+359 2 465 0565;   +359 890 343 459

[email protected]

Вход в b2b

Земя на мистерии и легенди - Фарьорските острови са малък архипелаг и островна държава, разположена в северната част на Атлантическия океан. Със своите високи скали и зелени склонове, безкрайни езера и стръмни планински склонове, тези отдалечени острови изглеждат като земя на гиганти. Те ни напомнят за малкото място, което заемаме в света.

Tова място не прилича на никое друго по света!

Фарьорските острови се състоят от 18 по-големи острова и повече от 750 малки островчета, разположени по средата на пътя между Норвегия и Исландия. Островите са под суверенитета на Дания, въпреки че имат собствено правителство и парламент. Самоуправлението на Фарьорските острови е предоставено през 1948 г., въпреки че Дания все още запазва контрола върху отбраната и външните работи. С население от малко над 50 000 души островите са едно от най-слабо населените места в Европа. По-голямата част от населението е съсредоточено на главния остров Стримой, а много хора живеят в и около Торсхавн, столицата на Фарьорските острови. Островитяните са потомци на викингите, а фарьорският език е тясно свързан с исландския и старонорвежкия.

Въпреки малкия си размер Фарьорските острови имат богата история и култура. Te са дом на сърдечни и решителни хора, които са се възползвали максимално от своята отдалечена и сурова природа. Живеейки от земята и морето, фарьорците ценят традициите си на една сплотена общност. Това се отразява в ежедневието им. Малкото население се компенсира от популацията на овце. Всъщност на островите има около 80 000 овце, които играят съществена роля в начина на живот и икономиката на Фарьорските острови. Овцете са добре приспособени към суровите условия на островите и се отглеждат за месо, мляко и вълна. Те са изключително пъргави, могат с лекота да се изкачват по стръмни скали, да се движат по тесни пътеки и също така се срещнат на свобода из островите.

Кога да ги посетим?

Фарьорските острови са известни с непредсказуемото си време. В един момент може да е слънчево, а в следващия - да вали проливен дъжд. Много от сутрините на Фарьорските острови започват в гъста мъгла, а после грейва слънце и така почти целия ден, но завършват с дъждовна вечер. Като цяло климатът е мек, с прохладно лято и мека зима.

През зимата не е необичайно да има силни ветрове и проливни дъждове, последвани от период на затишие. Климатът през зимата прави посещението на Фарьорските острови трудно осъществимо, но възможността да се види Северното сияние може да привлече някои авантюристично настроени пътешественици.

Времето през пролетта обикновено е по-меко, с приятни температури и по-дълги дни. Въпреки това през март снегът все още е доста често срещан и макар че с настъпването на пролетта вероятността за сняг намалява, не е необичайно да завали сняг през април.

Летните месеци, от средата на май до септември, са най-популярното време за посещение на Фарьорските острови. Тогава времето обикновено е най-добро, като максималните температури варират между 15-21 градуса по Целзий. Това са и най-сухите месеци на Фарьорските острови. Лятото също така предлага предимството на много много дневна светлина!  В средата на юни, слънцето никога не залязва напълно, което ви позволява да видите повече и да правите още много неща по време на престоя си на Фарьорските острови.

Есента обикновено е с най-стабилно време, с приятни температури и случайни дъждове. Тя е и много живописна, с ярките си цветове, които покриват тревистите склонове.

Според нас късното лято/ранната есен, месеците август и септември, са едни от най-добрите за посещение на Фарьорските острови, тъй като предлагат възможност за слънчеви дни и звездни нощи.

 

Как да стигнем до Фарьорските острови?

Както се досещате до тях може да стигнете по въздух или по море.

  • Със самолет: Има 3 авиокомпании, които летят до Фарьорските острови: Atlantic Airways, Scandinavian Airlines и Widerøe AS. Можете да летите без междинно кацане до Фарьорските острови от различни европейски и скандинавски страни, като Копенхаген (Дания), Париж (Франция), Рейкявик (Исландия), Единбург (Шотландия), Осло (Норвегия) и Берген (Норвегия). Има и сезонни полети от места като Барселона, Канарските острови и Майорка. Полетите са с продължителност от 1 до 3 часа. Полетите на авиокомпания Atlantic Airways са най-чести и предлагат най-добри връзки с редица градове в Европа.
  • С ферибот: С ферибот от Дания и Исландия може да се пътува с фарьорската компания Smyril Line. Пътуването с ферибот отнема между 24 и 36 часа, но пък може да се насладите на по-бавен и живописен начин на пътуване до Фарьорските острови. На борда на ферибота има каюти, както и множество удобства, включително ресторанти, магазини, кина и дори джакузи на покрива! Тези, които идват от Европа, имат възможност да вземат със себе си автомобил или кемпер, което още повече улеснява придвижването из Фарьорските острови.

 

Как да се придвижвате из Фарьорските острови?

Няма по-добър начин за опознаване на Фарьорските острови от този с автомобил. Островите са свързани с отлична инфраструктура от пътища, мостове и подводни тунели. Дори смятаме, че шофирането из Фарьорските острови е атракция само по себе си! Пътищата се вият през планини, покрай бреговата линия, покрай водопади и през тунели, издълбани в скалите. Има много места, където да спрете и да се насладите на гледките, или дори да се разходите пеша. И тъй като по пътя има много малко автомобили, можете наистина да се насладите на пътуването.

Ако сте привърженик на Еко-съобразния начин на живот Ви препоръчваме пътуване с електрически автомобил. Фарьорските острови са идеална дестинация за опознаване с помощта на електрически автомобил. Може да наемете такъв от някоя компания, която предлага с взимане от летището. Цените на наема варират около 100 евро на ден. Зареждането на автомобила е лесно! Като се има предвид колко малки са Фарьорските острови, пътуването с електрически автомобил позволява да обикаляте дни наред, без да се налага да зареждате. Въпреки отдалечеността си, Фарьорските острови стават все по-популярна дестинация за пътуване и през последните години броят на посетителите на островите се е увеличил почти двойно.

 

Какво да правите и къде да отидете на Фарьорските острови

Остров Стреймой

Това е най-големият и най-населеният остров на Фарьорските острови. Той съставлява 24 % от общата площ на Фарьорските острови и е дом на 50 % от фарьорското население. На острова се намира столицата Торсхавн, както и редица по-малки селища, пръснати по периметъра на островите. Благодарение на добре изградената пътна мрежа до всички села на Стримой и други забележителности на островите може лесно да се стигне с кола.

 

Посещение на Торсхавн

Торсхавн е столицата на Фарьорските острови и дом на около две трети от населението на островите.Този очарователен град е разположен на остров Стримой и е чудесна база за опознаване на архипелага на Фарьорските острови.

Докато сте в Торсхавн, прекарайте няколко часа в обиколка на стария град. Задължително посетете някои от историческите забележителности на града, включително Тинганес - мястото, където се намира сградата на парламента; кабинетът на министър-председателя и мястото на ежегодното събиране на местните викингски вождове, набор от невзрачни постройки с покриви покрити с трева; Скансин - крепостта, служила за щаб на британския кралски флот по време на Втората световна война.

Ако търсите сувенири за вкъщи, Торсхавн е също така чудесно място за пазаруване на местни дрехи, както и на произведения на изкуството и занаятите. Има няколко магазина, в които се продават традиционни фарьорски плетива, включително Ullvøruhúsið и Guðrun & Guðrun, както и по-модерни артикули като бижута и керамика.

В покрайнините на града се намира водопадът Свартафос. Макар че не е най-впечатляващият водопад на Фарьорските острови, той е прекрасно малко място, заобиколено от цветя, треви, традиционни къщи и, разбира се, овце.

Музеят на оръжието Listasavn Føroya е друго място, което си заслужава да посетите, за да се запознаете с културата на Фарьорските острови. В него има картини, художествени инсталации и други уникални експонати. Архитектурата на сградата е уникална сама по себе си. На място има прекрасно кафене, където можете да обядвате или да пиете следобеден чай.

За една приятна еднодневна екскурзия се качете на ферибот до остров Нолсой, където можете да се насладите на чудесни пешеходни преходи и да наблюдавате буревестници, които гнездят тук от началото на май до август. Нолсой е много спокойно и тихо място.

 

Посещение на селището Киркюбур

Киркюбур е разположен само на 15 км от град Торсхавн. То е очарователно и отдалечено селце, в което се намира най-значимият исторически обект на острова.

Руините на старата църква са всичко, което е останало в това малко селце, което някога е било културен и епископски център за всички Фарьорски острови. Днес можете да видите 3 основни елемента: 900-годишната ферма/музей Ройкстован, енорийската църква Олавскиркя, построена през 111 г. и средновековната катедрала Магнус, построена през 1300 г. Пътят до Киркюбур е част от приключението. Можете да наемете електрически велосипеди от магазин за велосипеди в Торсхавн и да изминете пътя до там с колела. Ще имате възможност да се насладите на гледките от красивите къщи с керемидени покриви и на стотиците овце, които пасат край пътя. Пътуването минава през град Велбастадур. Участъкът между Велбастадур и Киркюбур е много живописен. Той се вие по бреговата линия, водеща до този важен исторически обект в селото. Ако обичате предизвикателствата може да отидете пеша до Киркюбур по исторически маршрут чак от Торсхавн.

 

Сърфиране в Тьорнувик (Tjørnuvík)

Викингските гробове, открити в източната част на долината, показват, че Тьорнувик е едно от най-старите селища на Фарьорските острови. Сънливото селце, разположено на северния край на остров Стримой, е обърнато към открития океан и предлага величествена гледка към известните скали Великан и Вещица. Според местната легенда Великанът и Вещицата се опитали да завлекат Фарьорските острови към Исландия. Те са важна част от местния фолклор.

Освен с гледките, Тьорнувик е известен и като чудесно място за каране на сърф на Фарьорските острови. Сърфирането в северната част на Атлантическия океан може да бъде както вълнуващо, така и изключително опасно, затова е препоръчително само за опитни сърфисти. Местен екип от опитни сърфисти предлага сърф турове с водач точно тук, в Tjørnuvík.

 

Саксун

Има популярен туристически маршрут от село Тьорнувик до местното селище Саксун. Пътеката е 6,5 км в двете посоки и има 500 м денивелация.

 

Почувствайте силата на водопада Fossa

Водопадът Фоса, разположен само на около час път северно от Торсхавн, в източната част на остров Стримой, е най-високият водопад на Фарьорските острови. Височината на водопада е 140 метра, а тъмната базалтова стена представлява поразителен контраст с бялата вода, която се стича на каскада под него. Водопадът Фоса е особено впечатляващ в дъждовни дни, когато дебитът му се увеличава. Можете да паркирате близо до водопада и да се изкачите почти до основата му, за да усетите водните пръски по лицето си и истинската сила на тази красива гледка.

 

Наблюдение на птици в морските скали на Vestmanna

Едно от най-популярните неща за правене на Фарьорските острови е скрито в западната част на остров Стримой. Село Вестмана служи като отправна точка за обиколката на морските скали Вестмана. Разходка с лодка до пещерите и вертикалните морски скали, високи над 600 мт, позволява наблюдение на местата, където всяко лято гнездят птици като пуфини (тъпоклюни кайри), гмурци, фулмари (полярни буревестници) и китоподобни.

Екскурзиите с лодка до морските скали се провеждат само през лятото (май-август), когато активността на птиците при гнездене е най-висока.

 

Каране на каяк в Лейнар

Малкото селце Лейнар, разположено на западния бряг на Стримой, е очарователно плажно градче, което е любимо на местните жители и посетителите през лятото. Водата тук остава студена през цялата година, но това не пречи на местните жители да се къпят в чистите води.

Чудесен начин да разгледате отвесните скали и пещерите по брега е с каяк.

 

Насладете се на гледката на водопада Týggjará

Týggjará е друг впечатляващ водопад в източната част на остров Стреймой. Разположен е в непосредствена близост до пътя и е лесна атракция за шофиране. Можете да спрете на паркинга до водопада и да се разходите до основата му, за да го разгледате отблизо. Водопадът се влива във фиорда Калдбаксфьошур.

 

Гледайте залеза в Сорнфели

Намиращият се на 725 м надморска височина Сорнфели е друг популярен връх на остров Стримой. Двата му бели купола могат да се разпознаят отдалеч. Пътуването до върха не е толкова предизвикателно, колкото изглежда. Можете да стигнете с кола до върха на планината по тесен път. От платото на върха се открива невероятна гледка към околността, а в ясен ден е чудесно място за наблюдение на залеза.

 

Хапнете в ROKS

Има много ресторанти, които да посетите, докато сте в Торсхавн (ще споменем за тях по-нататък в тази статия), но ROKS е толкова уникален, че заслужава отделно внимание!

Непринудената и семпла обстановка в ресторанта, отличен със звезда на Мишлен, поставя акцент върху уникалните фарьорски продукти и истински местните вкусове. Менюто е фиксирано с 5 или 7 ястия, които се променят сезонно в зависимост от наличните продукти на островите.

Ще останете очаровани от креативността и вкусовете на ястията. Кожите от треска, бузите от морска риба и пържената моруна оставят трайно впечатление. Ресторантът предлага страхотна селекция от вина и идеална обстановка за романтична или празнична вечер.

 

Остров Ейстурой

Ейстурой е вторият от двата най-населени острова във Фарьорските острови и предлага редица интересни неща за запълване на свободното време. На него се намират най-високата планина на островите, древни викингски селища и очарователните села Гьогв и Фунингюр.

 

Поход до върха на Slættaratindur

Пешеходният туризъм е едно от най-популярните занимания на Фарьорските острови, така че независимо от нивото ви на физическа подготовка, ви препоръчваме да се отправите по туристическите пътеки, докато сте тук. Това наистина е най-добрият начин да видите природните красоти и да оцените суровите пейзажи на това очарователно място.

Тук не липсват туристически пътеки, но ако имате време само за един поход, изкачете най-високата планина на Фарьорските острови - Слеттаратиндур. Издигащ се на впечатляващите 882 метра, Slættaratindur, което в превод означава "плосък връх", е средно труден преход, който предлага зашеметяващи панорамни гледки. Изкачването до върха е предизвикателство, но е полезно, а в ясен ден гледката се простира чак до Исландия.

А панорамата, която се открива от върха е... по-добре да видите сами!

 

Посетете очарователното селце Фунингюр

Тихото селище Фунингюр в подножието на планината Слеттаратиндур е мястото, където първите заселници са пристигнали на Фарьорските острови. Градчето изглежда красиво от живописната гледка, която се намира точно извън града. Очарователната църква с тревен покрив е най-голямата забележителност в селото.

 

Разгледайте Гьогв

Разположено на североизточния край на остров Ейстурой, Гьогв е друго живописно село, което си заслужава да посетите. Отдалеченото село е известно с 200-метровия си „морски“ пролом, който се вие като змия през селото.

 

Отидете на риболов

Град Льоса служи като отправна точка за екскурзии с лодка.

Тук ще плавате с традиционна фарьорска лодка през фиордите и невероятните пейзажи в северната част на остров Ейстурой. Ще плавате покрай отвесни скали и ще видите известните скални образувания – Великана и Вещицата. Този район гъмжи от риба – треска, розов снапер и много други видове. В опит да се намали количеството пластмаса в океана, на островите е забранено използването на изкуствена стръв. В края на разходката рибарската лодка хвърля котва в Ljosa. Следва вечеря с пресния улов, приготвена от прекрасната Роуз от Rose's Cafe, етническа етиопка, но по душа фарьорка.  Едно незабравимо преживяване!

 

Отседнете и вечеряйте с местните жители в Hanusarstova

Престоят и храненето в Хунасарстова е задълбочено преживяване с културен обмен.

Може да го направите при Хариет и Джон. Млада двойка, която неотдавна е построила красива малка хижа във фермата си, намираща се в малкото селце Æðuvík. Разположена сред тучно зелено пасище, от което се открива гледка към океана, хижата е със светло и спокойно пространство с минималистични дизайнерски детайли, великолепна, луксозна баня в скандинавски стил и зашеметяващи щампи, украсяващи стените. Моделите на снимките са не кои да е, а гордите обитатели на фермата - овцете на Хариет, които се разхождат свободно из цялата хижа и извън нея.

Хариет е пето поколение фермер, която е поела фермата на баща си в опит да се противопостави на нормите на традиционното земеделие и да докаже, че съвременното овцевъдство може да бъде печелившо. Тя е млада, креативна, забавна и решителна - ярък контраст с типичния профил на фарьорския фермер. Новата им къща е още един източник на приходи за фермата, наред със традиционните семейните ястия, които Хариет приготвя и споделя с посетителите си от време на време. Рецептите, предавани от поколение на поколение, добиват и съвременнен привкус -  отражение на ярката личност и младежкото отношение на Хариет. Вечерята с домакините ще ви запознае с културните вярвания, навиците и живота на местните хора. Няма по-добър начин да се запознаете с истинската фарьорска култура от гостуването при местни жители.

 

Остров Вагар

Вагар е най-западният остров във Фарьорските острови. На него се намират международното летище Вагар и Мулафосур - най-живописният водопад на Фарьорските острови.

 

Водопадите Мулафосур и Скардсафосур

Водопадът Мулафосур е една от най-популярните туристически атракции на Фарьорските острови. Намира се на остров Вагар в малкия град Гасадалур. Разположен е само на 20 минути от летището, което го прави чудесна първа спирка в списъка ви с неща за правене на Фарьорските острови. До пътеката, която води до известната гледка към водопада, има отбивка и малък паркинг. Кратка разходка ще ви отведе до площадка за наблюдение, от която можете да видите величествения водопад. В разгара на сезона е най-добре да паркирате в градчето Гасадалур и оттам да се разходите до водопада. Разходката от града е само 5 минути.  Прекрасна 3-километрова крайбрежна пешеходна пътека води от Мулафосур до Скардсафосур - друг красив водопад в района. Пътеката е доста скрита и лесно може да бъде пропусната, но ви позволява да се доближите до чудесна наблюдателна точка на водопада. Преходът дотам и обратно ще ви отнеме около 2-3 часа.

 

Остров Микинес

Фарьорските острови са дом на хиляди гнездящи птици, като над 50 вида редовно се размножават на островите. Макар че тук има много птици, на които да се възхищавате, неуловимите тъпоклюни кайри са най-голямата забележителност за посетителите. На остров Микинес, и по-специално в залива Микинесхолмур, свързан с остров Микинес с мост, се намира най-голямата колония на атлантически пуфин (тъпоклюна кайра).

Наблюдението на птици на Фарьорските острови е сезонно. Лятото е размножителният период за фарьорските птици. В резултат на това всяко лято на остров Микинес се стичат десетки хиляди туристи. Има много места из Фарьорските острови, където можете да видите тъпоклюни кайри, включително северния връх Ейстурой, точно до Ейди, и на островите Скувой, южно от Сандой, наред с други.

 

Посещение на остров Калсой

Това е дестинация, която предлага невероятни гледки с много истории. За да стигнете до Калсой, трябва да вземете ферибот от пристанището Клаксвик до Калоя. Посетете статуята на жената-тюлен в село Микладалур, чуйте легендата от някой местен.

Изкачете се до фара на Калур, минавайки покрай овцете, „накацали“ отстрани на скалите. Гледката към отвесните скали с изглед към океана спира дъха. Точно тук почива агент 007 в последното издание на сагата за Джеймс Бонд - "No time to die". Надгробната му плоча от филма се намира на склона на планината, създавайки още една атракция в района.

 

Северни острови

Северните острови Куной, Бордой и Вирьой са последната граница на Фарьорските острови, посещавани от малко туристи, но възхвалявани от много местни жители. Пътят през островите се отличава със стръмни планини и тесни проливи, но тук е мястото за най-добрите снимки.

 

Поход до нос Ениберг

Походът от Viðareiði до нос Ениберг е пътуване до най-северната точка на Фарьорските острови с височина 754 метра до морето. Гледките оттук са впечатляващи, но 4-5-часовият поход по стръмни скали и ронливи камъни не е за хора със слабо сърце.

 

Къде да отседнете на Фарьорските острови

Ограничената туристическа инфраструктура на Фарьорските острови означава, че хотелите на Фарьорските острови не са толкова много, колкото в други части на света. Столицата Торсхавн предлага едни от най-добрите места за настаняване на островите, но хотели могат да се намерят и извън столицата в повечето части на страната, включително в Рунавик (Ейстурой), летище Вагар (Вагар), Клаксвик (Боршоя), Вагур (Сурурой) и Твьорройри (Сурурой).

Ето къде може да отседнете по време на престоя си

 

Хотел Føroyar, Торсхавн

Наскоро обновеният хотел Foroyar е един от най-големите хотели в Торсхавн. Кацнал на хълм с изглед към Торсхавн и околния пейзаж, 4-звездният хотел разполага с над 200 стаи и е популярен избор за големи конференции и срещи. Въпреки размерите си, той успява без усилие да се впише в естествената среда и да ви накара да се почувствате като единствен гост на това прекрасно място. Покривът от трева отвън съответства на целенасочения дизайн отвътре. Той е в минималистичен стил. Изглежда като че черпи вдъхновение от вътрешността на пещера, дом на тъпоклюни кайри. Стаите са модерни, стилни и светли вътре, с панорамна гледка към града долу. Прекрасен изглед има и от ресторанта им, където всяка сутрин се сервира закуска на шведска маса, включена в цената на стаята.

Хотел Føroyar е част от новата "Фарьорска инициатива за устойчив бизнес" с някои амбициозни цели. Наред с инициативите за рециклиране, новото разширение на хотела и спа зоната вече се отопляват с енергия от земята.

 

Хотел Havgrím, Торсхавн

Със своите само 14 стаи хотелът е малък, интимен и семеен. Построена през 1948 г., къщата е била резиденция на началника на датския флот и едва наскоро е превърната в хотел. Дизайнът е вдъхновен от фиордите. Цветовете са ярки, повлияни от морето и небето. Стаите се различават по големина и разпределение, но разполагат с луксозни легла, самостоятелни бани и уютна атмосфера. Ако възможността позволява, препоръчваме да се спрете на Commodore Suite, който разполага със 180-градусов панорамен прозорец с изглед към океана. Похвално е, че собствениците са се ангажирали с устойчиви дейности за опазване на околната среда. Отоплението е с океанска термална енергия, а водата му се добива от дълбочина 200 метра. В целия хотел се използват екологично чисти продукти, а в менюто за закуска на шведската маса могат да се намерят продукти от местни източници.

 

The View, Бьор, остров Вагар

Къщичките с покриви покрити с трева, известни като "The View", предлагат най-традиционния и уникален вариант за настаняване. Кацнали на ръба на скалата, с лице обърнато на запад те предлагат най-невероятната гледка към залеза над скалите Тиндхолмур, Гашхолмур и Скерхолмур. Построени в традиционния стил на фарьорските ваканционни къщи, малките вили имат каменни основи, дървена черна облицовка и бели прозорци. Всяка къщичка разполага с добре оборудвана кухня, баня, пералня и всекидневна. Дървено стълбище води до горния етаж, където в 2 спални може да се настани удобно семейство или група от 4 приятели. Вилите се намират в село Бьор, старо селище с едва 65 жители. Известният водопад Мулафосур е на 4 км с кола - идеално място за тези, които искат да снимат Мулафосур по залез или изгрев слънце. Летище Вагар е само на 6 км.

 

Престой във фермата Hanusarstova, Æðuvík, остров Ейстурой

Красивата новопостроена малка къща на Хариет и Джон е като от мечтите. Къщата за гости се намира в Æðuvík, малко градче с около 103 жители на остров Ейстурой, Фарьорски острови. Имотът представлява работеща ферма с кокошки, кучета, овце и котка в обора. Проектирана е от Kraft Architects и е стилна и функционална. Гледката към океана се променя непрекъснато. Разположена е на идеално място, за да предложи усещането за малък град, като същевременно е само на 20 минути път с кола от Торсхавн и многото активности, които можете да правите на Фарьорските острови. В престоя е включена закуска на самообслужване, а гостите имат възможност да резервират невероятна вечеря във фермата с домакините - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО за всеки, който търси културно преживяване като никое друго.

 

Най-добрите ресторанти на Фарьорските острови

Жителите на Фарьорските острови се занимават със земеделие от векове, но едва през последните десетилетия започват да развиват собствена кухня. Навсякъде из Фарьорските острови се появяват нови ресторанти, които предлагат ястия с ферментирало месо, сьомга, отглеждана в местни ферми, и от време на време мигриращи морски птици. Повечето от най-добрите ресторанти на Фарьорските острови се намират в столицата Торсхавн, а няколко други са разпръснати по островите. Ето някои от най-добрите, препоръчани от местни жители.

 

Roks

Ако имате възможност да си позволите само едно скъпо ястие на Фарьорските острови, направете го в ROKS. Управляваният заедно с удостоения със звезда на Мишлен KOKS (в момента се намира в Гренландия), ROKS предлага уникално дегустационно меню от 5 или 7 ястия. Съставките с местен произход се съчетават с творчески техники на готвене, за да се постигне уникален подход към прости местни съставки като риба треска, риба монах, мойва и омар. Менюто се променя според сезона, но обещава да бъде незабравимо ястие. Резервациите са задължителни. Отворено за вечеря от понеделник до неделя.

 

Къща Barbara Fish House

Този очарователен тапас ресторант, разположен в симпатична къща с тревен покрив, предлага пътуване назад към фарьорската кухня от 16-ти век. Менюто е съставено от 3 до 6 блюда и включва, както се досещате, риба и други морски дарове, прясно уловени на Фарьорските острови. Предлага се и веганско меню. Резервациите са задължителни, а ресторантът работи само за вечеря от сряда до събота.

 

Katrina Christiansen

В Katrina Christiansen се сервира отлична храна в уютна обстановка. Храната е вдъхновена от испанската тапас кухня и допълнена с влияние от традициите на фарьорската кухня. Тапасите се предлагат в а-ла-карт менюто, но ресторантът е известен и с популярното си дегустационно меню от 7 ястия William и дегустационно меню от 5 ястия Katrina. Всяка неделя по обед ресторантът сервира традиционно фарьорско печено агнешко, с картофи, червено зеле, зелен грах и сос. Менюто е вкусно и на много разумни цени! Задължително посетете, ако се намирате в Торсхавн в неделя.

 

Áarstova

Този уютен дървен ресторант, разположен в сърцето на града, несъмнено е един от най-добрите ресторанти на Фарьорските острови. Агнешкото месо и морските дарове са специалитетите, включени в менютата им от 3 и 5 ястия. Внимателно подбраните вина и шотландската бира допълват преживяването. Резервациите са задължителни, тъй като Áarstova работи само за вечеря от вторник до неделя.

 

Etika Sushi

Etika е единственият суши ресторант на Фарьорските острови. Ресторантът сервира висококачествено суши, като съчетава японски техники с прясна фарьорска риба и искрица креативност. Менюто е разнообразно и включва риба на скара, морски дарове и местно фарьорско агнешко месо. Отворен за обяд и вечеря всеки ден.

 

The TARV Grillhouse

В новооткритата Грилхауз TАRV на пристанището на Торсхавн се предлага а-ла-карт меню от месо и риба на скара, някои вегетариански варианти и много гарнитури. Ресторантът се намира в непосредствена близост до рибния пазар Vágsbotnur, така че съставките са възможно най-пресни. Мястото е популярно и макар да не е необходима резервация, обслужването може да е малко по-бавно.

 

Kafe Kasper

Едно от най-добрите кафенета в Торсхавн, Kafe Kasper предлага чудесно бюджетно меню с прочутите си бейгъл бургери (хлебни гевречета). Уютна атмосфера на непринудено място в сърцето на Торсхавн.

 

Как да се подготвя за пътуването си до Фарьорските острови?

Пътуването до Фарьорските острови изисква малко повече планиране и внимание в сравнение с други дестинации, тъй като инфраструктурата не е толкова добре развита, колкото може да се очаква. Препоръчваме ви да планирате маршрута си и да направите всички резервации доста преди посещението си, за да се уверите, че има свободни места, особено ако пътувате през лятото. Резервирайте си място за настаняване, запазете си автомобил, запишете се за екскурзии и дори си направете резервация за вечеря!

 

Какво трябва да взема със себе си, когато пътувам до Фарьорските острови?

Без значение по кое време на годината ще посетите Фарьорските острови, вземете си багаж за постоянно променящото се време. На първо място, удобните обувки са задължителни - ще ходите много пеша. Дъждобранът също е добра идея, тъй като дори най-добре планираният ден може да бъде развален от внезапен проливен дъжд. Що се отнася до дрехите, те трябва да са на пластове, пластове и още пластове - препоръчваме естествени материи, които отвеждат влагата, като мериносова вълна! И, разбира се, не забравяйте фотоапарата си! Със своите зашеметяващи пейзажи и множество птици Фарьорските острови са мечта за фотографа.

Колко време да прекарам на Фарьорските острови?

Това наистина зависи от това какво искате да видите и да правите. Ако основната ви цел е да видите Торсхавн и да се насладите на зашеметяващите пейзажи на близките забележителности, тогава около 5 дни могат да ви бъдат достатъчни. Но ако искате да разгледате всички острови, да се изкачите до някои от най-хубавите погледни места и може би дори да отскочите до някои от по-малките острови, тогава ще ви е необходима поне седмица. Имайте предвид, че лошите метеорологични условия могат да объркат плановете ви, така че винаги е добре да планирате няколко допълнителни дъждовни дни!

Без значение колко време имате, не забравяйте да се насладите на всяка минута от престоя си на Фарьорските острови.

 

Уникално и незабравимо е, като в друг, нереален свят.