повярвайте ми, не всичко е луксозно и недостижимо. Ако става дума за настаняване, разбира се, че имаме петзвездни хотели. Или един остров, един хотел за желаещите уединение.

Но също така туристите отсядат в малки местни хотелчета, страноприемници, частни апартаменти, пансиони, особено за онези, които желаят да усетят типичния креолски дух.

60 процента от хотелите във вътрешността на страната са малки и по-достъпни. Сейшелите не са само за сватби, меден месец, за влюбени двойки. Посрещаме всякакъв вид туристи, особено цели семейства с деца.

Сейшелите - рай без нито един хищник или отровно животно

Сейшелите - рай без нито един хищник или отровно животно

Сейшелите  и палмата Коко де мер, която се въди само там

След като г-жа Бернадет Вилемин, генерален директор „Маркетинг на дестинации“, ни покани можем да обмислим дали да се отправим към „резервата за мизантропи и знаменитости“, както наричат най-ексклузивните места на Сейшелите.