+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Посещението на Куба определено трябва да бъде част от плановете ви за пътуване през 2023 г и 2024 г.

Известна със своите кристално чисти плажове, пури, легендарния си ром, страстните кубинки, салсата, с испанската колониална архитектура -  тази дестинация е преживяване, през което всеки трябва да премине.

Разположена е в западната част на Карибския басейн между Карибско море и Мексиканския залив, на юг от Флорида и Бахамите, на север от Ямайка и Каймановите острови, Куба има общи морски граници с Бахамските острови, Хаити, Хондурас, Ямайка, Мексико и Съединените щати.

Мнозинството кубинци са бели и повечето са християни. Кубинците са едни от най-дружелюбните и приветливи хора на планетата. Те разговарят с всекиго и са щедри с времето и парите си. Просто казано, хората са това, което прави тази страна специална.

За много пътешественици Куба е незабравимо и уникално преживяване. От всеки ъгъл посетителят е посрещнат от звуците на екзотични ритми като салса и румба, а аквамариненото море обгръща белите плажове с палми, разположени на целия остров. Чувствените и заразителни ритми на Куба са повлияли на музиканти от цял свят, пурите ѝ са легендарни, а екзотичните коктейли не са за изпускане. Куба, в която се смесват испански и африкански корени, е най-големият, най-малко комерсиализиран и най-вълнуващ остров в Карибския басейн.

Ромът е навсякъде тук, той е евтин и е неразделна част от някои от най-известните коктейли в страната - дайкири (ром, лайм, тръстикова захар), Куба либре (ром, кола и лайм), мохито (ром, газирана вода, мента, лайм) и специалният Хемингуей (ром, лайм, грейпфрут, мараскино).

Столицата Хавана, раят на открито Винялес и колониалният град Тринидад са най-популярните дестинации в Куба и сред туристите. Варадеро е известната курортна дестинация в Куба с прекрасни плажове. Плая Жирон и Плая Ларга са други чудесни плажове. Ако искате да посетите места, които много други туристи не посещават, разгледайте очарователния град Санкти Спиритус и остров Кайо Левиса.

Ето какво може да Ви предложи Куба:

Безкрайни плажове

Този карибски остров е добре известен със своите плажове с диамантен прах и тюркоазени води. Независимо дали желаете да се насладите на незабравимо гмуркане в най-големия морски резерват в Карибския басейн, или просто искате да плажувате и да се отпуснете в някое райско кътче, Куба е вашата дестинация.

Красиви колониални градове

Колониалните градове са една от най-големите причини да пътувате до Куба тази и следващата година. Повечето от тези добре запазени исторически центрове са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство. Посещавайки ги, не само ще се удивите от красотата им, но и ще ви помогнат да разберете завладяващата история на Куба. Някои от любимите ни колониални градове са Тринидад и Сиенфуегос. Ако посетите страната, определено трябва да помислите и да ги разгледате.

Ром и пури

Куба е добре известна със своите пури и ром и е едно от най-добрите места в света, където можете да опитате и двете. Спрете в Casa del Habano, ако сте пушач или просто искате да опитате някоя от легендарните пури на страната. Те разполагат с фантастичен избор на различни цени.

Приветливи хора

Без съмнение местните жители ще ви очароват. Кубинците са страстни, гостоприемни и това е едно от най-хубавите неща в тази страна. За да се насладите истински на този уникален остров, най-доброто нещо, което можете да направите, е да се смесите и да общувате с местните жители.


Хавана е столицата и най-големият град в Куба. Тук се намира главното пристанище на страната и центърът на търговските дейности в Куба. Освен ако не летите директно за Варадеро или Олгин, Хавана вероятно ще бъде първата ви спирка в Куба. Посещението на Хавана е задължително - от арт и културни събития до исторически паметници и квартали, тук отвсякъде ухае на ром, пури и салса..

Столицата на Куба удивлява с оживения си нощен живот и музикалната култура, която струи от всички булеварди на живота. Животът в Хавана е впечатляващ, тук са представени много музикални стилове и се живее в голямо оживление. Градът предлага широка гама от концерти на живо и импровизирани концерти, а по много улици и площади ще откриете страхотни местни артисти.

Хавана ще спечели място в сърцето ви с безбройните си измерения и възможности, които може да ви предложи. Разходете се по оживените ѝ цветни улици - от Ла Хабана Виеха (Стара Хавана) до Ведадо, изгубете се между вековната колониална и съвременна история. Срещнете се със старите земляци, които радват във всички кътчета на града със своите приказки, истории и puntos cubanos.

Какво да правите в Хавана?

Стара Хавана

Невъзможно е да си представим пътуване до Хавана, без да посетим Старата Хавана. Стара Хавана е един от най-спокойните и безопасни райони в цяла Латинска Америка. Освен това е обявен от ЮНЕСКО за обект на световното културно наследство. Най-добрият начин да я опознаете е да се разходите по улиците ѝ, да се изгубите в нейните алеи и да създадете маршрути със собствените си сетива. Прекарването на време във всеки район на този емблематичен квартал ще превърне пътуването ви във фантастично преживяване.

Националния театър на Куба - Gran Teatro de la Habana

Не пропускайте това архитектурното бижу в центъра на Хавана. Фасадата му се отличава с пищно великолепие и включва четири групи скулптори на Джузепе Морети, които символизират благотворителността, образованието, музиката и театъра.

Това е един от най-важните културни обекти в Хавана, открит през 1960 г. и отворен отново през 1979 г. след цялостна реставрация. Той популяризира танците, драмата и театъра за възрастни и деца, както и музиката и визуалните изкуства. Един от най-големите театри в града, Teatro Nacional, разполага с две големи концертни зали - Avellaneda (2500 места) и Covarrubias (800 места), както и с прочутото Café Cantante (240 места). Около сградата има градини с езерца, криволичещи пътеки и скулптури на кубински художници.

Разходка по Мaлекон

Малекон е 8-километрова еспланада, пътна артерия и морска стена, която се простира покрай брега на Хавана -  от устието на пристанището Хавана в Стара Хавана, през кварталите Центро Хавана и Ведадо и завършва при устието на река Алмендарес.

Малекон е една от най-известните алеи в света. По тази дълга алея с изглед към морето се събират двойки, приятели и кубински семейства. Това е романтично място за влюбени, както и място за художници и музиканти, които искат да усетят духа на кубинската история.

Къде да отседнете в Хавана?

Gran Hotel Manzana La Habana

Royalton Paseo Del Prado

Iberostar Paseo Del Prado

Melia Habana

 

Сиенфуегос

Сиенфуегос е град на Баия де Сиенфуегос, залив на южното крайбрежие на Куба. Известен е със своите сгради от колониалната епоха. На централния площад, наречен Parque José Martí, се намира театърът Tomás Terry с мозайки от златни листа и фрески на тавана. Провинциалният музей изследва колониалната история на града. Арко де Триунфо е посветен на кубинската независимост. Фериботи прекосяват залива до Кастильо де Ягуа - крепост от XVIII в.

Сиенфуегос е известен като "Перлата на Южна Куба" и това не е изненада, тъй като този малък град е успял да съблазни пътешественици от цял свят. Пътешествениците идват, за да видят елегантната смесица от култивиран френски дух и приветлив карибски стил. В самия залив можете да прочетете табела с надпис "Градът, който харесвам най-много", цитираща думите на известния певец Бени Море.

Сиенфуегос е отворен към морето и е разположен точно на най-големия естествен залив в Куба. Целият град се радва на завидна крайбрежна среда, която заедно със спокойствието, което може да се открие в обновените му улици, лишени от тълпи туристи, са някои от ключовите фактори, които през 2005 г. са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство.

Във всеки крайбрежен град в Куба има Малекон - крайбрежна улица, където хората могат да се разхождат в късния следобед, когато дневната жега е заменена от приятния морски бриз. Малеконът на Сиенфуегос е добро място, където можете да видите местни жители да се разхождат и понякога дори да спортуват в края на деня или на път за Пунта Горда.

 

Тринидад

Тринидад е град в централната част на Куба, известен с колониалния си стар град и калдъръмените си улици. Главният му площад в необароков стил, Plaza Mayor, е заобиколен от величествени колониални сгради. Музеят Romántico, разположен в реставрираното имение Palacio Brunet, и Музеят на колониалната архитектура показват реликви от епохата на производството на захар в града. Iglesia de la Santísima е катедрала от XIX в. със сводест таван и резбовани олтари.

Тринидад е един от най-красивите и автентични колониални градове в Куба. Обявен е за световно културно наследство от ЮНЕСКО през 1988 г. Днес той се счита за град-музей с великолепно колониално архитектурно наследство от XVIII и XIX в. Особено тесните му калдъръмени улички, красиво реставрираните сгради, величествените църкви и фантастичните дворове, които му придават онази типична колониална атмосфера.

Разхождайки се по улиците му, ще усетите автентичния кубински дух. Ще се върнете назад във времето, когато улиците не са били толкова претъпкани с коли и животът е бил много по-спокоен. Оставете очарованието на този град да премине през тялото ви.

Какво да правите в Тринидад?

Разгледайте красотата на площад Санта Ана

Руините на църквата Plaza de Santa Ana са реликва от испанското минало на Куба. Рушащите се стени на църквата в средата на малкия площад улавят прекрасно светлината на късния следобед.

Посетете някои от местните барове в покрайнините на малкия площад, за да се потопите истински в сцената на Тринидад. С невзрачни ресторанти, пълни с шумни местни жители, той изглежда като един от последните девствени площади на Тринидад.

Открийте истинската Куба в задните улички

Тринидад е популярна туристическа дестинация по основателна причина. Колоритната колониална архитектура и рустикалните калдъръмени улички са пълни с атмосфера и история. Но си струва да избягате от основните туристически площади и да се впуснете в задните улици.

Тук можете да намерите бъбриви местни жители, погълнати от важни игри на домино, които седят на улицата. Ръждясали кубински автомобили, доставени от СССР, за които се грижат търпеливи собственици, и деца, които ритат наоколо и правят пакости. Разглеждането далеч от основните туристически площади е приятно и релаксиращо занимание в Тринидад.

Най-добрите улици за изследване са Calle Amargura до Plaza de Las Cruces. Разходете се по нея и открийте местния живот, който се развива в кубинския Тринидад.

Танцувайте през нощта в Casa de la Musica

В непосредствена близост до площад Plaza Mayor, Casa de la Música е мястото за забавления на открито, което се възползва от забележително широко стълбище. Вечерното салса шоу привлича смесица от туристи и местни жители, желаещи да потанцуват на едно от класическите места в Куба.

Това е едно от най-забавните неща за правене в Тринидад с групи, танцуващи различни жанрове, чиято цел е да вдигнат хората на крака. По стълбището има няколко различни зони, включително бар и ресторант, както и няколко места за танци. Въпреки че през деня можете да се разхождате наоколо, през нощта секциите са оградени и за влизането в тях се изисква малка такса.

Пийте местния известен коктейл La Canchachara!

Къде да отседнете в Тринидад?

Mystique La Popa

Iberostar Trinidad

 

Варадеро

Дължината му е 30 км, от които 22 км са плажове. Варадеро е една от най-разпознаваемите дестинации в Куба, най-вече заради невероятния си плаж с фин пясък и топлите, кристално чисти води, които го правят един от най-добрите плажове в света. Най-известният плаж е Плая де Варадеро, известен още като Плая Азул, който е дълъг 20 км.

Разбира се, ако сте любители на гмуркането или шнорхелинга, не можете да пропуснете чудесата, които притежава този плаж, а именно неговите коралови рифове или екзотични цветни риби.

Къде да отседнете във Варадеро?

Melia Las Americas Varadero

Iberostar Selection Varadero

Royalton Hicacos Adults Only

 

Ако вече сте взели решение да пътувате до Куба, разгледайте нашите оферти тук, за да намерите добри идеи за вашата почивка.