+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Добре дошли на Фиджи - място, което въздейства на сетивата ви.

Потомците на фиджийците са били канибали. Едно от най-посещаваните места на острова е гробът на известния канибал Рату Удре-Дре, който живял през 19-ти век и изял 900 човека. В магазините за сувенири се предлагат различни вилици – всяка от които е подходяща за консумацията на различна част от тялото.

Не и днес обаче..През 1871 година кралят на Фиджи приема християнството и призова своите поданици да не ядат собствения си вид.  

Териториално Фиджи се простира на точно 333 острова. Очаквах, че ще прекарам по-голямата част от престоя си там във водата, и по-точно океана. И все пак в една топла майска сутрин се озовах дълбоко в планинската вътрешност на най-големия остров на Фиджи, Вити Леву, носейки се с червена джет лодка по криволичеща калнокафява река, покрай отвесни скали, гъста джунгла и полегати брегове, където местните жители пояха конете си или ловяха тилапия и раци. Реката е една от най-дългите реки на Вити Леву - Сигатока, чиито плодородни и годни за обработване брегове са известни като "салатената купа" на Фиджи.

След известно време капитанът на лодката, местен фиджиец на име Ерони, ни насочи към плитчините и изключи двигателя, за да сподели с всички туристи  малко местна история. Той посочи близката планина и ни разказа, че тъй като тя е свещена, вождовете на Сигатока не веднъж са се противопоставили на много изгодни предложения за добив на мраморни залежи. През XIX в. едно племе живеещо в пещери на върха ѝ, хвърляло камъни и копия върху всеки,  опитал се да нахлуе по единствената пътека, която се вие нагоре по стръмнината на планината. Капитанът се усмихна - "Но сега Фиджи са най-дружелюбните острови!"

Вярно е! Нищо не може да се сравни с въодушевлението на фиджийския поздрав "Bula!". Това е дума, която се носи като балон. Всички казват "була" на всички, дори на минаващите непознати. А в исторически план много от тях са минавали оттук. Кръстопът в сърцето на южната част на Тихия океан, Фиджи се простира от източната част на Меланезия - регион, населен в праисторията с етнически африканци, до западния край на Полинезия, който е населен по-късно, от хора, мигрирали от Югоизточна Азия с канута с гребла и двукорпусни канута. Малко повече от половината от 900-те хиляди жители на островите Фиджи са коренни жители или айтаукеи, а близо 40 % са етнически индийци, произхождащи от наемни работници, докарани да работят на захарните плантации по време на британското колониално управление.

Капитан Ерони ни откара до следващата ни дестинация - Мавуа, типично село на итаукеи с ярко боядисани циментови къщи, населено предимно с фермери.

В общинската зала на Мавуа - голяма, отворена стая с решетъчни прозорци, 30 селяни ни посрещнаха с церемония по приготвяне на кава. Кава е кафява церемониална напитка, приготвена от корените на местно растение от сем. Пиперови - якона, със сърцевидни листа и красиви цветове. Обичана е в целия Южен Тихи океан. При първата глътка кава езика ви  изтръпва, а ако продължите да пиете, тя предизвиква състояние на спокойствие и добро настроение. Ако пиете още, може да се окажете повече или по-малко обездвижени. Фиджийците са страстни любители на кава, която наричат грог, и съвместното пиене на кава отдавна служи като инструмент за създаване на взаимоотношения и смекчаване на споровете.

Докато приготвяха кава, вождът на селото и най-възрастният мъж в нашата лодка започнаха ритуален диалог, прекъсван от пляскане и накрая отпиване. Докато си подаваха билосите (чаши за пиене на кава), заваля силен дъжд, който барабанеше по покрива. Жени в ярки и пъстри рокли ни закичиха със салусалу или гирлянди от листа. Седнали в дълги редици на пода, ядохме маниока и банан, зелени зеленчуци, роти, сладък пържен хляб, рамен със сос къри и пилешко месо. След това, докато мъжете свиреха на китари и укулеле, всички танцуваха заедно, премятайки се напред-назад през залата рамо до рамо с ръце около кръста, смеейки се.

 По-късно в Muscet Cove Fiji на южното крайбрежие на островите Маманука, където бях отседнал за 1 нощувка, имахме частна церемония с кава. Тя беше организирана от човек от племето айтаукеи и се изпълняваше от четирима мъже, седящи около огромна дървена купа, в която се приготвяше кава. По време на церемонията ми обясниха, че преди Ковид пандемията коренът на якона често е бил дъвчен от жени, а не смачкван. Демонстрираха ми как се мачка, за да получа моето "било" от кава. След това трябваше да кажа "була" и да я изпия цялата на един дъх. Направих го. Устните ми изтръпнаха. Домакините ми казаха - "Фиджийската култура се променя. Езикът. Начинът, по който се обличаме. Начинът, по който живеем. Но кава винаги е същата."   Bula!

Була означава "здравей", но означава и "живот". Фиджи е място, което въздейства на сетивата ви. Тук е пищно, цветно и оживено. Едва ли някой ще ви позволи да пристигнете или да си тръгнете от някое място, без да ви изпее песен за добре дошли или за сбогом. Край пътищата е пълно с пасящи коне и деца в училищни униформи, които се разхождат или пътуват на автостоп, момчетата са с елегантни тесни поли, наречени сулус, а момичетата - с роклички без ръкави в ментово зелено или коралово. Местни продават плодове, корени от якона и риби на обикновени сергии. 

На частния остров Kokomo Private Island вече е съвсем друго..

Непринудено, луксозно и с внимание към всеки детайл, тук се чустваш като истински бохем. Проект на австралийския милиардер Ланг Уокър, Кокомо заема 140 акра от остров на юг от Вити Леву, наречен Якуве Леву, който се намира на 45 минути полет с хидроплан от международното летище на Фиджи в Нади. Докато се приближавахме, пилотът се спусна над аквамариновите плитчини на заобикалящия го Голям риф Астролаб, закръжи веднъж над зелена, бутилковидна земя с вили, накацали по дългите пясъчни плажове от двете страни на шията ѝ, и се спусна леко надолу.

Кокомо разполага с 21 вили и пет по-големи резиденции сред дивите джунгли на Фиджи: гъсти, шумящи, зелени редици от процъфтяващи палми, храсти и широколистни бананови растения, прекъсвани от живи бордови растения и бели цветове франджипани. Клиентите са предимно австралийци, често семейства. Има спа център и терасовидна органична ферма, както и плаваща платформа край главния плаж, където гостите могат да си поръчат напитки, доставяни с помощта на лодка с гребло. Голяма, открита, дървена и сламена сграда, известна скромно като The Beach Shack, служи за лоби и основен ресторант. Вторият ресторант, Walker d'Plank, е разположен над плитките води, патрулирани от черно-опашати рифови акули.

Тук можех да плувам в личния си басейн или да се спусна няколко крачки до плажа, минавайки под разцъфнало дърво, обсипано с черни пеперуди. Можех да се гмуркам с шнорхел или да изляза на лодка с водач от племето айтаукеи, за да видя отблизо проекта на Кокомо за възстановяване на коралите или, както направихме един следобед, да търся скатове-манта. С моторница преплувахме водата, потъмняла от облачното небе, и се насочихме към пречиствателната станция край съседен остров - място, където огромните същества се отбиват и позволяват на по-малките риби да изгризат паразитите от телата им. "Тук е твърде тихо - ми каза моя гид, като оглеждаше морето. Точно тогава водата около нас се взриви от сребристо вълнение - скумрия. "Ято от хиляди" - каза водачът ми усмихнат.

 Къде да отседнете във Фиджи?

По-голямата част от най-добрите места във Фиджи се намират край бреговете на двата основни острова - Вити Леву и Вануа Леву.

Нашите препоръки:

Kokomo Private Island – прекрасни вили на върха на хълма и къщички на брега на морето с изглед към девствените води на южния архипелаг Кадаву. Тук може да излизате всеки ден с шнорхел, за да се срещнете със скатове-манта, които курортът помага да бъдат защитени, да опитате пресни местни раци или печено махи-махи с продукти от био-фермата наблизо.

В южния край на Вити Леву вилите със сламени покриви на Nanuku Resort Fiji  се провират през дърветата на райски плаж. По-далеч от гмуркането и СПА процедурите, дейностите включват рафтинг през вулканични тунели и изследване на мангровите гори пеша или със сал (може да включва и традиционно ловене на раци).

Six Senses Fiji, на идеалния за сърф остров Малоло, западно от Вити Леву, където застрашените фиджийски игуани се разхождат сред сламените вили с частни басейни.

На същия остров се намира и хотел Likuliku Lagoon Resort, собственост на фамилия Whitton, която управлява и туристическа агенция Rosie Holidays – нашите партньори на Фиджи.
Likuliku Lagoon Resort е единствения курорт на Фиджи, който предлага настаняване и във вили над водата.

Другите ни фаворити са Vomo Resort Fiji и Tokoriki Island Resort.

Какво да правите във Фиджи?

На остров Вити Леву могъщата река Сигатока е една от най-дългите реки на Фиджи, а сафарито по река Сигатока разказва на гостите си за нейната история покрай изумрудени хълмове и местни села, докато екскурзоводите превеждат туристите през пищните вътрешности на Фиджи с гъсти гори и водопади.

Докоснете се до местния начин на живот

Всеки, който някога е излязъл извън пределите на хотела си, докато е във Фиджи, може да разкаже, че е приет много сърдечно от местните и с приветствени песни. Домовете им предоставят несравнима, автентична представа за истинския Фиджи - гостоприемен и цветен. На главния остров Вити Леву, живописната Навала предлага на своите гости завладяващ престой в традиционно село, докато крайбрежните домове на остров Уая приветстват посетители, желаещи да видят Yasawas от местна гледна точка (архипелаг от около 20 вулканични острова в западната част на Фиджи, с приблизителна площ от 135 км2).

Макар че е по-вероятно да хванете меке (оживено изпълнение, разкриващо древно знание) във вашия хотел, отколкото в някое местно село, има голям шанс да се почерпите с бавно приготвено лово (печна риба и/или месо, увити в бананови листа и след това покрити с камъни). Очаквайте пълни чинии със сочно месо и риба, много местни зеленчуци (маниока, таро, ямс) и палусами (телешко или зеленчуци в консерва, лук и кокосова сметана, увити в листа от таро).

Пробвайте игра на ръгби

Погледнете банкнотата от седем долара на Фиджи, издадена в чест на националния отбор на Фиджи по ръгби и ще видите колко отдадена е страната на спорта. Всяко късче трева се превръща в игрище за ръгби по залез и през уикенда. Посетете мач на Националния стадион Сува или пък се присъединете към енергични привърженици на селски мач.

Вълнуващите фестивали

Отвъд стените на резортите тази островна държава е особено жива със своите традиции, приказни фестивали и забавления. Зимата е сезонът, в който местните разпускат по време на фестивали.

Ходенето по огън е традиция, практикувана на остров Бека през цялата година. А когато температурите започват да се повишават през октомври, индусите и християните из цялата страна светват във фестивала на светлината - Дивали.

 Пазарувайте пресни продукти на пазара

През цялата година можете да опитвате от вкусовете на Фиджи из откритите пазари в страната. От най-големия – оживения общински пазар на Сува, до най-малките в закътаните села, пазарите са сърцето и душата на Фиджи, предлагайки на местните жители не само място за пазаруване, но и за сплотяване.

Когато се разхождате из тях, ще забележите продукти, поставени в подредени купчини, на които са изписани цените им за продажба заедно. Ако се опитате да закупите един домат например, продавачът може да Ви го даде безплатно. Купуването на едро е странност от културата на споделяне на Фиджи, тъй като плодовете и зеленчуците се занасят в къщи и се разменят между съседите.

 Шнорхелинг и гмуркане в подводна страна на чудесата

Едно от най-големите атракции на Фиджи е възможността за плуване и гмуркане с шнорхел в близост до огромни скатове, особено в зоната между островите Нануя Балаву и Дравака.

Има и подводни приключения, които със сигурност ще накарат плавниците и на най-смелите водолази да потръпнат с близки срещи с огромни водни бикове и тигрови акули в морския резерват Shark Reef.

Крилати жители на Фиджи

‘Garden Island’ намираща се на остров Тавеуни е известен в цял свят за наблюдение на птици. Приютявайки над 100 вида птици, третият по големина остров на Фиджи може да се похвали с първокласни места, включително и връх Des Voeux с височина 1195 м, където може да се наблюдава редкия, неуловим оранжев гълъб и малките Лампролия. Пътеката на тропическите гори Видава предлагат разходки с екскурзовод за наблюдение на птици, а мечтаното крайбрежие на Лавена, е място където могат да се видят новоизлюпени малки по върховете на дърветата. Отдалеченият остров Кадаву пък предлага и награда при наблюдението на птици - неговите тропически гори приютяват цял калейдоскоп от тропически птици, сред които и четири, които не се срещат никъде другаде по света.

Прилепите са единствените местни бозайници на Фиджи, а островите са дом на цели шест вида. След залез слънце можете да ги забележите да излизат от пещери или да шумолят по върховете на дърветата. Плодовите прилепи пък често захапват папая веднага щом плодовете узреят.

Круиз до неопитомени острови с лодка

Приключение само за безстрашни гмуркачи – различни екскурзии предлагат възможност за посещение на девствени места далеч от всяка човешка дейност. Повечето маршрути се изпълняват за пет, седем или десет дни, като цялото хранене и настаняване са включени в цената.

СПА процедури

СПА изживяването във Фиджи започва със сладката миризма на кокосово масло, наситено с венчелистчета от плюмерия.

Някои от най-добрите СПА центрове около Фиджи, включително и Yasawa Island Resort, предлагат незабравими СПА услуги под звука на разбиващи се вълни в стая на открито с изглед към плажа.

 Разходка сред диви пътеки

Въпреки че плажовете често получават вниманието на туристите, си струва непременно да вземете чифт туристически обувки, за да видите дивата страна на Фиджи. Острови като Тавеуни, Вануа Леву и Вити Леву са известни с местата за планински преходи и водопади, а преходите из островите Ясава и Маманука предлагат обзорен поглед на селския живот.

 Опитайте Кава - напитката на Фиджи

От официални събития до партита сред приятели, Кава е избора на Фиджи. Тя се прави от смлян на фин прах корен от пипер, смесен с вода. Обикновено се загребва от голяма дървена купа (таноа) и се сервира в чаша с кокосови черупки (bilo). Напитката е леко горчива, наподобява кална вода, но има успокояващ ефект, проявяващ се, когато устните започнат да изтръпват. Връзката, която се осъществява около таноа, е известна като таланоа, неразделна част от вземането на важни решения и общуването във Фиджи.

Когато Ви подадат чаша, пляскайте, преди да я вземете с две ръце. Изпийте течността наведнъж, ако можете, върнете я с двете ръце, пляскайте отново и кажете „Була!“ Повечето места за настаняване предлагат церемонии за Кава на гостите.

„Хванете“ вълна

Една от най-добрите дестинации за сърф в света - пътуването до Фиджи е мечта на сърфиста. Вълните варират от нежни, подходящи за начинаещи до извисяващи се над кораловите рифове.

Сигурно има и още, и още причини да посетите Фиджи, но всеки пътешественик трябва да ги открие по свой си начин и сподели.