+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Индонезийският архипелаг е съвкупност от острови, които крият несметни съкровища в разнообразието си от култури, пейзажи и градове. С повече от 17 000 острова под своя юрисдикция Индонезия предлага приключения и атракции за всеки - от разглеждане на древни храмове и походи до активни вулкани, до гмуркане в почти недокоснати води.

Можете да се разхождате по оживените улици на Джакарта или да се върнете назад във времето с посещение на отдалечените села на Тана Тораджа, да се отдадете на блаженството на Бали или да се изправите лице в лице с избухливия Анак Кракатау.

Каквото и да изберете, преживяването със сигурност ще бъде изпълнено със страхопочитание и признателност към една толкова богата на история и природни красоти страна като Индонезия. Вижте кое не трябва да пропускате докато сте в Индонезия:

 

Джакарта

Оживената столица на Индонезия е в ярък контраст с известните плажове, тучните оризови полета и сърдитите вулкани в страната. Тук туристите могат да открият космополитната страна на тази иначе много близка до корените и традициите си дестинация.

В града се намират повече от 170 търговски центъра, всеки от които прелива от магазини, ресторанти от висок клас и кина.

Други забележителности на Джакарта включват редица интересни музеи. Сравнително новият музей МАКАН представя повече от 800 произведения на съвременното изкуство. Националният музей на Индонезия има изключително богата колекция от над 70 000  археологически и етноложки артефакти, както и оживения Музеят Layang-Layang е посветен на изкуството на изработката на хвърчила. Колекцията му включва повече от 600 хвърчила.

Не пропускайте да посетите и Кота, Стария град на Джакарта, за да видите как е изглеждал този град през XVII в.

Флорес

Между островите Комодо и Лембата се намира едно от най-красивите места в цяла Индонезия: Флорес. Островът е изпълнен с девствени райони с пищна тропическа природа. Най-известната забележителност на Флорес е вулканът Келимуту. Той е познат най-вече с трите си езера, всяко от които се отличава с характерен цвят, който се променя в зависимост от киселинността на водата. Но местните индонезийците, живеещи на остров Флорес, вярват, че душите на техните предци живеят в тези езера, а мистериозните промени в цвета показват, че са ядосани на нещо. Водата в езерата е тюркоазена, синя, зелена, червена и дори черна.

Можете също така да посетите мегалити от каменната епоха в село Бена и да видите традиционни конусовидни къщи, известни като Мбару Нианг, в Уае Ребо.

Орангутаните от Борнео

Никое пътуване до Индонезия не би било пълно, ако не видите орангутани, а Борнео е чудесно място за посещение на тези красиви и застрашен вид човекоподобни маймуни.

Въпреки че орангутаните все още живеят в дивата природа, няколко резервата полагат усилия за спасяването им като вид и увеличаване на популациите им. Изсичането на горите за разширяване на обработваемите земи нарушава естествената им среда. Националният парк Танджунг Путинг в Калимантан, индонезийската част на Борнео, е дом на една от най-големите популации орангутани в света, както и на други примати, птици и влечуги.

Ако не успеете да стигнете до Борнео, можете да видите орангутани и в Центъра за орангутани "Бохорок" в Букит Лоуанг, туристическо селище в джунглата на Суматра.

Национален парк Комодо

Кой не е мечтал да види дракон поне веднъж в живота си? Комодските варани или както са известни още и като дракони в Индонезия не са митични създания, но са свирепи и смъртоносни животни.

Националният парк Комодо, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, обхваща три основни острова и няколко по-малки, както и заобикалящите ги морски райони. Водите край тези острови са едни от най-богатите и разнообразни в света.

Комодските варани са звездите на шоуто при всяко посещение в парка, но посетителите могат също така да се разхождат, да се гмуркат с шнорхел, да карат кану или да посещават малките села на островите. Друга забележителност е Розовият плаж на остров Комодо. Този участък с розов пясък е един от най-добрите плажове в Индонезия.

Посетителите трябва да пристигнат с лодка до островите, като се заплаща входна такса плюс допълнителни разходи за транспорт, екскурзоводски услуги и други дейности.

Раджа Ампат

На фона на тюркоазеносините води се разкрива една от най-впечатляващите гледки в Индонезия – множество конусовидни острови с буйна растителност. Архипелагът от над 1500 малки острови и заливи формират този тропически рай. Но красотата му се простира и под повърхността на океана.  Разположен в сърцето на коралов риф, Раджа Ампат (Raja Ampat) притежава най-богатите екосистеми от коралови рифове в света. В топлите и чисти води живеят повече от 1500 вида риби, 537 вида корали и още много морски обитатели. Известен е още като „Сърцето на кораловия триъгълник“. Именно от това място произхождат повечето видове корали на планетата, чийто хайвер океанските течения разнасят по целия Пасифик, създавайки нови коралови популации в подходящите условия на тропическите води. Твърди се, че около  75% от видовете корали на планетата произлиза именно от рифа Раджа Ампат. Това го прави много популярен район за гмуркане в Индонезия. 

Тана Тораджа

Посещението на Тана Тораджа в провинция Южно Сулавеси не само ще ви накара да се почувствате сякаш сте се върнали далеч назад във времето, но и ще ви даде възможност да се запознаете с богатството и разнообразието на дългогодишните културни традиции на Индонезия.

Архитектурният стил на Тонгконан, къщите с форма на лодка привличат вниманието веднага. Но хората са това, което прави това кътче от природния рай толкова специално. Според многото пътешественици посетили това уникално място това са най-приятелски настроените и гостоприемни хора, които можете да се надявате да срещнете по време на пътуване.

Отношението на народа на Тораджа към смъртта е изпълнено с почит и интересни обичаи. Погребенията са сложни церемонии, включващи много храна и традиционни танци. За тораджите погребението е най-важното събитие в живота им. Мъртвите се погребват в гробове, изградени в околните пещери.  Особено интересен и фрапиращ е фестивалът Мапепе, който се провежда веднъж на три години. В превод името му означава „Церемония за почистване на мъртвите“. Починалите се изваждат от гробовете, почистват се и се обличат в нови дрехи. Това е възможно, тъй като при погребението им те са обвити в слоеве плат и на практика се мумифицират. Според местните вярвания смъртта не е краят на живота, а само един от етапите му.

Някои от най-интересните неща, които можете да правите в района, включват посещение на селата наоколо и общуване с местните жители. Или да направите преходи из прословутата буйна и девствена природа.

Боробудур

Този древен храм е една от най-известните и значими в културно отношение забележителности в Индонезия. Боробудур е построен през VIII в. и е изграден във формата на традиционна будистка мандала. Той е един от главните обекти на световното културно наследство на ЮНЕСКО и се смята за един от най-великите будистки обекти в света.

Масивният храм е бил забравен в продължение на векове, когато се смята, че голяма част от населението се е преместило в Източна Ява поради изригването на вулкани. Но той е преоткрит през XIX в. и днес е една от основните забележителности в Ява.

Посетете го при изгрев слънце, за да се изкачите до храма с факли и да изпитате спиращо дъха преживяване, когато комплексът се окъпе в слънчева светлина. Боробудур се намира близо до Джокякарта, стар явански град, известен с богатите си културно историческо наследство.

Островите Гили

Островите Гили са основна забележителност в Ломбок, чиято популярност сред туристите се е увеличила през годините. Тези живописни острови предлагат плажове, които по своята красота съперничат на тези в Бали. Много възможности за гмуркане и дори шнорхелинг в резерват за костенурки.

Ако обичате костенурките и искате да видите още, можете да посетите мястото, където всяка година се излюпват стотици от тези същества.

Карането на каяк също е популярно в Гили. А ако търсите уединение и възстановяване на връзката с ума и тялото си, ще намерите няколко възможности за уроци по йога. Островите Гили предлагат малко по-спокойна, алтернатива на популярния Бали.

Свещена гора на маймуните, Убуд

Убуд е културното сърце на Бали и именно тук се намира светилището Свещената гора на маймуните на Padangtegal. Тук туристите не са в зоопарк, а на гости на едни умни, хитри и игриви домакини – дългоопашатите макаци, вид маймуни, които се срещат често в цяла Югоизточна Азия. На това спокойно място може да усетите древното величие на острова.

В светилището се намират и три балийски хиндуистки храма, които датират от 1350 г. Докато се разхождате из гората, избягвайте да показвате храна или да държите предмети (като чадъри и бутилки с вода), които могат да привлекат вниманието на маймуните. Те могат да се опитат да откраднат всичко, което носите!

Гората се намира в близост до Падангтегал, малко село, което от години привлича най-различни художници, а храмът, изкуството и зашеметяващият природен фон правят посещението на гората и селото задължително за посещение в Бали.

 Планината Бромо

Индонезия се намира на Огнения пръстен - район с едни от най-активните вулкани в света. Много от вулканите в страната, като например планината Мерапи, са известни с бурните си изригвания и зашеметяващата си, но опасна красота.

Планината Бромо е сред най-известните, най-вече благодарение на невероятните гледки, които се откриват от нея.  Особено красива е вулканската калдера при изгрев слънце. Върхът на Бромо е бил откъснат при изригване и все още може да се види бял дим, излизащ от планината. Ако решите да снимате изгрева над кратера, задължително си вземете шапка и връхна дреха, защото температурите сутрин са близки до 0°C. Ако нямате страх и имате желание може да направите поход до върха на вулкана и да надникнете в котела, да чуете тътена от клокочещото му гърло. Задължително си вземете маска, защото меката вулканична пепеп ще ви остави без въздух .

Вулканът е част от националния парк Бромо Тенгер Семеру, който включва и планината Семеру, най-високият връх в Ява. Паркът е дом на народа тенгер - изолирана етническа група, която води началото си от древната империя Маджапахит.

Остров Калимантан (Борнео)

О-в Борнео е третият по големина остров в света. На индонезийски го наричат Калимантан. „Борнео“ се използва предимно в западния свят, но рядко на острова. Територията му е поделена между Индонезия и Малайзия.

Малко са местата, които предлагат такова диво и уникално приключение като Борнео. Това е едно от местата на Земята с най-голямо био-разнообразие. Известен е със своите гъсти тропически гори, богати природни ресурси и екзотични флора и фауна. Калимантан е дом на орангутани, екзотични птици, суматрански носорози (най-малкият в света, критично застрашен вид), слонове-пигмеи и редица други обитатели.

В Калимантан, в индонезийски Борнео, можете да пътувате по река Капуас, най-дългата в Индонезия. Да посетите селата на местното население Даяк. Да наблюдавате чуждото влияние от Китай, Малайзия и дори от Европа в пристанищата и градовете по пътя.

Можете също така да се отправите на поход в тропическата гора, за да видите с очите си някои от известните диви животни на Борнео. Националният парк Букит Бака-Букит Рая (Bukit Baka-Bukit Raya National Park) е защитена зона в Западен Калимантан, която включва две от най-високите планини в Борнео и която е дом на много диви животни, сред  които орангутан, борнейски димен леопард (известен още като облачен леопард или леопард на Диар), бавно лори (вид нощни примати с големи магнетични очи), малайска слънчева мечка и много други видове.

Езерото Тоба.

Още едно от природните чудеса на Индонезия - езерото Тоба е едновременно воден басейн и супервулкан. Езерото се намира в кратер. Образувало се е преди 69 000 - 77 000 години и се смята, че е резултат от катастрофално изригване.

Площта на езерото е 1145 кв. км, а дълбочината му е 450 метра. Тук все още редовно се регистрира вулканична дейност, която е изтласкала някои острови над повърхността на водата.

Езерото Тоба е образец на красотата и могъщите сили, които има нашата  планета. Тук можете да плувате, да карате водни ски, кану или да ловите риба. Можете да се отдадете на разходки из околността пеша или с велосипед.

Планината Кракатау

Изригването на най-известния индонезийски вулкан Кракатау през 1883 г. със сигурност е най-голямото в историята. То оказва сериозно въздействие върху климатичните условия в целия свят и взема много човешки животи в близките Ява и Суматра. Anak Krakatau или "Детето на Кракатау", е най-младият от островите, образувани от изригването през 1883 г., и се появява над повърхността през 1930 г.

Този млад и нестабилен вулкан продължава да се издига все по-високо от морето и да има  силни разрушителни изригвания. Анак Кракатау още бълва дим и огън. Туристите могат да посетят детето на Кракатау, за да си припомнят за страховитата, невидима сила точно под повърхността на Земята, която се усеща на всяка крачка в Индонезия.

Гунунг Ринджани

Още един известен индонезийски вулкани е Гунунг Ринджани, на остров Ломбок. Самият вулкан Ринджани не е свидетел на изригванията и активността на някои от другите му събратя в региона, но се смята, че изригването му, което е образувало калдерата в края на 13 век, е било едно от най-мощните в човешката история. В калдерата на Ринджани има езеро, голямо около 52 кв. км, се намира връх Бару, друг активен вулкан. Езерото улавя горещата лава в грандиозен дисплей на пара, предотвратявайки лавата да залее близките села.

В Националния парк Ринджани можете да видите редки животни -  дългоопашати макаци, Голямо серногръдото какаду и други екзотични видове и ендемитни видове. Предлагат се преходи с екскурзовод, а в парка можете да лагерувате през нощта.

Управата на парка предупреждава, че преходите са тежки, така че ако планирате да изкачвате планината, трябва да сте в добро физическо здраве и да сте подготвени с подходяща екипировка.

Pura Tanah Lot

Това е един от най-популярните и снимани храмове в Бали. Построен е върху скалист нос, разяден от морето. С времето първоначалната скала е започнала да се разрушава под въздействието на атмосферните условия, така че сега повече от половината от нея е изкуствена. Пура Танах Лот привлича множество хора, особено по залез слънце (в Бали слънцето залязва около 5 следобед).

Този храмов комплекс се намира на южния бряг на село Берабан и можете да се разходите до храма само при отлив. След като слънцето залезе, разгледайте сергиите на пазара Танах Лот, за да си купите уникални балийски сувенири.

Острови Банда

Бали и Ломбок не случайно са доказани и познати места за почивка. По-малко известните острови Банда имат свое собствено очарование като място за бягство извън утъпканите пътеки. Това струпване на 10 малки острова се намира на ръба на море Банда, чиято дълбочина достига над 6500 метра.

Банда отдавна е в полезрението на онези, които се занимават с търговия с подправки, благодарение на богатия си на индийско орехче земи. Наричани "най-добре пазената тайна на Източна Индонезия", Бандите крият неподозирани тръпки и емоции за гмуркачите и най-вече за моряците.

Девствените места за гмуркане предлагат възможност да се видят акули, морски костенурки, китове, ендемичната риба скорпион от Амбон, омари и множество други същества.

Можете сами да резервирате места за настаняване и екскурзии или да изберете лодка с екипаж, която да ви отведе на много чудесни места за гмуркане около островите.

Оризовите полета Jatiluwih, Бали

Плажовете може би са първото нещо, което ви идва наум, когато си помислите за Бали, но зелените оризови полета са на второ място. Терасите на оризовите полета Джатилувих са толкова тучни и изпълнени с живителна енергия, че са обявени за Културен ландшафт на ЮНЕСКО като част от системата Субак в Бали.

Грижливо обработените и напоявани полета са свидетелство за богатството на природните ресурси на Бали, както и за внимателно усъвършенстваните умения на местните фермери. Никое посещение на Бали не е пълно, без да видите тези плодородни земи.

Плажовете на Бали

Бали е безспорно най-популярното място за почивка в Индонезия.  Островът е разположен на 8 градуса южно от екватора и  разполага с редица културни забележителности и атракции, заради които посещението тук си заслужава.

Но за много хора остров Бали е свързан с красивите си плажове. Ако търсите почивка на плажа, може да се отправите към някой от луксозните плажни курорти на Бали и да прекарате известно време, наслаждавайки се на слънцето.

Всеки, който пътува до Бали, има предвид топлия пясък и синята вода и островът няма да го разочарова. Кута е най-известният плаж и е чудесен за тези, които обичат да съчетават слънце, сърф и социални контакти. Заради популярността му тук няма да  ви липсват ресторанти и забавления.

Ако търсите нещо по-спокойно и по-малко претъпкано, Нуса Дуа също е красива, но привлича по-малко туристи. Санур е мястото, където можете да се насладите на малко повече културни забележителности, както и на чудесни водни спортове.

 

Планирайте го.

Забавлявайте се.

Незабравими пътувания.


[email protected]