+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Намибия е огромна страна, но понякога изглежда, че e безлюдна. Намира се в южната част на Африка на брега на Атлантическия океан, има обширна пустиня, дълбоки каньони, близо 1600 км брегова линия и доста малко население. Това прави пътуванията до Намибия наистина диво - може да не срещнете хора, но със сигурност ще видите дългороги орикси сред дюните и спрингбоци, тичащи край пътя.

 

Намибия е впечатляващ пример за успех в опазването на околната среда - тук се намират най-големите популации на гепарди и черни носорози в света, както и на все по-голям брой лъвове. Макар че известните котловини на Национален парк Етоша, където можете да обикаляте самостоятелно около водоемите, за да наблюдавате лъвове, жирафи, слонове и други животни, са добър избор за наблюдение на диви животни, по-голямата част от дивата природа се намира извън националните паркове, в общински резервати. Те от своя страна са толкова ефективни, че носорозите са преместени извън националните паркове и са предадени на грижите на общностите.

 

Ала Намибия е не само дива природа - може да се издигнете над древната пустиня Намиб с балон с горещ въздух, да се спуснете по нейните дюни с пясъчен борд, да пояздите по залез слънце или просто да се наслаждавате на гледката, докато шофирате.

 

Допълнителна информация за Намибия:  

 • Столица: Уиндхук
 • Население: 2,1 млн. души
 • Езици: Английски, немски, африканс, регионални езици
 • Часова зона: GMT+1 (GMT+2 октомври-април)
 • Международен телефонен код за набиране: +264
 • Електрическото напрежение: 220-230 V, 50 Hz
 • Визи: необходима е виза за Намибия, която за български граждани се издава при пристигане
 • Валута: Намибийски долар (NAD). Валутата е обвързана с южноафриканския ранд и е взаимозаменяема с него. Много от хотелите приемат долари. Банкоматите не са широко разпространени, затова се уверете, че имате достатъчно пари в брой в себе си, когато напускате града. В ресторантите е прието да се дава бакшиш в размер на 10 %. Не забравяйте да дадете бакшиш на носачите и служителите на бензиностанциите.

 

 Кога да посетите Намибия?

Летните температури са високи, като често надвишават 30°C. Намибия е особено гореща и влажна от декември до февруари. През зимата, в месеците март-октомври, дните остават топли, но нощите са студени. Това е приятно време за посещение, само вземете със себе си нещо по-топло за вечерите.

 

Зимата е и идеалното време за посещение на националния парк Етоша. Поради малкото валежи животните се събират около водоемите. През октомври столицата Уиндхук, е домакин на своя бирен фестивал Октоберфест. 

Ние, от Luxutour, Ви препоръчваме:

 • Планирайте обиколка, за да разгледате най-добрите места в Намибия, включително националния парк Етоша, наблюдение на китове край Свакопмунд и пустинните слонове в Дамараланд.
 • потърсете орикс сред величествените дюни на Сосуслей в пустинята Намиб;
 • пробвайте да яздите в криволичещия каньон Фиш Ривър, второто по големина дефиле в света;
 • посетете пустинята с бушмените от Калахари в Намибия;
 • разходете се из дивата природа в малко известния резерват Мундулеа;
 • разгледайте германския колониален град Людериц и близкия Колманскоп - призрачен град, в който някога са се добивали диаманти.

 

Ако искате да поскитате сами:  

 • Наемете си автомобил. Не шофирайте прекалено бързо - пътищата често са измамно гладки и е изкушаващо да карате с висока скорост, но лесно можете да загубите контрол върху настилката от чакъл.

 

Придвижване в Намибия

Общественият транспорт е ограничен. Влаковете са предназначени предимно за товарни превози, а автобусите са бавни и невинаги стигат до местата, популярни сред пътниците. Намибия разполага с мрежа от вътрешни полети, които са полезни и доста ефективни за дълги пътувания, ако не разполагате с достатъчно време.

До момента най-добрият начин за опознаване на страната е да наемете автомобил. В по-голямата си част пътищата в Намибия са добри - някои са асфалтирани, а повечето са покрити с чакъл. Ако не се движите извън страната, 2WD е достатъчен. За всякакви офроуд проучвания из пустинята трябва да имате 4WD и да знаете как да го управлявате. Имайте предвид, че разстоянията в Намибия са огромни, а бензиностанциите са малко - когато видите такава, задължително заредете.

 

Къде да остседнете?

Тук има богат избор от места за настаняване - можете да платите нищожна сума за къмпинг в пустинята или няколкостотин долара на вечер за лукс, или нещо средно между това в туристически лоджове. Много ферми предлагат и стаи за гости.

 

В голяма част от Намибия капацитетът на местата за настаняване е ограничен. Само в големите грдове като Уиндхук и Свакопмунд има голям избор. Имайте предвид, че местата за отсядане могат да бъдат и начин за опознаване на местните, отправна точка за екскурзии или да предложат уникална гледка за така важните вечери под слънцето.

 

Храна и напитки в Намибия

Храната обикновено е богата на месо и е повлияна от немската кухня. Обичайни ястия са пържоли и наденички, печени на браай (барбекю). В менюто може да намерите и по-екзотични ястия като орикс, спрингбок и куду.

Морските дарове са добри. Опитайте сладките на вкус стриди, които се отглеждат в залива Walvis Bay. Традиционната за Намибия храна, като например mealie pap (вид овесена каша), обикновено не се сервира на туристите. Повечето хотели предлагат по-западни ястия. Хигиенните стандарти като цяло са добри. 

Вегетарианците може да имат проблеми в Намибия, но ако предварително резервирате местата си за настаняване и ги уведомите, че сте вегетарианец, ще се погрижат за вас. Много от зеленчуците трябва да се доставят от далече, така че са по-скъпи. 

Тъй като е бивша германска колония, бирата в Намибия е добра. Опитайте Windhoek и Hansa. Вината се доставят от Южна Африка и са на добра цена.

 

Здраве и безопасност в Намибия

За Намибия не се изискват специални ваксини, но е необходим сертификат, доказващ ваксинация срещу жълта треска, само ако пристигате от район, където болестта е широко разпространена. Вземете слънцезащитен крем - слънцето остава силно през цялата година. Избягвайте да се разхождате из Уиндхук през нощта или да шофирате след като се стъмни.

Заповядайте с нас в Намибия през юни!
Линк към програмата. 

За всичко останало [email protected].